Rôzne

Čo dnes varíte? Október 2023

redakcia - fotkaredakcia, 1. októbra 2023

Aj v októbri sa navzájom inšpirujme, čo dobré varíme, pečieme a ochutnávame.
Ďakujeme za Vaše príspevky.

@zareaguj


Diskusia k téme

stefanm
... dnes:

Ostalo od včera (bravčové mäso so šampiňónmi, knedlík /kupovaný ☹️/ ) tak prečo si nedopriať aj dnes!?!

... určite máte jedlá, ktoré sú na dva-tri dni!
... aspoň si dnes môžeme poleňošiť!!


mijaita
@stefanm (2.10.2023 12:11)

Neni to ve zlem, vim, ze kazda zeme ma svoje specifika, ale me desne irituje pohled na tyhle knedlíky :-) I u nas je jiste nekteri lide tak vari, takove se i prodavaji s oznacenim "houskové" kde bys housku ani lupou nenasel. Pravda, co rodina, to jiné knedlíky. Ve Sturovu jsme je dostali v jednom bufetu k "horcicové" :-( svíčkové, takové jako že i nadýchané, vylovily jsme je, snedly jen jeden, ten namoceny a mely z nich tri dny snídani. Opekly krásně do zlatova, na to vajíčko. Knedlíky u nás ve vetsine pripadů musí být sice mekké, ale hutné a hlavne houskové! :-) A já jsem objevila jeste i chlebové a ty jsou uplne nejlepsi! Ale to veprové s zampionama je famozní!!
stefanm
@mijaita

...veru dobre hovoríš!...tie kupované knedlíky sú "zvláštne", preto som aj vo svojom príspevku uviedol v zátvorke, že knedlík bol kupovaný a pridal som aj "smutného" smajlíka
...ale nedalo sa ináč, pretože som mal "hektický" víkend

... ty si na svadbe syna (keď dobre "stolkujem" po stránkach v PC🙂) mala jedného Ačkoveho herca, my tu, na oblasti, skoro celé naše divadlo!!

...ale ona to vlastne nebola klasická svadba, na aké moja generácia v našom regióne bola zvyknuta (obrad v kostole alebo na miestnom úrade, v kultúrnom dome príhovor krstného otca, predjedlo, polievka, hlavný chod, tanec nevesty, rodičovský tanec a potom... tanec, spev pri harmonike, tanec, hlasnejší spev pri harmonike, tanec, hulahanie pripiteho davu pri harmonike, druhý chod jedla...nasledovali povinné "obrady":...čepčenie (tetky si utierali slzičky do vlastnoručne vyšívanych kapesničkov), fľaškovy tanec, redova, krájanie svadobnej poschodovej torty, únos nevesty, prvá bytka, potacani po parkete v ritme hudby, druhá bytka, tretí chod (vačšinou kapusta alebo "holúbky" a knedlík), výslužka, odchod domou, cestou ovracanie susedovho plota a ráno zisťovanie ako bolo na svadbe🙂)

...táto svadba bola v štýle "raut"
....obrad priamo v bare, novomanželsky tanec za úžasného spevu muzikálovej herečky (sestry výťaza prvej SuperStar Katky Koščovej) a voľná zábava...dess code bol "semi formal" každý prišiel kedy chcel, alebo mohol, sadol kde chcel, jedlo si bral z "bufetov", teplého, studeného, ovocného, sladkého, vege...alkohol a nápoje z chladiaceho boxu (akurát kávu a pivo doniesla čašníčka podľa priania)
...o zábavu sa mala starať dvojica skúsených DJ (náš syn s moderátorom) ale okrem sekcie pre deti (Makarena, "vtáčí " tanece, Gangnam Style a podobne) si skoro "nevrzli" lebo herci a herečky si to odspievali sami ...zase som sa rozpísal!!!🙂

...ale chcel som len obhájiť nevhodne zvolený knedlík na foto ktorý ťa tak "iritoval"!!!😀😀
stefanm
@stefanm (3.10.2023 07:54)

...len ešte info... knedlík si robím sám (a rád) ale Bohužiaľ!?! 🙂 ja v ňom nemusím mať "housku" ( neviem prečo žemľu voláte houska?!?!🙂)




mijaita
@stefanm (3.10.2023 08:00)

Pecivo ma ruzná pojmenovani, stejne jako Italove ruzne druhy testovin. Rozdil mezi houskou, rohlíkem, kaiserkou aj jsou preci patrne. A žemlu nemáme!! :-) To je ale bordel, co? :-)
stefanm
@mijaita (3.10.2023 14:28)

... šak máte ešte "bulku", nie?
...my tu máme veľkú žemľu, malú žemľu, kaiserku, pletenku...a viac ani neviem

stefanm
...dnes:

Pečené horné kuracie stehno s rozmarínom a cesnakom, pri!pečené zemiaky, uhorkovy šalát s kôprom a testoval som Poľské pivo, darček od švagriniek z wellness víkendu v Zakopanom...(my si stále z výletu nosíme drobné darčeky, manželka dostala krásne vianočné servítky 🙂)


mijaita
@stefanm (3.10.2023 16:09)

asi jo, ale jsem si dlouho nevsimla. Porad je to kolem ale pecivo do knedliku!!! :-)
mijaita
@stefanm (3.10.2023 07:54)

Tak jsem psala a odpovidala, az to cele spadlo (notas neee!). Ale jeste si pamatuju, ze klidne pis, umim cist a ctu rada!! Ta svatba me pobavila, protoze do posledniho slova byla ta nase uplne stejna! :-) Jen toho herce nevim, ktereho mas na mysli?
Jeste ke knedlikum (knedlim?) Irituji me celkove, jak rikate, nadychana parena knedla! Nekdo, nekteri (i ja) nedelame vubec kynute.
Ale dobre tak, take si na Slov nic s knedlikem nedavam. A zrejme je to i opacne!? Svet je barevny!
stefanm
@stefanm (3.10.2023 07:54)

... týmto sa chcem verejne ospravedlniť vám, ktorým to "kolie oči" a "trhá vlasy", za dvakrát zopakovanu pravopisnu chybu v mojom príspevku
...k tomu len toľko, že kto nepíše nerobí pravopisne chyby

... pridávajte svoje práce, je to jednoduché, stačí "cvaknuť" plný hrniec alebo naložený tanier, napísať čo na ňom je ( najlepšie bez pravopisnej chyby🙂) a pridať príspevok...bude tu veselšie!!!(dúfam)
mijaita
@stefanm (4.10.2023 13:24)

Prosim, kde mas pravopisnou chybu? Slov. pravopis dokonale neznam, krome neexistující shody podmetu s prisudkem, coz rve oci mne, leč tak to mate, tak to je! :-)
Uzival si pán wellness? Také se po nejakém poohlížím, podvodní cvičení stále nutné a dělá dobře tělu i duši!
mamec
@stefanm (5.10.2023 08:58)
Ja som si to všimla, ale keďže si to pužil 2x, tak som si myslela, že je to schválne a že si chcel len naznačiť intenzitu bitky:)
stefanm
@stefanm (5.10.2023 12:07)

...a pečené kuracie stehno (od včera) v paprikovej omáčke s restovanou ryžou.

Poznámka ku polievke :
"Vaječný zvitok" robím, keď mi ostane trochou vajca pri trojobale... urobím z neho tenkú omeletovu placky, potriem syrom, dám na to plátok šunky a zvinieme...obalim v al-obale a nechám v mrazničke...tento tam bol skoro pol roka


stefanm
@mamec (5.10.2023 12:06)

... neuveríš, ale povodne som chcel svoju chybu vysvetliť v tomto smere, ale radšej som zvolil priznanie svojho gramatického "zl"i"hania 🙂
mijaita
@stefanm (5.10.2023 12:21)

I mistr tesar se nekdy utne :-) Hlavni je, kdyz si toho utnuti je vedom!
stefanm
... dnes:
Morčacie mäso v smotanovej omáčke, domáce nokerle a pohár piva 😋

... lahodná chuť, ktorá trvá...a trvá...a trvaaa🙂


stefanm
@mijaita (7.10.2023 10:35)

..."Pulao"...to som ešte nezaregistroval...to je ryža s opraženou kapustou?

Ja som nám dnes urobil čistý silný hovädzí vývar s koreňovou zeleninou bez cestoviny! (traduje sa, že je to veľmi vhodné pri "opici"... neviem posúdiť...fakt...mne sa stačí napiť minerálky a zjesť niečo sladké, ale každý sme iní 😀)...a pretože dnes máme na starosti vnučky, hlavné jedlo bolo na ich želanie...kto tipuje, že to boli...


mijaita
@stefanm (7.10.2023 13:24)

Tohle pulao je na omastku, ve woku, lehce fry seminka horcice 1Pl, vetsi kl kari a taktez kurkuma. Na to na vetsi kousky vrhnes zeli, patricne osolis, michas tak, aby se to zeli vsechno obalilo korenim a pak zelejes troskou vody nebo vyvaru a podusis cca 15min, aby zeli bylo al dente. To je vsechno! Dosolis, dochutis a pridas k uvarene ryzi. Kdybys chtel pridat maso, orestuj kousky kureciho. Ver mi, je to moc dobry!
Otazka, pan je levak? :-)
stefanm
@mijaita (7.10.2023 20:29)

Odpoveď:... áno, ale keď kope do lopty tak výhradne pravou... takže, je zasiahnutý "krížom"...ruka ľavá, noha pravá

...pridávam aj poznámku, že som "odporca" kari korenia (tak ako "niekomu" nevonia koriander a ryba), nechutí mi ani Preovensalske korenie, a teraz sa, pani podrž!...pri varení, pečení nepoužívam cibuľu (intolerancia u manželky)

mijaita
@stefanm (8.10.2023 08:09)

Zadne zle, kezdemu co rad. Jedna kamoska taky nesmi kari, cerstvy cesnek atd.... Mne jen vadi, kdyz me milovnici koriandru presvedcuji, ze si zvyknu!! O rybach ani nemluvim. Proc si zvykat, kdyz je tolik jinych potravin a chutovek, ktere mam rada, ze? Bez cibule se da! Nevidim v tom zasadni problem. Provens nemusim :-)
mijaita
@bugout (8.10.2023 16:41)

Tak znam horsi jidla, tohle neni tak strasne! Brzo se uzdrav a uvař zas nejaky japa, nebo jiny, orientfood! :-)
bugout
@mijaita (8.10.2023 16:59)

Snáď si nemyslíš, že som začal s nejakou hlúposťou to je japonské Tori Nikujaga (dnes som ho skúšal prvý krát 😂), len som dal namiesto hovädzieho kuracie 😂
mijaita
@bugout (8.10.2023 17:04)

To je tezke, citit to sem neni, sikme oci to nema, popis nikde... proc? Grrrrrrrrrrr! :-)
mijaita
@bugout (8.10.2023 17:04)
Po vyhledani u strýčka G me to neoslovilo. Je ti tedy odpusteno! :-)
bugout
@mijaita (8.10.2023 17:56)

Ja som sa odhodlaval skúsiť to pár mesiacov. A teraz mi to prišlo vhodné, je to rýchle a ľahko stráviteľné. A sám som nečakal, že to bude aj naozaj chutné 😁 určite to, niekdy ešte urobím.
mijaita
Nejak me neoslovila uz ta kombinace nudli, brambor a mrkve :-)
bugout
@mijaita (9.10.2023 11:32)

Poviem na rovinu ani mňa, ale vyhrala zvedavosť 😂 Bol som pripravený vykydnúť to ak by to bolo veľmi zlé alebo skôr čudné. Ale je to naozaj chutné a ideálna na moje hrubé črevo po resekcii.
stefanm
... dnes "smažak"😋

Poznámka:
... kamarát bol služobne v Libanone a doniesol nám originál syr "Kaškaval", veľmi dobrý aj na vyprážanie (niekedy dávno ho predávali v Metro Košice ale občas sa dá nájsť Bulharský aj v Lidl)


mijaita
@bugout (9.10.2023 11:35)

Po operaci slepaku se musi drzet dieta? Aspon budes fit na vanocni svatky, to si vynahradis veskere stradani :-)
mijaita
@afataga (9.10.2023 17:21)

to je tluste strevo? V tom pripade beru zpet a diky za upozorneni. Fakt jsem myslela, ze je to slepak.
1x leaela
afataga
@mijaita (9.10.2023 17:48)

Bugout jasne napisal: Ale je to naozaj chutné a ideálna na moje hrubé črevo po resekcii.

Nic o slepaku.
1x leaela
mijaita
@afataga (9.10.2023 18:39)

Omluvila jsem se, myslela jsem, ze hrube crevo je slepak. Nejsem rodily Slovak a jiste delam chyby.
1x leaela
mamka4
Dobrý večer. Všetkých Vás zdravím. Viem, že sa zúčastňujem len veľmi málo, lebo mám dosť zrakový hendicap. A možno píšem aj s chybami, a moje 4 dospelé detí nie vždy sú doma a nie vždy majú na mňa náladu, ale chcem sa poďakovať @mijaita , @stefanm a mnoho ďalších, ktorí, prevzali štafetu @haji a prispievaju hlavne svojim optimizmom. ĎAKUJEM.
stefanm
.... dnes:

Obed "mrazničkovy" (určite si aj vy, keď sa niečo nedoje a dá sa to, odložíte na budúce do mrazničky!)

Pečená panenka, Karlovarsky knedlík z mrazáku a k tomu omáčka od nedele... žiadna robota😋

...tak som si triedil ponožky... staré a tie čo som nenosil viac než rok do kontajnera a tie nové, čo mi naznašal za posledné roky Ježiško, do košíčka... hneď to v skrini ináč vonia 🙂🙂...fakt!!




bugout
@cesminaz @mijaita @afataga ďakujem. A áno bol som na resekcii sigmy, teda nie slepák. Lekár mi povedal, že môžem všetko len s rozumom a nemám sa prežierať. Takže na nejakej tvrdej diéte niesom. Problém je skôr ten, že mi skoro vôbec nechutí jesť... A aj tak furt behám na wc. Vraj to bude chvíľu trvať kým s dá všetko do normálneho stavu....
cesminaz
@bugout (11.10.2023 09:42)

Väčšinou to po tých operáciách trvá cca.2-3 mesiace kým sa to začne vracať do normálu. Treba byť trochu trpezlivý a dávať na seba pozor🙂
1x bugout
afataga
@bugout (11.10.2023 09:42)

Moj kamarat ked bol po podobnej operacii a nic mu nechutilo, objavil detsku vyzivu a istu dobu jedol len to, je na vyber velmi vela druhov, skus.
1x bugout
stefanm
... dnes:

Varené trhané hovädzie mäso, sladká restovana kapusta, opečený zemiak a pohár piva...pochutili sme si

Poznámka:
... prepáč @bugout... nechcem ťa "provokovať", ale hoci ty máš teraz na chvíľu prerušené svoje "Japonské" obdobie...toto je fakt lahôdka 😋😋


kuko95
Pečené koleno s horčicou chleba už sa nezmestil
kuko95
Kuracie štvrte na stiplavej paprikovej paste
stefanm
... dnes:

Ani som nemal v pláne pridávať tu dnešnú obyčajnú Kapustovu polievku s drobnou cestovinou, ale keď som ju jedol rozhodol som sa, že ju "zverejním" lebo som si spomenul na milý príbeh z minulosti
...a, keďže už tu málokto niečo zverejní, tak ju pridám...nech je tu veselšie, nie?!?

Spomienka:

To bolo v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia.
...pracoval som v Kameňolomoch a podnikové riaditeľstvo sme mali v Spišskej Novej Vsi...jazdili sme tam aj dvakrát za týždeň a raz s nami išla aj súdružka sekretárka, tuším, že mala aj nejakú funkciu v Závodnov výbore KSČ.
Vždy, keď sme sa vracali, naša podniková Volga už sama zastavovala v obci Hrhov, na rázcestí oproti cintorínu, kde bola útulná dedinska krčmička (teraz neviem čo tam je lebo obec už obchádza diaľnica).
Sudružka sekretárka odmietala ísť s nami do krčmy ale keď jej kolega povedal, že ideme na výbornú kapustou "dedinskú" polievku vybrala sa s nami.
Len čo sme sadli k stolu krčmár, ktorý nás už dobre poznal, položil pred kolegu veľké pivo a borovičku, mne malú desiatku a vodku, šoférovi kofolu a spýtal sa: "A pre vás, panička, čo to bude"?..."paničke" mierne sčerveneli líčka, povedala, že ona nie je žiadna panička ale "sudružka" a poprosila si "Kapustovu polievku " a kúsok chleba.
No a vtedy to prišlo! Krčmár vypulil oči, z nás vyprskol zadržiavaný smiech a sekretárka sa dozvedela, že tam v živote nič nevarili a nemajú ani kuchyňu.
Na naše prekvapenie, si objednala kávu, sódu, rum, nám objednala ešte jednu "rundu" a po treťom rume nám oznámila, že ju môžeme volať "panička"🙂
...odvtedy vždy, keď sme išli do Spišskej volali sme ju s nami na dobrú "kapustovu".




farbuska
@stefanm (16.10.2023 13:12)

Veď to je fajn, že ty zverejňuješ (pravdupovediac, práve som čosi nafotila, ale pokazila sa chladnička, tak tá má dnes prednosť). A rada si čítam aj tvoje historky a spomienky. Ďakujem.
mijaita
@stefanm (16.10.2023 13:12)

Neznam, kapustova s bramborama a testovinou jeste? Ale nic proti, jen se ptam. I misticka je pekna :-)
stefanm
... áno... kapusta, zemiak a hrsť tarhone, slabá cesnakovo-paprikova zapražka a dochutene štvsťkou originál Talianskeho veget zeleninového bujonu


mijaita
@stefanm (17.10.2023 08:55)

Může být, nechala "probehnout" poharkama. Rada polivky, uvarim. Jen brambory vynecham.Tobe to vadit nebude a ja si pochutnam i bez nich. Dííík, šéfe :-)
stefanm
@mijaita (17.10.2023 10:07)

... vedúca... a nezabudni pár kvapiek tvojho milovaného "Maggi"😀😀
mijaita
@stefanm (17.10.2023 10:13)

No to se vubec neboj!! :-) A jeste mam oblibeny jeden druh kosticek. Neni to ale masox, jen takova stava lisovana. Kdyz ji vyndam z obalu, musim si liznout, jak moc mi to chutna a voniii!
stefanm
@stefanm (17.10.2023 12:27)

...a ten mi najviac chutí s "naším" regionalnym 14° dobre vychladeným pivom!!🙂😋


sovka62
@stefanm (8.10.2023 12:27)

Vyprazana bedla... Pripomenul si mi rok ked bedle rastli ako dive, les 5 minut od chalupy. Hned rano sme priniesli plne kosiky. Okolo desiatej nas prisla navstivit priatelka a priviezla aj mamu, vtedy asi 85 rocnu damu. Pani bola madarka z Budapesti a na Slovensko sa vydala. Slovencinu len lamala.
Na obed bola hudova polievka, vyprazana bedla a salat. Vsetko velmi chutilo a na zaver prisiel zlaty kliniec: Evicka a ta polefka bola tez z teho bedlaka?
Zlata pani, milovala sme ju.
atina1947
Ani bych nerekla ze je Stefan chudak, zajimave pivo asi nova znacka vychodu, hlavne ze chutna.
stefanm
@sovka62 (17.10.2023 21:54)

... áno... spomienky...ja rád spomínam, to asi preto, lebo mám načo.

A na vyvolanie spomienky mi stačí fakt málo. Brnknutie na dve-tri struny gitary, farba, aj vôňa a chuť vyvolá spomienku. Napríklad, keď si dám hlt červeného vína hneď sa v mysli prenesiem na ošetrovňu v kasárňach Juhočeskeho mestečka kde som dva roky prežil medzi lekármi, ako ošetrovateľ, a skoro denne nosil z blízkych potravín fľaše Sviečky, Kláštorného alebo Egri...
...tak sa vôbec nečudujem, že ti môj príspevok o "bedlake"🙂 pripomenul veselu historku s pani z Budapešti.

... ešte veľa príjemných spomienok ti prajem (aj na to čo sme prežívali tu, na Vareche, keď sme ešte aktívne pridávali recepty, diskusie a zážitky!)

Verím, že nožička už je v poriadku a užívaš si ruch života.
kucharka
Niektoré oslavy robíme doma ( kopec roboty : nákup, príprava, varenie a pečenie a spratovanie ) a na niektoré si zájdeme do reštaurácie.
Tak ako na poslednej : pečené slimáky.


mijaita
@bugout (17.10.2023 20:27)

Prosim te, unika mi co mas na mysli? Ty hovezi kosticky ? Jestli ano, tak Penny, Lidl, velka krabice Makro.. Maji i veprove. Ty krabice jsou take vonave, chutne. Krabicky male, s 10 kostickama poznas, jsou levne!! Ted sice zdrazily, ale byla jeste nedavno kosticka za 1.- Kc, tak ted tech 10 je necokolem 12 - 13 Kc. Tohle je lahodne. Jen k dochuceni staci i pulka, i jen kousek. Musim zas koupit zasobu, vyfotim. Nebo hledej.
NENI to masox. Ten je agresivni.
bugout
@mijaita (18.10.2023 10:56)
Ano to na dochutenie. Ja osobne mam masox rád, ale vyskúšam kľudne aj iné.
mijaita
@bugout (18.10.2023 11:32)

Mne taky extra nevadi masox, ale tohle je nepomerne levnejsi a lahodnejsi. No uvidíš. Budu sama zvedava, co tomu reknes.
sovka62
@stefanm (18.10.2023 09:41)

Velmi pekne dakujem, noha je v absolutnom poriadku, lepsie byt nemoze. V utorok som bola na rehabilitacnej klinike v Hlohovci. Lezi tam nas byvaly profesor zo strednej skoly, s rovnakou diagnozou ako bola moja. Viezli sme tam jeho manzelku a ja som isla sko dôkaz toho, ze ak sa clovek snazi, tak sa dielo vydari. Chodim bez palice, nemam problem presjt 5-6 km (viac som zatiaľ neskusala). A myslim si, ze to tak dobre dopadlo aj preto, ze mi moji mili Varechaci drzali palce. Som vam za to vdacna.
mijaita
@sovka62 (18.10.2023 17:04)

Tak to ja jeste rict nemuzu, ale verim vsem lecivym pramenum slovenskym!! :-)
mijaita
@stefanm (19.10.2023 09:45)

Brrrr, nerada! Ani jine podobne. Krome toho se v nem blbe plave! :-)
stefanm
..."kvízová" otázka:

Čo bude u nás dnes na obed (odpovedať do 12:00 v Urdskom jazyku🙂) ..."Googlite"!!!


kuko95
Vepro knedľou Zelo .kapusta hotová a mäso ešte tak hodinku potrebuje aby sa rozpadalo..mäsko je z krkovičky
stefanm
@mijaita

..."môj prekladač mi "to" čo jednoznačne miluješ do Urdčiny preložil takto:..." پولو"

...ale hlavne, že chutilo😋, naučil som sa niečo nové a "pobavili" sme sa, nie?
Veď o tom je život 🙂

Poznámka:
... manželka si k tomu pridala pečený bôčik 🙂...fakt!



mijaita
@stefanm (19.10.2023 12:09)

Odkud mas ten rc? Posli, prosim? Ale je to biriani, jsem o tom presvedcena. Nejlepsi je jehneci.
stefanm
@mijaita (19.10.2023 19:00)

...k príprave tohoto jedla som bol iba mierne inšpirovaný tu pridanymi príspevkami zo 7. októbra o 10:35 a 13:24...a budeš prekvapená kto ich pridal!!!
... takže som dodržal čo bolo doporučené a "Ryža s kapustou a mäsom z morčacieho krku" bola výborná
... dúfam, že už ma nenazveš "Opičiak" ale "Dobrý a pozorný žiak"!!!
farbuska
@stefanm (19.10.2023 10:18)

Dobrý večer. Až teraz sa aktívnejšie dostávam k dnešnej diskusii o vašom dnešnom obede. Usudzujúc z pohľadu na hotové jedlo, mám za to, že ide o "bandh gobi ki sabzi (alebo sabji, transkripcia do latinky sa líši)", jedna z juhoázijských (India, Pakistan, Bangladéš) variácií na prípravu bielej kapusty a podávané s dusenou/varenou ryžou. Určite nejde o biryani, čo je síce skvelé jedlo s mnohými variáciami prípravy, vždy však ide o ryžu s rôznymi mäsami (jahňacina, kuracie, krevety alebo iné plody mora alebo aj zeleninové biryani).
Hoci sa konečná kapusty môže rôzniť v závislosti od pridaných korenín (zvyčajne kurkuma, koriander, chili, zázvor a iné), vlastná príprava je pomerne jednoduchá: tzv. stir-fry.
Ak má @mijaita rada biryani, niekedy pridám svoj recept, resp. recept, ktorý sme varievali v Indii. Aspoň je to výzva, aby som biryani zasa niekedy urobila. Podáva sa zvyčajne ako záverečný chod slávnostnej večere a tomu zodpovedá aj pomerne náročná príprava, takže vždy sa mi nechce. :)
mijaita
@farbuska (19.10.2023 20:32)

Za me ti moc dekuji, porad se mi to nezdalo a na sabji uz jsem zapomnela. Pritom nejvíc a nekolikrat do roka, varim kvetakove podle rc (jako skoro vsechna indicka) Michaely Samant.
Na biryani radi chodíme do klubu cestovatelu Karavanseraj kde vari Libanonec jehněčí. Má co delat aby mi do nej nšvihnul koriandr :-)
stefanm
@mijaita , @farbuska

... milé dámy... stručne vám opíšem, čo po prečítaní vašich príspevkov cítim
...mám pocit, že sa plavim proti prúdu neznámeho veľtoku, ktorý ma prirodzenú nezvyčajne "červenú" farbu a lomcuje mnou strach, že vypadnem z mojej lodičky, doplavam na breh a vyjdem z nej úplne suchý...je to pre mňa nepoznana zóna gastronómie a do jej prúdu už nemienim vyplávať!!

... takže aj keď sa zhodou náhod môj dnešný obed, pravdepodobne, podobal na vami spomínané jedlá, pre mňa to nafurt ostane "Ryža s kapustou a morčacim mäsom"!

farbuska
@stefanm (19.10.2023 21:33)

Hlavne, že vám chutilo! To je predsa najdôležitejšie.
PS: Pravdupovediac, navnadil si ma tou kapustou a v najbližších dňoch ju tiež urobím. Vďaka za námet a každodennú inšpiráciu pri rozhodovaní, čo dať na sporák a potom na stôl.
mijaita
@stefanm (19.10.2023 21:36)

No a čemu to vadi, jak tomu rikas? Pochutnali jste si? Ano! Byla to ryze se zelim? Ano! Oni tomu rikaji sabji. U nas rikame koblihy a vy rikate šišky! :-) A za chvili uz budeme snídat a ja se taaaak tesim!
bugout
@stefanm (20.10.2023 16:21)

Ani zďaleka tak ako pred tým, ale pomaly sa to zlepšuje. Jem stále málo a skôr z nutnosti. Ano viem, že jedlo je nutnosť, ale pre mňa je to aj radosť a potešenie a to teraz tak nejako pokulháva... Obvykle rozmýšľam čo uvariť a neviem si vybrať z desiatich jedál čo by som si dal.... A dnes sa mi ťažko hľadá jedno čo by som zjedol.
bugout
Dnes varím len pre seba, čo som vedel takže som si poodkladal zvyšky a urobil zosui


bugout
@stefanm (11.10.2023 13:54)
Škoda, že som toto prehliadol. Inak by som to buď jedol, mal napacovane mäso, alebo piekol. Zbožňujem trhané mäso mám svoj obľúbený recept. Vždy urobím tak z dvoch kil časť zjem na teplo (preferujem zemiakovú kašu, preliatu výpekom a na nej pekne posadené mäsko), časť len tak v bagete a keď zvýši šupnem do mrázaku


kuko95
Halušky s bryndzou .a začínam robiť polievku zo sliepky a morcaciny ..moja obľúbená
cesminaz
Keďže tento víkend máme na návštevu môjho svokra z Turecka, tak len vyváram a vypekám😅🙂 Včera sme mali na večeru Mercimek polievku, lečový bulgur pilav, pide, jahňacie v paradajkovo-paprikovej omáčke pečené v rúre. Pravdaže chleba a drobnosti sú k tomu automaticky na stole. Všetkým velmi chutilo a aj prešlo, kedže prišli aj jedny švagrovci a boli sme na to 9ti 😅


cesminaz
Ako sladkosť som bola upiekla len jablkové muffiny, lebo švagor vopred volal, že nakúpi suroviny a bude robiť k čaju na večer helvu🙂 Podarila sa mu dobre, mňe velmi chutila, bola v nej aj mozarella. Pekný deň všetkým.


stefanm
@stefanm (22.10.2023 12:37)

...ale manželka povedala, že by si radšej dala moje šúľance alebo vyprážaný syr v v bufete na autobusovej stanici 🙂

...no čo už!?!?


stefanm
@mijaita (22.10.2023 14:50)

... cítim voňavy cesnak v špenáte, dobre cítim??

... chlebové knedličky nepoznám..."nahoď" stručne prosím
mijaita
@mijaita (22.10.2023 14:50)

Nevim, zda by ti knedlicky chutnaly, jsou pevnejsi. Klasika polohruba, kousky starsiho chleba,zloutek, prdopec, voda, sul. Spenat se smetanou, cesnekem, trochu smaz cibulky,prdpoec, voda. Male kulicky.
stefanm
@mijaita (22.10.2023 16:15)

... ďakujem ti dobrá víla
veľmi si ma potešila 🙂

...ani ja neviem, či by mi chutili, ale keď " nevyskúšaš - nevieš"!!!
mijaita
@stefanm (22.10.2023 17:14)

Muzes udelat z jakehokoliv testa, treba i z kynuteho, nebo dat vic prdopece, dobry je ten chleba, jeste lepsi kurky :-) Knedlicky se vari ve vode, nejlip ve vyvaru!
stefanm
... dnes:

Skombinoval som dusený hovädzí plátok a pečený bravčový bôčik, pridal k tomu "pestré" opekané zemiaky (zemiak, cuketa, mrkva, cvikla a opražená cibuľa) a kapary omáčku s čiernym korením.

Poznámka:

To "Free alcohol beer" je len dekoratívny prvok, nepil som ho. Len som si ho na chvíľku, kôli foto, "uzurpoval" z manželkynej police. Ja za chvíľu vyrážam do "rušných ulíc" krajského mesta a tam si vychutnám "normálne" !!🙂


kucharka
Cez víkend sme mali oslavu v škole. Stoly sa prehýbali domácimi dobrotami čo všetci doniesli.
My sme doniesli, ako už skoro každý rok, pudingáče od @havino , sú úplne naj!


kucharka
A aj hotdogy v lístkovom ceste: tie mali tiež úspech.

A len tak mimo …. Nikdy nepôjdem do "Hornbachu" : asi stokrát som musela odkliknúť a zrušiť ich reklamu, len aby som napísala tieto komentáre… :-((
Pekný deň všetkým prajem!


stefanm
@mijaita (25.10.2023 13:47)

...zemiak varený s cestovinou, ku polomäkkaym konzerva premytej sterilizovanéj fazule, cesnaková maslová zápražka zaliata mliekom pridaná k fazuli a všetko dovarene do zmäknutia...dochutene soľou, kurkumou, štipkou zeleninového bio bujónu a podľa chuti obyčajným octom... vydržať a konzumovať až po miernom vychladnutí 🙂

!!!Pozor!!!...nepresoliť ako ja dnešné halušky...omylom som po rozmiešani halušiek s bryndzou osolil 2x...som zvedavý aký "trest" dostanem od manželky, ktorá ešte neobedovala lebo mala termín k nechtarke na manikúru... hneď vo dverách je pochválim nechty, možno trest bude menej krutý 🙂🙂🙂
mijaita
@stefanm (25.10.2023 14:11)

Dekuji, poslala kamosce, miluje fazole a ja uz je obcas i jim. Ocet patri (pro me) na tlacenku, a do nakladanych houbiček, takoveto kyselim jen kysanou smetanou. Stejne tak i svickovou. Ale uvarim si ji jen co koupim fazole.
stefanm
@mijaita (25.10.2023 14:33)

...aj ja to vždy robím s ky. smotanou, ale okolnosti ma donútili k tejto verzii a nechcel som ti klamať
...na večeru príde dcéra s vnučkami a ona a jedna vnučka sú "beazlaktozove" a nechcelo sa mi ísť do obchodu kôli bezlaktozovej ky. smotane... dúfam, že si pochutia...a im robím halušky s bezlaktozovym tvarohom, ten doma mám
...tak je to!!
stefanm
@stefanm (25.10.2023 15:02)

... ešte, pre spestrenie jedna

Prelička:

... včera som na"balkónové" posedenie manželke s kamarátkou narýchlo pripravil plnené zapekané bagetky...chutili im a...


stefanm
@stefanm (25.10.2023 15:08)

... pokračovanie bo tu si to pridáva príspevky kedy sa mu zachce🙂

...a "stiahli" dve sedmičky bieleho !!


stefanm
... dnes po odpoludňajšej prechadzke:

Ohriate plátky pečeného bôčika s "glazirovanou" cibuľou (oriešok masla,lyžicka cukru a hrsť nahrubo nakrajanej cibule mierne nachrumkavo opečené a dochutene vločkami feferonu) a pohár piva, k tomu hrianky z bagetky a...
... tv futbalový večer môže začať





bugout
Nejako sa začínam rozožierať..... Upiekol som si jaternicu a krvavnicu... Len tak s čalamádou a kúskom chleba. Núkal som aj polovičke. Nechcela tak som na to sám 😂
stefanm
... dnes:

Italia!
"Tortellini ai formaggi"...s domácim syrovym prelivom 😋..."molto gustoso"🙂

Poznámka:
Pivo mi k tomu fakt nepasovalo!!


bugout
Včera som urobil majonézak (môj s jablkami, teda svokrov) a dnes len rezne...