Varenie

Čo chystáte pre oblievačov? sladké, slané

mariamka - fotkamariamka, 13. apríla 2017

Niekto to volá "Sviatky jari", ale je to najväčší kresťanský sviatok, priznám, neznášam ich :) Vyvárate, vypekáte? a či vôbec

@zareaguj


Diskusia k téme

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Nezbláznim sa len preto, že je veľká noc. Uvarím a upečiem nejaký koláčik alebo bábovku, aby mala rodina čo jesť, žiadne veľké vypekanie a vyváranie. Urobíme si v pondelok chlebíčky, a potom nikomu neotvoríme :-D.
mirop
U nas nic nevarime, nic nepecieme... tieto sviatky nemame radi, tak ich ignorujeme, pre nas neexistuju. V pondelok bud makame na zahrade alebo vyletujeme
maska10
Nech si kazdy sviatky ucti po svojom.Boli sme doma 3dievcata a v rodine 5chlapov,viete si predstavit tu spust v kupelni ,ktoru sme museli upratat a este sme im mali zato podakovat.Teraz som rada ze mam 4dni volno a idem radsej na welnes pobyt,tam nemusim upratovat tu vodu.Zelam vsetkym vesele sviatky bez urazu a prechladnutia.
katka78
Som na tom rovnako ako @Mirop , akurát to u mňa platí na všetky sviatky. Menín, narodenín a Vianoc sa zúčastňujem v minimálnej možnej miere, len z lásky k rodine, ostatné ignorujem.
1x mirop
radost
Naše sviatky boli vždy tiché..máme synov..nemám zlé spomienky...
a tie z mladosti-ako ma vykúpali v potoku..či naháňačka s vedrom vody-sú obohatením..spomínam s úsmevom..škoda,že už je to minulosť..

pivonka
Na sviatky chodievam do rodiny mojej dcéry a špeciálne na Veľkú noc spoločne podnikáme výlety. Varenie a pečenie prispôsobujeme účelu. Tohto roku sa zotavujem zo silného prechladnutia (nepomohol ani zázvorový likér podľa Varechy), takže sedím doma, infekciu neroznášam, varím, pečiem poskromne, len aby som si pochutila. Tieto sviatky som od detstva neznášala, vzdala som ich na milosť od kedy sú štyri dni voľna a môžme výletovať. Len keby to počasie vždy vyšlo.
afataga
Tak vidim, ze v tom nie som sama, u nas su to 4 dni volna, len skoda, ze je vonku taky hnus. Upeciem len vianocku, nech je na ranajky, ale to robievam aj inokedy. Inak toto je povodne pohansky sviatok vitania jari, co aj dava zmysel, kto, ako a preco to prekrutil, to uz je inu temu.
denyany
Úspešne ignorujem už pár rokov tieto sviatky. Nič nechystám, v sobotu ráno odchádzame, v pondelok poobede sa vraciame, mám nočnú. Tam, kam ideme, bude kľud a pohoda, jedlo mi donesú , prázdne riady odnesú... Nápoje a služby za skvelé ceny, krásna príroda naokolo... Už sa teším!
denyany
Je to z mužovej práce podnikové zariadenie. A za tie roky, čo tam chodievame, som nepočula od personálu ,,nie" alebo ,,to sa nedá".
mariamka
ani som necakala, ze sa tolki zapoja,, kazdy to vnima inak, doba sa posunula, niekto cti tradicie, iny modernu,, mna cakaju 3 salky teplej vody, este ze tak
palokuchki
Vyvaram aj vypekam. Je to prilezitost pre celu rodinu sa spolocne stretnut a dostojne oslavit Velkonocne sviatky. @ afataga mas pravdu to by bolo na dlhsiu debatu. Zaujimave je ze sviatky Velkej noci sa slavia vsade ci je tam jar, ci jesen.
evusik
máme jediného šibača, nášho 5 ročného vnúčika a na neho sa teším, ale na neho sa teším vždy :-)
ináč nevyváram, nevypekám, ale jarnú výzdobu si robím... a tiež ideme radšej na chalupu aj čosi porobíme, aj pogrilujeme, aj sa zabavíme... len toho roku nehrozí, veď počasie, tak budeme sedieť doma
ja to, že je voľno už neviem oceniť, sme na dôchodku a pre nás jeden deň ako druhý a upečiem mrkvový koláč ale ten by som piekla tak, či tak
babidka
Ako dieta som tie sviatky vnimala ako nemile a nemilovane ...kvoli velkemu upratovaniu a hlavne kvoli polievacom . Vtedy by som na polievacov mozno aj pouzila pristroj aky nam ponuka @radox1 :-) Duchovny rozmer sviatku a co znamena pre veriacich krestanov som pochopila az neskor. Ze sviatky nie su o upratovani , vareni a peceni ale o vnutornom prezivani a vnimani .Tradicne jedla aj kolace samozrejme pripravujem lebo by vsetkym /aj mne / chybali . Ved je to iba raz v roku , nie ?
Sprievodne tradicie ako je nestriedme prezieranie a popijanie a pre dievcata neprijemne polievanie ...uz netolerujem a ani nepodporujem :-) Ako babicka uz mozem vsetkym rozkazat , ze "polievat a opijat sa u nas nebude !" a vec je vybavena . Takze "nepolievaci" su pohosteni velkonocnym jedlom aj kolacmi , mali dostanu cokoladky a aj nejake mince a vsetci sme spokojni . :-)))))))
kukulienka71
Z detstva si pamätám na voňavý veľkonočný pondelok, u nás sa nepolievalo vodou, ale voňavkami, museli sme skoro ráno vstať ( to som neznášala!), rýchlo nachystať chlebíčky, nakrájať zákusky, koláče, naaranžovať všetko pohostenie pre polievačov a potom v najkrajších šatách sedieť "povinne" pred telkou a čakať na 15-20 pánskych návštev:-D Zmysel to malo mať asi taký, aby sme nezvädli...to je všetko. Až neskôr som pochopila iný význam Veľkej noci, tak ako to píše @babidka. Do kostola sme ale nechodili a nechodíme dodnes. Pohanský sviatok vítania jari aj najväčší kresťanský sviatok sa v mnohých domácnostiach dnes už prelína, nepovedala by som, že to niekto prekrútil. Ctím si ak niekto dodržuje tradície a chová sa úprimne podľa svojej viery.
Keď mala moja väčšia dcéra asi 10 rokov, skončila som s jej "týraním" v rámci čakania na časom podgurážených polievačov, proste sme prestali s pretvárkou - urobili sme si program podľa počasia a hlavne zaujímavejší a zážitkový. Zvyknem piecť zákusky, ale nepreháňam to ako pred 23 rokmi, keď som zo 7 druhov zákuskov brala 3 plechy aj ku svokre, lebo sa mi v chladničke už nepomestili.
Tohto roku sa nám o program postarala viróza (zvracanie a hnačky), včera sme sa s malou dcérkou vrátili z nemocnice, kde bola 3 dni na infúziách. Takže ani to minimálne pečenie sa teraz nekonalo.
A som rada, že každý si vlastne sviatky môže zariadiť podľa svojho cítenia, slobodne. Ak mu to zdravie dovolí, samozrejme:-)
kukulienka71
@Mariamka (16.4.2017 17:06)

malú vo štvrtok bral otec na rukách hore schodami, lebo nevládala stáť na nohách...potom to chytila celá rodina, takže áno, fakt vyčerpávajúce. Ale infúzie dokážu zázraky a dnes sa dcérka jašila ako už dávno nie:-) Ďakujem za prianie, príjemné a radostné aj vám, @mariamka
zolik
@Kuku , tak to ste mali/mate ozaj "veselu" Velku noc. Hlavne ze dcerka je uz v poriadku.