Rôzne

Čo by ste mi doporučili vidieť a zažiť v ...

stefanm - fotkastefanm, 9. marca 2015

Chcel som vedieť ako sa správne robí české národné jedlo „Vepřo, knedlo, zelí“ a pri google pátraní som sa, samozrejme, zamotal a dozvedel kde v Česku sú „Nejlepší holky“.
České regge zoskupenie „Yo Yo band“ mi vnuklo myšlienku virtuálne navštíviť obce s nevšednými názvami ktoré sa v ich megahitovej pesničke „Rybitví“ z roku 1993 spomínajú a pretože teraz nemám čas zájsť si tam na to vepřo, knedlo.... tak som si navštívil svoj album s jedlami, vyhľadal ich, pokochal sa ich „chuťou“ a doprial som si aj sviečkovu!
Normálne začínam uvažovať o tohtoročnej dovolenke výletom po Českých „vesničkách“, ochutnať v hospodě „gulášek“ a „utopence“, dát si "dvanáctku" a prejsť túto krajinu. Veď nemusí byť každý rok more?!
Čo by ste mi, nevšedné v Čechách doporučili vidieť a zažiť?

@zareaguj


Diskusia k téme

stefanm
V mojom klipe vás aspoň virtuálne prevediem po spomínaných dedinkách.



frezia68
Aká milá diskusia :-) @stefanm ,mňa niekedy dávno očarili Adršpašské skály,potom Domažlicko a Chodské slávnosti.....,milé,domácke pohostinstvá a v nich výborná strava,napr. bravčové výpečky do chrumkava upečené,chlupaté knedlíky...rôzne domáce kysnuté koláče,ako od babičky. Dolujem v pamäti....exkurzia v Plzenskom pivovari a ochutnávky piva (teraz holdujem Šarišskému) ,ale táto oblasť ma nezaujala.No čaro mali malé pohostinstvá v obciach,tam sme objavili najlepšie jedlá a máš pravdu-gulášek,tlačenka domáca,utopence a pivečko :-))) Ktovie,či sa to zmenilo,či ostala tá domáca atmosféra? Ak zorganizuješ autobus a nebude preplnený,rada sa pridám :-)))
smejkad
pivovar, pripomenuli ste mi, bola som v krusoviciach, stoji za obzretie, aj rucne vyrabana pivna kozmetika funguje bezvadne:-)
no a co by kamenom dohodil su aj prirodne krasy na obzeranie - zacali sme na lanovke a skoncili na lodke, pekny vyletik :-)
abdul
Park na adrese Wilsonova 300/8. Najlepšie nočnou hodinou. Perlovka ? 5 P na Václavskom ? U Fleků, u Rozvařilů v Karlíne, Slapy, skok z Podolského mosta do Vltavy ? Telč ? Ročný pobyt je málo.
katka78
Radiť je ťažké, lebo každého zaujíma niečo iné, my napríklad radi chodíme do prírody, po hradoch a zámkoch, pamiatkach. Na dlhšie sme boli vždy len v Prahe, ale v sezóne chodíme aspoň na krátke jednodňové výlety do oblastí blízko hraníc. Máme radi Lednice, resp. celý Lednicko-Valtický areál, kde sa dá krásne tráviť čas. Janúv hrad je príjemné miesto na prechádzku a je len kúsok od hraníc. Často len tak bezcieľne vyrazíme autom, náhodne zídeme z diaľnice pri niektorom výjazde a objavíme krásne miesta - pred rokmi napr. hrad Veveří. Minulú jeseň sme podobne “zablúdili“ do obce Pasohlávky, k Věstonickej nádrži, kochali sa výhľadom na okolité vinice. Neskôr sme z diaľnice uvideli krásny hrad týčiaci sa nad mestom a objavili tak nádherný farebný Mikulov, plný pamiatok. Veľmi mám rada tieto naše spontánne výlety. Dávnejšie ma zaujalo aj České Švajčiarsko (odporúčam vyhľadať na nete), tam sme ale ešte neboli. Kiežby mal človek viac času (sme pracujúca + študujúca domácnosť), veď ani len Slovensko nemáme ešte poriadne pochodené.
mijaita
Tábor, Třeboň (rest U Šupiny"), Bzí, Uzenice, Uzeničky, Paštiky, Chobot kolem Blatné, Čechy krásné, Čechy mé a překrásná Morava, tož si vyber :-)
klukodvody
@stefanm povím ti to takto .Každý rok cestujeme po Slovensku .To je naše dovolená .A stále objevujeme nové a nové .Tak je to i u nás .
Je stále co vidět za jednu dovolenou to nedáš .Já jsem Moravák a stále ji neznám .U nás sklípky .klobásky .koláčky , a to je jižní Morava
Jižní Čechy .Šumava ,Krkonoše a Jizerské hory a to je jen část .To chce naplánovat jednu část a tak postupovat .Ale určitě všade najdeš takové jídlo o kterém píšeš .Prohlédnu svoje adresy a pokusím se ti přidat odkazy na virtuální prohlídky .
klukodvody
@katka78 moc krásně jsi popsala tuto část Moravy .To je můj kraj tu jsem doma 10 km od Mikulova a když se otvírají sklípky a krojované hody je to krása .Když přejedeš hranice máš kousek do Strážnice a Kyjova .No tak přeji krásné výlety .
mijaita
@klukodvody také jezdím kazdý rok na Slovensko. Několik let jsme ho mapovali celkem systematicky, letos uz je z ceho vybirat. Je prekrasne, září bez Slovenska si uz neumim predstavit !
katka78
@klukodvody veru kraj je to nádherný a tých sklípkov.. len to je na dlhší pobyt, aby si to aj šoférujúca časť partie mohla naplno vychutnať :-)
tatranocka
Svitavy, Kadaň, Třeboň, Kroměříž, Klášterec n. O., Kutná Hora, Litomyšl, Nový Jičín, Prachatice, Spálené Poříčí, Česká Kamenice, Polná, Jindřichův Hradec, Šternberk, Beroun, Františkovy Lázně, Znojmo, Uherské Hradiště a Jilemnice...ach jaj - dovolenka na päťročnicu :)
spagetka153
vrele doporucujem Ceske Svajciarsko - nadherneee, plavbu po Batovom kanali a samozrejme Moravuuu krasnu! ale kde sa zvrtnete tam je zaujimavo - my sa chystame v maji do Ceskeho Krumlova
klukodvody
@spagetka153 jestli mohu poradit tak je dobré si najít servry
Vykup to ,Slevomat ,Pepa všechno .cz a tam jsou slevové nabídky na nákup voucherů a tak třeba ten Český krumlov 3 dny dvě noci s polopenzí 1800.-Kč a vouchery se dají sčítat tak za nákup dvou tam jsi dvojnásobnou dobu ale ta cena je za dvě osoby .A těch nabídek je tam hodně ,takhle kupujeme dovolenou na Slovensko každý rok .Nevím jestli je něco podobného na Slovensku ale je to hodně výhodné .Tak třeba jsem pomohl .
1x viera1
bozulka
Števo,myslím že už máš ponúk viac než dosť,ja mám rada Moravu- chodili sme dlhé roky na víno hneď za Javorinou,Mikulovsko,Znojemsko.Chodili sme do Krkonoš,ale milujem Južné Čechy,ktoré poznám celé.Žili sme tam 13 rokov.Určite by si mal navštíviť České Budějovice a tam pobudnúť aspoň 2-3 dni.Čo sa týka gastronómie...kde zájdeš tam bude dobré jedlo.Môžeš pokračovať na juh cez Krumlov,tam sa tiež výborne varí a o pamiatkách ani nehovoriac...Hluboká,Rožmberk,a môžeš skončiť až na Lipne...Mohla by som opisovať celé hodiny...:-).Naposledy bola naša posledná dovolenka samozrejme Č.B. a skončili sme zase na Lipne u priateľov na chate,no už to bude 5 rokov !!!
Trošku ma pochytil smútok lebo to bola posledná dovolenka s manželom...:-(((.
Určite nebudeš ľutovať nech pôjdeš kamkoľvek,všade je čisto a dá sa vybrať knedlo- vepřo-zelo a samozrejme utopenci.
Želám Ti peknú a chutnú dovolenku !!!
klukodvody
@mijaita také jezdíme v září a také máme zmapováno ale na mnoho míst se vracíme .Třeba Pribylina je naše srdcovka .Ale jinak mám moc dobrý pocit z toho ,že nějak ty hranice nic neznamenají a jako by ani nebyly.
stefanm
....ďakujem všetkým za návrhy. Idem si vybaviť české občianstvo a presťahujem sa tam aspoň na päť rokov. Keď to všetko prezriem a neumriem na prejedenie sa kapustou a knedlikmi, tak vám dám vedieť ako bolo. Len aby mi vyšlo počasie.
moravanka
Doporučuju se podívat na kudy z nudy (cz), je tam kalendář nejrůznějších akcí i podle krajů, i typy "vychytávky" jako slavnosti česneku nebo oškorušobraní :-)
A s krásou českých dívek, žen a babiček je to pravda, protože většina z nich má stejně slovenské kořeny.
hubata
A na skok aj do Prahy, ktorej sláva sa už hviezd dotýka - tak ako to prorokovala Libuša. Je to krásne veľkomesto, najkrajšie na svete.