Varenie

Cina

turanec - fotkaturanec, 24. apríla 2010

Prosim Vas vela kucharok si mysli že ked prida do jedla sojovu omačku už je z toho Čina
Ale pritom zabuda o postupe pri vareni hlavne zelenine ta musi byt chrumkava a nie rozvarena a pod.Ja by som bol zato aby sa pridavali /orig.rec./ a nie typu dam tam miš maš zalejem to sojovou omačkou a je to čina.

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
Ja by som nebol taky kriticky.Cina je daleko a recepty sa pomenia a prisposobia chutiam ludi v tej ktorej krajine.A len taka poznamka Cinske restauracie na Slovensku maju velmi malo spolocne s Cinou ako takou a su tu varechaci co tam ziju tak sa mozu lepsie vyjadrit.
A este jedna vec ked ideme do detailu Cina ako taka neexistuje to ako keby by si v Azii nazval vsetky kuchyne Europy napr.Francuzsku ,Spanielsku , Madarsku, Taliansku jednym slovom.... Europska.
evusik
u nás je to proste zaužívaným zvykom, že keď sa nakrája na malé kúsky mäso a zelenia a rýchlo sa opražia nazývame to čína aj keď to má od číny ďaleko, u nás doma tomu hovoríme krájanica. Ale ja by som nebola taká kritická. Keď som začínala z varením - boli buď rezne, pečené mäso v celku a dusené mäso. Takže chvalabohu za "čínu" ktorá nás naučila pripravovať mäso jednoducho a rýchlo a určite aj zdravo.
2010
evusik
mas uplne pravdu to je skor postup pripravy potravin.
Azia je obrovska a cinania su ako cast populacie vo vela krajinach.
A pochybujem ze by dakdo na Slovensku specifikoval Singapurske slize, Malajzisku Nonya , Indonezku alebo v obrovskej Cine, Szhechuansku kuchynu co je absolutne odlisna .
turanec
Ano ja viem že sa to da a dokonca musi prispôsobit ale dat tam iba sojovu omačku a nazvat to činou o to mi ide.
hkbarbie
@turanec , ked chces pravu cinsku kuchynu, tak sleduj moje recepty. Mam ich od svojej svokry, ktora je Cinanka a velmi hrda na svoje varenie. V Cine su recepty z kazdeho kuta ine - kantonska, secuanska, sanghajska, pekingska atd. Secuansku Cinania v kantonskom Hong Kongu "nezvladaju", lebo je to na nich velmi ostre. Ja sa tiez este stale ucim co kde je a co sa kde dava a byvam tu uz 11 rokov. Vela potravin sa vsak na Slovensku neda kupit a tak sa musia nahradit tym, co je k dispozicii. Ak sa vsak dodrziavaju zasady, ktore minule napisal @2010 , tak je to tak ako ma byt. A sojova omacka sa pouziva v kazdom cinskom masovom jedle, ale zvycajne ako marinada a len 1-2 polievkove lyzice a nie 250 ml ako som tu sokovana videla :-) Sojova omacka je slana a vlastne sa nou nahradza sol v jedle, takze s nou treba opatrne presne ako v slovenskej kuchyni so solou. Tot moj prispevok.
turanec
Dakujem ale všetky recepty od Vas mam a moc za ne dakujem a som ich aj vyskušal a mam ich vytlačene v svojom receptari.A hlavne ak Vas môžem porosit tak nejake recepty na polievky okrem Miso .Vyskušal som ich vela ale nikdy som nedosiahol aby boli tak chutove dobre ako na Miletičke a to som ich varil podla receptov.Tak čim to je že doma nie je nikdy taka dobra. Dik
2010
Hmm,
Tak tam pridaj tajnu prisadu MSG, E 621 . Vsetci to pouzivaju.
turanec
Hkbarbie prosim napiš recept ak môžeš ako variš polievky.A ešte jeden dotas ked sa uvaria ryžove cestoviny tak sa maju preplachovat studenou vodou alebo nie?Moc dakujem
2010
Ani ja,
Vo vacsine lacnejsich restauracii je to velmi bezna prisada ked ides do kuchyne za wokom uvidis velku krabicu MSG a sup lyzicu do vsetkeho je to tzv."taste enhancer" -zlepsovac chute...
2010
este jednu poznamku,
MSG v azii nema stigmu, je to bezna prisada kupis to kdekolvek a pouzivaju to tak bezne ako sol alebo na Slovensku Vegetu do vsetkeho.
marlen
@mil ý turanec ,
niekedy sa nám môže zdať, že to, čo robíme my, nie je také dobré, ako originál. s tým si nerobím problém, chutí mi, čo si varím ja a teším sa ako @kuch árroland, ktorý mi je svojím nadšenm veľmi sympatický. z cudzokrajných kuchýň sa snažím vytiahnuť a porozumieť ich podstate, ázijské technológie sú energeticky úsporné, šetrné k surovinám a tým ekologické, takže sa mi páči, čo napísala @ev úšik.
hkbarbie
@turanec ja polievky nevarim, lebo hoci ja som polievkova, nikto iny v nasej rodine nie je. Ale mam rada thajsku pikantnu kyslu polievku tom yum goong a tak ak ju neuverejni @2010 tak to urobim ja :-) ale ty mas asi na mysli cinske polievky s rezancami, nie? Tak zaklad je vzdy dobry kuraci vyvar, do ktoreho das dobre cinske rezance a navrh das akukolvek zeleninovu-masovu zmes. Napriklad moj recept na cinsku kapustu s hribami a kuracim masom mozes kludne trepnut na vrch do misky s horucim hustym kuracim vyvarom a rezancami (mozu byt aj tie instatne bez vsetkych tych prisad v sacku). A mas hotovu cinsku polievku.

Co sa tyka ryzovych rezancov, tak ja ich nikdy nevarim. Zalejes ich vriacou vodou a nechas postat 10-20 minut az pokial nie su makke. Potom sa nelepia a taketo sa mozu pridavat do akychkolvek jedal, ktore sa pripravuju vo woku s ryzovymi rezancami.
turanec
hkbarbie dakujem ale ja robievam polievku tom yum ale davam tam pastu ktoru je dostat kupit už aj u nas.Robil som aj tvoju kapustu s hribami a docela mi to chutilo ale že by som s toho spravil polievku?ale určite vyskušam a moc daaaakujem
turanec
Hkbarbie asi som to špatne napisal ani ja ich nevarim a dam do vriacej vod.Ale som čital v jednej knihe že ich potom nechat preplachovat studenou vodou aby sa ten škrob vyplavil a v druhej že nie Takže dakujem a piš stale nove recepty všetky od teba a od 2010 mam vytlačene a odložene.Och ako ti zavidim že si tam ale v dobrom.A ak môžem poprosit tak vypražane rezance receptik Dik
vcelka
Turanec má pravdu. Európska "čína" je zmes dobrých vecí - až na ten zvýrazňovač chuti, ale však aj u nás dá do jedla vegetu aj pán profesor Malík - tak prečo by nám nechutila. Ale problém vidí v tom, že kvôli narezaniu na rezančeky, alebo hrsti arašídov, alebo pridaním sójovej omáčky to nazve niekto "čína". A to je problém nie za zatvorenými dverami bytu (nech si niekto nazve pukance mexickým zázrakom a ikry z plotice kremeľskou baštou), ale v profesionálnej gastronómii.
turanec
Včielka zlatičko dakujem že si ma pochopila presne toto som chcel povedat vlastne napisat Cmuk na čeličko
igorpalovic
Vcelka, ako sa hovorí "trafila si klinec po hlavičke". Veľmi pekne ďakujem, konečne to tu niekto správne pomenoval.
2010
turanec,
Posledna poznamka ja som dal dost davno do prispevkov polievku Laksa ktora je asi najpopularnejsia v juznej azii ovela viac ako Tom Yum -sladko kysla ( thajsko ,malajzia, indonezia, singapour,) a bola spravena presne tak ako keby si ju jedol v Bangkoku so vsetkymi prisadami lebo mam k nim pristup.
Ani jeden komentar v dobrom ci v zlom...
 varecha.pravda.sk/recepty/kuracia-laksa-krevetami/5626-po...
turanec
2010 Dakujem pohladam a určite spravim ja som fanatik do ich polievok /čina thajsko a pod./Takže diiiiiiiiiiiik
sjuz
pekná debata - teším sa na recepty, hkbarbie, obohatíme si jedálniček:)
turanec
sjuz dakujem za podporu a ja sa tiež tešim na recepty od hkbarbie a hlavne od 2010 .Už som si aj našiel predajnu kde dostat laksa pastu a nie je ani draha.Ja odporučam všetkym na internete je predajna v Bratislave kde sa da objednat všetky veci na činu doporučujem a je tam fantasticka majitelka Thajčanka ktora rada poradi a tu je adresa kto chce www.asiafood.sk alebo môžete aj inak to iste www.orientfood.sk doporučujem
evanaaa
Pred mnohými rokmi ,keď som ešte o existencii glutamanu netušila,kúpila som pohárik s bielym práškom,názov si nepamätám,ale bola to glutamánová soľ a dávala som ju všade,u nich je to ako u nás vegeta a pod.Tiež sa nemá používať vo veľkom,niekto ju ani neznáša,niekomu pôsobí bolesť hlavy,a jeden môj známy dostal dnu - chorobu ,vraj z čínskych jedál,ktoré často jedol.Niektorí výrobcovia ju prestali používať ako prísadu ale kto ju môže,nemusí sa jej brániť.
eunika
Tvoj havinko je tak uzasny,ze ma ani nenapadne mysliet na akusi cinu.Je jednoducho na zjedenie(obrazne):-0))))))
turanec
Zlatko to vieš psik sa časom začne podobat na pánička chi chi chi
cukrarka
pači sa mi táto debata - hlavne recepty našincov, ktorí su v zahraniční a nás nimi ohurujú /napr. hkbarbie alebo 2010/- tiež mám dcéru vydatú v zahraniční, ktorá veľmi sa prispôsobila životnému štýlu krajine t.j. čo sa týka gastronómie - ale japonskú, čínsku, thajskú, mexickú , grécku kuchynu si určite objednávam od kuchára, ktorý má chuťové cítenie pre tú svoju kuchynu - a len tak naokraj, ked idem k dcéru na návštevu, varí jedlá, ktoré chutia v tej krajine, kde žije ale nevaríme naše slovenské špeciality - a oni ked prídu na Slovensko varíme naše špeciality, ktoré sa zase nedajú uvariť u nich..... lebo aj kysnuté cesto, kedˇ varí 10 kuchárok jeden recept od každej je jedlo iné...