Rôzne

Čím to je ? Že by letom?

arasidka - fotkaarasidka, 14. júla 2013

Očúvajte, dzifčence a chlapci,
já sem si fšimla na sebe, že nejako sa mi cez toto leto nesce varit. Hanba, že? A jaksi sa mi nesce any o tem jedzive vyprávat. Čím to je? Šak ale navarím, aj presto šecko, že sa mi nesce any len hrnec vytáhnut a čo je ešče horší any len rozmýšlat, čo do neho dat.
Neskaj zme mali dropkovú poléfku - velyce len dobre vypadala, aj to hu uvaril mój Al Rašid. Ten je f témto ročném období rovnako hladný jak ket mrzne. Tot jak bolo vyše tricet na našem balkóne, aj to boly rolety stáhnuté durch, len ci na mna vyrukuje, že on ma chut na nečo dobré. Reku, čo je to? A oba dvá zme myslely úplne na dve inačé veci. Já sem mala chut na studený melón, nohy v lavóri a po prípadze kávu ochladnutú z mlékem. A on, si prectafte - že prej má chut na údzené koleno bárs aj ze šošovičnú omáčku! Reku, dzedko, neblázny, šak to je málem vánočné jedlo, fčuleky f tem horku leda tak mírne ohrítu luskovicu a po nej liter minerálky, a keby si až tak velyce bol maškrný, nech to para tlačí, trebárs aj to vychladnuté pifko. No, istotne si to f tej makovici prebral a ziscil, že aj by sa pri varený vácej spocil, tak mu ge obedu bolo dobré aj šampionové rizoto s dobrú "chladzenú čalamádu" rovno z chladnyčky.
Aj neskaj, robily zme vyprážanú rybacinu a oba dvá zme sa konečne zhodli, urobila sem k temu ten najobyčajnejší krumplový šalát s cibulu.
Já nevím, aj vás to nekerého tak drží, jako mna?
Lebo ket mám pravdu povedzet, nevím sa dojest ríbezlí, melónu, nektarinek a zmrzlyny ,any ty pomaly trojeurové jabúčka nemóžem any vidzet, nehávam si ich na tý vánoce.
Šak sa teda priznajte , jestly aj vy máte v poslednej dobe takúto diagnózu, jak mám já?
P.S: Ešče dodávam, že aspon je to "nemoc" kerá nebolý.

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Ja,@frezia68 Ti vravím,že máš dobrú diagnózu,lebo je zdravá a nepriberieš.To ide samozrejme s horúčavami,aj keď tu u nás teraz prší a všade mračiská.Mne sa v horúčave nie že nechce len variť,ale sadá na mňa akási letargia,lenivosť,až apatia,až si myslím,že či je to staroba a či len slnko mi trocha viac pripeká na mozog? A len by som jedla Míšu-nanuk,lebo aj domácu zmrzlinu som lenivá urobiť a tiež dyňu.....a tie myšlienky?Reku,prečo nebývam v domčeku,tam aspoň sa dá vybrať miestnosť,kde nesvieti,dá sa ísť do pivnice ochladiť,či pod strom pookriať do záhrady ( že to súvisí s množstvom práce,to ani nerozmýšľam),či postriekať sa s hadicou v záhradke a hneď je lepšie,nie?A tak pri blbých úvahách sa poľutujem,že bývať v blbom bloku je to najhoršie,lebo otvorím okno, veď luftovať treba aj v horúčave a dúfam,že vetrík zaveje.Aj prievan chcem urobiť a tak pootváram dookola,ale koťuha vietor nikde,ani záclona sa nepohne,akurát cigaretový dym mám v izbe.Lebo pod oknom fajčia a a ak nie som práve v miestnosti a nestihnem zavrieť okno,dym pekne stúpa hore a mňa skoro šľak trafí,lebo som alergička a dym neznášam.Ako sa ho zbaviť??? Tak sa ukľudním 85% čokoládou,pridám Míšu,lebo fajčiari zmizli a nemám komu dohovoriť,nech ide poťahovať to svinstvo ďalej.Ale dnes je dobre,prší a ja idem na trh kuknúť,či predávajú marhule a aké ceny.Džem a či marmeláda sa v zime zíde a ak nepripeká,dobre by sa zaváralo.Aj jabká Jakubky by sa zišli,ešte som ich toho roku nevidela,tak už musím končiť,nech mi nevypradajú.Zdravím Ťa @ara šidka a želám tiež trocha dažďa a furt veselú myseľ :-)
rea1
ja mávam v lete omáčkové záchvaty. omáčka - tak sa u nás hovorí prívarkom. lúsková, kôprová, tekvicová, a tak kolom dookola. synovi spravím aj niečo normálne, ak vyjadrí túžbu, ale on, kde vidí kôpor, tam mäso ani nepotrebuje. asi pred 2 rokmi som mala extra tekvicový záchvat, celú sezónu, takže +/- tie 3 mesiace som jedla doma IBA tekvicovú omáčku. každý deň. a pretože strava má byť pestrá, tak na striedačku raz s párkom, potom s vajcom namäkko a nakoniec len tak, "holú". to keď som si večer zohriala za tanier a videla som, že už ostáva iba jedna porcia, akože na druhý deň, tak cestou z práce som už z trhu vliekla ďalšiu tekvicu a viazanicu kôpru veľkú ako moja hlava a doma som robila ďalší plný hrniec, aby som nebodaj nemala málo a aby mi neprichybelo. kolegu chvíľu bavilo pýtať sa ma, čo si včera varila ale keď mesiac dostával informáciu "tekvicu", prestal. nechápem, prečo. :-) mala som proste tekvicový záchvat. ináč som bola normálna (?) ale fakt som doma tri či štyri, ani neviem, mesiace jedla každý deň tekvicový prívarok s kôprom. a konečne som mala pocit, že som sa ho najedla do chuti.
variť? ale hybaj, komu by sa chcelo, keď je vonku 300°C a vánok sa ani nepohne. uhorkový šalát so smotanou/jogurtom alebo prívarky s kôprom. a na oslavu chladnejšieho dňa občas a výnimočne lečo alebo plnená paprika. že údené koleno! ani jesť by sa mi ho nechcelo, nieto ho ešte robiť. :-))
arasidka
Tak som si to" Kukla"- to je ono, to tiež ľúbim, len mne tam vadí paprika. Čítala som, že mnohým ľuďom trošku vadí na trávenie.Preto sa jej viac-menej vyhýbam, ale šaláty môžem aj veľkou lyžicou! Kvašáky som ešte nerobila, ale zaťko mi už dal vedieť, že sa mám nachystať na riadnu dávku uhoriek. Nuž čo, vravím - čo je doma - to sa počíta.
arasidka
@frezia , zdravím aj teba, chcem ešte dodať, že som lenivá aj písať na počítači, recepty som nevidela už asi dva týždne, ale príde aj na ne čas. A okrem toho, nepridala som žiadny recept, skonštatovala som, že hádam všetky jedlá z celého sveta už boli spomenuté, nič nové ma nenapadne a tak si potichúčky vravím sama sebe - že keď nepíšem recepty, budem v opozícii - budem sa k ním vyjadrovať. Noooo........., neviem, či je to dobrý nápad ! :)))))
sovka62
Jáj, @arasidka , to len tvoj organizmus reaguje tak ako má. V horúčave vynaložiť čo najmenej námahy, jedlá len ľahké, hoci aj surové (také tzatziky, šopský šalát, alebo, aby sme sa držali doma, uhorkový šalát so smotanou a kôprom) určite telu lepšie padnú ako šnicľa so šalátom. Nakoniec, máme svoje roky a treba sa šanovať.
A dopovať telo ovocím, tým naším dobrým domácim, treba sa ho najesť do zásoby, kým rastie. Tak len poslúchaj svoje telo, všetko je v poriadku, leto je také aké má byť a ty tiež.
irenaw
@arasidka trafila si klinec po hlavičke, ani variť, ani čítať ani písať o jedle :-). tiež sa premôžem, moje druhé ja má hlad celoročne, našťastie mu zalepím oči (skôr brucho) minútkami. príloha pečená zelenina, ak chce silou mocou teplú. inak šaláty, ja samotné a hlavne dokolečka dokola. zmrzlinu by som si nakopčekovala plnú vaňu, drobné ovocie všetkých odrôd plné umývadlo... pritom ani nie je také horúce leto. nejak to telo samé prepne na iný režim. žiadna rúra, žiadne vyprážanie, jeden hrniec, čo sa postráži aj sám ;-) juj, skoro som zabudla na lečo, moja letná závislosť a najmilšia strava, samozrejme bez chleba. ale občas chlieb pečiem, aby to kvások do septembra prežil ;-)
arasidka
Lečooooooooooooooooooooooooooooooooo...Tip za milion, veď ja som naňho dievča moje aj zabudla. Tak to sa bude páčiť aj mojím chlapom a ako poznám môjho makovníka, tak sa doňho pustí aj sám. No ale , priznám sa, dnes som si na raňajky dala ovocný šalát a kurňa, asi mi urobila zle nektarinka. Bola tvrdšia, ako zvyknem jesť a začalo ma od nej tlačiť na pravej strane pod spodným lemom podprsenky :) Ale už to prešlo, idem, balím sa , beriem psa a futašujem na kotrolu lna záhradku, už sa rysujú ostružiny - taký týždeň a bude zase robota s nimi a obrala som justy, ale už tretí rok nie a nie väčšia úroda, len taký tu jeden, tam dva. Ale ja si počkám, raz urodia aj viacej. Iba jedno ma hnevá, na jeseň som si posadila hortenziu, a akási je mdlá,nekvitne, len lístok po lístku pribúda. Aj sa jej, potvore venujem, aj sa s ňou vyprávam, už som si s ňou aj potykala, a furt nyšt, hahula jedna, hádam aj jej to teplo dobe nerobí.Tak, dievky, odchádzam, je trošku pod mračnom, dusno, ale lepšie, ako keby na mňa smažilo. Sa majte, ja dóndem............... ešťe neskaj ........... tak pekný deň aj vám.
sovka62
Hortenzie asi majú toto leto voľno od kvitnutia. Aj tá naša sa tvári, že leto ešte len bude, ukázala jeden!!!!! kvietok, ale nie loptu, len taký asi ako fialka, akurát bledomodrý. Tak nechápem, rozhodla sa zmeniť na iný rastlinný druh, alebo zmenila pohlavie, či čo????
sovka62
A pozrela som sa, kedy som vlani pridávala obrázky do diskusie Záhrada na terase. Neuveriteľné, 2. augusta. Všetko rodilo, teraz rajčiny úplne zelené a je ich podstatne menej. Asi som sa nejako nenápadne presťahovala aj s terasou do Nórska.
elixir
@arasidka Ďakujem za krásne čítanie, naozaj dobre som sa zasmiala :) Mne sa variť aj akosi chce, ale 30 stupňov sme tu mali len pár dní (asi 2), to je asi tým. :)
arasidka
Tak to bol deň! Jak vyšívaný krížikem! Kríž za krížem.... ale ináč fajn. Neskaj sem si povedala, že sa idem zase vyluftovat pod horu, a aby sem jednu ranu trafila dvakrát, spoločnost mi robil náš pes. Velyce len je to dobrý společnýk, neodvráva, neháda sa, nehára sa, ket sme dobehly, lehel pod jedličku jak Ježiško a sušil si na slnku spocený jazyk od behána. A ket sem si už porobila, čo ma tam čekalo, od radosci sem aj slzu puscila, lebo sem zbadala prvú gladiolu, a jaká bola len pekná, fialovo modrá - no radosť odtrhnút.
Ale sem hu tam nehala, šak nech ludé vidzá, že máme aj toto kvíci! No a talká naradoscená jak hovado božé , alebo lepší povedané narobená, zamykám brányčku, spadlo mi bicyglo, a né prvýkrát neskaj, ale šak neny čudo, je nové, ešče si na mna nezvyklo...
No ale jak tak idem cestyčku kolem potoka, naraz že mirabelky a už zralé. No nedaj si, ket je to zadarmo, no ne?
A jak tak koštujem, len ci psisko jak kamion ide, a já teho mójho padesát kilového nemám privázaného. Ale vodítko nygdze . A tak sme sa dohodli, že já idem a ten druhý dočká, až odejdeme kúsek dáleči. Psiska sem odovzdala doma, sedla na bicyglo a ket aj sa mi nescelo, išla sem to drahé padesát eurové držadlo hledat.
A zme pri jadre veci - móžete mi gratulovat, neskaj sem vyhrala prvé místo, zajtra si oblečem zelené tričko - já sem to hnala prociva vetru z posledných síl a huráááá, to stracené oné ma čekalo v trávičke pri bránke, jak mi skydel bicygel, vypadlo a ešče ščascí, že sem neskaj nepokosila pri ploce, lebo už by sem nebola prvá, čo bych ho našla.
Tak vám povím, že ten Sagan to má tašké .
radost
ty vole..a zas kilo-dve dole..!!!a bez hladovania..trochu na bicykli naháňania..deň zdravý...môj bicykel tvoj zdraví...
mirabelky aj tu začínajú..gladioly ešte nie..sucho je..
arasidka
@radost , tak tak, vyzeralo to nádejné, ALE NIE!
Moju nádej maličkú zradil moment - otvorila som chladničku.
A tam dole v mrazáku, urobilo na mňa "HU!", také malé v obale, dala som si a hneď dve - nanukové dobroty. Čo si jedla večer ty?
hubata
Tak to my máme s @rea1 podobné chute, tiež celé leto žijem na tekvici:
a/ tak ako @rea1 dobrá tekvicová omajda s voňavým kôprom (môže byť aj bez ničoho, len s chlebom)
b/ vyprážaná tekvica ako rezeň,
c/ keď sa mi nič nechce, tak je to tekvica len narýchlo opražená v múke, chlieb a kopec paradajok, uhoriek, cibule, papriky a cesnaku
d/ tekvicové placky tiež s chlebom a riadnou dávkou zeleniny
A to je jedno či je to tekvica, patizón alebo cukína - vsjo rovno. Teraz mi je dobre: ak čiernookí dajú dožiť mojím tekvičkám tak budem mať svoju, inak mi nosí kolega denne cca 4 ks, lebo u nich to už svine nechcú žrať ......
rea1
@hubata , nemá kolega brata? že by nosil aj mne.
tekvica vysmážaná v cestíčku (a počas celého roka takto robený aj kaleráb, len zeler podľa môjho mlsného jazyčiska musí byť v trojobale) a k tomu šalát - ešte aj synovia to mali radi. ale omajzla je najsamlepšia. s kopou kôpru, len nechápem, načo si kaziť čistú chuť chlebom. nech by bol akokoľvek dobrý - ja len tak, naholo.
také exotiky ako tekvicový nákyp, koláč na plechu a iné podobné rôzne sú tiež fasa výmysly. alebo ryžový cukinový nákyp. no ale chce sa mi s tým paprať, keď je vonku spomínaných 300°? no nechce, to robím len tak do 28-30°C. potom omáčkujem, lebo keď si v sobotu ráno nechám na šporáku za hrniec, môžem ho vyjedať vždy, keď idem okolo, za tepla, za studena. vtedy ochotne chodím okolo sporáka. najradšej s lyžicou v ruke a mlsným kukučom v oku. a ešte rada robím plnený patizón. rozkrojím ho horizontálne na dva "taniere", vydlabem, naplním mletým mäsom alebo akoukoľvek plnkou akú sa mi chce robiť, zapečiem a tiež sa to dá jesť od rána do večera len so šalátom. dnes kupujem tekvicu, lebo takéto teoretizovanie sa nedá prežiť pri zdravom rozume. :-))
2010
Zaujmave , a co mi co mame leto 11 mesiacov z roka ?, aspon vidite preco mame take grilovacie snobske recepty.


mariamka
paci sa mi, ze co sem da @2010 ani nie je varenie, je to skor o chutiach, fantazii, a ostrom noze :)
2010
@mariamka ale je, tu je original - inspiracia toho receptu ako by sa mal robit, ma zaujmavu surovinu - surovy baklazan. Cheers





ocko
mas recht arasita a ostatne ktore NEVARITE,sak zahrada da vsecko co sa nemusi varit a zaludok sa podakuje od masneho bocku ja sem dnes mala cuketu nakrajanu na uhledne mesiacky ,to bolo na jednej stane taniera,potom rajcinu .uhorku to som poliala trosku oliv.olejom,posypala bylinkama sak mam rozne .ocot sol a stiplavu papriku to mam rada,a obiet je uno nuno a hlavne na jednej podlezke jeden nuz a jeden tanier a zadne nahananie okolo sporaka a moze sa ist na prechadzku do lesa...alebo odpocivat
denyany
ani mne sa v tom teple nechcelo variť, ba priam som nemala ani chuť vojsť do kuchyne. a cuketa ide... vo všetkých možných podobách, tá mladučká aj za surova... a arašidka, ďakujem za fajn čítanie, pobavila som sa. :-D
radost
hej @arasidka..si tu??holduješ nadalej lenivému -v kuchyni- letu?

si sa ma pýtala-čo na večeru..takže dnes..teda pred chvíľou:
dostala som chuť na babkinu mliečnu..
mladá tekvička na kocky-aj so šupkou aj dušou...do vody variť-pridať domáce strúhané cesto=mrvenička=troška cukru..štuipka soli-žeby mi to bolo kvôli..zaliať smotanu /stačí aj mlieko..noo..s tou smotankou je to mastnejšie,rozumej chutnejšie../..prevariť..vypnúť..je dobré-ked tekvička-cukiňa-zostane ..ako to hovoríte-noo-alldentte..teraz polievka..ráno to bude kaša...robievala babka naša..
sladké spomienkovo..hotovo..:-)
arasidka
jejdanenky, a už je september. A variť sa mi furt nechce :)) Ale nie je to také zlé, dnes bola tekvica s párkom, zajtra bude - "dojedanie tekvici s párkom". No čo už, sme dvaja, syn si povedal, že sa ide hodiť na detoxikačnú kúru, likviduje všetku zeleninu a ovocie,. Ale toť trt - detoxikačná, cez leto mu narástlo viac bruško ako si vedel predstaviť, tak sa chce hodiť späť do pôvodnej fazóny :))
A mne stále tiež šmakujú šaláty, jednoduché letné jedlá. No ale v nedeľu sme mali riadny bravčový rezeň s krumpličkami a šalátom - jaj, nuž dobre padlo.