Očúvajte, dzifčence a chlapci,
já sem si fšimla na sebe, že nejako sa mi cez toto leto nesce varit. Hanba, že? A jaksi sa mi nesce any o tem jedzive vyprávat. Čím to je? Šak ale navarím, aj presto šecko, že sa mi nesce any len hrnec vytáhnut a čo je ešče horší any len rozmýšlat, čo do neho dat.
Neskaj zme mali dropkovú poléfku - velyce len dobre vypadala, aj to hu uvaril mój Al Rašid. Ten je f témto ročném období rovnako hladný jak ket mrzne. Tot jak bolo vyše tricet na našem balkóne, aj to boly rolety stáhnuté durch, len ci na mna vyrukuje, že on ma chut na nečo dobré. Reku, čo je to? A oba dvá zme myslely úplne na dve inačé veci. Já sem mala chut na studený melón, nohy v lavóri a po prípadze kávu ochladnutú z mlékem. A on, si prectafte - že prej má chut na údzené koleno bárs aj ze šošovičnú omáčku! Reku, dzedko, neblázny, šak to je málem vánočné jedlo, fčuleky f tem horku leda tak mírne ohrítu luskovicu a po nej liter minerálky, a keby si až tak velyce bol maškrný, nech to para tlačí, trebárs aj to vychladnuté pifko. No, istotne si to f tej makovici prebral a ziscil, že aj by sa pri varený vácej spocil, tak mu ge obedu bolo dobré aj šampionové rizoto s dobrú "chladzenú čalamádu" rovno z chladnyčky.
Aj neskaj, robily zme vyprážanú rybacinu a oba dvá zme sa konečne zhodli, urobila sem k temu ten najobyčajnejší krumplový šalát s cibulu.
Já nevím, aj vás to nekerého tak drží, jako mna?
Lebo ket mám pravdu povedzet, nevím sa dojest ríbezlí, melónu, nektarinek a zmrzlyny ,any ty pomaly trojeurové jabúčka nemóžem any vidzet, nehávam si ich na tý vánoce.
Šak sa teda priznajte , jestly aj vy máte v poslednej dobe takúto diagnózu, jak mám já?
P.S: Ešče dodávam, že aspon je to "nemoc" kerá nebolý.
variť? ale hybaj, komu by sa chcelo, keď je vonku 300°C a vánok sa ani nepohne. uhorkový šalát so smotanou/jogurtom alebo prívarky s kôprom. a na oslavu chladnejšieho dňa občas a výnimočne lečo alebo plnená paprika. že údené koleno! ani jesť by sa mi ho nechcelo, nieto ho ešte robiť. :-))
Arasidka, celé leto letím na tomto šaláte. Zjem ho na kilá a skoro každý večer. No a potom v septembri ma bolia kĺby, niečo tam mi škodí, ale po mesiaci to prejde. Akurát mám zasa ten istý problém s mäknutím kvašákov ako minulý rok.
A dopovať telo ovocím, tým naším dobrým domácim, treba sa ho najesť do zásoby, kým rastie. Tak len poslúchaj svoje telo, všetko je v poriadku, leto je také aké má byť a ty tiež.
Ale sem hu tam nehala, šak nech ludé vidzá, že máme aj toto kvíci! No a talká naradoscená jak hovado božé , alebo lepší povedané narobená, zamykám brányčku, spadlo mi bicyglo, a né prvýkrát neskaj, ale šak neny čudo, je nové, ešče si na mna nezvyklo...
No ale jak tak idem cestyčku kolem potoka, naraz že mirabelky a už zralé. No nedaj si, ket je to zadarmo, no ne?
A jak tak koštujem, len ci psisko jak kamion ide, a já teho mójho padesát kilového nemám privázaného. Ale vodítko nygdze . A tak sme sa dohodli, že já idem a ten druhý dočká, až odejdeme kúsek dáleči. Psiska sem odovzdala doma, sedla na bicyglo a ket aj sa mi nescelo, išla sem to drahé padesát eurové držadlo hledat.
A zme pri jadre veci - móžete mi gratulovat, neskaj sem vyhrala prvé místo, zajtra si oblečem zelené tričko - já sem to hnala prociva vetru z posledných síl a huráááá, to stracené oné ma čekalo v trávičke pri bránke, jak mi skydel bicygel, vypadlo a ešče ščascí, že sem neskaj nepokosila pri ploce, lebo už by sem nebola prvá, čo bych ho našla.
Tak vám povím, že ten Sagan to má tašké .
mirabelky aj tu začínajú..gladioly ešte nie..sucho je..
Moju nádej maličkú zradil moment - otvorila som chladničku.
A tam dole v mrazáku, urobilo na mňa "HU!", také malé v obale, dala som si a hneď dve - nanukové dobroty. Čo si jedla večer ty?
a/ tak ako @rea1 dobrá tekvicová omajda s voňavým kôprom (môže byť aj bez ničoho, len s chlebom)
b/ vyprážaná tekvica ako rezeň,
c/ keď sa mi nič nechce, tak je to tekvica len narýchlo opražená v múke, chlieb a kopec paradajok, uhoriek, cibule, papriky a cesnaku
d/ tekvicové placky tiež s chlebom a riadnou dávkou zeleniny
A to je jedno či je to tekvica, patizón alebo cukína - vsjo rovno. Teraz mi je dobre: ak čiernookí dajú dožiť mojím tekvičkám tak budem mať svoju, inak mi nosí kolega denne cca 4 ks, lebo u nich to už svine nechcú žrať ......
tekvica vysmážaná v cestíčku (a počas celého roka takto robený aj kaleráb, len zeler podľa môjho mlsného jazyčiska musí byť v trojobale) a k tomu šalát - ešte aj synovia to mali radi. ale omajzla je najsamlepšia. s kopou kôpru, len nechápem, načo si kaziť čistú chuť chlebom. nech by bol akokoľvek dobrý - ja len tak, naholo.
také exotiky ako tekvicový nákyp, koláč na plechu a iné podobné rôzne sú tiež fasa výmysly. alebo ryžový cukinový nákyp. no ale chce sa mi s tým paprať, keď je vonku spomínaných 300°? no nechce, to robím len tak do 28-30°C. potom omáčkujem, lebo keď si v sobotu ráno nechám na šporáku za hrniec, môžem ho vyjedať vždy, keď idem okolo, za tepla, za studena. vtedy ochotne chodím okolo sporáka. najradšej s lyžicou v ruke a mlsným kukučom v oku. a ešte rada robím plnený patizón. rozkrojím ho horizontálne na dva "taniere", vydlabem, naplním mletým mäsom alebo akoukoľvek plnkou akú sa mi chce robiť, zapečiem a tiež sa to dá jesť od rána do večera len so šalátom. dnes kupujem tekvicu, lebo takéto teoretizovanie sa nedá prežiť pri zdravom rozume. :-))
si sa ma pýtala-čo na večeru..takže dnes..teda pred chvíľou:
dostala som chuť na babkinu mliečnu..
mladá tekvička na kocky-aj so šupkou aj dušou...do vody variť-pridať domáce strúhané cesto=mrvenička=troška cukru..štuipka soli-žeby mi to bolo kvôli..zaliať smotanu /stačí aj mlieko..noo..s tou smotankou je to mastnejšie,rozumej chutnejšie../..prevariť..vypnúť..je dobré-ked tekvička-cukiňa-zostane ..ako to hovoríte-noo-alldentte..teraz polievka..ráno to bude kaša...robievala babka naša..
sladké spomienkovo..hotovo..:-)
A mne stále tiež šmakujú šaláty, jednoduché letné jedlá. No ale v nedeľu sme mali riadny bravčový rezeň s krumpličkami a šalátom - jaj, nuž dobre padlo.