Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 44 najnovší komentár včera 09:41
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 109 najnovší komentár 2. apríla 2024
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 7 najnovší komentár včera 08:00
- Kristinaseda: Ako schudnúť, keď mi tak chutí jesť? 3 najnovší komentár 17. februára 2024
- Patricia317: Recept na bôčikovú paštétu 1 najnovší komentár 12. februára 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 44 najnovší komentár včera 09:41
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 7 najnovší komentár včera 08:00
- Kecupicek: Netradičný živý plot 27 najnovší komentár 16. apríla 2024
- Lenka46: Kam na výlet 29 najnovší komentár 15. apríla 2024
- Ivkamatko: Hovädzie na divoko 11 najnovší komentár 13. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 30 najnovší komentár včera 09:41
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 240 najnovší komentár 10. apríla 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Bielková roláda s vanilkovým krémom a malinami VIDEO
- Makový koláč s tvarohom a vaječným likérom VIDEO
- Krtkova torta na plechu VIDEO
- Ako jednoducho vyčistiť pripálený hrniec VIDEO
- Perfektná bábovka s BB pudingom a cheesecake plnkou VIDEO
- Ovocné mafiny ako ovečky VIDEO
- Slaný veniec z lístkového cesta VIDEO
- Štart do dňa: 12x ovsené vločky na raňajky. Na obyčajné, zaliate mliekom či primiešané do jogurtu, hneď zabudnete
- Víkendové pečenie: 10 receptov na tie najlepšie koláče zo surovín, ktoré milujeme. Také naše, jablkovo-makové...
- Pekne tvarované: 10x sladké rožteky bez kysnutia, zato s tými najobľúbenejšími plnkami
- Za málo peňazí: Čo jednoduché navariť? Spravte fučku, starodávne sedliacke jedlo zo zemiakov, ktoré bude chutiť aj dnes
- Príroda na plechu: Veľhory, vlny aj mraky. Zákusky z odpaľovaného cesta, neodolateľné a jednoduchšie než veterníky
- Nedeľný obed: Klasika v trojobale, v cestíčku, obrátené aj čiernohorské. 11x bravčové rezne
- Marcová TOP 13: Vďačné šunkofleky, punčová roláda aj luxusná bábovka. Varte a pečte podľa najsledovanejších videí!
A mám aj Hrašku vanilkovú, tiež sa ňou dajú nahradiť vajíčka v lievancoch, palacinkách, v ceste, a dá sa použiť ako cestíčko na obaľovanie ( jablká v župane) ovocia.
tu je článok síce český, ale takisto to funguje aj v slovenskej realite www.hyperslevy.cz/nadace/aktuality/informace-z-legislativ...
som tá zelená a peňaženku otváram kvôli iným veciam, vajcia vôbec nekupujem a nejem, muž kupuje a je, ale len z podstielkového chovu, čiže tie ešte drahšie a robí to preto, že klietkový chov podporovať nechce
V podstielkových chovoch sú sliepky stále na tej istej špinavej podstielke, vymieňajú sa len tie časti podstielky, ktoré sú mokré a mimoriadne znečistené. Podstielka tam zostáva počas celého produkčného obdobia kŕdľa, vyčistí sa až keď sa sliepky vyskladnia, aby sa hala mohla pripraviť pre nové nosnice. O prístup ku krmivu sliepky bojujú (s výnimkou hál, v ktorých sa používajú reťazové krmítka). Sliepky, ktoré nemajú dostatok krmiva a tým aj minerálnych látok, často prepadajú kanibalizmu, ozobávajú jedna druhú do krvi, tie ranené sa musia z chovu vyraďovať, aby sa kanibalizmus nešíril. Mohla by som písať ďalej, ale myslím, že je to zbytočné. V tomto prípade by si asi každý hájil svoj názor do krvi.
A link na článok? Si si istá, že je to naozaj tak? Veď sa pozri, kto to písal - Sloboda zvierat. Mňa nepresvedčili, že ak chovateľ nechá v klietke dve sliepky namiesto troch a pri skoro rovnakých nákladoch (treba odrátať krmivo a nákupnú cenu kuríc) má produkciu o tretinu nižšiu, bude dosahovať rovnaký zisk a nebude musieť zvyšovať ceny.
A nepresvedčili ma aj preto, že neuvádzajú prečo teda ceny stúpli, tvrdia len, že nie vinou zmeny technológie chovu.
stačilo mi raz vidieť transport takto zúbožených sliepok a nebol to pekný pohľad
Ja to mám sama v sebe vyriešené, nechcem mať na tanieri niečie utrpenie a ak máš chuť, sfúkni ma aj za tento názor. Doteraz som nikomu na vareche svoj názor nevnucovala, ani som tu takéto témy neriešila, ale maximálne necitlivé komentáre ma vedia vytočiť.
K cene vajec je tu jedna citácia z istého blogu: "Cena za humánnejšie systémy chovu je často nadhodnotená a má vystrašiť zákazníka, ktorý sa zľakne, že už viac nebude mať na vajcia a tak čert ber tie sliepky. V skutočnosti socioekonomická štúdia vytvorená pre Európsku komisiu ukázala, že vajce z voľného chovu by stálo zákazníka asi o 2,6 eurocentu viac ako vajce z batériového chovu, pre obohatené klietky to je ešte o niečo menej. Pri priemernej spotrebe vajec 220 na obyvateľa EÚ za rok to vychádzalo 11 centov na týždeň na obyvateľa. Dôležitou informáciou je tiež to, že za zlepšenie podmienok nosníc mal platiť zákazník, nie farmár. K žiadnym protestom a štrajkom nedochádzalo."
editavysna.blog.sme.sk/c/283615/Bateriove-chovy-alebo-ako-EU-z...
Možno keby si obchodníci znížili marže...
Vieš, mne je viac ľúto ľudí s nízkymi príjmami, ktorí vôbec nemôžu riešiť, kde a ako bola sliepka chovaná, oni riešia, či si vôbec nejaké vajce, hoci aj to, ktoré bolo doteraz lacnejšie, môžu vôbec kúpiť. A špeciálne to vidím u nás, na Slovensku, kde sa tliape o skoro 800 eurovej priemernej mzde, ale väčšina ľudí dostáva asi polovicu. Mám naozaj veľa rokov, ale tvrdím, že takto ťažko sa tu ešte nežilo. A v tejto situácii pridáme nízkopríjmových skupinám ďalšie bremeno, to je to čo trápi mňa.
A sovka, máš úplnú pravdu, všetky hospodárske zvieratá trpia. Preto som vegánka a je mi jasné, že nie všetci ľudia budú vegánmi, preto vítam každé jedno riešenie na zlepšenie podmienok pre tieto zvieratá. Rovnako nesúhlasím so zlými pracovnými a platovými podmienkami pre ľudí, preto napr. kupujem fair trade kávu a čokoládu. Spotrebiteľ môže ovplyvniť veľa vecí, ale keď nechce...
www.zbozi.cz/vyrobek/vajahit-200-g/?q=vajahit...
a jsem s nim moc spokojena! Vejce stale po ruce a davam min nez pisou a staci to! Moje babicka a ze to byla nejaka kucharka, vzdy mela velkou pixlu susenych vajec. Byla jsem mala, amatuju si ale jak vyadala a to uvnitr desne pachlo a bylo tmavezlute do zelena :-)
@sovka62 ďakujem, aj ja mám rada kultivované a slušné diskusie, a preto diskutujem len na Vareche :)
www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/70829/jiri-babica-r...