Diskusie
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 7 najnovší komentár včera 10:49
- Klaudiva: Zmrazenie torty s fondánom pred oslavou 1 najnovší komentár 6. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 261 najnovší komentár dnes 16:26
- Alena45: Poznáte pánsku tekvicu ? 15 najnovší komentár 12. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 261 najnovší komentár dnes 16:26
- Sovka62: Kukurica s makom 7 najnovší komentár včera 10:49
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 28 najnovší komentár 16. februára 2025
- Siisa: Vie niekto čo sú v skutočnosti kvasnice - droždie ? 10 najnovší komentár 15. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 118 najnovší komentár dnes 16:26
- Sovka62: Kukurica s makom 7 najnovší komentár včera 10:49
- Alena45: Poznáte pánsku tekvicu ? 4 najnovší komentár 12. februára 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Veľkonočné rezy +fotopostup
-
Zemiaková pizza, žiadne cesto ani múka, aj tak chutí perfektne +video
-
Fantastické bravčové stehno v horčicovej omáčke +fotopostup
-
Jablkový koláč s orechovým a lístkovým cestom +fotopostup
-
Vláčna jablková torta s čoko-jogurtovou polevou
-
Fánky +fotopostup
-
Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku +fotopostup
-
Nepečené kokosovo-čokoládové kocky VIDEO
-
Paprikové kura s ryžou z jedného pekáča VIDEO
-
Zemiaková pizza, žiadne cesto ani múka, aj tak chutí perfektne VIDEO
-
Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom VIDEO
-
Potrebujete vyčistiť zanesenú termosku? Tieto obyčajné kuchynské suroviny vám pomôžu VIDEO
-
Že vyšľahaná šľahačka do mrazničky? Aj keď to znie neuveriteľne, funguje to! VIDEO
-
Zemiakové ružičky, efektná príloha k slávnostnému jedlu VIDEO
-
Na každý deň: 10 jednoduchých koláčov, v ktorých zahviezdia všetky vaše džemy
-
Chutné voľno: Čo variť deťom cez jarné prázdniny? 10 tipov na jedlá, ktoré milujú
-
Porazte neduhy: Židovský penicilín, zázrak či bojovníčka proti chrípke. 11 receptov na polievky, ktoré liečia
-
Pre celú rodinu: Cestoviny, ktoré milujú všetky deti, jedlá z jedného pekáča aj sýta polievka. 11x sobotný obed z mletého mäsa
-
Lákavé a lahodné: Recepty na najlepšie zákusky s bielou čokoládou. Na slávnostné príležitosti, aj jednoduché bez pečenia
-
Nehodí sa len na kašu: 10 receptov na nenáročné koláče z detskej krupice
-
Stojí za vyskúšanie: Kuracie na spôsob sviečkovej. 8 lacnejších, rýchlejších a zdravších verzií jedla, ktoré tak milujeme
A mám aj Hrašku vanilkovú, tiež sa ňou dajú nahradiť vajíčka v lievancoch, palacinkách, v ceste, a dá sa použiť ako cestíčko na obaľovanie ( jablká v župane) ovocia.
tu je článok síce český, ale takisto to funguje aj v slovenskej realite www.hyperslevy.cz/nadace/aktuality/informace-z-legislativ...
som tá zelená a peňaženku otváram kvôli iným veciam, vajcia vôbec nekupujem a nejem, muž kupuje a je, ale len z podstielkového chovu, čiže tie ešte drahšie a robí to preto, že klietkový chov podporovať nechce
V podstielkových chovoch sú sliepky stále na tej istej špinavej podstielke, vymieňajú sa len tie časti podstielky, ktoré sú mokré a mimoriadne znečistené. Podstielka tam zostáva počas celého produkčného obdobia kŕdľa, vyčistí sa až keď sa sliepky vyskladnia, aby sa hala mohla pripraviť pre nové nosnice. O prístup ku krmivu sliepky bojujú (s výnimkou hál, v ktorých sa používajú reťazové krmítka). Sliepky, ktoré nemajú dostatok krmiva a tým aj minerálnych látok, často prepadajú kanibalizmu, ozobávajú jedna druhú do krvi, tie ranené sa musia z chovu vyraďovať, aby sa kanibalizmus nešíril. Mohla by som písať ďalej, ale myslím, že je to zbytočné. V tomto prípade by si asi každý hájil svoj názor do krvi.
A link na článok? Si si istá, že je to naozaj tak? Veď sa pozri, kto to písal - Sloboda zvierat. Mňa nepresvedčili, že ak chovateľ nechá v klietke dve sliepky namiesto troch a pri skoro rovnakých nákladoch (treba odrátať krmivo a nákupnú cenu kuríc) má produkciu o tretinu nižšiu, bude dosahovať rovnaký zisk a nebude musieť zvyšovať ceny.
A nepresvedčili ma aj preto, že neuvádzajú prečo teda ceny stúpli, tvrdia len, že nie vinou zmeny technológie chovu.
stačilo mi raz vidieť transport takto zúbožených sliepok a nebol to pekný pohľad
Ja to mám sama v sebe vyriešené, nechcem mať na tanieri niečie utrpenie a ak máš chuť, sfúkni ma aj za tento názor. Doteraz som nikomu na vareche svoj názor nevnucovala, ani som tu takéto témy neriešila, ale maximálne necitlivé komentáre ma vedia vytočiť.
K cene vajec je tu jedna citácia z istého blogu: "Cena za humánnejšie systémy chovu je často nadhodnotená a má vystrašiť zákazníka, ktorý sa zľakne, že už viac nebude mať na vajcia a tak čert ber tie sliepky. V skutočnosti socioekonomická štúdia vytvorená pre Európsku komisiu ukázala, že vajce z voľného chovu by stálo zákazníka asi o 2,6 eurocentu viac ako vajce z batériového chovu, pre obohatené klietky to je ešte o niečo menej. Pri priemernej spotrebe vajec 220 na obyvateľa EÚ za rok to vychádzalo 11 centov na týždeň na obyvateľa. Dôležitou informáciou je tiež to, že za zlepšenie podmienok nosníc mal platiť zákazník, nie farmár. K žiadnym protestom a štrajkom nedochádzalo."
editavysna.blog.sme.sk/c/283615/Bateriove-chovy-alebo-ako-EU-z...
Možno keby si obchodníci znížili marže...
Vieš, mne je viac ľúto ľudí s nízkymi príjmami, ktorí vôbec nemôžu riešiť, kde a ako bola sliepka chovaná, oni riešia, či si vôbec nejaké vajce, hoci aj to, ktoré bolo doteraz lacnejšie, môžu vôbec kúpiť. A špeciálne to vidím u nás, na Slovensku, kde sa tliape o skoro 800 eurovej priemernej mzde, ale väčšina ľudí dostáva asi polovicu. Mám naozaj veľa rokov, ale tvrdím, že takto ťažko sa tu ešte nežilo. A v tejto situácii pridáme nízkopríjmových skupinám ďalšie bremeno, to je to čo trápi mňa.
A sovka, máš úplnú pravdu, všetky hospodárske zvieratá trpia. Preto som vegánka a je mi jasné, že nie všetci ľudia budú vegánmi, preto vítam každé jedno riešenie na zlepšenie podmienok pre tieto zvieratá. Rovnako nesúhlasím so zlými pracovnými a platovými podmienkami pre ľudí, preto napr. kupujem fair trade kávu a čokoládu. Spotrebiteľ môže ovplyvniť veľa vecí, ale keď nechce...
www.zbozi.cz/vyrobek/vajahit-200-g/?q=vajahit...
a jsem s nim moc spokojena! Vejce stale po ruce a davam min nez pisou a staci to! Moje babicka a ze to byla nejaka kucharka, vzdy mela velkou pixlu susenych vajec. Byla jsem mala, amatuju si ale jak vyadala a to uvnitr desne pachlo a bylo tmavezlute do zelena :-)
@sovka62 ďakujem, aj ja mám rada kultivované a slušné diskusie, a preto diskutujem len na Vareche :)
www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/70829/jiri-babica-r...