Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 313 najnovší komentár včera 20:35
- Musha: Tvaroh na cheesecake 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 313 najnovší komentár včera 20:35
- Michal81: Vanilkový cukor v roku 1980 25 najnovší komentár 13. septembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Astheart: Antioxidanty? 24 najnovší komentár 21. augusta 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 280 najnovší komentár včera 20:35
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 35 najnovší komentár 26. júla 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Super jednoduchý trik, ako šikovne umyť sitko VIDEO
-
Zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou VIDEO
-
Bravčové medailóniky s cesnakovou omáčkou VIDEO
-
Šampiňónová sviečková omáčka VIDEO
-
Minul sa vám pudingový prášok? Namiešajte si doma vlastný! VIDEO
-
Ľadová káva s karamelom VIDEO
-
Zemiakové džatky z Vysokých Tatier, tradičné jedlo našich starých mám VIDEO
-
14 tipov, čo upiecť na predĺžený víkend: Obľúbené rodinné koláče, ale aj múčniky, aké ste ešte nerobili
-
Bez nej to nie je ono: Omáčky k nedeľnému mäsu s knedľou. Tieto recepty si uložte, hodia sa vám vždy
-
Do polhodiny na stole: 11 pohodlných receptov na rýchlu večeru. Kúpte gnocchi a...
-
Najlepšie v auguste: V TOP rebríčku videoreceptov zabodovali finalisti z Pečie celé Slovensko
-
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na chutné jedlá pre celú rodinu. Nebudete si vedieť vybrať!
-
11x cuketa za zimu: Zavarte si ju ako omáčku, nátierku, čalamádu alebo aj džem
-
TOP augustové rebríčky: Najobľúbenejšie suroviny? Mak, slivky a cuketa. Pozrite si najlepšie recepty nielen z nich
A mám aj Hrašku vanilkovú, tiež sa ňou dajú nahradiť vajíčka v lievancoch, palacinkách, v ceste, a dá sa použiť ako cestíčko na obaľovanie ( jablká v župane) ovocia.
tu je článok síce český, ale takisto to funguje aj v slovenskej realite www.hyperslevy.cz/nadace/aktuality/informace-z-legislativ...
som tá zelená a peňaženku otváram kvôli iným veciam, vajcia vôbec nekupujem a nejem, muž kupuje a je, ale len z podstielkového chovu, čiže tie ešte drahšie a robí to preto, že klietkový chov podporovať nechce
V podstielkových chovoch sú sliepky stále na tej istej špinavej podstielke, vymieňajú sa len tie časti podstielky, ktoré sú mokré a mimoriadne znečistené. Podstielka tam zostáva počas celého produkčného obdobia kŕdľa, vyčistí sa až keď sa sliepky vyskladnia, aby sa hala mohla pripraviť pre nové nosnice. O prístup ku krmivu sliepky bojujú (s výnimkou hál, v ktorých sa používajú reťazové krmítka). Sliepky, ktoré nemajú dostatok krmiva a tým aj minerálnych látok, často prepadajú kanibalizmu, ozobávajú jedna druhú do krvi, tie ranené sa musia z chovu vyraďovať, aby sa kanibalizmus nešíril. Mohla by som písať ďalej, ale myslím, že je to zbytočné. V tomto prípade by si asi každý hájil svoj názor do krvi.
A link na článok? Si si istá, že je to naozaj tak? Veď sa pozri, kto to písal - Sloboda zvierat. Mňa nepresvedčili, že ak chovateľ nechá v klietke dve sliepky namiesto troch a pri skoro rovnakých nákladoch (treba odrátať krmivo a nákupnú cenu kuríc) má produkciu o tretinu nižšiu, bude dosahovať rovnaký zisk a nebude musieť zvyšovať ceny.
A nepresvedčili ma aj preto, že neuvádzajú prečo teda ceny stúpli, tvrdia len, že nie vinou zmeny technológie chovu.
stačilo mi raz vidieť transport takto zúbožených sliepok a nebol to pekný pohľad
Ja to mám sama v sebe vyriešené, nechcem mať na tanieri niečie utrpenie a ak máš chuť, sfúkni ma aj za tento názor. Doteraz som nikomu na vareche svoj názor nevnucovala, ani som tu takéto témy neriešila, ale maximálne necitlivé komentáre ma vedia vytočiť.
K cene vajec je tu jedna citácia z istého blogu: "Cena za humánnejšie systémy chovu je často nadhodnotená a má vystrašiť zákazníka, ktorý sa zľakne, že už viac nebude mať na vajcia a tak čert ber tie sliepky. V skutočnosti socioekonomická štúdia vytvorená pre Európsku komisiu ukázala, že vajce z voľného chovu by stálo zákazníka asi o 2,6 eurocentu viac ako vajce z batériového chovu, pre obohatené klietky to je ešte o niečo menej. Pri priemernej spotrebe vajec 220 na obyvateľa EÚ za rok to vychádzalo 11 centov na týždeň na obyvateľa. Dôležitou informáciou je tiež to, že za zlepšenie podmienok nosníc mal platiť zákazník, nie farmár. K žiadnym protestom a štrajkom nedochádzalo."
editavysna.blog.sme.sk/c/283615/Bateriove-chovy-alebo-ako-EU-z...
Možno keby si obchodníci znížili marže...
Vieš, mne je viac ľúto ľudí s nízkymi príjmami, ktorí vôbec nemôžu riešiť, kde a ako bola sliepka chovaná, oni riešia, či si vôbec nejaké vajce, hoci aj to, ktoré bolo doteraz lacnejšie, môžu vôbec kúpiť. A špeciálne to vidím u nás, na Slovensku, kde sa tliape o skoro 800 eurovej priemernej mzde, ale väčšina ľudí dostáva asi polovicu. Mám naozaj veľa rokov, ale tvrdím, že takto ťažko sa tu ešte nežilo. A v tejto situácii pridáme nízkopríjmových skupinám ďalšie bremeno, to je to čo trápi mňa.
A sovka, máš úplnú pravdu, všetky hospodárske zvieratá trpia. Preto som vegánka a je mi jasné, že nie všetci ľudia budú vegánmi, preto vítam každé jedno riešenie na zlepšenie podmienok pre tieto zvieratá. Rovnako nesúhlasím so zlými pracovnými a platovými podmienkami pre ľudí, preto napr. kupujem fair trade kávu a čokoládu. Spotrebiteľ môže ovplyvniť veľa vecí, ale keď nechce...
www.zbozi.cz/vyrobek/vajahit-200-g/?q=vajahit...
a jsem s nim moc spokojena! Vejce stale po ruce a davam min nez pisou a staci to! Moje babicka a ze to byla nejaka kucharka, vzdy mela velkou pixlu susenych vajec. Byla jsem mala, amatuju si ale jak vyadala a to uvnitr desne pachlo a bylo tmavezlute do zelena :-)
@sovka62 ďakujem, aj ja mám rada kultivované a slušné diskusie, a preto diskutujem len na Vareche :)
www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/70829/jiri-babica-r...