Diskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 645 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Domáce bezlepkové opekance „bobaľky“ s makom +video -
Chrumkavé slané praclíky +fotopostup -
Karamelové košíčky (šuhajdy) -
Jemné vanilkové pečivo s orieškovým krémom -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky +video -
Opekance s makom
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Vianočné pečivo - plnené orechy -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Jednoduchá orechovo-kávová torta -
Poctivá domáca hubová kapustnica s mrveničkou. Pochutnáte si, aj keď je bez mäsa +video -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie
A mám aj Hrašku vanilkovú, tiež sa ňou dajú nahradiť vajíčka v lievancoch, palacinkách, v ceste, a dá sa použiť ako cestíčko na obaľovanie ( jablká v župane) ovocia.
tu je článok síce český, ale takisto to funguje aj v slovenskej realite www.hyperslevy.cz/nadace/aktuality/informace-z-legislativ...
som tá zelená a peňaženku otváram kvôli iným veciam, vajcia vôbec nekupujem a nejem, muž kupuje a je, ale len z podstielkového chovu, čiže tie ešte drahšie a robí to preto, že klietkový chov podporovať nechce
V podstielkových chovoch sú sliepky stále na tej istej špinavej podstielke, vymieňajú sa len tie časti podstielky, ktoré sú mokré a mimoriadne znečistené. Podstielka tam zostáva počas celého produkčného obdobia kŕdľa, vyčistí sa až keď sa sliepky vyskladnia, aby sa hala mohla pripraviť pre nové nosnice. O prístup ku krmivu sliepky bojujú (s výnimkou hál, v ktorých sa používajú reťazové krmítka). Sliepky, ktoré nemajú dostatok krmiva a tým aj minerálnych látok, často prepadajú kanibalizmu, ozobávajú jedna druhú do krvi, tie ranené sa musia z chovu vyraďovať, aby sa kanibalizmus nešíril. Mohla by som písať ďalej, ale myslím, že je to zbytočné. V tomto prípade by si asi každý hájil svoj názor do krvi.
A link na článok? Si si istá, že je to naozaj tak? Veď sa pozri, kto to písal - Sloboda zvierat. Mňa nepresvedčili, že ak chovateľ nechá v klietke dve sliepky namiesto troch a pri skoro rovnakých nákladoch (treba odrátať krmivo a nákupnú cenu kuríc) má produkciu o tretinu nižšiu, bude dosahovať rovnaký zisk a nebude musieť zvyšovať ceny.
A nepresvedčili ma aj preto, že neuvádzajú prečo teda ceny stúpli, tvrdia len, že nie vinou zmeny technológie chovu.
stačilo mi raz vidieť transport takto zúbožených sliepok a nebol to pekný pohľad
Ja to mám sama v sebe vyriešené, nechcem mať na tanieri niečie utrpenie a ak máš chuť, sfúkni ma aj za tento názor. Doteraz som nikomu na vareche svoj názor nevnucovala, ani som tu takéto témy neriešila, ale maximálne necitlivé komentáre ma vedia vytočiť.
K cene vajec je tu jedna citácia z istého blogu: "Cena za humánnejšie systémy chovu je často nadhodnotená a má vystrašiť zákazníka, ktorý sa zľakne, že už viac nebude mať na vajcia a tak čert ber tie sliepky. V skutočnosti socioekonomická štúdia vytvorená pre Európsku komisiu ukázala, že vajce z voľného chovu by stálo zákazníka asi o 2,6 eurocentu viac ako vajce z batériového chovu, pre obohatené klietky to je ešte o niečo menej. Pri priemernej spotrebe vajec 220 na obyvateľa EÚ za rok to vychádzalo 11 centov na týždeň na obyvateľa. Dôležitou informáciou je tiež to, že za zlepšenie podmienok nosníc mal platiť zákazník, nie farmár. K žiadnym protestom a štrajkom nedochádzalo."
editavysna.blog.sme.sk/c/283615/Bateriove-chovy-alebo-ako-EU-z...
Možno keby si obchodníci znížili marže...
Vieš, mne je viac ľúto ľudí s nízkymi príjmami, ktorí vôbec nemôžu riešiť, kde a ako bola sliepka chovaná, oni riešia, či si vôbec nejaké vajce, hoci aj to, ktoré bolo doteraz lacnejšie, môžu vôbec kúpiť. A špeciálne to vidím u nás, na Slovensku, kde sa tliape o skoro 800 eurovej priemernej mzde, ale väčšina ľudí dostáva asi polovicu. Mám naozaj veľa rokov, ale tvrdím, že takto ťažko sa tu ešte nežilo. A v tejto situácii pridáme nízkopríjmových skupinám ďalšie bremeno, to je to čo trápi mňa.
A sovka, máš úplnú pravdu, všetky hospodárske zvieratá trpia. Preto som vegánka a je mi jasné, že nie všetci ľudia budú vegánmi, preto vítam každé jedno riešenie na zlepšenie podmienok pre tieto zvieratá. Rovnako nesúhlasím so zlými pracovnými a platovými podmienkami pre ľudí, preto napr. kupujem fair trade kávu a čokoládu. Spotrebiteľ môže ovplyvniť veľa vecí, ale keď nechce...
www.zbozi.cz/vyrobek/vajahit-200-g/?q=vajahit...
a jsem s nim moc spokojena! Vejce stale po ruce a davam min nez pisou a staci to! Moje babicka a ze to byla nejaka kucharka, vzdy mela velkou pixlu susenych vajec. Byla jsem mala, amatuju si ale jak vyadala a to uvnitr desne pachlo a bylo tmavezlute do zelena :-)
@sovka62 ďakujem, aj ja mám rada kultivované a slušné diskusie, a preto diskutujem len na Vareche :)
www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/70829/jiri-babica-r...