Rôzne

Čím sa dajú nahradiť vajcia?

sladkacokolada - fotkasladkacokolada, 13. marca 2012

Diskusia k téme

marianne69
dobre vediet,vdaka,mne sa paci ten banan... (od juna-do marca) sa dvihla cena vajiciek u nas z 9 centov na 21 centov,slusny narast...
3sandra3
ja si myslím, že vajce nič nenahradí.... keby som piekla bez vajec, zdalo by sa mi to akési divné
merylas
Já se teď snažím péct moučníky buď úplně bez vajec, nebo s minimálním počtem. U všech těst to ale nejde. Naposledy jsem dělala kynuté těsto, žloutky jsem nedala, jen trochu sójové mouky pro barvu a víc mléka na zadělání.
janikbj
určite sa tieto rady zíjdu. keď nie kvôli cene vajec,tak je veľa ľudí, ktorí nemôžu vajíčka kvôli alergiám alebo iným zdrav. problémom.
nadia56
uz tu bola diskusia na tuto temu, popozeraj v starsich prispevkoch
marianna76
... fajn nahradím pudingom.... hlavne keď deti budú chcieť praženicu .... budú mať puding ....
eevapa
piekla som kysnuté koláče bez vajec a nevidela som žiadnu ujmu na kvalite,len farba bola biela,,,aj knedla bola normalna, len farba bola ina ako u tých koláčov,ale inak úplne OK
eevapa
piekla som kysnuté koláče bez vajec a nevidela som žiadnu ujmu na kvalite,len farba bola biela,,,aj knedla bola normalna, len farba bola ina ako u tých koláčov,ale inak úplne OK
anina43
do kysnutého cesta dávam miesto vajec biely jogurt, cesto získa peknú farbu rozmiešaním zlatého klasu v troche vody a pridaním do múky spolu s kváskom, slané cesto som tiež miesila s pridaním bieleho jogurtu a prifarbila rozmiešaním štipky korenia Kurkuma v troche vody, vajcia v kysnutom ceste nechýbali, bublaniny robím podľa receptov na rýchle koláče s pridaním zl. klasu rozmiešaného v mlieku, ich chuť vylepšujem pridaním postrúhanej citr. kôry alebo rumu
anina43
rýchle koláče sú tie, kde ide jedno, 2 alebo 3 vajíčka a všetko sa šľahá naraz až kým sa na ceste nevytvoria bublinky.
dorisa
Ja som vajce nahrádzala : ľanové semienka uvariť v troche vody, kým sa voda neutvorí taká mazlavá tekutina, to je náhrada za vajce. Može sa ta tekutina mazľavá zliať, alebo všetko, aj spolu s ľahovými semiačkami rozmixovať. Zatiaľ som toto skúšala len na slané pokrmy, na koláče nie.
tornadolue
@dorisa ja som zase ľanové semienka skúšala len pri koláčoch a sušienkach, funguje to...len to netreba prehnať s množstvom semienok, kamarátke sa raz podaril doslova "gumový" koláč, chuťovo bol vraj dobrý, ale konzistencia katastrofa :)
tornadolue
a ak niekto chce piecť bez vajec, nie je problém použiť náhradu pri receptoch s 2-3 vajíčkami, nahrádzanie väčšieho množstva už nemusí skončiť úspechom
vini55
Pred chvíľou doniesla moja najkrajšia manželka jeden časopis o varení za 1,39€ /nikomu reklamu robiť nebudem- ani kura nehrabe zadara!/ s tématikou veľkonočné. Po prečítaní sa ma moja krásavica pýtala na môj názor. Jednoznačne škoda peňazí, samé recepty s vajíčkami a ani jeden na spracovanie záprdkov. Ono je to u nás tak, keď sú na záhrade paradajky,uhorky, paprika, tak ju nik nechce, ale v zime by sa potrhali ! Rovnako je to aj s vajíčkami, ponosil som po rodine, ale ešte je ich vždy dosť, zajtrá idem vyprázdniť komoru a moje hrabulky budú mať sviatok. To čo ale robia obchodníci, ako zneužívajú situáciu je nehorázne. Vajo, nenahradíš ničím a môžeš sa aj potrhať.
malusa
Existuje sojova nahrazka bez cholesterolu ,maju ho v obchodoch so zdravou vyzivou,da sa pouzit vsade okrem piskotoveho cesta a kremov.
jac37
Pokude se týká barvy těsta bez vajec mohu z vlastních zkušeností doporučit MLETOU KURKUMU. Musím však upozornit, že na cca 0,5 kg mouky postačí velmi málo (na špičku příborového nože). Prášek kurkumy rozmíchá ve vlažném mléce, kterým těsto zadělávám.
evanaaa
Kúpila som si Hrašku a je tam písané, okrem iného - náhrada vajec v cestách, karbonátkach, pri zapekaní, k pomazánkam, ap. A je dobraá aj na zahusťovanie polievok, omáčok ( miesto zátrepky).
A mám aj Hrašku vanilkovú, tiež sa ňou dajú nahradiť vajíčka v lievancoch, palacinkách, v ceste, a dá sa použiť ako cestíčko na obaľovanie ( jablká v župane) ovocia.
sovka62
Chýba mi tu komentár bojovníkov za lepšie životné podmienky sliepok. Sliepkam sa životné podmienky zlepšili, nám zhoršili, ale predpokladám, že tí zelení s radosťou otvárajú peňaženky, veď dosiahli svoje!
tornadolue
@sovka62 takýto krátkozraký komentár som od teba nečakala...po prvé obohatená klietka na rozdiel od neobohatenej až také terno pre sliepku nie je...pop druhé to vôbec nie je dôvodom vyššej ceny
tu je článok síce český, ale takisto to funguje aj v slovenskej realite  www.hyperslevy.cz/nadace/aktuality/informace-z-legislativ...

som tá zelená a peňaženku otváram kvôli iným veciam, vajcia vôbec nekupujem a nejem, muž kupuje a je, ale len z podstielkového chovu, čiže tie ešte drahšie a robí to preto, že klietkový chov podporovať nechce
sovka62
@tornadolue , zaujímalo by ma, či si niekedy bola v klietkovom chove sliepok. Ja áno, sedem rokov sme žili priamo na hydinárskej farme, kde sa vyrábali vajcia a brojlery. Haly, v ktorých sa chovali sliepky, boli na vysokej úrovni, sliepky mali dostatočný prísun krmiva a vody, dostatok svetla, teplo a dostatok miesta v klietke. V halách bolo čisto, dobrý vzduch, trus sa odstraňoval priebežne.
V podstielkových chovoch sú sliepky stále na tej istej špinavej podstielke, vymieňajú sa len tie časti podstielky, ktoré sú mokré a mimoriadne znečistené. Podstielka tam zostáva počas celého produkčného obdobia kŕdľa, vyčistí sa až keď sa sliepky vyskladnia, aby sa hala mohla pripraviť pre nové nosnice. O prístup ku krmivu sliepky bojujú (s výnimkou hál, v ktorých sa používajú reťazové krmítka). Sliepky, ktoré nemajú dostatok krmiva a tým aj minerálnych látok, často prepadajú kanibalizmu, ozobávajú jedna druhú do krvi, tie ranené sa musia z chovu vyraďovať, aby sa kanibalizmus nešíril. Mohla by som písať ďalej, ale myslím, že je to zbytočné. V tomto prípade by si asi každý hájil svoj názor do krvi.
A link na článok? Si si istá, že je to naozaj tak? Veď sa pozri, kto to písal - Sloboda zvierat. Mňa nepresvedčili, že ak chovateľ nechá v klietke dve sliepky namiesto troch a pri skoro rovnakých nákladoch (treba odrátať krmivo a nákupnú cenu kuríc) má produkciu o tretinu nižšiu, bude dosahovať rovnaký zisk a nebude musieť zvyšovať ceny.
A nepresvedčili ma aj preto, že neuvádzajú prečo teda ceny stúpli, tvrdia len, že nie vinou zmeny technológie chovu.
tornadolue
@sovka62 nie, nebola som v klietkovom chove a neverím, že všetky vyzerajú tak ideálne ako píšeš, moja starká chovala vlastné sliepky, mali úžasný výbeh a patrične ho využívali, boli to zdravé zvieratá a rozhodne nevyzerali takto  tvnoviny.sk/spravy/ekonomika/viete-co-znamena-cislo...

stačilo mi raz vidieť transport takto zúbožených sliepok a nebol to pekný pohľad
Ja to mám sama v sebe vyriešené, nechcem mať na tanieri niečie utrpenie a ak máš chuť, sfúkni ma aj za tento názor. Doteraz som nikomu na vareche svoj názor nevnucovala, ani som tu takéto témy neriešila, ale maximálne necitlivé komentáre ma vedia vytočiť.
K cene vajec je tu jedna citácia z istého blogu: "Cena za humánnejšie systémy chovu je často nadhodnotená a má vystrašiť zákazníka, ktorý sa zľakne, že už viac nebude mať na vajcia a tak čert ber tie sliepky. V skutočnosti socioekonomická štúdia vytvorená pre Európsku komisiu ukázala, že vajce z voľného chovu by stálo zákazníka asi o 2,6 eurocentu viac ako vajce z batériového chovu, pre obohatené klietky to je ešte o niečo menej. Pri priemernej spotrebe vajec 220 na obyvateľa EÚ za rok to vychádzalo 11 centov na týždeň na obyvateľa. Dôležitou informáciou je tiež to, že za zlepšenie podmienok nosníc mal platiť zákazník, nie farmár. K žiadnym protestom a štrajkom nedochádzalo."
 editavysna.blog.sme.sk/c/283615/Bateriove-chovy-alebo-ako-EU-z...

Možno keby si obchodníci znížili marže...
sovka62
@tornadolue , možno som cynik, ale pre mňa je sliepka užitkové zviera, ktoré človek chová pre produkciu vajec. Áno, chovateľ sa usiluje dosiahnuť čo najvyššie výnosy, pri čo najnižších nákladoch, ale to je presne tak, ako v každom odvetví výroby. A keby sme to chceli doviesť ad absurdum, položme si otázku: čo sa stane so sliepkami po cca 3 rokoch produkcie? Odvezú sa na porážku a bez milosti zabijú. Má toto Sloboda zvierat (a iné spolky a organizácie, aby som niekomu nekrivdila) dovoliť? Nemal by chovateľ sliepky dochovať do ich prirodzenej smrti? Veď zabiť ich je necitlivé. A pozrime sa na ostatné hospodárske zvieratá - všetky do istej miera môžu trpieť.
Vieš, mne je viac ľúto ľudí s nízkymi príjmami, ktorí vôbec nemôžu riešiť, kde a ako bola sliepka chovaná, oni riešia, či si vôbec nejaké vajce, hoci aj to, ktoré bolo doteraz lacnejšie, môžu vôbec kúpiť. A špeciálne to vidím u nás, na Slovensku, kde sa tliape o skoro 800 eurovej priemernej mzde, ale väčšina ľudí dostáva asi polovicu. Mám naozaj veľa rokov, ale tvrdím, že takto ťažko sa tu ešte nežilo. A v tejto situácii pridáme nízkopríjmových skupinám ďalšie bremeno, to je to čo trápi mňa.
vini55
Dnes by som moje hrabule za trest poslal do klietkového chovu aj ja. Potvorice zdrhli mi z výbehu a hádajte kam rovno do čerstvo zasadených cibuliek kvetov. Skoro som vajcia po nich hádzal !
tornadolue
Jasné... a ja som typ človeka, ktorý na trápenie ľudí nemyslí, lebo presne takýto obraz si ľudia vytvárajú o ochrancoch práv zvierat. Nižšia cena vajec nižšie príjmové skupiny nezachráni. A ešte jedna zaujímavosť. V minulosti som si každý mesiac do excelu nahadzovala ceny zakúpených potravín. Odkedy nekupujem maso, mlieko, syry a vajcia, za potraviny dáme oveľa menej. Kupujem veľa strukovín, pohánku, krúpy, pšeno...musím to zrátať, aby som vedela, koľko presne ušetrím. Aj to môže byť cesta ako sa kvalitne stravovať aj pri nižších príjmoch, založiť svoju stravu na rastlinných produktoch a tie živočíšne ako minimálny doplnok. Ale keď ľudia radšej nájdu milón spôsobov, ako sa ničo nedá, namiesto toho, ako sa to dá. A keď už niečo ušetria, tú praženicu si dovoliť môžu, keď na ňu dostanú chuť.
A sovka, máš úplnú pravdu, všetky hospodárske zvieratá trpia. Preto som vegánka a je mi jasné, že nie všetci ľudia budú vegánmi, preto vítam každé jedno riešenie na zlepšenie podmienok pre tieto zvieratá. Rovnako nesúhlasím so zlými pracovnými a platovými podmienkami pre ľudí, preto napr. kupujem fair trade kávu a čokoládu. Spotrebiteľ môže ovplyvniť veľa vecí, ale keď nechce...
sladkacokolada
prečítala som všetky komentáre, som rada, že ste si pozreli pridaný link. Zaujímalo ma to, či sa dajú vajcia nahradiť, preto som v úvode dala otáznik. Ešte by ma zaujímalo a to by vedeli naše Češky, koľko je kvasníc za 8,50kč., zemiakový škrob za 1kč,Vajahit za 35kč, želatina za 10kč ? A dievčatá vymieňajte si názory, len sa potom na seba nehnevajte, túto problematiku aj tak nevyriešite.
bobarka
Zaujímavý link, len neviem či ľudia, ktorí maju problém so základnými potravinami, riešia problém s ďatlami do koláča.
mijaita
Nepecu casto, ale stale mam doma VAJAHIT
 www.zbozi.cz/vyrobek/vajahit-200-g/?q=vajahit...

a jsem s nim moc spokojena! Vejce stale po ruce a davam min nez pisou a staci to! Moje babicka a ze to byla nejaka kucharka, vzdy mela velkou pixlu susenych vajec. Byla jsem mala, amatuju si ale jak vyadala a to uvnitr desne pachlo a bylo tmavezlute do zelena :-)
sovka62
@sladkacokolada. myslím, že sa na seba nehneváme. Naopak, včera som si pridala @tornadolue medzi svoji ch obľúbených. Páči sa mi, že diskutuje vecne, oceňujem že sa problematike naozaj seriózne venuje, nie je to len podľahnutie momentálnej davovej psychóze. Ona podľa svojho názoru naozaj žije a to je vec, ktorú si vážim a nič na tom nezmení to, že každá máme svoj názor.
tornadolue
@bobarka je pravda, že mnohé recepty z tej stránky sú náročné a nepúšťam sa do nich ani ja, ale mám pár obľúbených nenáročných sladkostí. Ale náročné recepty a drahé recepty nájdeš predsa aj na Vareche, rovnako ako tie lacnejšie.
@sovka62 ďakujem, aj ja mám rada kultivované a slušné diskusie, a preto diskutujem len na Vareche :)
aroooo
nič v zlom, ale som zvedavá, ako by ste varili z 20 €, čo mi zostanú po zaplatení šekov za byt,elektrinu,inkaso,lieky/našťastie pôžičku nemám/, verte mi, že mi je šumi fuk z akého chovu vajcia pochádzajú, len nech sú čerstvé a normálne vhodné na varenie a tak je to s väčšinou potravín.Nakupujem v bežnom dedinskom obchode,kde dostať základné potraviny a cestovať za kúpou iných je tiež u mňa zbytočný luxus za minimálne 4€, takže tak nejako, keď sa nedá zohnať ani nejaká brigáda.
tornadolue
@aroooo 20 € je naozaj veľmi málo a @sladkacokolada sem hodila odkaz na článok o tom, ako nahradiť vajcia, práve preto, že sú tam rady, ako ušetriť (teda podľa mňa), ja tu nikde nepíšem, čo máte alebo nemáte kupovať, ale keď peniaze nie sú, tie vajíčka sa naozaj nemusia použiť. Už rok a pol varím bez nich, kysnuté cestá nie sú žiadny problém, ani zemiakové alebo iné placky, nevyprážam, ale trojobal nemusí byť, dá sa spraviť cestíčko z múky a vody. Neviem, kde všade sa vajíčka používajú, ale vegán zvládne bez vajec aj chutné palacinky. Ja tiež nemíňam na jedlo horibilné sumy, teraz sme dva dni jedli krúpy s hrachom a k tomu som narýchlo opražila trochu mrkvy, póru a červenej kapusty, fantastické jedlo. Mám doma zásoby strukovín a obilnín (úplne bežné suroviny), teraz v zime sme k tomu jedli hlavne koreňovú zeleninu, cibuľu, kapustu a už sa teším na to, čo mi narastie v záhrade. To budem nakupovať ešte menej.
cathyc
ja pečiem a varím len bez vajec a vlastne bez čohokoľvek živočíšneho. Pečiem aj torty a nič im na chuti neuberá. To, že niečo človek považuje za nenahraditeľné, nie je dôvodom myslieť si, že to nenahraditeľné skutočne je. Moje skúsenosti potvrdzujú, že vajce je preceňované. Inak moja dcéra nikdy nechcela jesť praženicu z vajec, za to tú z tofu priam miluje.
cathyc
Dovolím si pridať ešte jeden koment. Dúfam, že nebudem nesprávne pochopená, lebo naozaj nemám záujem na niekoho útočiť. Berte to prosím len ako koment na zamyslenie. Nepopieram, že je veľmi veľa ľudí žijúcich na hranici biedy. Často sa však stáva, že ani oni sami nevidia, kde všade robia vo financiách chyby. Napríklad vyradenie k životu nepotrebných nákladov, ktoré už nejednu rodinu zbytočne priviedli do problémov, je nepopierateľne skvelým riešením. Cigarety, alkohol, internet, telefón, poplatky za káblovku, sladkosti a množstvo zbytočností, ktoré potom zahlcujú domácnosť. Je to všetko len vecou priorít. Ak mojou prioritou pred zdravím je práve prístup na net, mobil, káblovka či cigarety, neznamená to, že nemám na výber. Znamená to len to, že môj rebríček hodnôt je takto nastavený.