Varenie

Čím nahradiť sójovú omáčku?

afataga - fotkaafataga, 29. apríla 2012

máme radi jedlá na spôsob činy, ale neviem ich urobiť bez sójovej omáčky, ktorá nie je moc zdravá, poznáte niekto náhradu?

@zareaguj


Diskusia k téme

lilienocka
Kupte si prirodne fermentovanu SHOJU omacku, bez glutamanu a chemickych prisad. Maju ju v bio obchodoch, ta je v poriadku. K vyrobe shoju sa okrem soje pouziva aj psenica. Tamari je len zo soje. Kvalitna omacka by mala obsahovat len sojove boby, psenicu, vodu a Aspergillus oryzae-cize plesen pomocou ktorej prebieha prirodna fermentacia. Dobru chut :-)
2010
U nas sa vari asi tak 70% azia 30% europa , neviem kolko pouzivas ale do ziadneho jedla okrem marinady nejde viac ako 1 lyzica.Pouzivame drahsiu Japonsku Kikkoman (je prirodne fermentovana) a je uplne jedno ci ju mas z bio alebo nie, lebo vsetky obsahuju glutamat -prirodny ( Cinske lacne su chemicke s pridanym MSG - glutamatom a zafarbene karamelom ).
PS: Vsetko co chuti dobre je umami , to znamena ze obsahuje glutamat, len tak pre zaujmavost najviac je ho v parmezane a vela je paradajkach, ale do tej temy nejdem lebo to zase skonci hadkou , Slovensko je posadnute glutamatovou fobiou a pritom sol a cukor je 10 X horsie a nikdo sa nad sa nad tym nezamysli...
2010
Pisem na I pade , sorry za preklep, moze Varecha konecne spravit ze sa daju opravit chyby ,???
celeblith
@2010 tiez som chcela povedat, ze omacka kikkoman je vyrabana klasicky- fermentaciou a ked nieco obsahuje glutanam neznamena to, ze je to zle. Nase telo NEROZLISUJE ci je glutaman sodny prirodny alebo umelo vytvoreny a navyseho obsahuje aj materske mlieko, takze take skodlive to az byt nemoze :)
2010
@celeblith s tym glutamatom je to tak , co ma dobru chut ho obsahuje.Takze staci pozriet na zoznam a je lepsie vyskocit z okna lebo sa mu neda vyhnut a aj ked dakde pisu bez glutamantu to znamena bez extra pridaneho ale oni ( vyrobcovia ) pomenia recepturu a pridaju potravinu co obsahuje viac volneho a ako pises mi nerozozname volny od extra pridaneho.Takze pozor aj hriby ci orechy su skodlive a ako som pisal o parmezane radsej ticho ten je horsi ako sojova omacka.

Obsah voľného glutamátu v potravinách (mg/100 g)
Kravské mlieko 2
Ryby (treska) 9
Ľudské mlieko 22
Vajcia 23
Bravčové mäso 23
Hovädzie mäso 33
Ryby (makrela) 36
Špenát 39
Kuracie mäso 44
Kačacie mäso 69
Zemiaky 102
Kukurica 130
Ustrice 137
Paradajky 140
Brokolica 176
Huby 180
Hrach 200
Grepový džús 258
Vlašské orechy 658
Sójová omáčka 1090
Parmezán 1200

Zdroj: Food Technol., 41: 143-145, 1987.


lilienocka
Kikoman- Metro, Tesco, .... Poobzeraj sa, je celkom dostupna, urcite najdes
xenoclea
V Bratislave maju Kikkoman na Feriencikovej v litrovom baleni, vyjde omnoho lacnejsie ako ti v tych malych flaskach.
tornadolue
hmm @celeblith a co je na tom, ze ta nahrada je celiaticka? moja oblubena prirodne fermentovana sojova omacka tamari je tiez celiaticka :)
ubka
@2010 úplne s Tebou súhlasím, často sa ľudia zapodievajú malichernosťami, určité korporácie odpútavajú pozornosť uvádzaním
"škodlivín v potravinách"a pritom iné druhy potravín je oveľa menej žiadúci pre zdravý organizmus...a možno získam súhlas od viacerých, aj tak najviac na zdravie škodí stres, strach a nepokoj ....
napríklad koľko sójovej omáčky sa používa do varenia na jeden krát, koľko ľudí sa z toho naje a teda, aké množstvo škodlivej látky pripadne na jeden pokrm..hm? možno to nestojí ani za úvahu.