Rôzne

Čím nahradiť orechy?

majka20201 - bez fotkymajka20201, 31. októbra 2012

Priateľ je alergický na orechy a vačšina koláčikov na Vianoce orechy
obsahuje. Je možnosť niečím nahradiť. Rozmýšľala som nad
kokosom - ten mu nevadí.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
a je alergický na všetky? trebárs vlašské by sa moéžno dali nahradiť lieskovými alebo nesolenými arašídami(i keď tie sú asi alergénne)
evanaaa
Pšeničné klíčky - kúpila som v Kauflande, sú aj zdravé.
irenaw
ovsené vločky opražené na sucho a po vychladnutí rozmixované som používala namiesto vlašských orechov v rovnakom pomere ako bolo v recepte uvedených orechov. do piškótového cesta, do cookies, do keksíkov. ale asi to nebude vhodné tam, kde je orechová chuť to hlavné. a teraz mi napadá, že ešte vhodnejšie budú špaldové vločky, lebo špalda má orieškovú príchuť.
helca103
chcela som poradiť presne to, čo napísala @irenaw ovsené vločky sú výborná náhrada za orechy, ale aj @evanaaa má dobrý nápad.
danielas
Ja by som tiež poradila biely mak ako @michsamant. Len u nás v obchodoch som ho nikde nikdy nevidela! Nevie niekto poradiť,kde ho zohnať? Pred rokmi som si ho aj dopestovala,ale keď makovice dozreli,škorce ich rafinovane odspodu naďobli,máčiku ubúdalo a ubúdalo... viac som to neskúšala, ale je to dobrota nevídaná...
marika9
pšeničné klíčky, niekde ich uvádzajú ako pekárenské orechy.
kuchticka
Spravny navod dala @irenaw - ovesne vlocky oprazene, pomlete. Ja som ich tiez pouzivala v Cesku kedysi ked nebolo orechov k dostaniu. Biely mak ma rovnako orechovu prichut. Nikdy bych nedala arasidy!!! , ved na tie je ovela viacej ludi alergickych a taktiez ta chut by nebola tak dobra.
sovka62
danielas@ , biely mak pestuje pani Gabika Čechovičová v Jarnej (asi 15 km od Trnavy). Rovnako ako modrý, aj ten biely je zberaný ručne, praný, skrátka najvyššia kvalita s akou som sa stretla. Ak sa mi ozveš na mail, môžem ti poslať jej mailovú adresu.
hubata
@sovka ma predbehla: ja som tiež od nej kúpila modrý, klasický a to čo kupujeme v obchode je rovnaký humus ako ostatné výrobky: v zomletom maku som našla oznam že mak môže obsahovať prímesy orechov........ to nepotrebuje komentár! Keď chcem mak, tak platím za mak a nie za stuchnuté orechy!!!
A potom sa divíme že niekto je alergický na potraviny...... nie je alergický na potraviny, ale na s k a z e n é potraviny ktoré sa primiešavajú do dobrých - aby niekto mohol zarobiť. Veď čo ma po zdraví druhého, hlavná vec že ja zarobím.
To fakt nikto nekontroluje čo jeme???????
marianne
@hubata zrejme nikto.Kvalita nasich potravin je toho svedectvom.Zvlastne,ze Slovensko sa stalo takym odpadkovym kosom,lebo v inych statoch to tak nie je.Tam by im to nepreslo.Ludia by im to napchali do gagora.Treba pozadovat kvalitu a nekupovat smejdy.
ubka
ja som sa pobavila pri čítaní na sáčku maku-vraj 70%, nepochopila som, ale ani nekúpila ...@majka20201 ja namiesto orechov dávam strúhaný kokos a v žiadnom koláčiku, kde pôvodný recept obsahuje orechy to neprekáža, naopak je to veľmi chutné
evanaaa
Ano, kokos je dobrý ale nie ako náhrada za orechy, tá chuť iná ako kokosová nebude. A ak má niekto chuť na orechový, je ťažko hľadať približnú náhradu, ale sú tu dobré tipy a prečítala som si aj komentáre z linku od @nela88 , mám dojem, že nie je alergia všade rovnaká, niekto orech nesmie ani olízať a inému, ako vidím, stačí iba opražiť. Ale to by už alergik mal mať odskúšané ( len za akú cenu?), či ich môže.
lulu
ja som tiez alergicka na vsetky druhy orechov, biely mak pocujem prvykrat :) viete mi prosim poradit v akom obchode ho zozeniem?
ubka
@evanaaa Tvoja reakcia vyznela tak, akoby som napísala, že kokos chutí ako orechy...prečítaj si, ja som napísala niečo iné a ak niiekto má alergiu na orechy , tak orech v akomkoľvek prevedení je alergén.
Taktiež mak nemá chuť orechov a mnohí ho odporúčajú ako náhradu za orechy:-))
kuchticka
@ubka - iba biely mak ma prichut orechov, preto doporucueme namiesto orechov BIELY mak. Viem, ze si to myslela dobre. Kokos ma dobru chut, mozu sa s nim spravit dobre zakusky, ale nie namiesto orechov. Vsetko OK :-))
romko
Mám to z dôb,keď na Orave ani netušili,čo sú to orechy... Kúp kilo bielej slaniny,nadrobno pokrájaj, vyškvar celkom do hneda aby škvarôšky mali čím najmenej tuku. NESOĽ !!! Čerstvé oškvarky zomeľ a použi miesto orechov.Ja tiež orechy nemôžem,no mám rád vanilkovo-orechové rožteky Skús! Nemá to chybu. Romko.
hubata
@romko - tak toto som počula od mojej oravskej susedy. A asi budeš prekvapená keď ona zasa naopak do oškvarkových pagáčikov dávala troška zomletých orechov - vraj aby to chrúpalo pod zubami. A pagáčiky piekla naozaj svetové. Aj navrch ako ozdobu dávala kúsok orecha.
gubics
Orechy sa volajú po maďarsky "DIÓ", pre alergikov vyvinuli náhradu ktorá sa volá "DEJÓ", čo znamená v doslovnom preklade "aké dobré", keď pred rokmi sa to u nich objavilo na trhu, tak som si také kúpila a fakt sú dobré (ako mleté orechy) a sú skoro na nerozoznanie. Okrem toho sú podstatne lacnejšie ako orechy. Keby ste mali cestu do Maďarska, tak sa po tom obzrite v obchode, určite nebudete sklamaná. (Na dlhšiu dobu ich treba uskladňovať v chladničke resp. v mrazničke). Keby som s tým pomohla, budem rada.
honestka
skusili ste niekedy prazenu SOJU? je dobra ci hrubo ci jemne mleta. Je vsak potrebne preprazit ju tesne pred pouzitim.
majka20201
Ďakujem za vaše reakcie. Je alergický na všetky orechy a ani opraženie by asi nepomohlo. Dokonca aj niektore druhy čokolád a keksíkov neje aj keď tam píšu čo i len ,,može obsahovat stopy orechov"
ryka2
co tak nakliceny cicer,ma chut ako oriesky skuste,moja 3 rocna dcera sa ide zblaznit za cicerom :-)
diamontko
@sovka62 (1.11.2012 07:45)

Ahojcek, prosím ta, máš ešte kontakt na pani, ktorá predáva biely mak? Veľmi by som potrebovala urgentne