"Cilantro je v mexickej kuchyni take dolezite, ako benzin v pretekarskom aute".
To bola uvodna veta clanku o tejto zaujimavej rastline(koreni),v mojich oblubenych novinach.
Pre jeho caste pouzitie v mexickych jedlach a potravinach,spanielsky nazov
c i l a n t r o, zatienill jeho originalny anglicky nazov c o r i a n d e r .
Pouzitie celej rastliny je vsestranne :
Cerstve listy su pouzite v roznych druhoch salsy,v polievkach ,fajitach,buritos,..
Coriandrove semienka sa pouzivaju do nakladanych uhoriek,do likerov,curries,ratatouille.
Stopka sa pridava do fazulovych jedal a polievok.
Koren sa pridava do curries(osto korenenych masitych jedal a omacok).
Je lahko pestovatelny zo semienok ,v zahradke. Pre jeho jedinecnu chut a pouzitie
v cerstvej forme je vhodny aj na pestovanie vo vnutri ,v kvetinacoch, na okennych ramoch .Rastlina narastie do vysky 40-50 cm,cerstve listy treba strihat zvrchu na okamzite pouzitie.
Este jedna zaujimavost,v starom Egypte bola tato rastlina pouzivana ako aphrodisiak.
skusim, ako pisala @kuchticka , pridat do chlebika
PS: Ako nam je vhodny skoro do kazdeho jedla a asi za par rokov aj do kapustnice, daktorym ludom sa zda prisilny az moc aromaticky.
petrzlenu podoba,ale ta chut je naozaj velmi vyrazna a trvalo mi "hodnu chvilu "si nan zvyknut.
kulinarskeho umenia.Bolo to uvedene v originalnom clanku ,ktory som pre zaujimavost prelozila.V recepte na ratatouille,ktory bol nedavno pridany na Varechu ,autorka pripomenula,ze sa v roznych castiach Francuzka robi rozdielne ;tak mozno jednym z nich je aj ten s koriandrom(?!)