Rôzne

Cilantro;Coriander;Azijsky petrzlen;

babav - fotkababav, 4. septembra 2010

"Cilantro je v mexickej kuchyni take dolezite, ako benzin v pretekarskom aute".
To bola uvodna veta clanku o tejto zaujimavej rastline(koreni),v mojich oblubenych novinach.
Pre jeho caste pouzitie v mexickych jedlach a potravinach,spanielsky nazov
c i l a n t r o, zatienill jeho originalny anglicky nazov c o r i a n d e r .

Pouzitie celej rastliny je vsestranne :
Cerstve listy su pouzite v roznych druhoch salsy,v polievkach ,fajitach,buritos,..
Coriandrove semienka sa pouzivaju do nakladanych uhoriek,do likerov,curries,ratatouille.
Stopka sa pridava do fazulovych jedal a polievok.
Koren sa pridava do curries(osto korenenych masitych jedal a omacok).

Je lahko pestovatelny zo semienok ,v zahradke. Pre jeho jedinecnu chut a pouzitie
v cerstvej forme je vhodny aj na pestovanie vo vnutri ,v kvetinacoch, na okennych ramoch .Rastlina narastie do vysky 40-50 cm,cerstve listy treba strihat zvrchu na okamzite pouzitie.
Este jedna zaujimavost,v starom Egypte bola tato rastlina pouzivana ako aphrodisiak.

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
babav, mam rada CILANTRO, ma skutocne zaujimavu chut. Niekde som citala, ze spravne sa tomu hovori Cilantro pokial sa pouzivaju zelene listky a vnate, ale semienka z tejto rastliny sa uz volaju CORIANDER. dpbre sinapisala jeho pozitie. Ja si ho meliem doma a pridavam trosku mleteho coriandru do mojho chleba. Chlieb dostane vynimocnu chut.
1x janger
michsamant
Kym som prisla na to, co myslia v receptoch Cilantrom... :) Koriander je perfektny, rada ho pridavam do jedal pre jeho vonu aj chut.
janaalizibolenova
korinader sa v Egypte pouziva skoro do kazdeho jedla, velmi som si ho zamilovala a bez neho sa nasa domacnost nezaobide, ci uz vo forme vnatiek, semienok, alebo pomletych semienok, velmi rada ho pouzivam na jahnacie, alebo baranie maso, ktore ma potom vynimocnu chut a samozrejme pri zavarani...bohuzial sa mi vsak raz stalo, ze som si kupila semienka na beznu spotrebu a boli v nich same chrobaky :-( tak to vsetko letelo do kosa...

skusim, ako pisala @kuchticka , pridat do chlebika
2010
U nas najviac pouzivana bylinka ta ktora dava tu aromaticku vonu a chut azijskym jedlam.Prave som dorobil kari a cely koriander koren stopka a vnat je tam nakrajany.
PS: Ako nam je vhodny skoro do kazdeho jedla a asi za par rokov aj do kapustnice, daktorym ludom sa zda prisilny az moc aromaticky.
babav
@2010 , asi preto je znamy aj ako azijsky petrzlen.Vzhladom sa
petrzlenu podoba,ale ta chut je naozaj velmi vyrazna a trvalo mi "hodnu chvilu "si nan zvyknut.
chorvatka
Ten koriander alebo arabsky petrzlen, ako ho tu vo Francuzsku volaju, sa do ratatouille nepouziva, tam idu skôr provensalske bylinky, ale vyskusam a poviem ci chutil aj v tejto juzanskej specialite; je vsak velmi chutny na upecenej morskej rybe, pokvapkanej citronom a maslom. Vuskusajte !
babav
@chorvatka , iste vies lepsie ako ja,ved zijes v krajine najlepsiieho
kulinarskeho umenia.Bolo to uvedene v originalnom clanku ,ktory som pre zaujimavost prelozila.V recepte na ratatouille,ktory bol nedavno pridany na Varechu ,autorka pripomenula,ze sa v roznych castiach Francuzka robi rozdielne ;tak mozno jednym z nich je aj ten s koriandrom(?!)
kuchticka
@sovka , teraz je prave vhodny cas na to zasiat si ciriannder aby si mala cerstve vnatky na jesen k pouzitiu. Uz vysoky nevyrastie pre kratky den, ale na strihnie vnatky to staci.