Obrala som čierne ríbezle ... bolo ich 15 litrov ... (no, celkom dosť) ... popučila rukou, nechala cez noc odstáť ... teraz som to prepasírovala ... mám dosť šťavy na výborný džem ... ale čo s tým, čo mi ostalo ?!!! ... priznám sa, že som to pasírovala ručne cez sitko a tak je to (šupky, stopky) ešte celkom mokré ... napadlo mi urobiť si dobré sladučké domáce vínko na jeseň ... viem, milovníci vína ma budú zatracovať, veď aj ja mám rada dobré suché vínko ...
A ešte mám na záhrade neobraté dva kríčky, to by som mohla pridať ... takéto vínko som ešte sama nezarábala ... poradíte, ako na to ? dopredu ďakujem ... prídem až večer, lebo idem variť ten džem ... :)
O to ribezlove vinko, to neviem poradit, nemam s tym skusenost.
keď chcem urobiť rôsol, tak tiež len zo šťavy...ale to mi je potom ľúto toho, čo to práve zostalo, klaura...:)
1 kg malinovych köstok (teda zvysku z pasirovanych malin )
0,5 - 0,75 l stud. vody
a 2,5 dkg kys. cistronovej nechat postat 24 hod.
Precedit, prevarit s 1 kg cukru .
Naplnit do dobre ,vrelou vodou ,vyplachnutych flias ( i vrchnaciky ).
Nie je z toho velke mnozstvo sirupu, ale aspon ze sa ten zvysok ovocia po pasirovani zuitkuje, no nie ?
Recept. 1 kg č. ríbezlí, 1kg cukru- ríbezle popresýpať v 4 l flaši cukrom, zatvoriť a dať na chladnejšie miesto na 6 týždńov. 1 krát týždenne poriadne potriasť flašou, aby sa lepšie rozpustil cukor. Po 6 týždńoch precediť voľne cez gázu/ nežmýkaťú a zmiešať s 1 l rumu. / Teda umu- mne sa ten názov protivý./ Dostanete približne 2 a pol litra jemného likéru peknej farby. Ríbezle, ktoré ostanú nasypať do pohárov na zaváranie/ trošku popresýpať cukrom/, uzavrieť a používať namiesto hrozienok do žemľovky, štrúdle...alebo do čaju.
Ak nájdem recept na víno, napíšemVám, ale už bude asi neskoro.
@furdica : šupky som už musela vyhodiť ... presne toto som si predstavovala ... nevadí, aj na budúci rok budem variť džem ... ďakujem :)
Čo ?, že by nikto z varecháčov na Slovensku nerobil doma z hrozna víno? Ani na dolniakoch nemá každý veľkú vinicu . Mne sa urodí v skleníku cca 70-80 kg hrozna. Sladučkého. A posledné roky aj vonkajšie dozrieva. (Teraz mi zmrzlo to viete liptov) Robievam okolo 15 - 20 litrov, ale len podla seba. Chcel by som sa poradiť so skúsenejšími záhradkármi čo majú vinič v skleníkoch, na priedomí a tak. Poraďte !?