Nápoje

Čierne ríbezle

klaura - fotkaklaura, 7. júla 2010

Obrala som čierne ríbezle ... bolo ich 15 litrov ... (no, celkom dosť) ... popučila rukou, nechala cez noc odstáť ... teraz som to prepasírovala ... mám dosť šťavy na výborný džem ... ale čo s tým, čo mi ostalo ?!!! ... priznám sa, že som to pasírovala ručne cez sitko a tak je to (šupky, stopky) ešte celkom mokré ... napadlo mi urobiť si dobré sladučké domáce vínko na jeseň ... viem, milovníci vína ma budú zatracovať, veď aj ja mám rada dobré suché vínko ...
A ešte mám na záhrade neobraté dva kríčky, to by som mohla pridať ... takéto vínko som ešte sama nezarábala ... poradíte, ako na to ? dopredu ďakujem ... prídem až večer, lebo idem variť ten džem ... :)

@zareaguj


Diskusia k téme

aja1
Hm,to znie lákavo,ríbezľové vínko.Kamarátka čierne ríbezle dáva do veľkého štvorlitrového pohára a vrství ríbezle,zasype cukrom pokým nemá plný pohár.Ríbezle pustia šťavu(snáď aj trošku vykysnú),pohár uzatvorí plastovým víčkom a túto šťavu si cez zimu dávajú do čaju.
cajiky
Upozorňujem, že ak vykysnú trošku viac, ako iba "trošku", treba potom vymaľovať kuchyňu :-))
klaura
@aja1 : Ja si takto do pohára nakladám ovocie, ktoré postupne dozrieva a presýpam ho cukrom a zalievam rumom. Vždy začnem jahodami, potom ríbezle, maliny, čerešne, marhule, ringlóty .... až mám pohár celkom plný ... a na Vianoce otváram ... je to pochúťka ... :)
zitar
@klaura , mohla by si presnejšie opísať ten postup ukladania ovocia do pohára, aj s množstvom cukru a rumu / alebo to robíš len od oka/? Ďakujem,
janger
@klaura , aj ja sa pripajam k @zitar a chcela by som ta poprosit o popis, ako to robis... Zalievas to cistym rumom, alebo aj vodu pridavas? Dakujem.


O to ribezlove vinko, to neviem poradit, nemam s tym skusenost.
sjuz
ja robievam džem z celých plodov:),l máme radi tie kúsočky...:)
keď chcem urobiť rôsol, tak tiež len zo šťavy...ale to mi je potom ľúto toho, čo to práve zostalo, klaura...:)
evanaaa
Aj ja by som chcela vedieť, či sa môže ovocie ukladať do pohárov len z rumom, musí tam byť cukor? Nemohlo by sa pridať pár tabl. sladidla?
klaura
Babenky, :) mám na to asi 3 litrový pohár, musí byť samozrejme dobre umytý a vysušený ... prvé dávam jahody, plody dôkladne poprezerám, musia byť zdravé a nasypem do pohára. Pre predstavu ... vrstva je vysoká asi 7 cm. Hojne (od oka) zasypem kryštálovým cukrom a zalejem po vrch jahôd rumom. Je pravda, že oni tam začnú plávať a trochu sa zdvihnú ... veď to odhadnete ... a pohár zakryjem celofánom a odložím na tmavé, suché miesto. Keď dozreje ďalšie ovocie postup zopakujem. Cukru primerane, rumu vždy aby bolo ovocie zaliate. Nemiešame !!! Aj keď zo začiatku bude cukor na dne pohára ... on sa postupne rozpustí. Čerešne a višne (višne sú výýýývorné) dávam aj s kôstkou, marhule, slivky, ringlóty rozpolené a bez kôstky. Vždy čisté a bez kazu ... aby nedošlo ku kvaseniu. Vrstvíme, čo práve máme. Mne sa naviac osvedčilo drobné ovocie, maliny, černice vôbec mi v zmesi nechutilo hrozno. A pohár otváram na Vianoce, až vtedy premiešam a papkáme ... so šľahačkou, na múčnikoch, do čaju, na palacinky ......... :)
klaura
@sjuz : tiež mi je to ľúto vyhodiť ... ale asi to bez milosti spravím ... vínko z toho nebude. Čo som sa dočítala na internete, všade robia z vylisovaných plodov ... a na liter šťavy dajú cukor a nechajú tak kvasiť. Mala som predstavu, že sa to dá urobiť aj nakvasením týchto šupiek ... :)
cinkla
Na vino recept nemam, ale mözem Ti poradit malinovy sirup z köstok ( myslim, ze tie malinove kostky by mohli kludne nahradit supky a kostky z ribezli ) :
1 kg malinovych köstok (teda zvysku z pasirovanych malin )
0,5 - 0,75 l stud. vody
a 2,5 dkg kys. cistronovej nechat postat 24 hod.
Precedit, prevarit s 1 kg cukru .
Naplnit do dobre ,vrelou vodou ,vyplachnutych flias ( i vrchnaciky ).
Nie je z toho velke mnozstvo sirupu, ale aspon ze sa ten zvysok ovocia po pasirovani zuitkuje, no nie ?
hanina
Hľadala som recept na vínko, ale už nenašla. Pamätám si len, že sa pridával Bikaver / víno/. Ak ešte nemáte spracované zvyšné ríbezle, ponúkam recept na likér. Takmer bez roboty a je vynikajúci - taká babská pijatika. Ja ho používam na zmrzlinu, do studenej kávy...
Recept. 1 kg č. ríbezlí, 1kg cukru- ríbezle popresýpať v 4 l flaši cukrom, zatvoriť a dať na chladnejšie miesto na 6 týždńov. 1 krát týždenne poriadne potriasť flašou, aby sa lepšie rozpustil cukor. Po 6 týždńoch precediť voľne cez gázu/ nežmýkaťú a zmiešať s 1 l rumu. / Teda umu- mne sa ten názov protivý./ Dostanete približne 2 a pol litra jemného likéru peknej farby. Ríbezle, ktoré ostanú nasypať do pohárov na zaváranie/ trošku popresýpať cukrom/, uzavrieť a používať namiesto hrozienok do žemľovky, štrúdle...alebo do čaju.
Ak nájdem recept na víno, napíšemVám, ale už bude asi neskoro.
1x maribe
furdica
Dobry den da sa urobit domace vinko z tych vyliskov robia to aj z hroznovych bobul vinari volaju ho druhák neviem prosne pomer ale tie vylisky z hrozna zaleju vodou premiešaju a nechaju prekysnut asi 2-3 dni podla teploty vzduchu ono by to malo začat trocha kvasit alebo šumiet treba to občas premiešat vtedy to počut potom znova vylisovat pridat cukor asi na 23 stupnov cukornosti dat vinne kvasinky -dostat ich v drogeriach a nechat kvasit až sa napoj vykvasi a vyčisti potom to bude take sllabučke sladučke ovocne vinko. nie je silne ani dlho nevydrži jedine keby ste tam pridali alkohol a potom mali malagelo ale tam sa davaju višne alebo ich štava tiež prekysnuta ale to je už iny napoj .skuste
nemea1
presne tak, ako pise furdica, alebo aj nakysnut na alkohol, ale je to malo do pálenice :-)
klaura
@hanina : tvoj recept vyzerá fajn, vyskúšam, ešte nejaké ríbezle nájdem... :)
@furdica : šupky som už musela vyhodiť ... presne toto som si predstavovala ... nevadí, aj na budúci rok budem variť džem ... ďakujem :)
furdica
ja som raz robila červene vino a dala som malo cukru to vino sa mi akosi zmenilo na ocot tak som si našla recept na vinny ocot tri krat som prevarila obsah vždy po vyčisteni trvala to 2 roky potom som ho uložila do špaize a nechala zriet dnes mam vynikajui vinny ocot na drezingy z 10l mi ostala asi polovica ale ako sa hovori piiiše a tiež som sa to pokusila robit vino z druhaka zo šupiek teda vlastne odpad no a šikovny vínar z neho vyrobi kvalitny ocot naozaj vyborny to je dalši sposob ako využit odpad po lisovani ovocia to prevarenie je doležite zastavi dalši proces zrenia moku a jeho nasledne znehodnotenie vinari hovoria -birza- a to už potom len vyhodit
janger
@klaura , spravila som to ovocie s rumom, tak ako si nam to pekne poradila (8. jula 21:35). Musim povedat-je to vyborne!!! Dnes som to otvorila, mala som v plane na Vianoce, ale nejako som na to zabudla...Po zjedeni jednej jahody to uz 'citim' v hlave. Tak musim prestat s tym kostovanim :-))). Tento rok budem robit zase. Este raz dakujem za recept! Ahoj!
klaura
@janger :) som veľmi rada, že sa pohár vydaril ... aj my sme ho načali až na Nový rok, cez Vianoce bolo sladkostí vyše hlavy ... :) ono sa to dobre cucká, a keď sa pocucká veľa ... treba s mierou, je tam dosť cukru ... aby hlávka potom nebolela ... :))) šťastím je, že sa toho naozaj nedá spapať veľa ... a čo zjeme, nám neublíži ... však? papa
szavla
Už druhý rok hľadám recept na domáce hroznové víno . V malom - - tak okolo 20 litrov. Nepodarilo sa.
Čo ?, že by nikto z varecháčov na Slovensku nerobil doma z hrozna víno? Ani na dolniakoch nemá každý veľkú vinicu . Mne sa urodí v skleníku cca 70-80 kg hrozna. Sladučkého. A posledné roky aj vonkajšie dozrieva. (Teraz mi zmrzlo to viete liptov) Robievam okolo 15 - 20 litrov, ale len podla seba. Chcel by som sa poradiť so skúsenejšími záhradkármi čo majú vinič v skleníkoch, na priedomí a tak. Poraďte !?