Rôzne

Chren i tak :-) i tak :-(

marcy - fotkamarcy, 29. marca 2012

Stále pred sviatkami čistil a pripravoval,strúhal čerstvý chren otec ( samozrejme počet vreckoviek stúpal )jedávali sme ho hlavne k šunke a cvikle.Samozrejme robil ho lahodný so smotanou a jabĺčkami,teraz som kúpila ostrý chren a veru prečistil mi dutiny ,už sme mali aj chrenovú omáčku,teraz som pridala do rybacej pomazánky,lebo čerstvá cibuľka vňaťová bola o ničom (šla do kvetu,čiže hrubú nekvalitnú byľ som vyhodila pri čistení zväzku ) prekvapila ma výborná chuť,keďže tuniak je nevýrazný.

@zareaguj


Diskusia k téme

marcy
zabudla som pripomenúť,že je vhodný na jarnú kúru,lebo nielen dochucuje ,ale aj lieči
ancicka
ja si neviem predstaviť Veľkonočné sviatky bez chrenu.
babidka
@marcy , no vidis aku novotu som sa dozvedela? my sme ku chrenu jablcko nedavalali - musim to skusit :-)
alexdidi
Ja by som zas už rada kúpila taký chren čo by nám pri jeho strúhaní a jedení prečistil dýchacie cesty a "zahryzol" sa až ku korienkom vlasov.Taký sme niekedy mávali,ale posledné roky ho poriadne ani necítiť.Žeby pre slovenské obchody ten slovenský už vyhynul a predáva sa čínsky?
aroooo
@babidka ,mi sme robievali chren s jablkami k zabíjačkovému gulášu, ktorý je jedinečný. Ošúpané jablká sa na jemno postrúhali, tak isto aj čerstvý v záhrade vykopaný chren sa postrúhal na malých sllzičkách, zamiešalo sa to, pridalo sa trochu cukru a octu, všetko podľa vlastnej chuti,preložilo sa to do zaváraninového pohára ,ktorý sa dobre uzavrel.
dobryhrncekvar
@alexdidi problem chrenu z obchodu je, že je dlho von zo zeme. Čerstvo vykopaný chren je ostrý tak ako má byť, dlhšie skladovaný už taký nie je.
malusa
Ked kupim chren, vzdy ho na niekolko dni vlozim do flase s vodou a potom ho pri struhani vzdy velmi oplacem:-((
kuchticka
@marcy , taky chren to je nieco! Doma sme vzdy mavali krasny, cerstvy a silny, az ta za nos tahalo. tiez sme jedli ku vsetkemu - k udeninam, s jablckami, s varenym hovadzim masom, pridavali sme ho do poharov pri nakladani uhoriek, varila sa omacka, nakladali sme cviklu s chrenom, pridavali sme ho tiez do sudov s kapusou pri nakladani na kysnutie. Ma siroke pouzitie a taktiez vela hodnot pre nase zdravie. Tak a zdravie s chrenom!
anina43
ja rozvarim trochu vody, pridám soľ, cukor, ocot, keď zovrie odložím a nechám vychladiť, potom nalejem do misky s nastrúhaným chrenom také množstvo, aby vznikla nie príliš hustá ani riedka kaša, naplním poháriky od výživy a uložím v chladničke. nálev vám musí chutiť, inak by chren nebol chutný. takto pripravený chren je vynikajúci a hodí sa aj do omáčky.
marcy
ďakujem za odozvu :-) rastie ako burina,no pre očistu tela má hodnotu, naši predkovia sa uchyľovali k darom prírody .....:) aj teraz môžme,často za lacnejší peniaz ako v lekárni :o)