Varenie

Chleba bez hnětení - dotaz

astheart - fotkaastheart, 21. augusta 2012

Nezkoušeli jste někdo upéct chleba bez hnětení, to těsto, co se nechává hodně dlouho kynout a pak se dává do rozpáleného pekáče (recepty jsou tady tuším 2), ne s droždím ale s kváskem?

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
Neviem, či myslíš takéto kysnutie. Večer zamiesim s vodou izbovej teploty, dám cesto do chladničky, zostane tam cca 8 hodín (mohlo by aj dlhšie, ale dávam dosť veľa kvásku). Ráno poprekladám na pomúčenej doske a vložím do misy s papierom na pečenie, pomastím povrch cesta a zakryjem fóliou (alebo použijem veľkú misku s vrchnákom). Nechám 1-2 hod. na linke podľa objemu. Pečiem v jenskom skle nahriatom v rúre na 230°C. Cesto preložím aj s papierom. Vložila by som fotorecept, ale vyzerá to u nás ako na stavbe, tak najskôr o mesiac :-)
irenaw
Zabudla som napísať, že pečiem takmer výlučne chleby bez droždia.
astheart
No, to je ono. Kolik toho kvásku je potřeba? S tím droždím to umím, mám tu recept a od tebe je tady myslím taky jeden. Ale nevěděla jsem, jestli to jde taky s kváskem.
zuzik01
ja by som tiez rada skusila kvaskovy chlieb, ale kupit raznu muku na Cypru by bol snad zazrak :-(
astheart
@klaura , já ten recept znám, sama jsem tady jeden takový přidala. Ale oba jsou s droždím a já chci s kváskem.......
lusinkab
@astheart ahoj skus si pozriet tuto stranku  www.sourdoughbaker.com.au

je v anglictine ale ako som minule pochopila pre teba to nie je problem.Mas tam rozne recepty na tzv.sourdough bread co je vlastne chlieb na ktory si robis kvasok sama a mas rozne techniky ako to urobit.Len sa trosku pohrab v tej stranke a urcite tam najdes to co hladas.Keby si niecomu nerozumela tak len napis.
damisa



 
​tana-catering.blogspot.cz/2012/​03/​chlieb-nas-najoblubenejsi.html

pozri si tento chlebík, vyzerá úžasne
astheart
Děcčátka, já vám všem moc děkuji. Ale bohužel jsme se nepochopily. Tak tedy, recept na chleba bez hnětení znám a peču jej každý druhý den. Sama jsem tady jeden přidala. jenže ten recept je s droždím. Kvásek udělat umím taky, i ten jsem sem přidala. Šlo mi o to, jestli se některá zkoušela chleba bez hnětení s kváskem, ne s droždím. @irenaw mi odpověděla, ře se to dá a že ona takový chleba bez hnětení s kváskem peče. Jediná informace, která mi teď chybí, je množství kvásku do receptu na chleba bez hnětení. Myslím si totiž, že to bude víc než do hněteného těsta. - Viz moje předchozí posty.
Takže moc děkuji ještě jednou. @lusinkab : Angličtina skutečně není problém. Pracovala jsem pro britskou obchodní společnost. Léta jsem měla partnera Angličana. Předloni jsem si doplnila vzdělání, protože angličtinu teď učím nas střední škole, dokončila jsem Anglickou filologii. :)))
irenaw
základný robím najčastejšie  varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotor...
aj tento funguje  varecha.pravda.sk/recepty/psenicno-razny-kvaskovy-chlieb-...
aj tento  varecha.pravda.sk/recepty/spaldovo-psenicny-kvaskovy-chli...
podľa mňa sa podarí aj tvoj odskúšaný recept, to už uvidíš, ako cesto zväčšilo objem, či treba ešte počkať. kvások mi nepracuje vždy rovnako, záleží aj od pomeru použitej múky a iných prísad, od hydratácie cesta. už to teraz flákam a miešam od oka, tak musím sledovať cesto. základné funguje s kysnutím cez noc v chlade presne tak, ako som napísala vyššie.
astheart
Dobře, ale (už se ptám zoufale, hehehe) kolik toho kvásku do mouky u toho tvého receptu s kynutím přes noc?
lusinkab
@astheart ja viem,ze nemas s anglictinou problem mas to aj v profile :-) preto som ti hodila tento link sem.Ja som sa k tej stranke dostala nedavno kedze si ho pametam z jednej francuzkej restiky kde som robila a chutovo bol uplne iny.Vtedy ma pecenie nejako nebavilo takze som si od nasich kucharov recept nevypitala.Teraz ked som sa nejako dostala do pecenia tak googlujem co sa len da a ta stranka je velmi zaujimava (tosku mis mas ale da sa z nej vijst).Tvoji studenti musia mat z teba naozaj radost ked maju taku simpaticku pani anglictinarku ktora aj anglictine rozumie a neuci ju len podla noriem (ako bolo bohuzial so mnou,a ked som prisla po strednej skole do anglicka tak vsetko co som sa ucila 4 roky na strednej som mohla pekne zahodit do kosa)
irenaw
ak netrváš na vyhriatej nádobe, aj tento bude fungovať  varecha.pravda.sk/recepty/spaldovo-psenicny-kvaskovy-chli...
večer zamiešať, dať do chladničky, ráno vybrať, dať do misy s papierom a pokračovať podľa receptu. ak sa jedná o to, že netreba miesiť, tak netreba, lebo pri dlhom kysnutí sa uvoľní lepok rovnako ako pri miesení, ak chceš lepšiu chuť, retardované kvasenie naozaj zlepšuje chuť a tieto dve podmienky tu sú splnené. držím palce
irenaw
recepty, ktoré som ti pripla, som robila aj cez noc, keď som nevládala čakať do polnoci :-). všetky sa len zamiešajú, kvasia, pečú. čiže keď chcem ísť spať, vrazím to do chladničky, tam to kvasí pomaly, ráno dokvasí na linke a pečiem.
astheart
Hehehe, to je pořád dokola....... Já se asi neumím vyjádřit....... hehehe
Od začátku píšu, že chci péct chkleba bez hnětení v předem vyhřáté nádobě a nahradit droždí kváskem. Nevím ale, kolik kvásku do toho receptu.......... Moc děkuji, že se mnou máte trpělivost. :)
astheart
Dobře, zkusím dát tolik, kolik ho irenaw dává do římského hrnce. Snad to bude fungovat i v litině...... Děkuji všem! :)))))))
irenaw
zas budem pár dní bez spojenia, tak ešte všeobecne: na približne 1 kg chlieb (zhruba 550-600 g suchej múky okrem tej v kvásku) približne 250-300 g kvásku. na chlieb okolo 2 kg asi 400-500 g kvásku. hociktorý recept, večer zamiešaj s chladnou vodou a daj do chladničky (uvádzam múku okrem tej v kvásku, kvások kde je polovica gramáže múka a polovica voda. niekde mám aj koľko vážil hotový chlieb). ráno dokysne na dvojnásobok, vyhreješ hrniec a upečieš. nemám iný recept, je to len jeden z postupov. rovnaké chleby pečiem rôznym spôsobom, akú mám náladu. tak dúfam, že keď sem znova nakuknem, bude tu úspešný chlieb. nech sa ti darí :-)
evanaaa
@astheart , žiadaš o trpezlivosť s tebou, ale ono by to malo byť naopak - ty si určila a napísala, čo chceš vedieť, o čo hlavne ide, tu ti dookola radia, ale mimo, akoby si neprečítali, čo píšeš, už som sa aj musela smiať, veď si to podala ako sa hovorí " po lopate" a k jadru veci nie a nie sa dostať, takže trpezlivá si ty, ale hádam ti @irenaw dobre poradila, hehe.
astheart
@evanaaa : :)))) Prostě jsme si nějak tentokrát nerozuměli.......:))) Už je to v pořádku, @irenaw se dostala k "jádru pudla". Moc všem děkuji.
irenaw
prišlo mi samozrejmé, že keď vkladám odkaz na recept, tak preto, že sa dá spomínaným spôsobom pripraviť a preto, že je v ňom uvedený rozpis surovín, teda aj množstvo kvásku. očividne chybný úsudok, popracujem na komunikácii :-).