Pšenično-ražný kváskový chlieb fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 4. marca 2012
Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept)
Foto: irenaw

Jeden z mojich chlebov s láskou upečených ...

20 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
500 g
300 g
2,5 čl
2 čl
2 čl
1 PL
1 PL
1 čl
3 PL
3 PL
350-400 ml vlažná




Postup

  1. 1

    Všetko dáme naraz do misy. Môj kvások sa skladá zo 175 g ražnej múky a 175 g vody.(Receptov na chlebový kvások je tu viac, aj ja mám jeden v receptoch).

    Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dôkladne premiešame aspoň 10 minút. Vznikne mäkké lepkavé cesto. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou alebo vrchnákom, aby cesto nevysychalo. Necháme kvasiť cca 3 hodiny. Pol hodinu pred uplynutím času dáme celý rímsky hrniec do vody. (Platí pre neglazovaný).

    Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto začne mať na povrchu bublinky. Má dvojnásobný objem.

    Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rímsky hrniec vyberieme z vody. Vložíme do neho papier na pečenie. Opatrne vyškrabneme cesto, aby sme neporušili bublinky v ceste. Uhladíme mokrou rukou. Môžeme trochu narezať povrch, alebo necháme nech popraská prirodzene. Zakryjeme vrchnákom a vložíme do vypnutej rúry. Necháme tak asi 20-30 minút.

    Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom rúru zapneme na 200°C a pečieme hodinu. Zložíme dole vrchnák. Chlieb teraz vyzerá úplne surový a mokrý na povrchu. To je v poriadku. Dopečieme ešte 30 minút a vytvorí sa nám takáto parádna kôrka.

    Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyklopíme a odlepíme papier na pečenie. Ide to ľahko. Necháme vychladnúť na mriežke. Tento chlieb má 1750 g. Mám rímsky hrniec 3,6 litrový. Dá sa v ňom upiecť chlieb okolo 2000 g.

    Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...striedka...:-)

    Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sora2
Moc tomu nerozumiem, píšeš, že kvasok sa skladá z ražnej múky a vody, ale kde je droždie, to neuvádzaš, možeš to vysvetliť
babkamt
Cítim až sem vôňu tvojho čerstvo upečeného chleba . Ukladám do kk. Je vidieť , že si ho piekla s láskou.
irenaw
@sora2 droždie tam naozaj nie je. iba chlebový kvások z múky a vody. postup na takýto kvások som nevkladala. je tu niekoľkokrát uvedený, dokonca viacero spôsobov. aj ja mám jeden v receptoch.
soncya
Darmo - Boží dar! Je prekrásny!
Si šikula.
tinca
dala by som si aj hneď,krásny,vypečený:)
bejgi
@Irenaw šak tebe by mali doma ruky nohy bozkať ako sa ty o nich staráš, vypekáš také fajnové chlebíky :) Tvoje recepty mám overené, aj tento chlebík vyskúšam ;-)
miskam
nadherne dielo:) aj nas uz davnejsie laka zadovazit si tento rimsky hrniec. Dakujeme za inspiraciu.
marijanka712
krásny chlebík ja tiež pečiem pravidelne chlebík a tiež s 850-900g múky váži konečný produkt 1700 a viac g , s takýmto kváskom som ešte chlebík nepiekla skúsim podľa teba trocha som sa bála tejto metódy ale vyskúšam, múky rôzne kombinujem lebo aj u nás idú len čierne chlebíky so semienkami. Rimsky hrniec aj ja pečiem ale mám glazúrovaný a vtedy netreba namáčať len šupnúť do horúceho a 1 hod piecť . Tvoj chlebík ma láka tak ho vyskúšam viacej chlebíkov mám od teba , ale zatial som sa držala svojej recepúry prišiel čas skúsiť aj iné. S výsledkom sa ti pochválim....
sportak
Tak to je teda perfektný recept a aj výborne nafotený. Super.
marienka44
@Irenaw , istotne ho vyskusam po nastudovani pripravy kvasku.
Pises, ze najprv je rimsky pekac s cestom 30 min. len tak vo vypnutej rure a potom zapnes ruru nastavenu na 200 st. Teda chlieb sa nevklada do horucej rury, ako sme zvyknuti pri kysnutom ceste a inych chleboch /predohriata rura/. Je to tak spravne? Dakujem za vysvetlenie, ukladam do KK, nadherny chlieb a iste aj chutny, ja davam aj vareny zemiak. :-)
irenaw
ďakujem za všetky milé a pochvalné :-) komentáre. @babkamt @ola111 to by som na začiatku nikdy neverila, ako si pri tom duša oddýchne a aký je to super pocit vytiahnuť z rúry vydarený chlieb. a ešte keď sa do neho zahryznem :) @medovnicek odhalila si ma. @bejgi ty si podarená :-))) neboj sa, máme to podelené, ja sa teším pri pečení a ostatní pri jedení. @miskam rímsky hrniec je hneď po kvásku moja najlepšia vec v kuchyni, odporúčam :).
irenaw
kto sa do toho pustíte, všetkým vám držím päste :O) @marienka44 správne si pochopila, rímsky hrniec totiž musí ísť do studenej rúry. ale piekla som rovnako aj chlieb z droždia a tiež úspešne. ako sa rímsky hrniec nahrieva a uvoľňuje paru, chlieb ešte nakysne podobne ako v parnej rúre. tiež niekedy dávam varený zemiak a ešte všeličo iné :) ale toto je taký základný chlieb, každý si doplní, čo mu chutí.
jerica
@irenaw ,máš ho ako zo žurnálu,krásny,vydarený,konkurencia pekární.
Pekné foto aj s popisom.:-))
kuchticka
Taky krasny chlebik!
Ja som dnes taktiez piekla chleba a velmi podobny, ale iba na plechu, nemam rimsky hrniec. Zlozenie chleba podobne ako ten tvoj.
500 gr psenicna hchlebova muka
250 gr celozrnna psenicna
250 gr razna muka
slnecnicove semienka, koriander, kmin, olivovy olej vinny ocot, voda.
Kvasok iba zo sucheho drozdia pripraveny tesne pred pouzitim na chlieb. Taktiez sa podaril a chuti.
irenaw
@jerica @janetteb ďakujem :) @kuchticka určite bol výborný, veď tam len dobré veci dávame :-) rímsky hrniec je dobrý, keď mám mäkšie cesto a keď je v ňom veľa ražnej múky, lebo tá nechce veľmi držať tvar. aj chlebový kvások pri kysnutí redne, tvarované chleby z pšeničnej múky sa robia tak, že sa aj na trikrát domiesuje múka. bez hrnca by som asi mala nízku placku :).
kuchticka
Mne nahodou dobre "narastol" do vysky, mam ho i odfoteny - dve podlhovaste sisky - a nafotene i rozkrajany na krasne krajicky (to robi manzel), lebo hned po nakrajani ide vetsia cast do mraznicky a vytahujeme podla potreby. Nemozem pridat fotku na Varechu.
irenaw
@kuchticka možno môžeš pridať foto, neskúsila si či to nejde len tak obyčajne do komentára cez copy, paste? @bejgi mi dala k bosniakom do komentárov foto tých svojich. ja viem, že ti chlieb narástol :-), tiež nemám s drožďovým problém, ale kváskové cesto má trochu iné vlastnosti a tu je celkovo takmer toľko ražnej ako pšeničnej múky, rozdiel len 25g. to už robí trošku problém, keď chcem vyššiu hydratáciu, aby bol chlieb vláčny a dobre nakysnutý, raž je potvorka :).
zirafninka1
krasny chlebik.. Ja som sa este stale na kvasok neodhodlala..ale pozeram, ze ozaj musim.
marienka44
@Irenaw ,ked pouzijem polovicne mnozstvo muky, mam pouzit aj polovicne mnozstvo razneho kvasku? Idem nato. Najprv pripravit razny kvasok, trva to asi 2 dni. :-)
irenaw
@marienka44 myslíš na založenie kvásku? môžeš dať koľko sa ti zdá najlepšie. ja som len dodržiavala pomer 1:1 aby nebol kvások veľmi riedky. pozor, lebo mladý kvások je kyslejší ako zrelý. od množstva kvásku v ceste záleží, ako dlho ti bude chlieb kvasiť. pozri aj recept @tiziancat má trochu iný postup, uvidíš, čo sa ti viac zapáči. ja som si v začiatkoch všetko značila :-).
smukoo
... na čo rímsky hrniec, keď sa pod chlieb dá papier na pečenie ... to nemá logiku ...
irenaw
@smukoo možno by som papier nepotrebovala, keby som cesto vkladala do rozpáleného hrnca, neskúšala som. tiež tu niektorí písali, že majú glazovaný hrniec a papier im netreba. ja mám hrniec bez glazúry a dávam cesto do studenej rúry. mám odskúšané, že bez papiera to nejde. keď hrniec po hodine otvorím, cesto je celé mokré, tak má iste dosť vlhkosti a to je to čo chcem, nemusím vkladať hrnček s vodou. každý sa zariadi podľa svojich skúseností, ja už chlieb z hrnca vykrajovať nožom nechcem :-)
tornadolue
Vcera som piekla svoj druhy kvaskovy chlieb a skusila som tento sposob. Priznavam, ze som mala malu dusicku, ked som chlieb vkladala do studenej rury, ale funguje to. Chlieb sa vydaril, chuti a vyzera uzasne, teda hlavne zvrchu vyzera uzasne :) Mam hrniec, ktory ma spodnu cast glazovanu, tak som tam papier nevlozila a prilepil sa a tak mu chyba kusok korky. Nabuduce tam papier urcite dam. Prvy kvaskovy chlieb som robila nemieseny, vtedy som hrniec dala do rury zohriat, cesto som preklopila do horucej nadoby a ten sa neprilepil. Toto kvaskove pecenie je super, doteraz som chlieb nepiekla, odhodlalal som sa az na kvaskovy.
kecemis
@irenaw tak konecne som to po takmer roku skusania dokazal aj ja. A nie raz sa podaril. Chlieb je tak vynikajuci, ze ja uz prestavam stihat si pripravit novy kvasok. Vdaka.
irenaw
@kecemis to je skvelé, veľmi sa teším, že sa ti kváskovanie darí a že vám chlieb chutí. problém s kváskom vyriešiš ľahko, presťahuj ho do 5 litrového pohára ;-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia