Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept)

Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept)
Foto: irenaw
irenawIrenaw, recept pridal: 4. marca 2012 22:48Ďalšie jeho recepty

Jeden z mojich chlebov s láskou upečených ...

Suroviny

20
minút
príprava
90
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Všetko dáme naraz do misy. Môj kvások sa skladá zo 175 g ražnej múky a 175 g vody.(Receptov na chlebový kvások je tu viac, aj ja mám jeden v receptoch).
Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 1

2

Dôkladne premiešame aspoň 10 minút. Vznikne mäkké lepkavé cesto. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou alebo vrchnákom, aby cesto nevysychalo. Necháme kvasiť cca 3 hodiny. Pol hodinu pred uplynutím času dáme celý rímsky hrniec do vody. (Platí pre neglazovaný).
Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 2

3

Vykysnuté cesto začne mať na povrchu bublinky. Má dvojnásobný objem.
Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 3

4

Rímsky hrniec vyberieme z vody. Vložíme do neho papier na pečenie. Opatrne vyškrabneme cesto, aby sme neporušili bublinky v ceste. Uhladíme mokrou rukou. Môžeme trochu narezať povrch, alebo necháme nech popraská prirodzene. Zakryjeme vrchnákom a vložíme do vypnutej rúry. Necháme tak asi 20-30 minút.
Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 4

5

Potom rúru zapneme na 200°C a pečieme hodinu. Zložíme dole vrchnák. Chlieb teraz vyzerá úplne surový a mokrý na povrchu. To je v poriadku. Dopečieme ešte 30 minút a vytvorí sa nám takáto parádna kôrka.
Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 5

6

Vyklopíme a odlepíme papier na pečenie. Ide to ľahko. Necháme vychladnúť na mriežke. Tento chlieb má 1750 g. Mám rímsky hrniec 3,6 litrový. Dá sa v ňom upiecť chlieb okolo 2000 g.
Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 6

7

...striedka...:-)
Pšenično-ražný kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • nazaret, 5. marca 2012 o 07:44
    vyzera nadherne...a urcite chutne


  • sora2, 5. marca 2012 o 08:35
    Moc tomu nerozumiem, píšeš, že kvasok sa skladá z ražnej múky a vody, ale kde je droždie, to neuvádzaš, možeš to vysvetliť


  • ancicka, 5. marca 2012 o 08:57
    tak tem isto vyskúšam.kk


  • duschko, 5. marca 2012 o 09:19
    Ukladam do MKK. Velmi sa mi paci tento chlebik.


  • babkamt, 5. marca 2012 o 09:25
    Cítim až sem vôňu tvojho čerstvo upečeného chleba . Ukladám do kk. Je vidieť , že si ho piekla s láskou.


  • irenaw, 5. marca 2012 o 09:51
    @sora2 droždie tam naozaj nie je. iba chlebový kvások z múky a vody. postup na takýto kvások som nevkladala. je tu niekoľkokrát uvedený, dokonca viacero spôsobov. aj ja mám jeden v receptoch.


  • medovnicek, 5. marca 2012 o 10:04
    Irenka hneď som vedela, že to je ďalší skvelý chlebík od teba


  • izabella929, 5. marca 2012 o 10:07
    krásny chlebíček.-))) dnes aj ja pečiem...


  • soncya, 5. marca 2012 o 10:09
    Darmo - Boží dar! Je prekrásny!
    Si šikula.


  • afataga, 5. marca 2012 o 10:10
    veru krasny chlebik


  • tinca, 5. marca 2012 o 10:28
    dala by som si aj hneď,krásny,vypečený:)


  • bejgi, 5. marca 2012 o 10:37
    @Irenaw šak tebe by mali doma ruky nohy bozkať ako sa ty o nich staráš, vypekáš také fajnové chlebíky :) Tvoje recepty mám overené, aj tento chlebík vyskúšam ;-)


  • miskam, 5. marca 2012 o 10:51
    nadherne dielo:) aj nas uz davnejsie laka zadovazit si tento rimsky hrniec. Dakujeme za inspiraciu.


  • marijanka712, 5. marca 2012 o 13:03
    krásny chlebík ja tiež pečiem pravidelne chlebík a tiež s 850-900g múky váži konečný produkt 1700 a viac g , s takýmto kváskom som ešte chlebík nepiekla skúsim podľa teba trocha som sa bála tejto metódy ale vyskúšam, múky rôzne kombinujem lebo aj u nás idú len čierne chlebíky so semienkami. Rimsky hrniec aj ja pečiem ale mám glazúrovaný a vtedy netreba namáčať len šupnúť do horúceho a 1 hod piecť . Tvoj chlebík ma láka tak ho vyskúšam viacej chlebíkov mám od teba , ale zatial som sa držala svojej recepúry prišiel čas skúsiť aj iné. S výsledkom sa ti pochválim....


  • cica2, 5. marca 2012 o 14:22
    nádherný chlebík, šikulka :-)


  • rybarkuchar, 5. marca 2012 o 14:35
    Krása. Gratulujem - ukladám a vyskúšam.


  • ola111, 5. marca 2012 o 15:35
    Vidieť to na ňom-robený s láskou,mňam.


  • sportak, 5. marca 2012 o 18:26
    Tak to je teda perfektný recept a aj výborne nafotený. Super.


  • marienka44, 5. marca 2012 o 20:26
    @Irenaw , istotne ho vyskusam po nastudovani pripravy kvasku.
    Pises, ze najprv je rimsky pekac s cestom 30 min. len tak vo vypnutej rure a potom zapnes ruru nastavenu na 200 st. Teda chlieb sa nevklada do horucej rury, ako sme zvyknuti pri kysnutom ceste a inych chleboch /predohriata rura/. Je to tak spravne? Dakujem za vysvetlenie, ukladam do KK, nadherny chlieb a iste aj chutny, ja davam aj vareny zemiak. :-)


  • irenaw, 5. marca 2012 o 20:30
    ďakujem za všetky milé a pochvalné :-) komentáre. @babkamt @ola111 to by som na začiatku nikdy neverila, ako si pri tom duša oddýchne a aký je to super pocit vytiahnuť z rúry vydarený chlieb. a ešte keď sa do neho zahryznem :) @medovnicek odhalila si ma. @bejgi ty si podarená :-))) neboj sa, máme to podelené, ja sa teším pri pečení a ostatní pri jedení. @miskam rímsky hrniec je hneď po kvásku moja najlepšia vec v kuchyni, odporúčam :).


  • irenaw, 5. marca 2012 o 20:39
    kto sa do toho pustíte, všetkým vám držím päste :O) @marienka44 správne si pochopila, rímsky hrniec totiž musí ísť do studenej rúry. ale piekla som rovnako aj chlieb z droždia a tiež úspešne. ako sa rímsky hrniec nahrieva a uvoľňuje paru, chlieb ešte nakysne podobne ako v parnej rúre. tiež niekedy dávam varený zemiak a ešte všeličo iné :) ale toto je taký základný chlieb, každý si doplní, čo mu chutí.


  • jerica, 5. marca 2012 o 20:57
    @irenaw ,máš ho ako zo žurnálu,krásny,vydarený,konkurencia pekární.
    Pekné foto aj s popisom.:-))


  • janetteb, 5. marca 2012 o 23:39
    nadhera


  • kuchticka, 6. marca 2012 o 05:30
    Taky krasny chlebik!
    Ja som dnes taktiez piekla chleba a velmi podobny, ale iba na plechu, nemam rimsky hrniec. Zlozenie chleba podobne ako ten tvoj.
    500 gr psenicna hchlebova muka
    250 gr celozrnna psenicna
    250 gr razna muka
    slnecnicove semienka, koriander, kmin, olivovy olej vinny ocot, voda.
    Kvasok iba zo sucheho drozdia pripraveny tesne pred pouzitim na chlieb. Taktiez sa podaril a chuti.


  • irenaw, 6. marca 2012 o 11:28
    @jerica @janetteb ďakujem :) @kuchticka určite bol výborný, veď tam len dobré veci dávame :-) rímsky hrniec je dobrý, keď mám mäkšie cesto a keď je v ňom veľa ražnej múky, lebo tá nechce veľmi držať tvar. aj chlebový kvások pri kysnutí redne, tvarované chleby z pšeničnej múky sa robia tak, že sa aj na trikrát domiesuje múka. bez hrnca by som asi mala nízku placku :).


  • kuchticka, 7. marca 2012 o 05:08
    Mne nahodou dobre "narastol" do vysky, mam ho i odfoteny - dve podlhovaste sisky - a nafotene i rozkrajany na krasne krajicky (to robi manzel), lebo hned po nakrajani ide vetsia cast do mraznicky a vytahujeme podla potreby. Nemozem pridat fotku na Varechu.


  • irenaw, 7. marca 2012 o 11:28
    @kuchticka možno môžeš pridať foto, neskúsila si či to nejde len tak obyčajne do komentára cez copy, paste? @bejgi mi dala k bosniakom do komentárov foto tých svojich. ja viem, že ti chlieb narástol :-), tiež nemám s drožďovým problém, ale kváskové cesto má trochu iné vlastnosti a tu je celkovo takmer toľko ražnej ako pšeničnej múky, rozdiel len 25g. to už robí trošku problém, keď chcem vyššiu hydratáciu, aby bol chlieb vláčny a dobre nakysnutý, raž je potvorka :).


  • zirafninka1, 7. marca 2012 o 17:54
    krasny chlebik.. Ja som sa este stale na kvasok neodhodlala..ale pozeram, ze ozaj musim.


  • irenaw, 7. marca 2012 o 22:22
    @zirafninka1 za pokus nič nedáš :-) držím palce. a ďakujem


  • marienka44, 9. júna 2012 o 13:37
    @Irenaw ,ked pouzijem polovicne mnozstvo muky, mam pouzit aj polovicne mnozstvo razneho kvasku? Idem nato. Najprv pripravit razny kvasok, trva to asi 2 dni. :-)


  • irenaw, 9. júna 2012 o 20:17
    @marienka44 myslíš na založenie kvásku? môžeš dať koľko sa ti zdá najlepšie. ja som len dodržiavala pomer 1:1 aby nebol kvások veľmi riedky. pozor, lebo mladý kvások je kyslejší ako zrelý. od množstva kvásku v ceste záleží, ako dlho ti bude chlieb kvasiť. pozri aj recept @tiziancat má trochu iný postup, uvidíš, čo sa ti viac zapáči. ja som si v začiatkoch všetko značila :-).


  • smukoo, 14. júla 2012 o 15:01
    ... na čo rímsky hrniec, keď sa pod chlieb dá papier na pečenie ... to nemá logiku ...


  • irenaw, 14. júla 2012 o 16:33
    @smukoo možno by som papier nepotrebovala, keby som cesto vkladala do rozpáleného hrnca, neskúšala som. tiež tu niektorí písali, že majú glazovaný hrniec a papier im netreba. ja mám hrniec bez glazúry a dávam cesto do studenej rúry. mám odskúšané, že bez papiera to nejde. keď hrniec po hodine otvorím, cesto je celé mokré, tak má iste dosť vlhkosti a to je to čo chcem, nemusím vkladať hrnček s vodou. každý sa zariadi podľa svojich skúseností, ja už chlieb z hrnca vykrajovať nožom nechcem :-)


  • mariaklara, 19. júla 2012 o 17:52
    Neviem sa vynadívať na tvoje chlebíky, sú nádherné.


  • irenaw, 19. júla 2012 o 22:50
    ďakujem :-)


  • tornadolue, 11. februára 2013 o 16:22
    Vcera som piekla svoj druhy kvaskovy chlieb a skusila som tento sposob. Priznavam, ze som mala malu dusicku, ked som chlieb vkladala do studenej rury, ale funguje to. Chlieb sa vydaril, chuti a vyzera uzasne, teda hlavne zvrchu vyzera uzasne :) Mam hrniec, ktory ma spodnu cast glazovanu, tak som tam papier nevlozila a prilepil sa a tak mu chyba kusok korky. Nabuduce tam papier urcite dam. Prvy kvaskovy chlieb som robila nemieseny, vtedy som hrniec dala do rury zohriat, cesto som preklopila do horucej nadoby a ten sa neprilepil. Toto kvaskove pecenie je super, doteraz som chlieb nepiekla, odhodlalal som sa az na kvaskovy.


  • irenaw, 18. februára 2013 o 10:03
    @tornadolue aké dobré správy, teším sa, že sa ti pečenie darí :)


  • kecemis, 21. novembra 2013 o 17:05
    @irenaw tak konecne som to po takmer roku skusania dokazal aj ja. A nie raz sa podaril. Chlieb je tak vynikajuci, ze ja uz prestavam stihat si pripravit novy kvasok. Vdaka.


  • irenaw, 21. novembra 2013 o 23:51
    @kecemis to je skvelé, veľmi sa teším, že sa ti kváskovanie darí a že vám chlieb chutí. problém s kváskom vyriešiš ľahko, presťahuj ho do 5 litrového pohára ;-)))



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist