Ahojte neviete mi poradit? S babkou som pred rokmi robievala
kysnute dolky- kolieska ako na pagáčiky, ktoré sa upiekli na platni z
oboch strán, potom sa hneď hodili do hrnca s vriacou vodou,
vylovili a dali do hrnca kde bol poduseny cesnak. Boli vynikajúce ale
neviem nájsť recept na ne. Neviete mi niekto poradiť? ďakujem :-D
My sme ich však robili na sladko (teda sladké kysnuté cesto, zaparené v sladkej vriacej vode a posypané makom a cukrom).
Takže kysnuté cesto zarob na doske asi z 500 g hladkej múky, 1 ks vajca a kvásku (kvasnice, troška cukru a mlieka). Podľa potreby sa pridáva mlieko, cesto musí byť tuhé. Soľ až nakoniec keď je cesto už dobre spracované, kompaktné. Nechá sa podkysnúť, vyvaľká na výšku cca 1/2 cm a vykroja sa kolieska. Počas kysnutia sa otáčajú aby boli z jednej aj z druhej strany ploské, aby nemali tvar pagáčika. Oprášené od múky sa pomaly pečú na kraji sporáka z jednej aj z druhej strany. Teplé sa ukladajú do obrovskej misy, zakryjú utierkou a nechajú vychladnúť. Do vyššieho hrnca si dáš zvariť vodu so soľou a postupne do nej vhadzuješ dolky, vždy len toľko koľko asi zjete. Po sparení sa premiešajú so zohriatym olejom do ktorého si pridáš aj troška vody, soli a rozpučený cesnak.
Na Záhorí sa však väčšinou robili na sladko a museli byť celé čierne od maku. Teda aj do vody na sparenie sa dával cukor.
Veľmi by som privítala recenziu tohto receptu od @cistinky , je Záhoráčka, dokonca z dolného konca, určite ich doma robili a @cistinka mala od nich makovú celú pusu.
Môjmu bratovi ako pubertiakovi nosila naša starenka tieto dolky v noške na chrbáte a ešte aj v cestovnej taške. No a on ju chodil čakávať k autobusu aby jej pomohol. Lenže raz sa babka potkla, spadla aj s noškou, dolky sa rozkotúľali a bratovi tak spravila hanbu na celú ulicu........
@evanaaa - bez šporáka na drevo ich neurobíš ......
Aj tak sa pamätám ako babka ometala husím krídlom šporák počas pečenia a robila prievan.
Ďakujem!