Varenie

"Cesnakové dolky"

lelyl - bez fotkylelyl, 30. apríla 2012

Ahojte neviete mi poradit? S babkou som pred rokmi robievala
kysnute dolky- kolieska ako na pagáčiky, ktoré sa upiekli na platni z
oboch strán, potom sa hneď hodili do hrnca s vriacou vodou,
vylovili a dali do hrnca kde bol poduseny cesnak. Boli vynikajúce ale
neviem nájsť recept na ne. Neviete mi niekto poradiť? ďakujem :-D

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
úplne jednoduché: zarobíš husté osolené kysnuté cesto, vykrojíš kolieska, upečieš na slabom ohni na platni. Vhodíš ich do osolenej vriacej vody a tak ako si dobre pamätáš pomastili sa cesnakovou masťou.

My sme ich však robili na sladko (teda sladké kysnuté cesto, zaparené v sladkej vriacej vode a posypané makom a cukrom).
lelyl
a nevies poradit presne ake to bolo cesto? a ako sa robi ta cesnakova mast aby mi nezhorela?
hubata
Dolky pečené na platni sporáka som nerobila asi 20 rokov, t.j. odvtedy ako som predala chalupu aj s tým sporákom. Nepodaria sa ti ani na teflónovej panvici, ani v rúre. Takže ak máš sporák skús pre začiatok s menšieho množstva múky, lebo inak sa dolky robili do zásoby aj z 5 kg múky, prikryté utierkou, a uložené v obrovskej mise by podľa môjho tušenia mohli vydržať aj mesiac - čo som však nikdy nezažila.

Takže kysnuté cesto zarob na doske asi z 500 g hladkej múky, 1 ks vajca a kvásku (kvasnice, troška cukru a mlieka). Podľa potreby sa pridáva mlieko, cesto musí byť tuhé. Soľ až nakoniec keď je cesto už dobre spracované, kompaktné. Nechá sa podkysnúť, vyvaľká na výšku cca 1/2 cm a vykroja sa kolieska. Počas kysnutia sa otáčajú aby boli z jednej aj z druhej strany ploské, aby nemali tvar pagáčika. Oprášené od múky sa pomaly pečú na kraji sporáka z jednej aj z druhej strany. Teplé sa ukladajú do obrovskej misy, zakryjú utierkou a nechajú vychladnúť. Do vyššieho hrnca si dáš zvariť vodu so soľou a postupne do nej vhadzuješ dolky, vždy len toľko koľko asi zjete. Po sparení sa premiešajú so zohriatym olejom do ktorého si pridáš aj troška vody, soli a rozpučený cesnak.
Na Záhorí sa však väčšinou robili na sladko a museli byť celé čierne od maku. Teda aj do vody na sparenie sa dával cukor.

Veľmi by som privítala recenziu tohto receptu od @cistinky , je Záhoráčka, dokonca z dolného konca, určite ich doma robili a @cistinka mala od nich makovú celú pusu.
Môjmu bratovi ako pubertiakovi nosila naša starenka tieto dolky v noške na chrbáte a ešte aj v cestovnej taške. No a on ju chodil čakávať k autobusu aby jej pomohol. Lenže raz sa babka potkla, spadla aj s noškou, dolky sa rozkotúľali a bratovi tak spravila hanbu na celú ulicu........
evanaaa
@hubata , ja to síce nepoznám, ale spýtam sa tých starších žien či to poznajú a ako to robili.
cistinka
@hubata ty si numero! moja recenzia: recept si napísala perfektne, ako by ho písala naša nebohá starenka, a veru ich spravím, aby som mala po rokoch makovú celú hubu :-)) mňam!
hubata
Jééj, vitaj @cistinka , to som rada že si to čítala. Rozmýšľala som totiž či nejde do cesta niečo mastné, ale vždy sa mi zdali suché tie dolky - tak asi tam nejde žiadny tuk.
@evanaaa - bez šporáka na drevo ich neurobíš ......
Aj tak sa pamätám ako babka ometala husím krídlom šporák počas pečenia a robila prievan.







tiginko
a nešli by robiť na liatinovej platni na sporaku? Tak si robíme aj domáce lokše
irenaw
mňam, ten recept vyzerá veľmi dobre, u nás cesnaková verzia asi vyhrá, ale aj mak môže byť. veru to skúsim presne na tej liatinovej platni, kde robím lokše a uvidím, čo za placky stvorím chi :-D
astheart
Myslím, že na litinové plotýnce by to šlo. Doma jsme dělávali placky z těsta podobného jako na bramborák akorát bez koření, jen se solí a peklo se to na plátech kachlového sporáku. promašťovaly se máslem nebo vyškvařenou slaninou a ty máslové polévaly kysanou smetanou. Všichni je milovali. Když jsem se přestěhovala do paneláku, chyběly mi. Tak jsem to zkusila na litinové plotýnce. Jde to! Jen musí být předem dobře vyhřátá a nevýhodou je, že můžu péc t jen jednu za druhou. Na plotně jich bývalo několik najednou. Už zase na mě ke mně chodí kamarádi.
lelyl
dakujem za radu hned ako kupim cesnak idem na ne :-D
hubata
@astheart - môžem poprosiť o recept na tie zemiakové placky? Bude to zrejme cesto na spôsob slovenských lokší, len do lokší idú do cesta varené zemiaky a do týchto placiek nastrúhané surové....... môj e-mail: jvg@zoznam.sk
Ďakujem!