Rôzne

Cesnak

izabella929 - fotkaizabella929, 3. októbra 2013

Prosím vás Varecháčky, poradťe mi , ako uskladniť cesnak,
aby mi do jari dobre vydržal...mávam ho v špajzi,kde je riadne
zima,ale aj tak do jari mi dosť veľa zmäkne a pohnije..nejak do
pohárov by sa nedal zavariť,aby som mala na jar po ruke? mala som
krásnu úrodu,škoda ho bude..ďakujem pekne...

@zareaguj


Diskusia k téme

helica
@izabela , kúp si na trhu JARNÝ cesnak! je síce drobnejší ako jesenný, ale zaručujem Ti , že do mája určite vydrží, bez akejkoľvek ujmy. Tá chladná špajza vyhovuje.
aroooo
nemávam ho až tak veľa, nechávam v bytovkovej pivnici a keď vidím že na ňom začínajú zmeny očistím, pomeliem,zmiešam so soľou a skladujem v uzatvorenom poháriku v chladničke
kopretina
Kupuji si česnek s dlouhými stonky a dávám jako kytku do vázy v chladnějším pokoji. Pokud nemá dlouhé stonky, použiji špejle, uskladnění stejné. Vydrží mi v pohodě až do jara, používám již několik let.
ubka
@izabela929 , isto si ho už očistila, škoda, ak sa cesnak nechá na pôvodnej vňati , prípade paliciach a zavesí sa "nohami nahor" /korienky hore/ vydrží do jari. Ak je očistený, myslím od záhradnej nečistoty, očistiť, zbaviť šupiek, a uložiť do sáčkov v mrazničke, pred použitím vybrať a postrúhať, alebo nakrájať podľa potreby, je takmer ako čerstvý.
izabella929
už som ho očistila a uložila do bedničky...myslela som, že je nejaký recept, ako ho dať do pohárov zasterilizovať, aby som si ho na jar otvorila a používala...hoci sa s cesnakom nekamarátim a pouzívam ho do jedla veľmi málo,je mi ho ľúto nechať pohniť..škoda, na rok si ho neostrihám a zavesím si ho v špjazi..ďakujem za vaše nápady..)
jerica
Moja , nechceš mať starosti , predaj , nebudeš mať starosť s uskladnením, preto to píšem, že sa s cesnakom nekamarátiš . Myslím to v dobrom.
Ja budem sadiť cesnak do skleníka, už sa na to teším, ešte poslednú papriku a rajčiny zlikvidujem, a cesnak šup do zeme.
izabella929
@jerica...ve ď niečo z neho aj ja vysadím, len čakám na dážď,,už mám pripravenú aj pôdu...ale predávať nebudem, lebo sa môže stať, že sa mi to vypomstí a na jar budem musieť kupovať čo iné, ako čínsky..tento je zdravý a preo by som ho chcela nejak odložiť tak, aby som mala, keď budem na jar potrebovať..nevie, či uloženie do mrazničky je to pravé orechové...ale dík za radu.-)
sracz
... dievčatko zlaté, @izabella929 aj do čalamády s ním, aj k "znojemským" uhorkám, aj pod Tvojim baraním rožkom, dokonca aj do doma kvasenej kapusty! V sladkokyslom náleve stratí "pachuť", ostane chrumkavý (crunchy) a mne to pod zubami pripomína mandle!!!
izabella929
@sracz...Ferko zlatý, ale ja nemôžem do ničoho, čo si spomínal, lebo mi to robí zle..pridávam do kapustnice, kyslých polievok, do mäsa, ale vždy iba trošíčku pre chuť...rada by som, aby mi nevyšiel na vnivoč..ale ďakujem pekne za radu..)včera som si do harule pridala iba polovičku strúčika a už som musela sódu bikarbonu,,,vytvára mi kyselinu,ale bez neho to zase nemá chuť..
kuchticka
@izabelka - velmi ta lutujem s tvojimi problem s cesnakom. Ja ho jem kazdy den dva strucky- jedn na moje ranajky pokrajany na chleba, druhy na odpoludnajsi salat s roznych listov zeleniny.
Viem ale ze sa da uskladnit v mraznicke - osupane srucky naplnit do pohara, zatvorit, dat do mraznicky. V mraznicke nezmrzne, ale udrzi sa zdravy-pevny dlhy cas. Takto ho predavaju u nas vo velkoobchode (Costco). Prajem uspech a troche zavidim, ze ti cesnak vyrastie. Mne sa vobec nedari, nic z neho nebolo musim vsetok kupovat.
rea1
u nás sa nadbytok cesnaku skladoval nasledovne: od šupiek očistené strúčiky sa nasypali do zaváracieho pohára (pohárov) a zaliali sa kvalitným olejom. viečko len normálne zašroubovať a je vymaľované. odoberáš, používaš ako čerstvý cesnak. v chlade to vydrží do aleluja, ovšem nie v tak cesnakožravej rodine ako bola naša. :-))
gubics
Ja cesnak odkladám rôznym spôsobom. 1/ Očistené strúčky zalejem olejom, (tie potom držím v zaváracom pohári v chladničke) , aj ten olej používam na ochutenie jedál - doporučujem aj Izabelle, ktorá neznáša cesnak, použiť len ten olej na časť jedla len pre seba. 2/ na 1 kg očistených strúčikov cesnaku 40 dkg soli, a nepretláčať cez kovový lis, ale ho roztlačiť skôr nehrdzavejúcim nožom, pomiešať s tou soľou a dať na tmavé miesto. Do jedla keď pridávam už jedlo nesolím.(Preto na tmavé miesto, aby nedostalo zelenú farbu, hoci ani to nie je na závadu, kľudne sa môže použiť.) 3/ Časť držím v chladničke v časti na zeleninu, tu najskôr požijem lebo niekedy zmäkne. Ja cesnak milujem, takže si ho kľudne nakrájam na chlieb s maslom a taký surový ho zjem, ale nie každý to znáša.
egresik
moja mama na jeseň načistila všetok nadbytok cesnaku, pretlačila, zmiešala so soľou a mrazila v miske. Pre jednoduchšie odoberanie by som len možno poradila, mraziť v miskach na ľadové kocky - odbudne problém s odoberaním. Množstvo soli je čisto individuálne... akurát ho treba potom hohľadniť pri varení.
eviana
@izabella929 , kamarátka máva cesnak v nádobke v mraziaku (očistený) - je vraj ako čerstvý keď ho vyberieš. Ja to ale nemám vyskúšané. Za pokus s troškou to ale stojí... budeš vedieť :)
izabella929
@eviana.. ďakujem pekne za radu..práve som ho tam dala...už mi tu niekto písal, tak som ho očistila, dala do poháriky od výživy a uvidím, ako sa bude chovať...potom dám tam aj ďalšie...
hubata
Ja tiež mám očistený cesnak zmrazený a je ako čerstvý. Len vždy vyberiem toľko strúčikov koľko potrebujem.......
slavino37
máme teplú pivnicu v paneláku- na chate je v pivnici 80-90 % vlhko takže stále vetrám- raz je mínus potom 0. Skúsim dať cesnak aj do oleja do chladničky aj zamraziť. Uvidím koľko vydrží -díky za rady