Rôzne

Calamada

asana - bez fotkyasana, 15. septembra 2012

Diskusia k téme

asana
Pisem,ohladom calamady,nesterilizovanej.V recepte je napisane,ze sa ma po nalozeni do poharov zaliat vlastnou stavou.Do kazdeho pohara som postupne nalievala rovneke mnozstvo stavy a nakoniec som zistila,ze stava vo vsetkych poharoch nie je ani do pololovice.Nezda sa mi to ,neviem,ci som neurobila nejaku chybu,ale robila som to presne podla navodu z polovicnej davky.Zacinam si aj mysliet,ci som nekupila omylom letnu kapustu,ktora to mohla zapricinit.Dakujem vopred ak mi odpoviete a poradite
marika9
Možno si čalamádu nenatlačila dostatočne, tak zostali väčšie medzery a žiadala sa do nich viac šťavy. Ale môže ešte pustiť šťavu, tak sa to zaplní. Nezúfaj, čalamáda je obojživelník, nemusí sa jej nič stať.
asana
Dakujem dievcata,bude to tak ako Ste mi napisali,ale z receptu som vycitala,ze kapustu treba zlahka nalozit do poharov,tak som ju ozaj nenatlacila.Este mi nie je jasne,ked nechame kapustu odstat,ci ju treba stlacat,alebo iba premiesavat ,aby sa to vsetko spojilo.Teraz som pozerala,ze stavy je uz trochu viac a uz len dufam,ze to conie je v stave sa mi nevysusi.Dakujem este raz a nabuduce uz budem mudrejsia vdaka Vam
evkalibka
Aj mne sa stalo že som nemala dosť šťavy a potom tá nezaliata čalamáda mi otmavla. Teraz som si zvarila sladkokyslý nálev a radšej som ju doplnila.
asana
Tak znova som tu.Po tomto komentare mam tiez obavy z toho ze stmavne a ze nebude pozivatelna.Neviete mi poradit,co by sa stalo,keby som otvorila vsetky pohare ,obsah vysypala ,znovu premiesala a doplnila pohare tiez sladkokyslym nalevom?Nechce sa mi moc do toho,ale za pokus to stoji.Je mi luto kazdej suroviny,ktoru by som mala svojou nedostacujucou vedomostou pokazit.
jerica
@asana ,tento rok bolo veľké sucho,preto si myslím,že kapusta je viac hustá a preto nie je šťavnatá,ja som včera zavárala alma papriku s kapustou,kapustu som osolila,zdalo sa mi, že tej šťavy nepustila ako by som si myslela,ale šťavu som nepotrebovala,tak som to neriešila.
Kapustu som kupovala v Hypernove,vyberala som si viac plochého tvaru,keď má kapusta tvar hrušky, a má od hlúbu hrubé žily,veru tú si nekúpim,taká kapusta má hrubé listy a tie sú ako z plechu.
Bude dobre ak sa ešte dá,čalamádu v pohároch viac natlačiť a potom podolievať,neporadím čím sa to stalo,len toľko,že fakt kapusta bola suchá.Ináč nič sa nestane keď si spravíš trochu nálevu,necháš vychladnúť a podolievaš.Dúfam,že budeš spokojná :-)
Tento koment som ti včera odpísala v recepte , dúfam ,že to dobre dopadne:-)
asana
dakujem za radu,takze mohla by som tie pohare aj znovu otvorit ,natlacit kapustu pevnejsie,doliat nalev a znovu to zatvorit?
havino
neviem ktorý recept máš na mysli,ale poviem ti, napíšem moju skúsenosť, ja nesterilizovanú čalamádu s borkenom robím roky, tie prvé som robila podľa receptu, že do kapusty som deko prisypala, premiešala, šťavy bolo velmi málo, samozrejme tiež záleží od kapusty,ale posledné tri roky robím tak, poradila mi jedna gazdiná, že ja si z deka urobím nálev, tak,ako je na ňom napísaný, klasika a vlažným zalejem suroviny na čalamádu, odvtedy sa mi nestalo,aby som mala málo šťavy, skús aj tak a čalamádu dávam do súdka
evanaaa
Aj mne sa to stalo, nemala som v pohároch skoro vôbec šťavy, tak som to riešila ako aj @evkalibka , spravila nálev a doliala som, lenže potom som to aj sterilizovala, čalamádu mám už druhý rok a je dobrá.
arokis1
presne tak to robím aj ja,len ten nálev nalejem do kapusty večer a nechám do rána postáť a na druhý deň pri premiešaní mám kopec šťavy a kapusta je taká fajná,
že neodoláme a už si naložíme aj k obedu:-)...podávam do skiel, pozalievam a ešte sa aj zvýši.....
asana
Dakujem za kazdy vas komentar.Ja som doteraz robila calamadu tiez klasicky s pripravenym nalevom ale chcela som vyskusat nieco nove.Tak som sa rozhodla pre nesterilizovanu calamadu.To ,ze som mala malo stavy,som si zapricinila sama ,nemala som ju dostatocne natlacenu v poharoch.Teraz je to uz dobre,ked som doplnila do poharov kapustu sa dostatocne zatlacila,stavy bolo dost
madmax
poprosim o radu, spravil som calamadu, asi 15l, pridal som vacsiu lyzicku "brokenu" (robim vino takze mam stale dost a cerstvy) po naplneni a uzavreti poharov som odisiel na tyzden na dovolenku a po navrate som mal vsetko vytecene z poharov a vsetko kvasilo ako keby som niekde spravil chybu... ale aku? Viete mi niekto poradit? Dakujem.