Dnes som v obchode nakupovala a úžasne mi od radosti srdiečko poskočilo, čo v mojom veku veru je už riskovanie s vlastným životom.Veď uznajte sami! Za sklom stála miska - tácňa,či debnička, či ako to nazvať a na nej asi dve kilá bryndze... a možno aj viac... ale na tom nezáleží...
A do tej bielej masy bol a vpichnutá ceduľka, že vraj AKCIA - bryndza bola o 5Opercent zľacnená - a na tom záleží :)
Tak som si vzala kilo, reku, nech to para tlačí, užijeme si dobrú pomazánku a bryndziaky ako remeň.
A mám na vás otázku - je možné bryndzu zamraziť? Kdesi dávnejšie som čítala na jednom diskusnom pokeci, že by to aj šlo. Ale vy máte určite o tom lepšie znalosti, tak poraďte .
Ja si kúpim hrudu syra ,nechám vykysnúť a robím bryndzu a tak si zamrazím na celú zimu.
ja som zasa minule nasla, vraj 100% ovciu bryndzu (lebo ako vieme, bryndza v nasich obchodoch uz nie je len z ovcieho mlieka ale min. 50% z kravskeho), tak som ju doniesla s radostou domov, reku ich potesim a mama zhodnotila, ze tam asi podojili aj nejakeho barana, lebo ma extra aromu a mozno sme si odvykli :)
Bryndza má vynikajúcu chuť, bez nezvyčajnej arómy a v podstate som neskúmala, či je to z kravičky, či z ovečky, na chuť bola skvelá.
Dnes som urobila k obedu bryndziaky a ostatné už "leží v chlade".
Dnes som zabehla znovu do obchodu, ale kdeže , akcia už nebola, bryndza síce áno, ale už s cenovkou 7,9 euro za kilo.
Iste ti je nejedenkrát smutno, ale keď máš svoju rodinu okolo, človek sa prispôsobí a zvykne si, aspoň si to tak myslím. Priznám sa ti, že som ešte nikdy v živote nebola "tak ďaleko".
Aj som sa pri tom trošku usmiala a spomenula som si na Klekipetru, lebo mladá dlhovlasá predavačka, ktorá odkaz písala, napísala slovo BRYNZA, potom váhala, pozerala na napísané, písala ďalej, zase ostala stáť a váhala, až napokon prišla na to, že áno, chýba D.Ku cti jej patrí, že celý text inak napísala bez chyby :)))
Práve som si otvorila broskyňový kompót, dobre vychladnutý, nie z mojej výroby, ale som si ho nedávno kúpila v obchode, tak mi padol do očí, že som neodolala, hoci doma mám taký. Teda nie úplne, moje broskyne majú šupku a tento z obchodu je bez. Náramne som si pochutila, šťavu vypila ako malinovku a mám plné brucho.
njdevil, nechcem byť dotieravá, ale vždy ma u každého takéhoto nášho rodáka zaujíma, z ktorého kúta Slovenska pochádza - tak vrau - wáuw...
Ja som dnes spravila rýchly obed, urestovala som cibuľku, poprášila červenou paprikou, pridala zelené fazuľové struky a na kocky nakrájané zemiaky, trochu podusila, osolila,prikorenila a potom zahustila smotanou s rozhabarkovanou múkou a premiešala kôprom nakoniec. A k tomu iba vajce na tvrdo. Zvyknem zvlášť orestovať mäkký salám - lipták, alebo niečo podobné, a to potom zamiešam do omajdy. Ak ovšem neurobím k tomu trošku gulášiku. Ale v týchto horúčavach, ktoré nás v týchto dňoch prepadli, táto luskovička chutí najlepšie tak, že ju necháš spoly vychladnúť, je to také letné jedlo. Moji chlapi ju majú radi aj studenú v tomto horku.
V noci bola silná búrka, výdatne po mnohých dňoch zapršalo, ale ešte výdatnejšie trieskali hromy a blesky, ale dusno zostalo i naďalej. Trošku sa ochladilo, ale ráno už zase besne pálilo a vzduch bol nedýchateľný. Teraz jedným očkom pozerám von a nádejám sa, že zase príde búrka, trošku od hôr ide čierňava. Hádam už zajtra bude lepší vzduch.
No a Fa-guláš robievam i ja, mám ho rada, k tomu krajčisko chleba - fajné. Plnená paprika u nás tiež ide, tak to spavím najbližšie, keď budem mať chuť na paradajkovú omajdu.A do spevu mi zrovna nie je, vyšívam bábätkovskú košieľku na krst, stará mama chce aj dátum narodenia, aj deňkrstu a aj meno bábätka. Nebol by problém, nerobím to prvýkrát, posledne som to robila viac ako rok dozadu, len dnes som zistila, že tie jednonitkové malé vyšívačky sú na moje oči už moc. Tak to nejako dokončím a odteraz vyšívam leda tak čísla futbalistom na dresy, tie uvidím lepšie.