Nápady

Bolivia

julka33 - fotkajulka33, 2. júla 2013

Prosim o nejaky recept typicky pre nasu kuchynu ale potraviny z Bolivie
som tu na nasteve a dostala som za ulohu uvarit nieco slovenske
upozornujem bryndza tu nie je :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

nadia56
@julka33 ,v bolivii maju urcite zemiaky, urob harulu/zemiakove placky/ a fazulovu polievku so zeleninou a hrubymi rezenacami, ale ak chces halusky tak bryndzu si spravis uplne jednoducho, kup feta syr a rozmixuj ho s kyslou husou smotanou a mas alternativu bryndze, tak si pomaham ja, ani u nas nedostenem bryndzu, snad som trosku poradila a urcite sa ti este niekto ozve, drzim palce, nech sa ti pohostenie vydari a priatelom nech chuti:-)
2010
Ked mam podobny problem , halusky nikdy nerobim v anglictine sa na take jedlo slusne povie ( acquired taste - malokomu chutia).
Najednoduchsie je spravit kapustnicu , nemci su rozlezeny po svete a sauerkraut v konzerve dostat vsade , k tomu rezen so zemiakovym majonezovym salatom ( to sa budu zase cuduvat ze podobne maju aj u nich ako ensaladilla rusa ) a ked vies piect tak sprav kolace z kysnuteho cesta ( tie budu mat najvacsu uspech ).Good luck
julka33
Smotana tu vraj nie je kde som teraz som sa pytala vraj v Brazilii je ale tu pri hraniciach s braziliou vraj nie je smotana :-(
julka33
A obavam sa ze ani tvaroh tu nie je ale aspon mlieko viem naisto ze maju :-) namiesto tvarohu do stedraka co mi poradite,ked dam orechy,mak ak ho najdem ovsem a lekvar.
kimlo
Uloviť bizóna a spraviť opekačku... :-)
nazarboncuk
ja by som upiekla kysnutý ovocný s posýpkou a plnenú papriku ;) nech sa hostina vydarí
julka33
Dakujem vsetkym za rady urcite sa podelim ze ako to dopadlo a urcite bude foto ked si budu pochutnavat na jedle,Len skoda ze foto tu neviem davat iba na fb.
julica
Drzim palce hlavne pri vybere, co s anam zda samozrejme a chutne, zahranicnikom nemusi vzdy chutit - ako spominane halusky, knedle, pirohy... mne sa najviac dari prave s kyslou kapustou :)
julka33
No ale kyslu kapustu som tu nevidela prave tiez a ja chodim kupovat lebo ja to platim stale vsetko
julka33
Dakujem urobila som si foto do mobilu aby som vedela hladat :-) Len skoda ze Varecha nie je aj do mobilu ako aplikacia ale pri vareni mi pomoze tablet pri hladani receptov lebo to iste ma caka ked pojdem do Brazilii na nastevu.
palokuchki
Ja by som ti tiez poradila nieco s kyslou kapustou, kapustnicu ale aj segedinsky gulas s knedlikami. Tiez kysnuty kolac na vrchu s ovocim a s posypkou. Tieto dve veci moji australsky priatelia miluju.
julka33
No mna tiez hned napadli fliacky s kapustou a nieco kysnute lebo som si vsimla ze tu maju radi kysnute a sladke.Tu strasne konzumuju cukor uz chapem preco zakazal im prezident cola a ine vyrobky.Ale aj tak tu je stale cola na stole.Ja osobne som prejedena mäsa a restauracii po veceroch.Takze nieco co nebude take mäsite a bude lahke pre zaludok moj a pre mojho syna.
radulienka
@julka33 , pozri, či dostať tvrdý syr a urob nejaký nákyp - vajcia, mlieko snáď majú a akúkoľvek zeleninu, čo poznáš a zemiaky, oni tiež robia rôzne miešaniny ako cilli con carne...
julka33
Uz som im urobila plnenu papriku a harulu plnena paprika mala uspech lebo duplovali ju harula este vecer bola ale ci nieco ostalo tak neviem.este idem urobit dnes ale inokedy kolac,lebo vecer ideme do brazilie tam tiez musim nieco urobit slovenske.tu v Bolivii chcu sa naucit nieco nase takze ich musim nieco nase naucit.uz vcera mi pozerali a chutnali ked som to všetko robila.
dorko
Skus fazulovicu, tej tam maju dost, ak sa dobre pamatam. A potom napr. francuzske zemiaky, spanielskeho vtacika (typicke slovenske ;) ), krupovu polievku alebo leco. Kyslu kapustu by som u nich veru nehladala. Skor skus vyuzit ich bohatu ponuku cerstvej zeleniny a ovocia a radsej nejake jedla z toho a nase klasicke kysnute kolace a zaviny. A samozrejme knedlu. A nemal by tam byt problem ani zohnat suroviny na kotlikovy gulasik alebo kuraci paprikas :) No a hlavne daj vediet, ako im chutilo a tesime sa na oplatku na nejake fajnove bolivijske recepty, napr. z quinuy a yuky :)
slavka2012
Neviem, ci moja odpoved este bude uzitocna, ale ja som kedysi pri mojom prvom pobyte v Argentine zabodovala kuracim paprikasom s normalnymi haluskami, dokonca do takej miery, ze vzdy ked tam pridem na navstevu, musim -pollo con crema- taky domaci nazov dostal, varit zas a znova. Cervenu mletu papriku v supermercados dostat, ja som halusky prepasirovala na platkovom struhadle s velkou slzickou, tiez zo supermarketu, ale niektore reprizy boli aj s talianskymi cestovinami, najlepsie su spiralky, na ne sa smotanova stava pekne uchyti.
julka33
dakujem urcite budem rada za kazdy napad kedze im chutilo velmi a musim este raz varit takze este ich budem aj ucit varit :-)