Varenie

Bielková pena

ivkamatko - bez fotkyivkamatko, 25. januára 2021

Poprosím o radu: nikdy sa mi nepodarí bielková pena na žemľovke. Keď vyberiem z rúry, je krásna vysoká, v priebehu pár minút klesne, bez toho, aby som žemľovku začala krájať. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Vyšlahat' tuhý sneh, pokial možno nad parou. ( 1 bielok - 5 dkg cukor (práškový),) , Žemlovku zapiect' a až potom na to sneh a dopiect' na nižšiu teplotu . Niekde som čítala, ak chcú aby sneh držal, tak pridajú trochu škrobu - kukuričný. ( na 3-4 bielka asi 1 PL) Vyskúšané nemám ,lebo žemlovka je u nás raz za pol roka a to si akurát nespomeniem.
1x haji
babidka
Pravdrpodobne nie je dostatocne tuhy sneh.Kazdy ma svoj sposob ako ho urobit.Ja ho slaham s krystalovym cukrom poriadne dotuha.Niekto ho slaha nad parou, niekto donho leje horuci cukrovy sirup.Je jedno ako to urobis, musi vsak byt tuhy tak ,aby nevypadol y mysy ked ju otocis hore dnom.A dava sa az na zaver ,na predpecenu zemlovku ci ryzovy nakyp asi tak na 10-15 min a upecie sa iba do ruzova.
1x haji
ivkamatko
Ďakujem pekne, penu šľahám do tuha s kryštálovým cukrom, ale nie nad parou. Vyskúšam. A z misy nevypadne, to vždy rada niekoho z rodiny nastraším, že mu idem vyliať hrniec na hlavu. A dávam do snehu aj trošku soli.
haji
Je to trochu od veci, ale vždy když šlehám bílkový sníh do koláča /např. piškotové těsto/, nechávám trochu cukru, který vešlehám do bílků. Sníh lépe drží a stejně tak i piškotové těsto je pak po spojení kompaktnější a "nespadne" během pečení. Cukr se musí v bílkové pěně rozpustit. Se solí či citronovou šťávou se musí opatrně, už se mi párkrát stalo, že sníh ne a ne ušlehat, když tam této "vychytávky" bylo moc.
Nemám ráda koláče apod. pokryté sněhem a zapečené, bo většinou jsem měla stejný problém - sněh padol buď během pečení a nebo po vytažení z trouby a rozmokl. Nehledě k tomu, že pak je koláč méně trvanlivý. Tam, kde je více strávníků, se člověk na trvanlivost nemusí ohlédat. Jsem konzerva, vsázím na jistotu. A tak se zapékáním bílkové pěny nelaškuji.
45678
@ivkamatko

Ja sa domnievam, že sneh nebol ešte dostatocne zapečený, a tiež, je dobré, žemlovku nechať v rúre trochu vychladnúť pri otvorených dvierkach. Ja slaham sneh bez naparovanie a drží. Určite sa zadari:-)
stefik
Pridaj trochu škrobu už do vyšlahanych bielok s cukrom. A ešte jedna vec možeš mat aj moc pary v rure pri pečeni a tym sa nasaje vlhkosťou. Napr na kardinala doma pečiem pri zavretych dvierkach ale v robote musim nechant dvierka pootvorene aby para odchadzala.
ivkamatko
Ďakujem pekne za rady, budem postupne skúšať a ktoré sa zadarí, dám vedieť.