Rôzne

Bataty

feva - fotkafeva, 3. novembra 2012

dobry den chcela bi som sa pokusit nabuduci rok pestovat bataty
vie mi niekto poradit kde kupim sadenicky dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
v zahradkárskych predajniach alebo internetových e-shopoch zaoberajúcich sa pestovateľskými aktivitami-len pre boha nie Starkl!
kuchticka
Nasa @sovka ti najlepsie poradi kde zohnat a ake semeno na pestovanie cohokolvek. Mam radost, ked sa ludia snazia si nieco svoje vypestovat. Drzim ti palce nech sa dari batatom tam u vas. Je to dobra a zdrava plodina.
gubics
dajte si do Googla bataty,a najdete odpoveď!


gubics
Ešte ma napadlo, tak dopĺňam. Kým batáty sa môžu vysádzať len keď už pôda nemrzne, podobné topinambury môžete pestovať niekde v rohu záhrady, aby Vám nezavadzali, a môžu ostať v pôde hoci do jari, nič sa im nestane. Keď v zime nemrzne, tak si nejaké hľuzy môžete vykopať aj počas zimy, a zúžitkovať. Nemali by sa skladovať už vykopané, lebo vydržia aj v chladničke len cca 3 týždne.
Minulého roku síce zákonom zakázali ich pestovanie, lebo sú vraj invázivne, ale vo vlastnej záhrade vám nikto nemôže nariadiť, čo môžete pestovať, v najhoršom to zasaďte do nejakej väčšej bedničky aby sa nemohli ďalej rozmnožovať. Ja síce ten zákon považujem za blbosť, lebo za niekoľko desaťročí táto plodina nenarobila škody (aspoň o tom neviem), a pestuje sa voľne aj v susedných štátoch, ale my sme vo všetkom premúdrety!
feva
no ja som zistovala na nete ale nikoho konkretneho som nenasla
vini55
To české záhradníctvo ponúka, ale sú svinsky drahé, jedna sadenica 2,99€ . Dúfam, že pred jarnou výsadbou zoženiem niekde aj ja v obchode a na kilá a nie ako sadeničky.... Keby som vedel, že prezimujú ako zemiaky, tak kúpim hneď.
andreass
Hľuzy možno dostať pomerne často kúpiť v hypermarketoch (sú určené na konzumáciu). Treba ich nechať zakoreniť (napr. ponorené do 1/3 v pohári s vodou).
Keď už majú vyhnané byle viac ako 6 listov, môžu sa z hľuzy tesne nad povrchom vylomiť a znovu nechať zapustiť korene (vo vode alebo vo vlhkom substráte).
Novú úrodu získame zasadením naklíčenej hľuzy alebo jej častí s výhonkami do zeme (sadia sa hlbšie, ako bežné zemiaky, starostlivosť je inak obdobná), oveľa častejšie sa ale dopestovávajú zo sadeničiek, získaných práve z olistených bylí, ktoré nám pustili korienky.