Rôzne

Baklažán - uskladnenie

martinis - fotkamartinis, 20. apríla 2013

pekný večer, dnes som si kúpil fešácky baklažán a riešim dilemu : ako
dlho vydrží v chladničke ? zrejme ho nespotrebujem hneď celý, je
možné zvyšok ešte pár dní nechať v zeleninovej zásuvke ?

ak máte skúsenosť, budem rád ak mi poradíte, ďakujem :-))

@zareaguj


Diskusia k téme

renulienka
@martinis , moja skusenost je taka, ze prekrojeny baklazan treba co najskor minut.Par krat sa mi stalo, ze som pozabudla na kupeny baklazan a jeho chut bola horka.Ja si to vacsinou naplanujem tak, ze ak neminiem hned cely, vymyslim nejaku natierku z neho a pod.
mijaita
@martinis kdyz me potka levny lilek, tak bud upecu v troube , vydlabu kasi a ulozim do mrazaku na babu ghanoush nebo pokrajim na tvary z kterych varim, lehce oblansiruju ve slany vode, vysusim a dam do mrazaku. Kolecka hezky poskladam na prkynku do vetsiho bytliku igelitovyho aby to byla placka a dam zamrazit i s prkynkem (tackem) a pak mi to nezabere v mrazaku misto.
mijaita
Ten tacek nebo prkynko pak samozrejme vyndam ! :-)
lusinkab
@martinis viem,ze ty mas rad take pochutky tak ti poradim co zvyknem robit ja. Baklazan umijem a nakrajam na cca 5mm kruzka a na suchej rozpalenej panvici oprazim z oboch stran (naj je to robit vonku na grile ale ked nie je tak aj panvica posluzi). Ked mam vsetky pekne oprazene tak ich dam do plastovej uzatvaracej nadoby a pridam olivocy olej, veeela cesnaku,cerstvu matu,chilli, sol,citornovu stavu,sol a peper. Misku poriadne potrasiem aby sa vsetko pekne spoljilo a dam do chladnicky.Takto ti vydrzi dobre uzavrety aj 2 tyzdne a mozes ho jest len tak alebo pridat do salatov.
mijaita
@lusinkab tak to nevim, lilek nakladam takhle casto. Mam na mises na stole neustale v oleji krasny lilek. Ale jakmile bych ho zavrela do sklanice (plasty nepouzivam), za tyden je plesnivy. A zatim krome tebe, kazdy. Ten co dycha, vydrzi i mesic.
Martinis se zatim nevyjadril. Ja jsem pochopila, ze chce ten lilek uchovat, ze mu nejde o recept.



lusinkab
no tak takto ako ty @mijaita som ho este neskusala :-) mna to naucila moja svokra na sicilii kde robia marinovany baklazan dost casto.Tym,ze ho oprazis alebo ugrilujes skoro az do cierna dostane aj taku akoze udenu chut a je prezervovany s citronom a olejom tak sa mu nic nestane. Ja tak zvyknem robit ak maju baklazan za dobru cenu v obchode tak stale urobim viac ale nam to tak chuti,ze za par dni je uz potom :-)
violeta
@lusinkab , ďakujem za recept, vyskúšam to, na tieto pekné dni sa bude hodiť :-D škoda, že si nenapísala kolko toho citrónu a či cesnak celý, alebo pretlačený, ale nevadí, vyskúšam :-D
lusinkab
@violeta cesnak a citorn je podla chuti. Ja bud citron vystavim alebo len umijem a nakrajam na kolieska (ked mam cerstvy zo stromu tak vtedy na kolieska). My zboznujeme cesnak takze tym ja nikdy nesetrim,zvyknem nastruhat, alebo len spucit pomocou noza a nakrajat fantazii sa medu nekladu mozes si ho ochutit podla toho co ti chuti ale ta mata da tomu taku osviezujucu chut :-)
slavka2012
@lusinkab , tak podobne ako ty baklazan pripravuju aj moji argentinski pribuzni so slovensko-talianskymi korenmi a volaju berenjena en escabeche. Je to naozaj lahodka, ja ju v lete robim tiez, no u nas dva tyzdne v chladnicke nikdy nevydrzi:-).
martinis
ďakujem všetkým za cenné rady, dnes som si polovicu baklažánu ugriloval, druhú zajtra podusím s cuketou a až pôjdeme najbližšie do obchodu, vyskúšam si ho namarinovať. a čo sa nemenie, skúsim zamaraziť, vĎaka za tipy @mijaita aj @lusinkab :))