Ahojte. Potrebovala by som radu, či sa na dedine s 1000
obyvateľov oplatí otvoriť bagetériu. Cez dedinu chodí dosť áut,
reštaurácia tu nie je, potraviny sú tu 3 a krčmy 2. Váham, či ma to
tu uživí. Chcela by som predávať bagety, fornety a možno aj nejaké
domáce koláče a zákusky + nealko nápoje.
:(
úsmev na tvári stratil a nakoniec to zatvorili, lebo pomaly sa im nevrátili ani náklady na suroviny a nájom platili z úspor.
Miesto mali úplne ideálne, takže naozaj si zváž svoj podnikateľský zámer, ale držím Ti palce, ak sa rozhodneš, aby sa Ti darilo. Chcela si názor a ja som Ti ho posunula.
A ešte som rozmýšľala, že by som chodila do školy cez veľkú prestávku predávať /nie je to ďaleko/.
creativeoverflow.net/why-9-out-of-10-small-businesses-fail/...
Hm. Kolko chces mesacne v cistom zisk? Napriklad 500 eur? Ak chces 500, tak povedzme, pri takom prijme odvody a dane a poplatky s podnikanim (uctovnicka) nech vyjdu 250. Cize musite mat 750 zisk po odratani nakladov. Mame priblizne 22 pracovnych dni. Potrebujeme 34 eur zisk denne (aby sme dosiahli 500 eur na mesiac). Kolko moze byt zisk s jednej bagety? Pri 10 centov zisku potrebujeme denne predat 340 bagiet, pri 20 centovom zisku potrebujeme predat 170 bagiet kazdy pracovny den, ked by sme mali zisk 50 centov z kusu potrebujeme predat 68 bagiet (a to v mojom priklade neratam s pokazenymi surovinami, ktore sa nepredaju a pokazia. Kolko surovin treba ak chcete predat napr. 100 bagiet denne? Kolko ludi bude chciet sunkovu, kolko zeleninovu, kolko vajickovu?
Bageteria sa moze uzivit na frekventovanej zastavke MHD, kde sa premelu desiatky ludi kazdych par minut... Na dedine s 1000 obyvatelmi nie.
Povedzem ze 10% obyvatelov by bola cielova skupina (a to mozno prehanam), z nich by ste pri 50 centovej marzi (predat 68 kusov denne) museli dvom tretinam kazdy den predat bagetu. Navyse vlada zavadza odvody pre dohodarov (vas sa to sice netyka, ale vasich zakaznikov ano, kolko z tych deti co chodia do skoly si zrazu nenajde brigadu, lebo pre male firmy sa stanu dohodari a brigadnici strasne drahymi...)
Moje vypocty nerataju s najmom, pokazenymi surovinami, nerataju s letnou dovolenkou (pocas ktorej nezarobite nic - bud zavriete, alebo pojde cely vas zisk na brigadnicku co vas zastupi) a nerataju s pripadnou chorobou...
Ja by som na vasom mieste v takejto lokalite neotvaral taketo podnikanie (samozrejme, ak nemate na vyber a musite podnikat, skusil by som najst ine podnikanie)...
Veď práve situácia, aká je u nás na Slovensku práve tých najmenej majetných bude čoraz viac držať pri domácej strave a zabalenej desiatej od mamičky.:-)
Viem, že čisto len bagety ma neuživai, preto by som chcela aj tie fornety /tam za návratnú pôžičku 1200e požičajú mrazák a rúru/ a aj nejaké domáce koláče a možno aj domáce výrobky- kozí syr, vajcia, domáce zajace....
Zatiaľ som v rovine prieskumu. Ešte som si nezistila, čo všetko treba po hygienickej stránke ale viem, že sú dosť náročný...
A bolo tu v dedine rýchle občerstvenie, ale vraj mali stále problémy s hygienou, tak to vzdali.... Predávali hamburgery a ľudia by si ich aj kupovali, len bola dosť pomalá obsluha...
Tak si to ešte premyslím, možno aj 100x, ale láka ma tá práca, lepšie, ako sedieť doma nezamestnaná....
@2010 - veď ja počúvam na všetky strany :)
Naša dedina je dosť frekventovaná a je tu pekná príroda. Nechápem, že sa tu uživia 2 krčmy+bar a nejaké rýchle obč. nemá šancu?
otvorila by som o stvrtej piatej vecer, ked idu ludia z prace a cez vikendy by som nechala aj do druhej do rana....
vie
:)