Rôzne

Ako zúžitkovať nadmernú úrodu.

andula1964 - fotkaandula1964, 14. apríla 2010

Milé varechárky a varecháry! Viete mi niekto poradiť čo a ako mám zúžitkovať nadmernú úrodu cesnaku a cibule?? Dala som aj do mrazáku cesnak,veľa rozdala no ešte stále zostalo ,každá rada-rozumná a vyskúšaná výtaná.DAKUJEM!

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
kúpim zo dve kilá. Ja miniem len pre seba za rok asi 4-5 kíl cesnaku, hoci tento rok som trochu poľavila...
evas13
Spraviť z toho cesnakovú pastu, ale presný rozpis veru neovládam.
Ponúknuť trhovníkom na predaj.
alena45
A cibuľu - ak máš dobrú komoru, tak si opraž kvantum cibule v masti a nechaj tak stáť. Keď budeš variť, len si odoberieš. Robí sa to na zabíjačky, dopredu sa opraží asi 5 kíl cibule, aby sa s tým nemuseli prplať. Masť je dobrý konzervant, tak by to v chlade mohlo vydržať pár mesiacov. Teda len ak masť používaš na varenie. Ja áno, a stále častejšie.
Cibule spotrebujem ešte viac ako cesnaku, kľudne kúpim zo 5 kíl. Alebo si vygugli staročeskú cibuľačku alebo cibuľový koláč a uvidíš ako sa bude míňať. Inak na tú staročeskú cibuľačku sa chystám aj ja, minulý týždeň som ju jedla v Českom dome v Moskve - a poviem Ti, paráda !!! Hľadaj taký recept, kde ide aj vajíčko ako do rascovky. Na profile mám mailovú adresu, tak sa môžeme dohodnúť.
alena45
keď pečiem hocijaké mäso, tak ho obložím kopou nahrubo na kolieska nakrájanej cibule a strúčikmi cesnaku v šupke najmenej z 2 hlavičiek. Dodá výbornú chuť a pečený cesnak vycucaný z obalu je super lahôdka !
Tak ako v lete dávam všade cukinu a baklažán, tak Ty teraz môžeš variť s cibuľou a cesnakom vo veľkom. Ale ešte si nenapísala, či ho vôbec používaš.
andula1964
Dievčatá mám toho veľa,ako v obchode, varím,pečiem,no aj tak je stále dosť.A teras to už začína tým teplom sa znehodnocovať,tak preto ten môj komentár či prosba,možno sa tu nájde taký človek, či určite viacerý,viac hláv viac rozumu,zatial dakujem.
evusik
cesnak pomlieť a dať do soli, vydrží dlho, ale pre mňa je to moc slané a cesnak mám aj v mrazáku ale prvý a posledný krát. U nás sa cesnak vytrhá, nechá mierne oschnúť na umelohmotnej plachte a potom s neho viažeme vrkoče, zavesíme a už len otrhávame a keď si jeden vrkoč zavesím v kuchyni ešte to aj dobre vyzerá.
Cibuľu tiež ako @alena nakrájam a dusím vo väčšom množstve masti, dám do pohára a keď potrebujem len si odoberiem a je to aj dobré na chleba. Nerobím toho veľa, len 7dl pohár a mám ho v chladničke, lebo sa mi stalo že mi to začalo plesnivieť, asi som niekde spravila chybu, alebo nemám dobrú komoru, čo asi v bytovke nemá nikto.
alena45
no jasne evusik, na to treba suchú vetrateľnú komoru a nie naše chladničky v bytovkách. Tam aj slanina splesnivie !
andula1964
Toto všetko už je spravené,dokonca malú cibulku som zavarila ako uhorky do sladkokyslého nálevu, je to super k mäsu hocičomu na čo máte chuť. :D,:D
andula1964
Vdaka jezibabka,tak vyskúšam,možno to tým mojim chlapom bude chutiť!!!
frezia68
Niekedy bola nakladaná"Moravanka"-malé flaštičky,taká všehochuť-maličké uhorky a rôzna zeleninka aj cesnak.Možná že dostať aj teraz,ale ja všetko nakladám a tak nemám prehľad.Ale aby nebol samotný cesnak,tak namiešať(aspoň pre budúcnosť) do takého sladkokyslého,ak zasa budeš mať takú úrodu.Ale škoda,že si tak ďaleko,aj ja by som odkúpila časť Tvojich zásob :-))
evas13
Alena píše, že slanina jej rýchlo splesnivie. Zabal ju do papiera na pečenie, vydrží aj dva týždne.
Evusik, keď máš v chladničke poháre, keď s nich odoberáš musíš vždy čistou lyžicou, ktorou si predtým nič nevyberala. Nesmie sa tam dostať žiadna omrvinka.
alena45
Evas, chcela som len povedať, že je dôležitá vetraná komora. Aj ja by som takú chcela. Slaninu mám zabalenú v papieri, ale keď sa dotkne zadnej steny chladničky, tak papier odoberá vodu zo steny, nasiakne a slanina zožltne až splesnie. Už na to dávam pozor samozrejme, to len aby aj ostatné a hlavne mladé baby vedeli.
A s tou čistou lyžicou máš samozrejme pravdu, to isté sa týka aj džemov a ostatných produktov.
evusik
@evas máš samozrejme pravdu, len si ešte pamätám ako sme mali doma veľkú studenú komoru, kde bolo všetko a nič sa nepokazilo.
O takej komore môžeme len snívať. Preto všetko zavárame a dávame do mrazákov.
A čo sa táka slaniny - tú skladujem v mrazáku :-)
jezibabka1
@evu šik u nás slanina nemá šancu splesnieť:))))) , ale keď mám príležitosť, tak kúpim veľký kus domácej a tiež ju skladujem v mrazáku, ako Ty
evas13
Ono dievčatá je to tým, že panel vôbec nedýcha a ešte keď je zateplený je to hrôza. Tehlový dom je ako ten náš rímsky hrniec, vzdušný a uchováva si tú správnu klímu a komora sa vždy robila od severnej straný, čo v paneláku nemáme šancu si vybrať.
Určite andula má dobrú komoru, ale keďje raz niečoho veľa, tak je veľa a aj tak by som to skúsila popýtať sa na blízskom trhovisku trhovníka, či nemá záujem o cibuľu. Je to vžy lepšie ako nechať skaziť.
Slaninu tiež skladujem v mrazáku, vyťahujem si po 20-30 dag kúskoch a keď mi ostane zabalím do mastného papiera/ papier na pečenie/. Tak isto aj cesnak v chladničke skladujem v papierovom vrecku a občas ho mením, lebo nasaje vlhkosť z chladničky. Vydrží mi dlhšie ako v mikroténe.
jezibabka1
@evas13 no vidíš, si mi pripomenula, aj my máme na sídlisku na trhu chlapíka (veľmi rada, alebo väčšinou u neho nakupujem) a on tiež odkupuje "vitamínky" a potom predáva.
gittka
@andula ,cesnak očisti,nakrájaj na plátky a daj vysušit.potom ho pomel a rozmixuj(sprav prášok),daj do malých pohárikov a máš cesnakový prášok.ale daj ho do čo najmänších pohárikov,lebo častým otváraním berie cesnak vlhkost a stvrdne!
gittka
aked sa minie čerstvý cesnak máš super náhradu
sjuz
Ja mám cesnak naložený v náleve, ktorý mám na vareche :)
Inak - taký cesnak by som aj kúpila..:))
bozulka
Ešte keď sme cesnak pestovali / veľa cesnaku aj 15 kg/ a zvládli sme ho.Teraz žial už sa nenamáhame lebo "sklízí ten kto nesadil".A keď už hrozilo nebezpečie,že začne vyrastať tak som ho očistila,dala do pohárov,zaliala olejom-nemusí byť olivový,ale je lepší,alebo pár pohárkov s olivovým,ten som používala na šaláty a ostatný na varenie.Vydrží v chlade dobre zavíčkovaný aj pol roka.
Ináč tiež zaváram s uhorkami alebo aj samostatný s malou cibuľkou,mne to veľmi chutí a keď sa pridá 1 feferonka no....!
zdezda
ja mám overený recept bez konzervovania a sušenia, treba do jednej dávky 1 kg paradajok, 30 dkg očisteného cesnaku a 5 dkg soli, pomeliem spojím so soľou a plním malé poháre/z horčice, majolky.../, ktoré zatvorím a uložím do tmy, do špajze, je to super do gulášov, na pizzu,do prívarkov, na hrianky, do šalátov,...POZOR, ak sa už rozhodnete, že túto zmes použijete, soľte až po okoštovaní, zmes je veľmi slaná, robievam ju aj z desiatich dávok, rozdávam ju rodine a kamoškám :-))), inak aj by som radšej mala domáci cesnak, nie z obchodu
alena45
Zdezda, nemôžeš dať ten recept medzi recepty, tak by som ho mohla dať do svojej kuchárskej knihy, prosím. Kým príde čas rajčín, tak to už nenájdem.
zdezda
jasné, dám, len som si myslela, že už ho niekto dával, tak som sa nechcela opakovať, som varechárkou len krátko, idem ho dať včuľ ale ešte musím vymyslieť vhodný názov :-))), pomôžeš mi alena45?
stefani11
Budem rada tomu receptu,lebo aj mne teraz ostalo cesnaku a ide už do skazy tak ,ho asi s tým olejom spravím a nabudúce aj z rajčinámi,keď sa urodia.Ďakujem za recept.
zdezda
Už som tento rececept robila aj zo zlacnených paradajok, v supermarketoch, ktoré nie sú chutné na priamu konzumáciu, ale v ňom sú fajn, oni robia tú farbu a cesnak určite nezozelenie.Veď skúste menšiu dávku,ktorú uvádzam, za pokus to stojí :-)
alena45
a čo takto cesnakovo-paradajkové pesto alebo pasta (nie cestoviny), neviem ale akú to má konzistenciu.
zdezda
už som to odoslala ako -cesnakovo paradajková zmes bez konzervovania-dík za záujem, verím, že nesklamem s týmto receptom, je to konzistencia podobná " detskému pyré", trošku hrudkovité, lebo to nie je mix. ale mleté
enge149
andula,tak môžeš byť len šťastná,že máš toľko cesnaku,ja by som si tiež kúpila,mala by si si spraviť ponuku do Varechy,moja mamička stále nadáva aký je cesnak drahý a ešte aj zlý,to boli časy,keď sa nemusel kupovať/tvoj prípad/receptov už bolo dosť ale ešte jeden liek cesnak do liehu najlepšia domáca slivovica naložiť a piť po čaj.lyžičke po jedle ráno,kto má vysoký tlak a taktiež má aj antibakteriálne a antiseptické účinky a v malom množstve vyrovnáva tlak krvi,nemusí sa báť ani kto má nízky tlak,takýto extrakt sa predáva,ale vieme,že nie je nad domáci liek,tak na zdravie...
enge149
ahoj ešte znova andula,tak až teraz som zistlila,že si z Partizánskeho,tak naozaj by som mala záujem, o ten cesnak,práve som v TO a pochádzam od PD,je to cesnak aj na sadenie?bola by som šťastná ...
vavrinec
A já sháním domácí česnek paličák a ne a ne sehnat. Mít tak větší množství, jen by se po něm zaprášilo, tady na jihu Moravy na 100%. Ten Čínský je k ničemu. Jestli jste schopni udělat dobrou nabídku, uděláme obchod.
andula1964
Nehnevajte sa,ale ja nepredavám,rada podarujem.Teras sa sadí takže rozdala som,napucovala a ide sa sušiť,tak ešte trochu zostalo aj neopucovaného,rada pomožem:andula1964@zoznam.sk ohlaste sa!!!
andula1964
/aja1/ Ja viem pestovať csnak,preto je moja úroda taká dobrá,ale vdaka!!
aja1
Ja viem že vieš pestovať cesnačik,ja ho mám tiež každý rok hojne.Tiež si sama pestujem a tiež aj veľa porozdávam.