Dnes som našla na Vareche nový krásny recept od šéfkuchára varecha.pravda.sk/recepty/listkove-platky-s-malinovou-pen...
No vždy keď vidím takýto krásny a lákavý dezert - presne ako @kukulienka rozmýšľam , ako ho zjesť bez spoolčenského trapasu:-) Teda tak , aby som ho nemusela rozobrať na jednotlive dieliky ako pokazenú hračku ...alebo sa nepokvickala krémom a nezbierala kúsky krásne chrumkavého upečeného cesta v okruhu niekoľkých metrov .V reštaurácii ani na žiadnej spoločenskej udalosti kde sa podáva aj jedlo si nikdy nevyberám žiadne podobné dezerty -teda žiadne krémeše ,žiadne "mille feuiles" ani Napoleonov koláč.Vyzerajú krásne a lákavo ako aj tento a vždy som v pokušení ...ale zjesť ich slušne a s eleganciou aká sa patrí na dámu ? To nedokážem ani ja a ako som si všimla ...nedokázali to ani iné dámy :-) Chlapi sa s tým veľmi neprplú - seknú to na polovicu a bez hanby si to natrieskajú pekne do úst . Nevadí im , že im vypadáva z úst krém alebo cesto -najčastejšie oboje :-D. Sú jednoducho pragmatickí a ako mi povedal jeden môj kamarát "no čo , veď je to na jedenie a návod mi k tomu manželka nedala" .
Ako to zvládate s takými dezertami vy ?????? :-)
Mila @evanaaa , myslim ze s tymi belkovymi platmi ako je napriklad torta Pavlova nie je az taky problem . U nas doma je velmi oblubena a ked je cas drobneho ovocia tak sa robieva v roznych verziach ale napriek mojim pociatocnym obavam - da sa zjest bez vacsich problemov . Niekto mozno tie platy uplne vysusi ako ked robis vysusene snehove pusinky - ale podla mojich skusenosti aj menej zrucna cukrarka dokaze podla receptu upiect tie platy tak akurat aby sa dali konzumovat bez neporiadku a trapasov :-)
Ale zas si myslím, že na nejakých medzištátnych alebo významných podujatiach sa takéto dezetry ani nepodávajú, skôr také jednohubkové, nie trúsivé ani veľké dezerty.
ja nechodím nikde..kde chodia len veľké dámy...
povďačná som za každú dobrotu..ktorú niekto dá mi...
buď dajú lyžičku..alebo použijem ruky..
pri maškrtení som ešte ani raz nezažila muky..
nech mi je prepáčené všecko..
je krásne byť-keď to trošku ide-ako malé decko..:-)
A ked nechcem jest len tak, z ruky, tak ten kremes otocim, aby lezal bokom a potom ho vidlickou krajam. Takto:
.
Dokonca som citala radu odbornicky na modernu etiketu, ze sa moze jest len tak volne rukou, tanierik drzat pod kremesom, aby sme netrusili a servitkou si utierat pusu medzi jednotlivymi sustami :-).
Mne vacsi problem robi taky poriadne vysoky hamburger, s niekolkymi poschodiami...Taku velku pusu nedokazem otvorit :-)...
Musim si taky fishtron asi zadovazit, aby som mohla ist do spolocnosti bradu nobl zakuskom omastit :) Jednu taku damu som poznala, co sice zakusky jedla s noblesou, ale ruz mala vzdy na zuboch :))
slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=fi%C5%A1tr%C3%B3...
samozrejme nemala som na mysli ten prvý význam, ale druhý v poradí. V súvislosti s rybím tukom som to v živote nepočula
www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/fistron--67763...
idem hľadať čo za kozmický prístroj si to našla :-)
alebo v pohode ako @cesminas píše.