Rôzne

Ako zjesť krásny dezert ?

babidka - fotkababidka, 2. novembra 2015

Dnes som našla na Vareche nový krásny recept od šéfkuchára  varecha.pravda.sk/recepty/listkove-platky-s-malinovou-pen...

No vždy keď vidím takýto krásny a lákavý dezert - presne ako @kukulienka rozmýšľam , ako ho zjesť bez spoolčenského trapasu:-) Teda tak , aby som ho nemusela rozobrať na jednotlive dieliky ako pokazenú hračku ...alebo sa nepokvickala krémom a nezbierala kúsky krásne chrumkavého upečeného cesta v okruhu niekoľkých metrov .V reštaurácii ani na žiadnej spoločenskej udalosti kde sa podáva aj jedlo si nikdy nevyberám žiadne podobné dezerty -teda žiadne krémeše ,žiadne "mille feuiles" ani Napoleonov koláč.Vyzerajú krásne a lákavo ako aj tento a vždy som v pokušení ...ale zjesť ich slušne a s eleganciou aká sa patrí na dámu ? To nedokážem ani ja a ako som si všimla ...nedokázali to ani iné dámy :-) Chlapi sa s tým veľmi neprplú - seknú to na polovicu a bez hanby si to natrieskajú pekne do úst . Nevadí im , že im vypadáva z úst krém alebo cesto -najčastejšie oboje :-D. Sú jednoducho pragmatickí a ako mi povedal jeden môj kamarát "no čo , veď je to na jedenie a návod mi k tomu manželka nedala" .
Ako to zvládate s takými dezertami vy ?????? :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Ja si taký krémeš rozoberám a rozmýšľam, načo je tam vôbec cesto, kľudne by to mohlo byť aj v mištičke, či pohári - teda len tá náplň, krém- a vyjedať lyžičkou. Tiež keď vidím snehové pláty a medzi nimi šľahačka alebo mascarpone a ešte aj ovocie, je to len pre oči, na jedenie len niekde doma, kde sa s tým môžem do chuti babrať :) Určite by som si to nedala v cukrárni alebo niekde medzi ľuďmi.
sovka62
Haha.., najlepšie zjesť niekde v súkromí, kde človek nemusí byť za dámu. Na spoločenské príležitosti sa to naozaj nehodí, aj keď vyzerá krásne a chutííí....
silvia68
To by nám mohli poradiť tí, ktorí to pečú, prípadne nejaký odborník na etiketu. Snehové pláty sa ešte ako tak slušne dajú zjesť, ale lístkové cesto ťažko.
cesminaz
Podla mna tie vysusene-upecene kocky cesta sluzia v tomto deserte ako lyzicka.Chytis do ruky a elegantne si naberas tu penu potrosky na hrot cesta..len s tym rozdielom,ze z lyzicky len obliznes,kym tuto z tej oblatky(cesta) zakazdym aj odhryznes ;-)
bubaya
Dobrý je hlavne bavorský krémeš, ten má hore lístkové cesto vari 5 cm hrubé. Možno by sa malo to cesto krájať takým ostrým zúbkatým nožíkom. Najlepšia je ale vidlička, spredu zatlačíš, zozadu vyletí šľahačka susedovi na kravatu. Nabudúce keď pôjdem do hotela Devín, tak sa opýtam vrchného, ten by to mal vedieť.
babidka
Presne o tom obcas premyslam :-) Ze ked uz niekto taketo dezertiky vymysla , mal by konzumentov zaroven poucit ako to zjest ! Doma s tym problem nemam - umyjem si poriadne ruky , kremes chytim do oboch ruk ako hamburger a bez hanby ho hryziem a zaroven si olizujem aj prsty ci dokonca aj cele dlane od kremu :-) Obycajne sa aj okydam , krem je vsade okolo mna ale ja som spokojna ...na zaciatku sa najedli aj oci a potom si uz vychutnavam iba tu chut . Ked uz po par hodinach listkove cesto zmakne a da sa / teda teoreticky/pokrajat vidlickou - to uz nie jeto prave :-(
Mila @evanaaa , myslim ze s tymi belkovymi platmi ako je napriklad torta Pavlova nie je az taky problem . U nas doma je velmi oblubena a ked je cas drobneho ovocia tak sa robieva v roznych verziach ale napriek mojim pociatocnym obavam - da sa zjest bez vacsich problemov . Niekto mozno tie platy uplne vysusi ako ked robis vysusene snehove pusinky - ale podla mojich skusenosti aj menej zrucna cukrarka dokaze podla receptu upiect tie platy tak akurat aby sa dali konzumovat bez neporiadku a trapasov :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja mám strašne rada trubičky z lístkového cesta - šamrole. A je mi jedno kde ich niekto ponúka, vždy si zoberiem, potrúsim, oblizujem - aj prsty. Nemám s tým ani najmenší problém :-).
Ale zas si myslím, že na nejakých medzištátnych alebo významných podujatiach sa takéto dezetry ani nepodávajú, skôr také jednohubkové, nie trúsivé ani veľké dezerty.
radost
...trošku nadľachčím..
ja nechodím nikde..kde chodia len veľké dámy...
povďačná som za každú dobrotu..ktorú niekto dá mi...
buď dajú lyžičku..alebo použijem ruky..
pri maškrtení som ešte ani raz nezažila muky..
nech mi je prepáčené všecko..
je krásne byť-keď to trošku ide-ako malé decko..:-)
smejkad
V tvojej poslednej vete je opäť veľká múdrosť :-)
janger
Hahaha, @babidka , my mame v Holandsku taky kremes, ktory ma skoro kazdy rad a kazdy to pozna....A kolkokrat som uz pocula diskusiu, ze ako to spravne jest? Na internete kopu diskusii, filmov... Doma s tym problem nemam a ked niekde som, tak tiez nie, lebo viem, ze kazdy sa s tym musi popasovat...Ja si ten kremes najradsej rozoberiem, vrchnu vrstvu mam najradsej, tu si necham nakoniec. Najprv zjem spodok s kremom, bud len tak, s rukou, tak asi, ako tento chalan, len v opacnom poradi:





A ked nechcem jest len tak, z ruky, tak ten kremes otocim, aby lezal bokom a potom ho vidlickou krajam. Takto:
.




Dokonca som citala radu odbornicky na modernu etiketu, ze sa moze jest len tak volne rukou, tanierik drzat pod kremesom, aby sme netrusili a servitkou si utierat pusu medzi jednotlivymi sustami :-).

Mne vacsi problem robi taky poriadne vysoky hamburger, s niekolkymi poschodiami...Taku velku pusu nedokazem otvorit :-)...
bubaya
@janger , vyzerá to prudko poživateľné. Nože pridaj recept, nenašla som ho medzi tvojími recepismi. My si to napečieme a potom sa budeme riadiť inštrukciami na videu, počítam s tým, že minimálne 2 pokusy budú nutné, aby som to vedela správne papať.
janger
@bubaya , spravila by som, no na original patri taky pravy, vareny fondant (fondan?) a ten som zatial nerobila...Uz sa davno chystam, ze vyskusam...Ludia davaju niekedy na to len taku miesanu jednoduchu glazuru, ale to nie je ono.
bubaya
Recept na fondant cukrový mám, v starej kuchárke, zajtra napíšem.
babidka
Mila @janger , tie navody boli sice dobre ale az tak velmi nepomozu ked ide o mille feuille s ovocim ...teda ak chcem byt v spolocnosti za damu :-) Ale aspon s kremesom si uz po vzhliadnuti videa dokazem poradit :-)
bubaya
Našla som recept na pravý fondant, len z cukru a vody, tak ho pridávam medzi recepty.
babidka
Niekedy sme naozaj v rozpakoch ako sa v spolocnosti najest :-) Su situacie , kedy naozaj nemoze clovek jest ako chce a musi dodrziavat nejake prijatelne a slusne sposoby . Ved predsa nemozem jest na nejakom plese ci oslave ako drevorubac a pomahat si pri tom vreckovym nozikom :-) Nie ze by som priam milovala etiketu ale tiez sa nechcem strapnit alebo uviest do rozpakov vsetkych okolo ked budem mat sposoby ako jaskynna zena :-)
1x bubaya
janny300
Tam kam chodia velke damy sa ppuziva ozubena vydlicka so strednej velkou lyzicou.Da sa s tym popasovat.V cukrarni v kaviarni nik nepozoruje ako sa zabijaju kremese.Na navsteve s rukou a lyzicou.Netreba sa tak NAD tym tak hlboko zamyslat.ved ked uz aj pohroma so slahackou tak sranda nie?A ten holandsky ruzovy jedavam vrchnu cast slahacku a spodnu cast.so super kavickou.Hema to isti.
methi
@babidka ak sa ti to slusne nepodari, treba sa vyhovorit na sefkuchara, ze zakusok zle urobil, oprasit bradu a dalej sa tvarit ako dama :))
kukulienka71
@janny300 , ozubená vydlička a stredne veľká lyžica v gastronómii znamená dezertná vidlička a dezertná lyžička:-) nič iné neexistuje. V ľavej ruke vidličkou dezert pridržiavame, pravou rukou pomocou lyžičky odkrajujeme namiesto noža a konzumujeme ňou aj krém/penu/šľahačku(pre ľavákov opačne). @babidka , môžeš si to doma nacvičiť, povedzme pri jedení toho fantastického mille feuille;-) nikdy nevieme, kedy sa ocitneme na nejakej nóbl akcii...
methi
@tiginko hladala som presny vyznam slova fistron a nasla som toto

Musim si taky fishtron asi zadovazit, aby som mohla ist do spolocnosti bradu nobl zakuskom omastit :) Jednu taku damu som poznala, co sice zakusky jedla s noblesou, ale ruz mala vzdy na zuboch :))
bubaya
Fištrón je skomolenina z Fischtran - rybí tuk. To by som si veľmi neobstaravávala, mohlo by to dopadnúť nedobre.
tiginko
umrela som načisto @methi od smiechu :-) ospravedlňujem za toto netradičné slovíčko,ktoré ako vidím ťa dobre zmiatlo, u nás sa voľakedy používalo bežne. Staršia generácia mala v talóne zopár skvostov, ktoré už dnešným ľuďom nič nehovoria. Tak sa pozrime, čo hovorí ujo google:
 slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=fi%C5%A1tr%C3%B3...
samozrejme nemala som na mysli ten prvý význam, ale druhý v poradí. V súvislosti s rybím tukom som to v živote nepočula
 www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/fistron--67763...

idem hľadať čo za kozmický prístroj si to našla :-)
babidka
No vidis @tiginko , tak sme zasa doma - ked to trochu poprekrucame tak ako nam pasuje a prisposobime fakty nasim teoriam , vychadza mi toto : dama ktora ma fistron , ma vlastne akysi dalsi zmysel ktory jej signalizuje aby vedela "kde je aka ryba" a "vie ako na to " co v prenesenom slova zmysle moze znamenat aj to , ze je mudrejsia ako byva bezne zvykom :-) :-) :-)
tiginko
@babidka ja som už dávno vedela, že ty tiež patríš k ženám s fištrónom, pekne si si to v tej hlave vyskladala. Ja osobne delím ženy na "blondíny" a tie s fištrónom. A tie čo šoférujú na vodičky a "ženské" :-)
frezia68
Aká dobrá diskusia sa tu rozbehla :-) a za seba môžem povedať len toľko,že mne trapas v nóbl spoločnosti nehrozí,hoci niekedy som sa nacestovala a poznám aj hotel PUP v Karlových Varoch a či GRAND v Tatrách a tam bola perfektná obsluha ,strieborný príbor....čašníci stáli s rukami vzadu piati vedľa seba a čakali,kedy môžu odobrať taniere.....to sú spomienky na minulosť.Ale vždy som si vyberala známe jedlá,len nech sa vyhnem prúseru.A lístkové cesto nemám rada do dnes,takže ani to nehrozí.A bezlepkáč to má ozaj ľahké,lebo tam,kde sa s niekym stretnem,ani nie je vhodná ponuka a celkom,ako @rados ť,posledná jej veta mi vyhovuje.Ba som občas v pokušení trapas vyrobiť najmä pri jednej osobe,ktorá chce byť dámou a ja som schválne sŕkala kávu a kopali sme sa s kamoškou pod stolom :-)))))aspoň snáď už s nami nepôjde?Viete,aký dobrý pocit je byť bez zábran a nehanbiť sa?Ale to sa v nóbl spoločnosti nedá,lebo nik sa nechce zosmiešniť.No taký nenápadný dôchodca už môže všetko.....len sa treba dožiť v zdraví a s fištrónom :-))) ,bez Alzheimera ,či Parkinsona.A ani taká vysoká bageta mi nerobí problém,lebo nemám na ňu zuby,takže nerobím,nekúpim...stačí posúch a doma zjedený :-))).Milá @babidka ,nedám Ti návod,ale veď Ty si poradíš,až zasa pocestuješ,ako svetobežník a budeš v dobrej spoločnosti,o tom nepochybujem.Ale jedno viem iste,ak pri stolovaní by Ti kúsok fajného ,ale nepoddajného krémešu odfŕkol niekomu na viazanku,tak Tvoj milý úsmev a šarm ho tak odzbrojí,že Ti ešte za to aj poďakuje :-) a bude v Tvojej milej spoločnosti rád.Lebo si veselá,vtipná,spoločenská a múdra.
babidka
Dakujem vam mile damy za komplimenty :-) A hlavne za rady ! Samozrejme ze viem co je to dezertna lyzicka aj vidlicka a viem ich dokonca aj pouzivat - aj ked som to este naraz s obidvoma nikdy neskusala :-) Asi nastal cas aby som to urobila a nacvicila si to doma ....clovek nikdy nevie , kedy a kde to bude potrebovat !:-)