Kuchyňa a vybavenie

Ako vyčistiť filter od prekvapkávača

daanoo - fotkadaanoo, 15. októbra 2018

Ahojte varecháči, už po prvom použití som umyl filter hneď ako som si urobil kávu ale ostala tam hnedá stopa od kávy a nešlo mi to dole, ako vy umývate filter? PS:. Akú kávu by ste mi odporúčali do prekvapkávača? Vďaka za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

7 komentáre k článku
Nijako, káva farbí. Používaj do filtra ešte papierový jednorázový, tak ti len zhnedne. Najlepší je potom kávovar s kovovým filtrom v tmavom plaste, na tom je zafarbenie najmenej vidno.
@Bubaya (15.10.2018 20:44)

Papierové filtre nechcem kupovať keď mám permanentný filter
Čas od času dáme do vody kyselinu citronovou a necháme projít kávovarem a pak dvakrát až třikrát je čistou vodou. Nám to pomáhá. Nebo jen octovou vodou, ale ta kyselina je lepší.
Stmavol? Samozrejme, káva je tmavá a tak je tmavý aj filter. Ničomu to nevadí a určite je lepšie používať permanentný filter ako papierový. Chemici upozorňujú, že papier pri vyšších teplotách uvoľňuje škodlivé látky (filtre, obrúsky, na ktorá sa ukladá vyprážané mäso a pod.)
Tak viem že to je z kávy ale asi sa nebude dať vyčistiť ako keby bol nový
Načo si na ňom potom robíš kávu? Nechám ho pekne zabalený a ukazujem ho hosťom. Kávu uvarím na starom a aká bude chutná! Mám kamošku, ktorá to tak aj robí. Novú kuchyňu ukazuje ako vrchol techniky a luxusu a zo starej v suteréne im donesie občerstvenie aj kávu. @Daanoo (16.10.2018 08:36)

Ako student dom jazdy rok brigadoval v Carpathii. A tam som sa naucil jedno - nic, vobec nic, teda ziaden saponat, kefa do vrtacky, metla ci rucny granat nevycisti tak dokonale ako kyselina citronova. My sme jej tam mali tony a cistili sme nou veskere potravinarske vybavenie, stroje a samozrejme nas, nase oblecenie a boty. Kyselina citronova vycisti aj vazelinu na bagri.
Do nadoby, vacsej od filtra, daj vodu s kyselinou (pomer vody a kyseliny cca 1:1) a len tam filter ponor. Ak mas filter s pruzinkou, tzn. kava vyteka az po zatlaceni toho cibazolu, co inak zatlaca deklik na zbernej nadobe), tak nalej kyslu vodu rovno do filtra a nechaj to tak 2-3 hodiny. To uplne staci. My mame doma vodu jak z vapencoveho lomu, 5 kav a je tam vodneho kamena, ze by sa na nom zastavilo korcekove rypadlo. 2-3 hodiny citronovej lazne a kanvica je vynovena jak klby po piestanskom bahne. Niekto tu spominal ocot, ale ten je slaby. Musime si uvedomit, ze kuchynsky ocot ma koncentraciu 8%, kdezto praskova kyselina citronova je 100% a po zriedeneni 1:1 s vodou je to 50%. Furt viac, nez ocot.