Varenie

Ako vajce pekne zbavím škrupiny?

vegetarianka - fotkavegetarianka, 23. marca 2010

Ide Veľká noc a keďže hosťom neponúknem šunku, chcela som sa blysnúť rôznymi vajíčkovými špecialitami.

Mám ale problém pri čistení uvarených vajíčok. Škrupinka sa zle oddeľuje a zostanú "poďobané". Vraj sa tomu vyhnem, keď ich hneď po varení dám chladiť, ale nejak to nefunguje.

Máte nejaký zaručený spôsob?

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
vajicko musi prejst "tepelnym sokom" a vtedy sa olupe krasne . ja to robim tak , ze ich po 2- 3 lyzicou vyberam z vriacej vody a ihned davam do vody studenej , asi po 1-2 minutach po jednom vyberam a hned lupem . mam vlastne vajicka a varievam ich caso aj uplne cerstve , iba niekolko hodin po znaske . no a niekedy ich varim naraz aj 20-30 a nemam problem.
kucharronald
@babidka má pravdu...musia prejsť ,,tepelným šokom"...aj ja to už robím tak...niekde som to tuším čítal..dáme do vriacej vody, a potom rýchlo do studenej, potom zas do vriacej, zatial vymeníme studenú a potom zas do studenej, tam necháme trošku a vyberieme...asi všade necháme 2-3 min...ja to robím tak, a sú pekné :)
@babidka : mysleli ste, že máte domáce vajíčka? Tie sa ľahšie zbavíte škrupiny :) Aj my máme :) Babka chová sliepky :)
cistinka
Ja som vyskúšala aj šokovú terapiu vajec, aj soľ, aj ocot.Keď mi nešli čerstvé šúpať, nechala som ich pár dní v komore a varila som z druhej várky...ale ja osobne už neverím asi ničomu. Vajcia natvrdo varím veľmi často, ale začínam si myslieť, že záleží od sliepky :-))))
Niekedy mám vajcia, čo idú ošúpať samé a inokedy sa mordujem pri šúpaní, opatrne napichnem spodnú tenkú blanu, aby sa mi pod ňu dostala voda a aj tak sa mi to nepodarí.
babidka
no ano , mam vlastne nosnice a dost cerstvych vlastnych vajec .cim je vajce cerstvejsie tym sa tazsie lupe , to mam rokmi odskusane ...:-)
janaalizibolenova
ja som zas citala, ze ten tepelny sok nie je dobry, vraj sa udajne nejake bakterie (neviem ake) pri takom tepelnom soku dostanu do vajicka a teda ako hovori Cistinka, tiez niekedy sa mi olupu pekne a niekedy sa s nimi mordujem ....
honestka
MNE to vzdy pracuje tym sokom. Do misticky si pripravim vodu s kockami ladu a necham to tam taku minutu, vajcia na dotyk musia byt chladne, hoci vo vnutri su este horuce.
ale je mozne ze mi to prauje preto, lebo kupuje vzdy vajicka, jedno ci z trhu alebo obchodu- tu nemam povolene mat na dvore sliepocku...

tak isto sokujem aj varene zemiaky na salaty a vzdy sa mi krasne olupaju.
honestka
naopak moj manzel ich lupe jednoducho vyfuknutim, na co ja nemam "pajsle". Kedze tu nie je aby som ho natocila, nasla som video:




skuste, ozaj to pracuje krasne aj bez toho aby sa do vody pridavala soda bicaarbone alebo ocot alebo sol...
janaalizibolenova
honestka, teda ja ziiiram, takto som este nevidela lupat vajicko :-D uz sa nedivim , ze na to nemas pajsle, to by som asi ani ja :-D
evas13
Tiež ich čistim po tepelnom šoku, vždy niektoré sa mi nedá ošúpať.
@honestka tak to je už niečo. Peknééééé. :-)))
verka1
Na túto chvíľu som čakala. Ja viem zaručený recept.
Vezmete šálku alebo pohár. Z potravinárskej folie si vystrihnite vačší štvorec a položte ho na otvor pohára. Potrite ju olejom a vyklepnite do nej vajce. posoľte a foliu uzavrite. Vložte do vriacej vody a varte. Podľa dlžky bude na makko, hniličku, na tvrdo. Je to trochu pracné ale zaručené. Minutáž si odmerajte samé.
Dúfam, že som to napísala dosť zrozumiteľne. Skúste.
gittka
honestka,to je perfektné!!!!!!!!!ukážem manželovi
altyn
Skúste si kúpiť formu na varenie vajec v mikrovlnke. Ja som spokojný a žiadne šúpanie a je to rýchlejšie a jednoduchšie.
hannah22
to vyfúknutie je geniálne,to by ma nenapadlo, len či budem vládať pred Veľkou nocou toľko fúkať, to bude trénig alebo lepšie dychové cvičenie... :))
58vlasta
Ja po uvarení zlejem vodu z hrnca, v ktorom som varila vajíčka a každé vajko vyberiem a naklepnem. Povaľkám ho, aby sa škrupina pomrvila, uvoľnila a dám ich do studenej vody chladiť. Potom sa lúpu ľahšie...
vegetarianka
Skúsim teda riadne studenú vodu (aj s tým ľadom) a vyskúšam aj verkinu fóliu. Uvidím, čo bude fungovať. A to vyfukovanie nechám na muža...som zvedavá, či sa na to dá...to bude fakt veselá Veľká noc :-)
Kolegyňa tiež varí vajíčka v mikrovlnke a je spokojná. Ale ja som dlho mikrovlnku vôbec nechcela, jedlo v nej síce ohrievam, rozmrazujem, ale nevarím v nej. Ale keď budem už zúfalá, asi vyskúšam aj to.
bozulka
To fúkanie je krásne na pohľad,ale asi by som to neponúkla návšteve.Varievam vajcia so soľou alebo s octom nie preto aby sa lepšie lúpali,ale preto keď praskne aby nevytieklo.Udrží pokope.
Ináč ich šúpem tak ako píše 58vlasta.Niekedy ovšem nepoôže nič ako píše čistinka len trpezlivosť.
vegetarianka
Tiež som skúšala niečo podobné ako 58vlasta, ale vajíčko som len naťukla. Asi to nestačilo.
verka1
Vegetarianka, ešte ma napadlo, že do kastrola dáš vodu, do nej soľ a ocot a keď začne vrieť urobíš vidličkou silný vír a do neho šupneš vajko zo škrupiny. necháš pár minút variť a potom vyberieš, dáš na šalátový list a ďalej dozdobíš.. Je to také veľkonočné u nás okrem normálnych vajec. A šibači nech sa trápia so škrupinami, hihih
veronika353
My máme taky domácí vajíčka, vždycky se snažím vařit ty starší, protože čerstvé se špatně loupou.Taky se mi osvědčilo dát je do studené vody.
sjuz
Vajíčka sa najlepšie oddeľujú od škrupiny keď sú čerstvé, čím staršie, tým tažšie to ide. Ja osobne po uvarení hneď dávam pod tečúcu studenú vodu a keď sú na tvrdo, oklepem vajíčko zo všetkých strán o tvrdý povrch, aby popraskala škrupina a studená voda sa dostala aj pod ňu, a nechám chvíľu vo vode chladiť. Potom jednoducho zlúpnem celú škrupinu skoro naraz dolu.
sjuz
teda aspoň ja mám takú skúsenosť:)) - vidím, že sa rozchádzame v názoroch:))
sovka62
Mne to funguje tak, ako Vlaste58. Po uvarení zlejem vodu, strčím pod točku a pustím studenú a každé vajce na hrubšom konci dobre klepnem lyžicou, aby sa tá studená voda dostala pod škrupinu. Potom ich treba len dobre oklepať o tvrdú podložku, v rukách pováľať, aby sa škrupina uvoľnila a tá niekedy zlezie skoro v jednom kuse. Aj keď treba povedať, že čerstvé vajcia môžu byť problémom.
honestka
@bozulka : ..." neponúkla návšteve"....
preco?, ved vajicko sa po vyfuknuti vo vode umyje, takze tam ziadne sliny ani prsty neostanu. alebo si myslela nieco ine?
milan2
@honestka to video je úžasné, pri najbližšej príležitosti to vyskúšam. A spomenul som si pri ňom, že na vojne, keď som chodil do kuchyne robiť pomocného kuchtíka (škrabať zemiaky a tak), kuchári takto vyfukovali lančmít z konzervy - na jednej stane konzervu otváračom úplne otvorili a na druhom konci urobili len jednu dierku (ako sme voľakedy robili na konzervových džúsoch) a potom do tejto dierky silno fúkli a lančmít vypadol do taniera.
honestka
Milan, ty nebudes mat problemy s fukanim... mne sa zakruti hlava, ked ich mam niekolko a tak sa na to podujal manzel a on ma teraz z toho celkom dobru zabavku...
tinca
Čistinka má pravdu, to záleží od vajíčiek, ja som už vyskúšala všetko možné a občas sa toľko dojedujem až no. Ale skúsim Sovkin recept, aby sa voda dostala pod škrupinu.
vegetarianka
Skús, Sovkin recept perfektne funguje. Vajíčka boli čerstvé domáce a napriek tomu sa to podarilo. Keď sa dovarili, poriadne som ich na jednom konci tresla lyžicou, vložila do studenej vody, chvíľu ich tam nechala a škrupina krásne zišla. Len škoda, že práve vtedy boli na nátierku, takže žiadna vajíčková estetika na tanieri sa aj tak nekonala.