Varenie

Ako umyť citróny?

lorak40 - bez fotkylorak40, 23. septembra 2017

Citróny sú dobré a zdravé ovocie, dá sa využiť aj kôra len ako sa zbaviť chémie z povrchu citróna? Dajte radu. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

kecupicek
Neviem, či sa dajú citróny umyť od chemického postreku, sledovala som dokumentárny film o pestovaní citrusov a v ňom uvádzali, že ich až 14-krát postrekujú, kým ich oberú. Opláchnuť v teplej vode s octom, to je asi kvôli dezinfekcii a odmasteniu.
haji
@Kecupicek (23.9.2017 16:41)
Co mají /nejen citrony/ na povrchu, to mají i uvnitř. Pamatuji si dost živě, jak odborníci jednu dobu nedoporučovali konzumovat mrkev /přímý styk s půdou, délka růstu, schopnost mrkve čerpat z půdy do mrtě vše/. Takže: pokud jde o strašení, milá @Kecupicek , umím se strašit sama - když si budu všechno připouštět. Trocha nadhledu a citronové kůry mě nezabije. Hezký večer!
kecupicek
Milá Haji sme asi tak na rovnakej vlnovej dĺžke, myslím si, že ani trochu mrkvy ťa nezabije. Urobím si s jabĺčkami a citrónovou šťavou. Citróny dám do umývačky a použijem ocot, nech majú radosť, že je niečo podobne kyslé. @Haji (23.9.2017 17:30)

1x haji
kecupicek
Ešte stále umývate tie citróny? V hypermarkete bola akcia a môj manžel doniesol domov asi 20 kíl citrónov . Ošúpali sme ich, nakrájali na kolieska, zasypali cukrom až do vrchu pohárov a zavarili. Celú zimu sme si pochutnávali na tejto maškrte. Dávali sme ich do čaju, nápojov aj zákuskov. Vyskúšajte, - próba nie je streľba- , hovorievala moja mama, a tým sa aj riadila celý život.
vatap
20 kilo citrónů? To bychom měli na deset let vystaráno. ;-)
marianne
@Kecupicek (24.9.2017 14:27)

prosím, kolko dávaš cukru na 0,7 dl flašu? ja by som to mala namiesto pečeného čaju. Toto leto som zavarila marhule v soli, dnes som otvorila flašu a paráda, sladký je...a vyskúšala som si čaj z toho spraviť. Vidličkou som popučila pár kompotóvých marhúľ, dala za lyžičku medu a doliala vriacej vody. No fantastický marhulový čaj aj s dužinou. Tak mám aj jahodový, nemusím robiť pečený čaj na zimu a výsledok rovnaký.
kecupicek
My sme to skonzumovali za jednu zimu, bolo to aj protichrípkové opatrenie. @Vatap (24.9.2017 16:12)

kecupicek
Nevážila som to, po každej vrstve som dala PL cukru. Bolo to také fajn ťahavé, vyjedali sme to z pohárov lyžičkou.@Marianne (24.9.2017 16:37)

kecupicek
Teraz si spomínam, že som mala odšťavenú jostu a z tej masy som nasušila v sušičke také super placky a tie sme potom v zime použila na čaj. Aj pred týždňom som dosušila hrušky, lebo ako naschvál všetky naraz dozreli. Manžel ich namáča v alkohole, je z toho super hruškovica. @Marianne (24.9.2017 16:37)

gabona1
Ja si myslím, že citrón postreku nezbavíte. To sa nedá umyť, veď tá chémia ide podľa mňa cez šupku až dnu do citróna.
kecupicek
Máš pravdu, je zbytočné to riešiť, lebo ľudia postriekajú aj posledný list.@Gabona1 (28.9.2017 07:57)

sara8
Ja na strúhanú kôru kupujem iba bio citróny. Ak na na ne natrafím v akcii kúpim viac a postrúhanú skladujem v plastovej nádobke v mrazáku.
paces
Paradoxne - kyselinou citronovou. Alebo kyselinou citronovou + sodou bicarbonou.