Zdravá výživa

Ako to je s celozrnnou múkou....

cicjak - fotkacicjak, 6. júna 2014

Sledujem tieto programy,lebo sa vždy niečo zaujimavé dozviem. Pre zaujimavosť dávam ako to je s pečivom z celozrnnej múky a bielej.....myslím, že mnohí budete prekvapení.....Dávam link...

 www.stream.cz/nejnovejsi/jidlo-s-r-o/10002628-pecivo-...

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia
Z toho dovodu ma uz viac mesiacov v obchodoch oddelenia s pekarenskymi vyrobkami vobec nezaujimaju. Vsetko si peciem doma. Nie je to ziadna velka praca, zacinala som podla receptov Ivy 63. Pridava vyborne recepty na chlieb a pecivo. Teraz si uz muky kombinujem podla seba a vzdy sa mi chlebiky vydaria. Jedno ci s drozdim, s kvaskom, biely, celozrnny, bezlepkovy, kazdy sa da upiect doma. (biely uz vobec nepeciem) Mojim velkym pomocnikom je pekarnicka. Tie dlhe programy vobec nepouzivam. Dam si do nej vsetky suroviny, zapnem expres, za 15 minut mam krasne vymiesene cesto. Vypnem ju a cesto necham v uzavretej nakysnut. Trva to maximalne hodinu. Cez okienko pozriem, ci je uz dost vysoke. Potom zapnem pecenie a za hodinku mam upeceny vyborny chlebik a z muky, ktoru som si sama skombinovala bez ecok a farbiva. Ked robim pecivo, po vykysnuti si cesto vyberiem a na doske si vytvarujem pecivo ake chcem a upeciem v rure. A ta vona v byte z pecuceho chlebika...
sovka62
Veru tak, pre mňa síce nič nové, vedomosti mám ešte zo štúdia. Ale veľmi dobre, že si link pridala, myslím, že ľuďom sa otvoria oči.
Poznám takých, ktorí kvôli chlebu precestujú pol Bratislavy, len aby rodinke dopriali ten zdravý. Keď som im objasnila, ako to vlastne je a že ten ich celozrnný chlebík (bez jedinej otruby v štruktúre, zato ale tmavohnedý) je rovnako zdravý ako biely, urazili sa.
havino
trošku sa rozpíšem, vrátim sa 25 rokov dozadu, po pôrode som chcela nejaké to kilo zhodiť, začala som si kupovať len grahamové rožky, v tej dobe nebolo nič iné, jedávala som ich na raňajky, hnevalo ma,že nie a nie nič schudnúť, vedomosti čo mám teraz som nemala,ale hnevalo ma to, že do paroma, ved len grahamové jem a nič, no dnes už viem, vylúčila som ich úplne a jedla som len knackebroty a to už som videla nejaký úspech, to chcem povedať, že samozrejme aj vtedy to bol rožok z bielej múky a okolo grahamu len prebehol, 25 rokov som nejedla biely chlieb, pečivo, čo som nechcela priberať. V tejto dobe, ako môjmu diagnostikovali cukrovku, už budú dva roky pomaly, začali sme dôsledne rátať a strážiť jeho stravu, poučení, že bielu múku v žiadnom prípade a ked tak zarátať, no hej aj sme zarátali, ale cukor mu po zjedení vyletel na 10. Tak som sa chopila pečenia všetkého, čo to o múkach som už vedela a po zjedení domáce pečiva cukor ukážkový. Nedávno po roku sme boli neskoro večer na nákup a bol hladný a strašne mu na chuť prišiel vraj ,,celozrrný, fit" a neviem aký ešte rožok. Vedela som,že bude zle, ale ved uvidíme, skúsime, nech si dá, ked má chuť, no samozrejme po ňom cukor zas 10. Takže všetko je z bielej múky, prifarbené, prisladené, aby len chutilo. Napriek tomu, že chodím do práce, raňajky, prípadne večere má zabezpečené svojim pečivom, chlebom z kvalitných múk a raňajší cukor 5,5. A pritom aj v tom videu sa hovorí, že koľko roboty je s mletím bielej múky, omnoho viac, ako s pomletím len celého zrna a to oddeľovanie tak prospešných otrúb, bože, no nič, my to nespasíme. Pritom mám také kúsky pečiva, chlebíkov bez bielej múky, nadýchané, dierkavé, každý sa len hutnosti bojí z tmavých múk, to nie je pravda, dá sa kvalitne, zdravšie napiecť aj z tmavej múky. A vôbec aké tmavé múky, ked naozaj tmavé nie sú, obsahujú všetko prospešné pre zdravie človeka.
mariamka
@havino smekam,, bohuvdaka zatial nemusim riesit cukry, muky, ale tvoje "odzite" vedomosti su na nezaplatenie, dakujem.
salinka
Presne tak, to už vieme, že @havinko je teoretik, aj praktik na vysokej úrovni, čo sa týka múky, chlebov, aj pečiva. A taktiež, že je ochotná kedykoľvek pomôcť, poradiť takým chlebovým nevzdelancom ako som napr. ja:-)
@cicjak , vďaka za link.
sjuz
možno by vás prekvapilo, že je úplne jedno, či jete bielu alebo celozrnnú "zdravú" múku...keby ste si prečítali knihu Život bez pšenice, kde William Davis - kardiológ - dokonale a podrobne objasňuje, že dnešná pšenica už nie je to, čo bývala, pretože je tak geneticky zmenená, aby prinášala väčšie výnosy, a je nutrične chudobná, dvíha krvný cukor rýchlejšie než cukor, spôsobuje obezitu....atď, a je úplne jedno, či jete výrobky z bielej alebo celozrnnej múky. Mne osobne táto kniha zmenila život, a vďaka vylúčeniu pšenice zo svojho života aj keď netrpím celiakiou, sa mi vyriešili moje zdravotné problémy, s ktorými som bojovala roky.A nie som sama.
1x marica
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ sjuz prosím,vysvetlite mi, pšenica robí sa z nej chlieb i pečenie doma? Píšete,že ste už nejedli pšenicu, čím ste nahradili? Ako robiť deťom malé jedlo do desiata? Knihu nemôžem kúpiť lebo teraz nie som v Slovensko.Ďakujem ked by dali ste odpoveď.
havino
@sjuz no neviem, čítala som už dosť o vyradení pšenice, niečo beriem, niečo určite nie, ak by mi ozaj hrozilo pomôcť bez nej, robila problémy, idem do toho, schvaľujem, ale ak to nie o nejakej intolerancii, ale si len znížiť hladinu cukru, nepriberať, tak nesúhlasím, že je jedno, či jeme bielu, alebo tmavú. Píšem za seba, za skoro dvojročný životný prelom. Už som to písala vyššie, že neuveriteľné výsledky sme dosiahli pri poklese cukru zmenou pečenia a vyradenia bielej múky. Manžel je chlap, ako hora, nikdy nie obézny, drží sa a stráži si váhu, no len prišla diagnostikovaná dedičná Dia a kedže sme nespoliehali sa len na lieky a lekárov a začali od seba, tak musel veľmi, veľmi ťažko presedlať na inú chuť pečiva a chlebov. Pomohlo, držíme sa, takže v tomto ohľade, to jedno nebolo.To sú čísla meraní cukru pred, po, počas, ja osobne som si dala záležať, nech viem, ktorá aká múka nespôsobuje dvíhanie cukru. Viem,že náhrad je na trhu už dosť, no len chlapovi, čo 57 rokov papkal zemiakový chlieb a len si tak pochutnával, zo dňa na deň nejde dať len ovesný chlieb, vôbec iné náhrady. Rok mu trvalo, kým si zvykol na inú chuť. Je prispôsobivý, uvedomuje si, že jemu ide o zdravie, ale ak sme našli túto cestu a je to v poriadku, tak meniť ho nemienim. Dôkaz, že to nie je jedno, mám otestovaný na sebe, čo som 25 rokov chlieb pečivo nejedla, nakolko som už neverila ani tým grahamovým rožkom v obchode, teraz ked ja upečiem jemu, z múk, ktoré nedvíhaju cukor rýchlosťou blesku, ale sa postupne uvoľňuju a človek je ju schopný spáliť, tak ja si dám krajček a s mojou váhou ani nepohne, čo z bielej by sa mi zbieralo. Jednoznačne, tmavé pšeničné múky sa postupne uvoľnujú a nezvyšujú chorým cukor, ak k tomu dotyčný upraví stravu a doplnky k sacharidom, ako je tuk, vláknina a bielkoviny.
fabi8
Ja stale nechapem, preco uz celozrnna muka je v obchodoch drahsia(o celozrnnom pecive ani nehovorim), ked sa jasne potvrdilo, ze by mala stat rovnako(ak nie este o nieco lacnejsie).