S mojim priateľom budeme zabíjať domácu hus onedlho, Dohadujeme sa, ako sa má správne ošklbať čerstvo zabitá hus?
Spomínam si, že kedysi u mojej drahej starej mamy sme zabitú hus najprv obarili vo vriacej vode a potom šklbali. Môj priateľ tvrdí, že videl v TV,že správne sa má šklbať hus
na sucho.
Prosím, môžete mi poradiť Vy, milí varecháči, ako to robíte Vy a prečo to robíte práve tak, ako to robíte.
dakujjem za vaše rady a skúsenosti.
pusta
Keď nechceš perie odložiť tak sa dá obariť ako sliepka,alebo aj žehliť cez mokrú handru...Máš na výber...!
@babkamt , aj ja si pamätám páračky ešte u mojej drahej starej mamy :-) to perie bolo veru vo vankúšoch a duchniach inakšej lepšej kvality ako dnes - nedá sa porovnať.
dakujem každému za dobrú radu,
moje milé dievčence, veľmi príjemne ste ma prekvapili, aj som váhala, či položiť túto otázku, nečakala som toľkú odozvu :-) včera sme s priateľom rozdiskutovali ponúknuté možnosti vami, on skúsi aj žehliť a samozrejme bude šklbať hus na suchona sucho, ja zostanem pri obáraní :-)
ešte raz vám dakujem :-)
@alica , faktická poznámka - pitvať iba schladenú hus je najlepšie. tiež naše husi vo vypitvanom stave boli okolo 6 _ 8 kg :-) podľa toho, či boli viac na múso alebo na masť.
@veronika353 , tiež sme tým mašľovačkám z peria hovorili "pierka" :-)
@arooo , o "žehlení" počujem po prvýkrát - dakujem za podrobný popis :-) si veľmi milá.
@bozulka ,nebude hus na podušku, už nie :-) joooj, určite nezabudnem zachytiť tú krv, zabijeme viac husí, tak časť krvi zmrazím a odložím. určite spravím za čerstva krv na cibuľke s vajíčkom, my sme zvykli pridať aj zelené papriky ako do leča.
to je neskutočná delikatessa :-)