Rodina a deti

Ako sa stravujú bábätká ?

hubata - fotkahubata, 28. júna 2011

Ahojte varecháčky,

musím to sem napísať, len kvôli tomu že tie najmenšie detičky ktorých sa toto týka sa nevedia brániť, nevedia to povedať svojej mame, ale ticho žalujú:
Čiste omylom, len tak náhodou som nakukla do receptu, ktorý sem pridala @Maartina , 32 r. mamička z N. Zámkov a zostala som šokovaná, lebo ja - vo veku starej mamy som bola prvá ktorá mala ohodnotiť jarnú hráškovú omáčku pre najmenšie bábätká, žiadna mladá mamička tam nenakukla, teda to znamená že ich to nezaujíma. Šokovaná som preto, lebo dnešným mladým ženám sa nechce čistiť zeleninu (aby si nezlomili drahý gelový necht), radšej kupujú hotové konzervy - lebo veď v reklame ukazujú bacuľaté zdravo vyzerajúce bábätká.

Ktovie či to vedia detské lekárky čo predpisujú takýmto detičkám lieky na zvýšenie imunity, lieky proti chudokrvnosti, lieky na alergiu, masť na ekzém a pritom by stačilo tak málo - pozrieť si jedálny lístok dieťaťa a hneď by lekárka vedela čo chýba maličkému: mama ktorá nebude sebecká, lenivá a uvarí mu obedík z teraz aktuálnej jarnej zeleniny, alebo urobí predsnídavku z aktuálneho ovocia. Veď celú zimu papali banány, pomaranče, mandarínky - viete ako by si pochutili na jahôdkach s piškótom alebo tejto hráškovej omáčke plnej vitamínov od mladej varecháčky @Maartiny ?
Len nedávno tu bežala diskusia o karotele, o zdravom nápoji z mrkvy, ktorý sme robili našim deťom - teda terajším mladým mamičkám. Prečítajte si a porozmýšľajte či aj vaše detičky budú takto spomínať na recepty čo im varila mama alebo budú spomínať na nákupy v OC, kde sa celý deň hrali v prachu z topánok kupujúcich, na obed dostali pizzu a spali v kočíku v nejakom obchodnom reťazci.

@zareaguj


Diskusia k téme

jatanika
@hubata , ja by som to tak čierne nevidela... veď mi v malých mestách ani obchodné centrá nemáme :-)) ... mamičky v mojom okolí nemajú gélové nechty a čistia zeleninu ... to bude určite ten rozdiel životnej úrovne na západe a východe :-)))
julica
@hubata , ty si taký ukážkový prípad samonasrdivého človeka :) Recept pre malé deti možno ostal nepovšimnutý preto, že je síce dobrý, ale presne taký istý ako iné recepty pre detičky - dobre očistiť, uvariť, rozmixovať, neochucovať! a ty hneď gélové nechty lámať :)
julica
Nuž a tie jahod, to ti je alergén. Alebo tá karotela, veď v recepte dodatočne pridanom karotela pozostávala z uvarenej mrkvy a syntetickej pomarančovej príchute (žiaden rozdiel oprotoi kupovanému, ak nekupujeme bio kvalitu). do tretice: ja som ten ukážkový prípad dieťaťa alergika, čo jedlo mrkvu zo záhradky každý deň, doma pripravené jedlá a kašičky mi pod nos strkala mamina, ocko, sestra aj babka, no aj tak mi to nepomohlo. :)
janazjarku
Skôr ako mi môj syn prvý krát"požičal" môjho vnuka (viď obrázok ná však milý je na zbláznenie) som si opätovne musela naštudovať prachom zapadnuté učebnice detskej sestričky a našla som niečo celkom iné o čom točil môj syn..takže podstata bola tá istá len možnosti iné. Žiaľ kvalita potravín , ktoré jedli naše deti je celkom iná ako jedia naše vnúčatá a tak som sa nezlostila, že sliepka musí byť zákonite múdrejšia ako kura a uznala jeho dôvody, že kúpime radšej spoľahlivé potraviny (teda bez éčkové) snažíme sa uchrániť dieťa od chemikálií , ale ja sa pýtam vidím ja do čerstvej zeleniny kúpenej od tetky na trhu, alebo čerstvej z obchodného reťazca ? Možno niekoho napadne otvoriť obchod pre bábätká kde budú testovať kvalitu potravín (za istú cenu) no raz sa z dieťaťa stane školák v školskej jedálni a strava ho zabije.... nuž ťažká diskusia , ale mamičky by som ozi nehádzala do jedného vreca a jeden ujo liečiteľ mi odporúčal, že radšej si kúpi kvalitnú zmrazenú zeleninu ako čerstvú rýchlenú dusičnanmi..hm starká @hubat á včil buc objektívna :-)
wevewe
fuuuha uhorkova sezona tento rok prisla poriadne skoro. takze to, ze som neokomentovala nejaky recept znamena, ze cely den nerobim nic ine len chodim po auparku a pod. a davam svojim detom pizzu....fakt super tema na diskusiu
michsamant
Mozno, ze keby tie mlade mamicky komentovali kazdy recept, nemali by cas na pripravu obeda pre deti...preto nekomentuju, ale rovno varia.
viera1
Prosím mladú varecháčku,aby sa kontrolovala...@hubata ,môže vyjadriť svoj názor a spôsob,akým sa k nej vyjadrujete,považujem za bezočivý.Posledne ste ju obvinila zo sentimentality a určite viacerí si radi jej spomienky prečítajú,ak sa vám to nepáči,nečítajte.Nie je vašou rovesníčkou,aby ste si toto k nej dovoľovali @julica .Ďakujem za pochopenie.
julica
@vierka , ja sa kontrolovat nemusim, nepisem nic urazlive. ak je pre teba slovo sentiment a samonasrdivost urazka, tak potom sa ja urazam, ze o mne hovoris, ze si dovolujem. šmarjá totok tu dakedy :))
julica
Prepac, hubata, ze ti to tu zaplnam, ale este jedno musim pani vierke napisat - hubatej zazitky sa mi pacia, o sentimentalite som v suvislosti s jej prispevkami pisala jedine vtedy, ked argument utlacil do pozadia nazor - napriklad ze v minulosti bolo vsetko zdravsie, teraz len umeliny. Ja sa totiz nevyjadrujem k vlastnostiam osoby len tak, bez vecneho zdovodnenia, nerobim to, co vy.
klaura
Ja si myslím, že s výživou bábätiek to vôbec nie je také zlé ... Dnešné mamičky sú veľmi zodpovedné a majú oveľa viac informácií o správnej výživa ako my keď sme boli v ich veku ... pravdaže, existujú aj výnimky, ktoré si uľahčujú kŕmenie kupovanými jedlami, to v lepšom prípade ... v tom horšom Horalkou a Nesteou - teda čajovým nápojom ... aj to som videla ... ale neodsudzujem . Možno práve nemali čas, alebo dieťa bolo hladné skôr ... a možno to nebola výnimka ...
marianna76
myslím, že to nie je tými nechtami, lebo poznám mamičku, ktorá svojej malej dcére chystala jedlá aj zo zeleniny.... tiež patrím k mamičkám, ktoré pripravujú deťom od malička stravu doma.... navyše máme záhradku a si to sama vypestujem, teraz mi ešte aj moji chlapci pomáhajú ...
foska
Vies @hubata , mna skor vytaca, ked vidim recept pre male deti, pozostavajuci z troch konzerv, syra v crievku (preboha, precital si uz niekto jeho zlozenie?), vegety, bujonu... Ja mam z toho hubu dokoran, ze toto by som rozhodne dietatu nikdy nedala jest, no a v diskusii zbadam pochvalne potlapkavanie po pleci, aky rychly skvely obedik pre drobca! Toto ma trapi... A z okolia poznam zeny, co zodpovedne pristupuju k vyzive rodiny, no i zeny, co slanymi tycinkami krmia rocne dieta. A je uplne jedno, ci su mlade, stare, z dediny, z mesta, z vychodu ci zapadu Slovenska.
dobryhrncekvar
foska, súhlasím s tvojím názorom, že všetko závisí od jednotlivca, ako pristupuje k stravovaniu dieťaťa, niekto dbá viac niekto menej na kvalitu a sortiment. Mnoho receptov nemá tu komentáre, zvlášť od šefkuchárov z hotelov, to ale neznamená, že sú zlé, bez povšimnutia, netreba brať všetko osobne.
julica
@hubata , samozrejme, ze niektore mamicky su take, ale tie vsak urcite nechodia na varechu :) Pausalizovat vsak vsetky mamicky, to ni eje spravne. Ved si pozri, kolko je stranok pre mamicky, kde su tisice pouzivatelov a debatuju, radia sa, niekedy az privelmi spekuluju, co je pre ich dieta najlepsie. Mame v rodine taku mamicku, ktora vsetko, co da svojmu dietatu, trikrat premysli, az napokon patrocny chlapcek neje nic, cim by sa zaspinil, aj solo alergen pozna... druhy extrem. Netreba pausalizovat a hnevat sa vsade naokolo. Kazdy ma svoj rozum
ailuj82
Ja keď som začala svoje deti prikrmovať, dávala som im Hipp príkrmy. Veď 5-6 mes. dieťa zje pár lyžičiek. Keď už zjedli aspon polovicu pohára, začala som im variť zo zeleninky od babky zo záhrady. Navarila som viac a dala so mrazničky.
A tých nepovšimnutých receptov je tu veeeľa, tak nech ťa to nerozčuluje :)
vcelka
Do frasa, a čo takto si rypnúť do mladých oteckov? Nemajú ani gélové nechty, tak čo im bráni vyvárať pre bábätká; však muži sú predsa takí úžasní kuchári... :-))
hubata
Preto som sem tú tému dala, aby bola diskusia. Ak by bola len pozitívna - tak to je zlá diskusia, to je len pochlebovanie. Nie som samonasrdivá, lebo ja nehovorím o sebe, že mne bolo ublížené, ale o bábätkách ktoré sa nevedia samé brániť a povedať mame že by radšej jedli, spali a hrali sa doma alebo na pieskovisku a nie v rušnom obchodnom dome, kde denne prejde tisíce ľudí so všelijakými chorobami. Keď si predstavíte že to decko je takmer celý deň na úrovni našich kolien - tak čo vidí, čo dýcha - skúste si čupnúť tak na 10 minút k nemu a uvidíte.
@foska práve na to som myslela bábätká a konzervy....
@ailuj82 - neuraz sa ale: konzerva od najútlejšieho veku (4 mesiacov?). Koľko rokov asi bola tá zelenina v tom skle aj keď práve Hipp má krásne obrázky detičiek na ňom? Ja by som radšej očistila jednu mrkvu, 5 hráškov, pridala 1/2 lyžičky krupičky a na špic noža maslo. Za 10 minút hotové. Je to čerstvé, neležalo to v konzerve rok a načo mraziť aktuálnu zeleninu?
@michsamant - keby rovno varili, tak sa ich táto výčitka samozrejme netýka. Ale ja vidím že bábätká žužlú na obed buchtu kúpenú v OC.....
@vcelka - hádam je muž na obed v robote, nie? Prípadne keď príde o 16.00 hod. tak že by decku navaril polievku, prípadne aj sebe niečo aby nemuseli mať na večeru pizzu??
Vôbec som nepísala o mamičkách čo si vyjdú z baráku na záhradu, odtrhnú čerstvú zeleninu a o 12.00 hod. je obed na stole. Píšem o mamičkách, ktoré sa cca od 10.00 hod. usadia v OC pri káve a odchádzajú domov o 18.00 hod. Deti sa tam hrajú, spia, jedia ......o tom hovorím. Nie raz mesačne, ale takmer každý deň tam parkujú. Netreba reagovať, stačí keď si to všimnete vo veľkých OC ...........
mikat
@hubata , určite máš vo veľa veciach pravdu, ale dovolím si oponovať s tými prvými príkrmami. Syna som začala prikrmovať ako 6-mesačného a bola zrovna jar - marec. Čiže, zeleninka rýchlená, plná dusičnanov. Tiež som siahala po výžive HIPP. Oni to majú aspoň v bio kvalite. Tak som zvolila radšej bio, aj keď sterilizované, ako čerstvé s "príchuťou" dusičnanov. V lete už dostával kupovanú zeleninu čerstvú alebo mrazenú, jedna babka z dediny ma zásobovala jabĺčkami, zemiakmi, petržlenovou vňaťou, cuketou, drobným bobuľovým ovocím... Niekedy treba zvoliť menšie zlo...
hubata
@mikat : mne sa už nechce akosi vracať k tejto téme, ale ma tiež zarazilo že v presvedčení že dávaš svojmu dieťaťu to najlepšie, píšeš že v lete si mu dávala mrazenú zeleninu ....... ale prečo? Kedy potom jedol čerstvú keď v lete (v najväčšej sezóne) papal mrazenú. Vieš že mňa by ani nenapadlo ísť si v lete kúpiť mrazenú zeleninu a ovocie? Veď má v tom sáčku najmenej 1 rok. Kedy sa najesť čerstvej keď nie v lete? Veď také malé dieťa tej zeleniny spapá za 1-2 lyžice a ešte aj to ju má mrazenú? Za správne sa mi zdá že si kupovala u babky z dediny, t.j. aktuálnu zeleninu a ovocie v lete a nie rýchlenú zo skleníka. Od tej istej babky by som si ale nakúpila do zásoby na jeseň a zimu napr. jablká, mrkvu, červenú repu, kaleráb, tekvicu, topinambury, kapustu a dala buď zamraziť (vieš odkiaľ pochádza) a ak máš zasklený balkón tak kľudne do debničiek kde vydrží ešte 3-4 mesiace a máte šaláty zase čerstvé a nie kupované z konzervy.
A mne príde úplne absurdné kupovať v januári paradajky, melóny, papriku, tekvicu. Veď to je pestované v živných roztokoch, samá chemikália - takže vtedy siahnem po tej mrazenej.
lolina
Ja dávam príkrmy a aj varím a akú zeleninu mam dietatku davať keď aj ta zelenina v hypermarketoch akože čerstvá je dusikatá, na prípravu mu kupujem jedine babykarotku a ani tomu moc neverím že je to najlepšie. No čo už len počkať keď bude jarná zeleninka.