Ako pripraviť dobrý čajík?

letticeLettice 17. mája 2018 o 19:13

Ahojte vospolok☺️...
Tak znova potrebujem radu a s radosťou sa obraciam na vas.
Dostala som bylinky ako podbeľ, bazu, lipu, ribezlu k tomu typ na prípravu a to : nezalievat vriacou vodou ale zaliať studenou (teplou) nechať lúhovať až neskôr doliať prechladnutou vodou nie vriacou... do teraz som stále zaparila a bolo. ako je to pre kvalitný bylinný čaj lepšie a teda pre nás hodnotnejšie??? A ake bylinky v tomto období zberať?

@zareaguj


4 odpovede:
  • rulik - fotkaRulik 17. mája 2018 o 19:42

    myslím, že toto bude zase nejaká novota, pp prebraná z nejakej čejovni, tak ako bylinky na čaj potrebujú na vylúhovanie prospešných látok určitú teplotu, tak isto aj tinktúry potrebujú zase určité % alkoholu, v 1. prípade si nemyslím, že studená voda je to pravé orechové, tak isto v 2 prípade ,niečo treba lúhovať v 40% alkohole a niečo potrebuje 60%, ba niekedy aj viac, v opačnom prípade sa vyluhujú nejaké horčiny, silice nežiadúce a môžeš si skôr zarobiť na problém, naše babičky asi vedeli prečo bylinky zalievajú vriacou vodou, aj to ako dlho treba luhovať
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarHaji 17. mája 2018 o 20:16

    Je dobré vědět co chci a na co to chci a podle toho zvolit způsob přípravy:
    » www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/37-caje/493-bylinne-caje-mac...

    Také je dobré se řídit radou bylinkáře, případně návodem na koupeném balení s bylinkou-bylinkami.
    Na trhu je plno knih, na internetu plno chytrých stran, bylinkářů. Promiň, ale Varecha je trochu bokem s bylinkami.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRadost 17. mája 2018 o 20:19

    @Lettice

    strýčko gúgl ti odpovie..poradí..
    napr.:
    » www.eniris.eu/sk/viete-si-uvarit-bylinkovy-caj...

    teraz kvitne baza..agát..lipa-zbiera sa kvet..ešte aj hloch možno nájdeš-kvet..na lúkach ženská bylinka alchemilka..kvitne kostihoj-celá byľ s kvetom..
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJozka2 16. júla 2018 o 21:11

    Robim caje zo sviezich byliniek tie hodim do vriacej vody asi 3-5 min.slabo necham prevriet,susene byl.caje zalievam vriacou vodou,je pravda,ze si to treba prestudovat.Niektore potyrebuju dlhsie a niektore kratsie luhovanie a niektore potrebuju iba 80 stup vodu nema byt vriaca.To si ale najdi knihu ako pripravovat caje.
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist