Rôzne

Ako prežiť horúčavy?

hubata - fotkahubata, 24. júna 2012

Aj dnes sa ukazuje pekný deň a hrozia vysoké teploty na aké my
v našich končinách nie sme zvyknutí.

Takže tu je jedna rada ako to robím ja:

Do mrazáka si dám zmraziť z večera do rána malú umelohmotnú
fľašku s minerálkou (aj s vodou stačí) a tú si vložím do igelitového
vrecka do kabelky. No a keď som smädná, tak si môžem odpiť z
roztopenej, je príjemne studená a vydrží taká pomerne dlho. Na
prilepšenie chuti vody a výzoru fľaše sa môže pridať aj mäta,
vyzerá to veľmi esteticky. Farba fľaše sa dá esteticky zladiť aj s
oblečením a lakom na nechty (ak mám ružové tričko, nevezmem
si predsa zelenú fľašu ale ružovú!!!).

Na fľaši si zasa aj počas vybavovania po úradoch alebo cestou z
roboty keď najviac Oskar pripeká držaním v ruke chladím nielen
ruky, ale aj zápästie, a nenápadne aj čelo. Takéto malé fľaše si
nosia aj detičky keď niekde ideme spolu (napr. cestujeme) a ešte
im aj mám v čom poumývať zalepené nosy od zmrzliny.

Plné fľaše používam aj pri spaní ale nie na to na čo myslíte vy -
nemravníci!
Dám si ich do igelitového vrecka, položím na posteľ a fľaše mi ju
príjemne vychladia kým sa ja motám po byte. Kto neznáša
studené na ľadviny, môže si na ne vyložiť nohy, alebo chytiť do
rúk a bude sa im príjemne zaspávať. Nič sa nestane ak v noci aj
spadne na zem no nie?

Pre chlapov čo sa nezaobídu bez piva ( a lá @stefanm ) je
vynikajúce na tento účel pivo v konzerve (samozrejme spočiatku
neotvorené) a vyzerá to mužnejšie ako fľaša od minerálky.

Priznám sa že som skúšala už všeličo: dať si do mrazáka tričko,
blúzku, ponožky ale nakoniec zvíťazila táto mrazená fľaša, len ju
nesmiete samozrejme naplniť až po hrdlo, aby nepraskla.

A čo vy, ako bojujete s horúčavami, možno máte lepšie nápady!

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
Tak túto metódu som využívala, keď som autobusom cestovávala na dovolenku do Chorvátska..., fľašu som zabalila ešte do uteráku a vydržalo to chladné ozaj dlho.
sladkacokolada
ja si takto mrazím veľkú flašu keď ideme k vode, alebo len tak na slnko, vydrží dlho, ale nikdy ma nenapadlo si ju brať do postele...:-))
afataga
no nechcem vam kazit radost, aj ja som to robila hlavne ku vode, ale ked som docitala ze PET flasa sa nema davat do mraznicky, lebo sa z nej do vody uvolnuju jedovate dioxiny, uz to nerobim
arasidka
Hubatá, totok isté robím aj ja. Ak sú tie horúčavy v noci neznesiteľné, nedá sa dýchať a ani stopercentný prievan nepomáha, tak si zoberiem vreckovku, nyžmýcham a priložím si ju na čelo, alebo na hruď, o pár minút je suchá. Teraz mame robím tak, že jej do lavóra dávam vlažnú vodu, nohy do nej a babka si už vlnky robí sama. Dnes jej je veľmi zle, leží tu pri mne tlak 65/38, čo je u nej síce ráno bežné, lieky nelieky, furt rovnako, tak jej idem urobiť bazénik.
izabella929
nuž tie horúčavy sú skutočne neznesiteľné, ale zatiaľ som to riešila iba tak, že všade si po dome nosím so sebou stojanový ventilátor...aj keď to nie je bohviečo, ale chvíľku to predsa len pomáha...zvykla som robiť aj to, že namočím do vody froté uteráky a rozvešiam ich po radiátoroch...všetko málo platné, keď človek ráno vstáva nevyspatý...už som sa vysťahovala jednu noc aj von pod altánok, uložila deky a vanúšiky, ale nebolo to nič platné, keďže bolo 21st. a ani list na strome sa nepohol...kiež by už bolo po horúčavách, ale som pred pár dňami počúvala meteorologa a ten predpovedá od 20 júla ešte väčšie horúčavy, ako prežívame teraz...už iba tie mokré obklady nám asi pomôžu...)
hubata
@afataga - z UH fľaší sa pije roky-rokúce. Ale ak sa bojíš, nemusíš ju piť, môžeš sa s ňou aspoň vyspať.................)))
medulienka122
zelená fľaša k ružovým nechtom, to je fakt straaašný prehrešok proti dobrému vkusu. V horúčavách som zalezená a trpím ako pes. S tou fľašou v posteli som ešte neskúšala:-))
alena45
ja si nosím v kabelke fľašku s vodou, nemusí byť mrazená, ani chladená, ide len o vodu, a tiež si nosím vejár, v autobuse je to jediná záchrana. Škoda, že mám len jeden, takže nie vždy som zladená s oblečením. Doma si dám vlažnú sprchu, vyložím na hodinku nohy, zapnem ventilátor a tak si odpočiniem. Všetku prácu preložím na inokedy. V práci sme si zvykli dať do rozprašovačov vodu a tou sme sa občas postriekali, teda ovlažovali.
2010
Co tak varianta stlacit gombik a pustit klimatizaciu?
U nas radia starym ludom ist do obchodnych centier .
V azii chodia cez horucavy na slnku s daznikom ...skuste naozaj to je ovela lepsia ochrana ako klobuk.



michsamant
U nas tiez nosia dazdniky. Inak tiez do vody dat malu stipku soli a cukru a to popijat (u nas sa predava normalne balena glukoza, ktora sa vmiesa do vody a odporucaju to davat pocas leta detom). Biele jogurty a cmar ochladzuju organizmus.
pachola
všetci v horúčavách popíjame studené nápoje tie iba urobia šok pre telo, dávno na dovolenke v Rusku v Soči sme boli na čajovej plantáži v Dagomyse,tam nás posadili ku dobrej štrúdli a ponúkali horúcim čajom, pozerali sme po nich ,že čo to ideme piť horúci čaj v lete...vypili sme možno aj po 6 veľkých šálok ale vôbec sme sa nepotili,všetci sme boli v pohode aj pri vysokej vzdušnej teplote ... treba piť nápoje v takej teplote,ako je telo ,vtedy sa osviežite viac,ako keď sa pije ľadové
notak
to michsamant: áno sú to elektrolyty, ono stačí si kúpiť hotový produkt Kulišek je to na pol litra vody
irenaw
ten dáždnik sa mi fakt páči, ak má byť tak teplo, ako píše @izabella929 tak ho použijem. moja taktika - vzdušné handry, voda izbovej teploty čistá, mätová, citrónová, šalát, jogurt, vodový melón, nohy vo vode, domáce práce až večer ak už naozaj nepočkajú ;-) akosi mi sama prejde chuť na kávu, čierny čaj a varené jedlo, najmä žiadne mäso a nezapínať rúru. a najviac účinkuje čarovná veta "vydržať, o chvíľu je tu jeseň." ;-D
viera1
Doma teplo nemusím riešiť,keď ráno pozatváram okná,mám v dome 19-20°C a keď idem von,zabalím fľašu minerálky do novín,tie udržia dlho teplotu minerálky a nemusím piť teplú vodu.
sylvinka
Takáto fľaška s vodou ma zachránila pre kolapsom v "klimatizovanom" autobuse. Kto cestuje do Petržalky cez Prístavný most,asi vie o čom hovorím.
tinca
starý overený trik, ktorý aj ja už dávno praktizujem, nepotrpím si síce na farbe fľaši, ale dobrý nápad:)
ferok
A čo tak termofľaša?...ma jednu nevyhodu,že v posteli neschladí.
nadia56
@hubata , pozor na zmrazovanie vody a potravin v umelohmotnych nadobach ale aj ohrievanie v mikrovlnke, vylucuju sa do jedla a vody nebezpecne dioxiny
domacapani
Keby som mala drzat mrazenu vodu vo flasi, tak by mi ruky od bolesti odpadli. Jaj. Moje klby. Ani na hlavu si ju nemozem prilozit, hned by som mala nadchu. A v prievane tiez nemozem byt. Takze len vydrzat.
celeblith
vsade otvorene, ja pobehujem "s holou ritou" a mam co som chcela, sopel, zapchata cela hlava, zalahnute v usiach a kaslem ako stary hrniec...takze uz len voda izbovej teploty a veeeela, ale zmrzlinu si dam, nech nezerem, ako sa hovori :)
kuchticka
@2010 no toto! chodit s dazdnikom na slnku? Ved snad so slnecnikom :-)) Ano tato ochrana od priameho slnecneho "utoku" na kazdeho z nas je vyborna. Ved uz davno slachticny nosievaly slnecniky aby im nespalilo nosteky.
Ale ja vam toho slnka trochu zavidim. Pan Boh ho rozdava akosi nespravodlivo. U nas mame vela dazdu a zimu, ze stale kurime.
2010
@kuchticka presne ako pisem s daznikom , v tropoch je burka skoro kazdy den poobede a horko ako na pekaci , tak naco budes nosit slnecnik a este aj dazdnik...


marianne69
ved hej,vyborna ochrana pred upekmi,ale ked sa v tychto horucavach prejdem po Kysuci s dazdnikom,zavolaju na mna kazajku:-)
marianne69
alebo im minimalne budu vyliezat oci z jamok,ale tie kutne,sari ci ako sa to vola,vyzeram ako nevzdelanec su prekrasnej farby az oci tahaju...
jatanika
@marianne69 , a možno nie :-)) ... ja som pri ostatných horúčavách stretla v našom zapadákove, na sídlisku, ľudí s dáždnikom a napadlo mi len "dobrý nápad" a vôbec by som sa nečudovala, keby sa niektorí inšpirovali ...
marianne69
@jatanika :-)))ved ano, niekto zacat musi,ja sa pridam prva:-D a mozno to tu uz davno frci,len ja neviem a som 100rokov za opicami... a take pekne dazdniky mam,nikde nevyrabaju krajsie ako v UK:-DDDD
afataga
@hubata ja viem ze tie flase sa pouzivaju dlhe roky, nevedeli sme o tych dioxinoch ale ked uz viem, tak to nerobim, my mame v spalni 29° ale mne to vobec nevadi, celu zimu nadavam aka je kosa, tak teraz som rada ze je teplo, ja som ako macka :-) a vyspim sa radsej s niecim menej studenym :-)
@marianne69 ja si myslim ze to su budhisticki mnisi
slawi
Moj muz kupuje jeho pracovnikom zmrzlinky :)
mariaklara
Nechcem si predstaviť, ako to vyzerá v kabelke od tej " zmrazenej " fľaše, všetko je určite namočené, mokré, tá fľaša sa tiež potí ako, " somár v kufri ", či, nie? Ja zásadne pijem teplý alebo vlažný čaj. Keď som si v stredu v ŽH na porade pýtala od čašníka zelený teplý čaj, pozrel na mňa ironicky a opýtal sa ma, že kde to pani žijete? Lebo som si neobjednala kávu, ako všetky moje kolegyne. Mne bolo po čaji príjemne a kolegyne sa potili ako kone. Hlavne treba dodržiavať pitný režim.
hubata
@mariaklara , nejako zle si si prečítala: mám predsa igelitové vrecko a keď ju už nechcem, tak ju tam strčím, nič nemám v kabelke namočené, mokré ....
Ale ja ju mám takmer stále v rukách, na nohách, spím s ňou: takže ja som stále podchladená.
Dáždnik mi zavadzia, hneď v prvom obchode ho zabudnem keď prší. A tiež ako na Kysuciach by reagovali aj Záhoráci ai mysleli by si že mi treba zavolať prvú pomoc.
Ja som vôbec nevenovala túto diskusiu tomu ako bojujem s horúčavou doma: to je jasné že si dokážem doma urobiť pohodlíčko aké chcem, osprchujem sa, vyložím nohy, uvarím čaj, nerobím to čo nemusím, atď......

Toto robím predsa vtedy keď sa nemôžem utiahnuť do tieňa, sadnúť si na čaj do kaviarne ale vtedy keď si musím sama pomôcť: napr. ako v tom bratislavskom autobuse MHD do Petržalky.

Tomu bola venovaná táto diskusia - zle ste čítali dievčatá .....




evanaaa
Ja pijem aj v horúčavách nápoje izbovej teploty (v miestnosti aj 27°C aj viac), mne to nevadí, lebo pri studených sa organizmus síce rýchlo ochladí, ale o chvíľu sa človek potí a nielen, že to nepomáha, ale to aj škodí. Pri pití nápoja telesnej teploty, vlažného, príp. len trochu chladeného sa teploty vyrovnávajú. A v noci spím odokrytá, inak, mám letnú tenkú prikrývku, naproti mne asi meter, mám dokorán otvorené balkónové dvere, von idem na nákup doobeda a poobede sedím aj s babkami na lavičke v tieni. Tam popíjam ( nie alkohol,xixi) , a ak mi je dusno, ovievam sa vejárikom alebo hocičím. Nno, nejako to len prežijem, horšie je to doma, v zateplených ybtovkách sa teplo drží viac.
yana
Chudatka moje, take horko. My sme sa dnes vyskriabali na 22, ale bolo nechutne vlhko, skoro 74%, ani dychat sa nedalo. Zato v nasom basemante, teda pivnici, sme cez vikend pozerali telku spod deky. Tam je taka chutna zima, ze som chvilu uvazovala aj o zapaleni krbu.
hubata
@evanaaa - tie lavičky v Malackách nemajú chybu, sú tam odpradávna a čo sa tam už generácií vystriedalo! Ako dobre, že tie pri cinteri nevedia rozprávať!
Niekedy vás prídem opáčiť.
mariaklara
Nechcem sa vracať k tej fľaši, ja sa zvyknem osviežiť aj takto, ak som na nákupe v obch. centre, zájdem na toaletu a tam si pustím na obyčajnú vreckovku studenú vodu a s tou sa trochu ovlažujem. Priložím si mokrú vreckovku na krk zo zadu, alebo na zápästie, prípadne si ju priložím na čelo. Je to celkom príjemné, netrvá to síce dlho, ale trochu to osvieži.
mariaklara
Cez víkend vraj zasa budú padať teplotné rekordy, máme sa na čo tešiť.
janger
@hubata , a co tak zadovazit si taketo nieco ;-)))?





Raz som videla jednu pani na bicykli, mala nieco podobne a este mala na tom pripnuty aj taky mini-ventilator na baterky...

No ale bez srandy, tie horucavy vam nezavidim. Tu zatial nic, ziadne leto.....
arasidka
janger, si "friščá jako já". Nebudeš mi veriť, ale hodinu som po prečítaní tejto témy na internete hľadala tento vynález - a nenašla som ho. Menovala som to všelijakými menami, videla som na obrázkoch všelijaké veci, ale na totok som veru nenarazila - tak teda - parazól z hlavy pred tebou dole!
janger
@arasidka :-))), daj si do googla: umbrella hat a najdes ich tam v roznom prevedeni...Na vyber ;-).
kuchticka
@janger , musela som sa rozosmiat a zaspominat si. Pred nejakymi rokmi sme boli v Taliansku a prave v tom case tam boli velke horucavy. V Rime bolo 41 my sme chodili s prievodcom co nam vysvetloval historiu. Ziadny tien nikde a odist sa nedalo ked sme chceli vypocut vsetko co nas zaujimalo (boli sme s autobusovym zajazdom z Brna). Na blizku bol stanok kde predavali prave tieto slnecno-klobuky. Manzel si to kupil a chodil s tym stale pre pobavenie spoluvyletnikov. Najviac vsak uputaval pozornost po navrate zo zajazdu u nasich susedov. nasmili sme sa az dost.
hubata
vidíš @janger - toto je dobrý nápad! Môj nápad nie je dobrý pre tých ktorí majú problémy s kĺbami - ako správne napísala @domacapani. Náá nech sa smejú Záhoráci, hlavná vec že nebudem mať pehy.
2010
Musite tam mat riadne horko ?, ono to funguje dost presne naopak ,u nas v tropoch vcera v noci kosa - 3 stupne.