Mám rada ryby, sladkovodné i slanovodné. Ale neskutočne mi vadí, že i týždeň po ich upečení stále páchne sporák. V rodičovskom dome máme starší sporák typu MORA s teplovzdušnou trúbou. Prorokujem mu výmenu tak na jar 2017, no zatiaľ stačí. Ale prekáža mi ten rybí puch, ktorý je cítiť najmä v okolí sporáka - nepomáha digestor, nepomáhajú otvorené okná či dvere na terasu a dokonca ani fakt, že som v tej trúbe piekla bábovku a ryžový nákyp. Máte niekto typ, ako to vyriešiť do budúcna?
@zareaguj
my, odkedy sme si kupili parny hrniec, ryby pripravujeme len tymto sposobom, na pare a necitit ziadnu rybinu ani v kuchyni a ani v rybe,
pekny den ti zelam ☺
Na margo parných hrncov či panvíc alebo starých dobrých remosiek (áno, rodičia vlastnia stále funkčnú remosku
a bol dosť veľký problém vyvetrať barák i po pečení rýb v nej. V parnom hrnci však nespravím gratinovanú rybu so syrom a brokolicou.
Aby som i ja niečím prispela do pléna: už mi radili dať na plech do mierne teplej rúry mačaciu podstielku (vraj dobre absorbuje pachy, no moja mačka nahlas protestovala) alebo pripravovať rybu dobre zabalenú vo vrstve backpapieru (papier na pečenie) + alobal v umývačke riadu (bez čistiacich prostriedkov). Už to niektorá / niektorý z Vás skúšali? (Tú umývačku, nie podstielku.)
Tiez by som zvolila tento postup, ocot pohlcuje pachy
ja ryby nepeciem, ale v chladnicke mam na spodnej polici v misticke vzdy sodu bikarbonu, tiez pohlcuje pachy, obcas vymenim za novu
taku istu remosku ma aj moja mama a neda na nu dopustit, uz ma hadam aj 40 rokov
Ruru rozohriat na 180 stupnov. Potom na spodok rury vysypat vrecko vanilkoveho cukru a nechat to 5 minut "piect". Ci to pomoze neviem, ja som to neskusala.
A tiez som casto uz pocula, ze moze pomoct aj mleta kava. Vysypat na misku mletu kavu, cerstvu, nie pouzitu. A to nechat stat, pohlcuje to pachy.
Drzim palce.
Pobavila si, dobrá duša, no ja nie som môj pán brat, čo chce grilovať mačku na rozmaríne, bielom víne a cesnaku vždy, keď mu sladko drichme na čerstvo vyžehlených košeliach. Tú sódu som nedávno skúšala i ja, mala som v chladničke v zakrytej miske nakrájaný ananás a tiež dal o sebe vedieť takým - mne nepríjemným - až hnilobne sladkým pachom. Známa raz skúšala i ocot v chladničke, potom ale usúdila, že piť mlieko s octovou arómou nie je to "pravé mliekové".
________________
Ja na tieto pôvodné staré remosky tiež nedám dopustiť. Drankala som ju od našich pri odchode na VŠ, no kúpili mi radšej nejaký novší typ www.gastronom.sk/Hranata+multifunkcna+elektricka+panvica...
no bola nemožná: vyhrievanie mala v strede, takže stred koláča či zemiakovej baby bol spálený a okraje nedopečené. Tento rok som plánovala darovať rodičom novší typ tej českej (starú by som pochopiteľne ekologicky zlikvidovala čiže znárodnila), avšak mierne mi vyrazili dych ceny. Naši tú svoju dostali ako svadobný dar, myslím, že to bol vtedy trend :)
@Janger (10.11.2016 17:36)
Tomu tipu s cukrom veľmi neverím, dva dni po akcii "ryba" som piekla bábovku a ryžový nákyp...chvíľu to pekne voňalo, no po vychladnutí sa opäť ozvala rybička. Ale kávu vyskúšam, snáď pomôže na ten zápach, keď už proti mravcom nepomohla :)
@Bubaya (11.11.2016 00:45)
Môže byť. Je to starší typ sporáka a ja počítam s tým, že čoskoro odíde do sporákového neba (len dúfam, že nie pred Vianocami, ten pred ním zaštrajkoval na Veľkonočný piatok). Mierne ma desí štádium vyberania nového: s Morou som bola spokojná, no bývalé kolegyne, čo si zariaďovali nové kuchyne strašili, že je vraj problém kúpiť sporák s ventilátorom na urýchlenie pečenia. Teraz, keď toto píšem, ma napadlo, že môže byť problém i vo ventilátore: ten zápach nevychádzal priamo z rúry, skôr som ho cítila "zozadu".
@Mijaita (11.11.2016 04:52)
Rozkaz, kapitáne, troubu jednou vyměniť...no ryby sú zdravé!
Je to paradox, že som sa celé detstvo bála plynu (mala som zafixované, že škrtni zápalkou a vybuchne), no v mojich posledných troch bydliskách bol v kuchyni vždy kombinovaný sporák s plynom. Čo do varenia mi vyhovoval, varí sa na ňom rýchlejšie než na elektrine, lenže na zaváranie a temperovanie teploty mi neprišiel vhodný. A navyše sa obávam, že k nám by sme plynovú prípojku už nedobudovali.
Inšpiroval si ma: zavesím na radiátor bratove ponožky. Som si istá, že chudák ryba nebude mať šancu.