Rôzne

Ako odstránim rybí "puch" z rúry?

conscientia - fotkaconscientia, 9. novembra 2016

Mám rada ryby, sladkovodné i slanovodné. Ale neskutočne mi vadí, že i týždeň po ich upečení stále páchne sporák. V rodičovskom dome máme starší sporák typu MORA s teplovzdušnou trúbou. Prorokujem mu výmenu tak na jar 2017, no zatiaľ stačí. Ale prekáža mi ten rybí puch, ktorý je cítiť najmä v okolí sporáka - nepomáha digestor, nepomáhajú otvorené okná či dvere na terasu a dokonca ani fakt, že som v tej trúbe piekla bábovku a ryžový nákyp. Máte niekto typ, ako to vyriešiť do budúcna?

@zareaguj


Diskusia k téme

methi
Skuste zmiesat vodu s octom alebo citronovou stavou a vlozit do rury vzdy, ked dopeciete, zavriet ju a nechat vyparovat v nej. Pripadne ju na chvilu aj zapnite.
nadia56
@Conscientia , obe predchadzajuce rady su vynikajuce, stoja za vyskusanie,
my, odkedy sme si kupili parny hrniec, ryby pripravujeme len tymto sposobom, na pare a necitit ziadnu rybinu ani v kuchyni a ani v rybe,
pekny den ti zelam ☺
rulik
ja používam na všetky pachy v rúre alebo chladničke ocot
45678
Pach,nielen z rury pohlcuje usadlina z kavy,soda bicarbona ,aktivne uhlie...
conscientia
Ďakujem Vám za rady, vyskúšala som ocot a hoci kuchyňa páchla ako po zaváraných uhorkách, po dôkladnom vyvetraní to pomohlo.

Na margo parných hrncov či panvíc alebo starých dobrých remosiek (áno, rodičia vlastnia stále funkčnú remosku

a bol dosť veľký problém vyvetrať barák i po pečení rýb v nej. V parnom hrnci však nespravím gratinovanú rybu so syrom a brokolicou.

Aby som i ja niečím prispela do pléna: už mi radili dať na plech do mierne teplej rúry mačaciu podstielku (vraj dobre absorbuje pachy, no moja mačka nahlas protestovala) alebo pripravovať rybu dobre zabalenú vo vrstve backpapieru (papier na pečenie) + alobal v umývačke riadu (bez čistiacich prostriedkov). Už to niektorá / niektorý z Vás skúšali? (Tú umývačku, nie podstielku.)
afataga
tu podstielku si mala dat bez macky, potom by hadam neprotestovala :-)
ja ryby nepeciem, ale v chladnicke mam na spodnej polici v misticke vzdy sodu bikarbonu, tiez pohlcuje pachy, obcas vymenim za novu
taku istu remosku ma aj moja mama a neda na nu dopustit, uz ma hadam aj 40 rokov
janger
Ja som citala takuto radu:
Ruru rozohriat na 180 stupnov. Potom na spodok rury vysypat vrecko vanilkoveho cukru a nechat to 5 minut "piect". Ci to pomoze neviem, ja som to neskusala.

A tiez som casto uz pocula, ze moze pomoct aj mleta kava. Vysypat na misku mletu kavu, cerstvu, nie pouzitu. A to nechat stat, pohlcuje to pachy.

Drzim palce.
bubaya
Ja myslím, že bude problém skôr v rúre, ako v rybe, mne rúra nesmrdí nikdy po tom, čo som piekla včera. Nebude tam zlé tesnenie, ktoré nasáva pachy, alebo niečo z nejakej inej hmoty ako kov? Smaltovaný plech či železo predsa nemôže nasmradnúť, to by nám smrdeli aj nože a hrnce.
conscientia
@Afataga (10.11.2016 16:50)

Pobavila si, dobrá duša, no ja nie som môj pán brat, čo chce grilovať mačku na rozmaríne, bielom víne a cesnaku vždy, keď mu sladko drichme na čerstvo vyžehlených košeliach. Tú sódu som nedávno skúšala i ja, mala som v chladničke v zakrytej miske nakrájaný ananás a tiež dal o sebe vedieť takým - mne nepríjemným - až hnilobne sladkým pachom. Známa raz skúšala i ocot v chladničke, potom ale usúdila, že piť mlieko s octovou arómou nie je to "pravé mliekové".
________________

Ja na tieto pôvodné staré remosky tiež nedám dopustiť. Drankala som ju od našich pri odchode na VŠ, no kúpili mi radšej nejaký novší typ  www.gastronom.sk/Hranata+multifunkcna+elektricka+panvica...

no bola nemožná: vyhrievanie mala v strede, takže stred koláča či zemiakovej baby bol spálený a okraje nedopečené. Tento rok som plánovala darovať rodičom novší typ tej českej (starú by som pochopiteľne ekologicky zlikvidovala čiže znárodnila), avšak mierne mi vyrazili dych ceny. Naši tú svoju dostali ako svadobný dar, myslím, že to bol vtedy trend :)


@Janger (10.11.2016 17:36)

Tomu tipu s cukrom veľmi neverím, dva dni po akcii "ryba" som piekla bábovku a ryžový nákyp...chvíľu to pekne voňalo, no po vychladnutí sa opäť ozvala rybička. Ale kávu vyskúšam, snáď pomôže na ten zápach, keď už proti mravcom nepomohla :)


@Bubaya (11.11.2016 00:45)

Môže byť. Je to starší typ sporáka a ja počítam s tým, že čoskoro odíde do sporákového neba (len dúfam, že nie pred Vianocami, ten pred ním zaštrajkoval na Veľkonočný piatok). Mierne ma desí štádium vyberania nového: s Morou som bola spokojná, no bývalé kolegyne, čo si zariaďovali nové kuchyne strašili, že je vraj problém kúpiť sporák s ventilátorom na urýchlenie pečenia. Teraz, keď toto píšem, ma napadlo, že môže byť problém i vo ventilátore: ten zápach nevychádzal priamo z rúry, skôr som ho cítila "zozadu".

@Mijaita (11.11.2016 04:52)

Rozkaz, kapitáne, troubu jednou vyměniť...no ryby sú zdravé!
mijaita
@afataga mam uz druhou Moru za poslednich asi 30 let, ventilator uplne v pohode. Vlastne jsem nemela se sporakem nikdy problem. Ale mam kombinovany, takze plyn - el. Nevim, jestli ty celoelektricke jsou problemove? Za ty roky se v troube urcite nejaka ta ryba pekla. Brrr, kuchyn pachla, ale nikdy nebyla pak citit trouba. To bych hned kupovala novou! :-)
conscientia
@Mijaita (11.11.2016 09:53)

Je to paradox, že som sa celé detstvo bála plynu (mala som zafixované, že škrtni zápalkou a vybuchne), no v mojich posledných troch bydliskách bol v kuchyni vždy kombinovaný sporák s plynom. Čo do varenia mi vyhovoval, varí sa na ňom rýchlejšie než na elektrine, lenže na zaváranie a temperovanie teploty mi neprišiel vhodný. A navyše sa obávam, že k nám by sme plynovú prípojku už nedobudovali.
mijaita
@Conscientia horaky jsou na piezo, navíc dnes už se nepoužívá svítiplyn, ten byl o hubu, souhlasim. Jenze ja hned tak neco neresim :-) Zavaruju od oka nebo v troube cely zivot. A ne malo! Pokud uz plyn nemas, neni co resit. Muzu mit cokoliv a presto plyn nevymenim.
conscientia
@Mijaita Pravdu máš v tom, že to bude asi praxou a "odborným okom": v Prahe som uhorky na neskutočný úžas známych či exkolegov ("...a proč je prostě nekoupíš už hotové?") zavárala na tom plynovom a dali sa konzumovať, hoci som okolo nich pobehovala s teplomerom a podľa potreby dolievala studenú vodu. Na zaváranie v trúbe nie som zvyknutá, hoci som o tom už veľa čítala (a tiež i o tzv. zaváraní pod dekou). Ale láka ma to. Plyn má navyše tú výhodu, že sa rýchlo rozpáli a rýchlo vychladne - a rozhodne sa mi lepšie čistil plynový sporák než el. platničky.
yogicek
Hneď po rybách urob dobre vyzreté (aspoň 15,5 dňa) zapekané olomoucké syrečky. Garantujem Ti, že rybí puch neucítiš.
conscientia
@Yogicek (13.11.2016 13:20)

Inšpiroval si ma: zavesím na radiátor bratove ponožky. Som si istá, že chudák ryba nebude mať šancu.
1x wewe2