Varenie

Ako na tvrdohlavu (tvrdomasu) sliepku

ajuschka - fotkaajuschka, 9. októbra 2012

Ahojte Varechaci/cky,
chcem sa spytat, co by ste robili so starsou sliepkou okrem polievky... Prsia sa daju v pohode spapat, su stale makke a stavnate, ale so stehnami si neviem tak celkom rady. Maso je tvrde, hutne a take nekamaratske.
Neviete mi niekto poradit sposob upravy kde by pekne zmaklo? Chcela by som robit zajtra na veceru, cize ked za 2 hodinky pridem z prace tak dam rozmrazit, rano pripadne podla rad napacujem a vecer upeciem / udusim?
Prosim poradte, inak mi tie stehna budu tvrdnut v mraznicke do sudneho dna :)

Pekny vecer a dakujem

aja

@zareaguj


Diskusia k téme

tatranocka
Pomlieť na kuracie fašírky a do toho na kocky nakrájanú kapiu + zem. kaša a šalátik= ľahká chutná večera.
ajuschka
@tatranocka no to nevyzera zle, len bohuzial nemam mlyncek na ktorom by som to... jedine ze by fungoval retro kavovy, 100 rocny :)
evusik
u nás sa zo starej sliepky uvarila polievka, uvarená sliepka sa dala zapiecť, prípadne s plnkou k tomu ryža, kompót a bol nedeľný obed... pravda nás bolo 5 detí :-)))
ja aj teraz tak robím, ale sme len dvaja, uvarím polievku, stehná dám zapiecť a ostatné uvarené mäso oberiem od kosti, rozdelím si ho do krabičiek a dám do mrazáka. Potom použijem napr. na rizoto, podusím na cibuľke so zeleninou, hríbami... s tarhoňou, cestovinou, alebo spravím majonézový šalát, alebo cestovinový šalát a pod. možností je veľa....
ajuschka
@evusik mno takto vlastne obcas robievam aj ja, len tentokrat mi vznika casovy problem, nestihnem to aj varit aj zapekat, to by sme jedli o 9 vecer a to uz sa mi moc neluuuubi... Nemate nejaku super zmakcovaciu marinadu? :D
evanaaa
@ajuschka , a nemohol by sa z tých stehien uvariť slepačí paprikáš? Ak by sa to ešte hodinu podusilo, možno by zmäkli. A boli by v šťave, tak by neboli suché.
ajuschka
aj to by slo, len bol nedavno tak sa mi to necce opakovat :D
ja viem som hrozna vyberava. teraz uvazujem, ze tie stehna na noc nalozim do oleja s cesnakom a slaninou, a vecer ked pridem tak len v kuchte oprazim cibulku na masti, oprazim tie stehniska aj s marinadovymi zalezitostami, zalejem bielym vinom, supnem bobkac a skusim to hodinku takto podusit. Zle to byt nemoze, snad to aj zmakne v tm cesnaku. Zvykneme do tejto marinady nakladat kralika alebo morcacie, a potom vysmazat v trojobale, masko je take makke az je priesvitne tak by to mohlo ist, co myslite?
ak budem stihat tak nafotim a pridam zajtra :D
evusik
robievam aj tak, že urobím plnku, dám ju na plech a uvarené stehná vtlačím do tej plnky, zakryjem alobalom a dám piecť, keď je plnka upečená už len zvrchu zapečiem a mám istotu, že stehná nebudú vysušené....
irenaw
alebo nálev ako na divinu a pripraviť ju potom ako bažanta? ten ocot v náleve tiež urobí svoje ,aby mäso nebolo tuhé. ale to je trošku na dlhšie. možno tip do budúcnosti ;-)
ajuschka
@evusik presne tak, do kuchty ich vopcham a bude. dnes boli na obed plnkove muffiny co som vcera tuto objavila a boli super k fazulovej polievke :) dufam ze mi este drahy nechal, bo za pol hodiny idem z prace a som hrozne hladnaaaaa
ajuschka
@irenaw a aky je nalev na bazanta s octom? pozeram teraz teda vsetky hydinove recepty co tu mame ale este som sa k nemu neprepracovala
irenaw
@ajuschka všeobecne na divinu, môže byť aj starší bažant :-)
napr. octový nálev: na 1 l vody asi 3 PL octu, asi 10 guliek čierneho korenia, asi 5 nového korenia, 2-3 bobkáče, trochu tymianu alebo sušených borievok, veľká mrkva, zeler a petržlen. vodu s koreninami prevariť a nechať vychladnúť. naspodok nádoby (kamenina, sklo, porcelán) dať polovicu zeleniny pokrájanej na kocky, na to mäso, druhú polovicu zeleniny, zaliať nálevom, aby bolo mäso ponorené. odležať pár dní v chlade. nádoba má byť tesná, aby nálevu nebolo veľa, nálev so zeleninou použiť pri dusení na omáčku, na záver prepasírovať. druhý nálev je z červeného vína a vody v pomere 1:1, koreniny rovnako, môže byť kúsok citrónovej kôry, všetko sa zvarí, vychladne a zaleje mäso. je to bez zeleniny. ak sa ti lepšie páči, pokojne ho spravíš aj so zeleninou rovnako ako v prvom náleve. stará sliepka by sa mohla aj prešpikovať slaninou podľa mňa. na záver sa mäso môže zvlášť trošku zapiecť/opiecť.
2010
To je sranda do nedavna sa jedla len stara hydina , a vsetky klasicke recepty su na tom zalozene, a francuzi to stale robia cim starsia tym lepsia .Tu prikladam asi jeden z ich najlepsich receptov -Coq au vin -. ( inac osobne od vtedy neznasam slepaciu polievku , babka ich mala vyse 100 , a co prestali znasat, stare masne isli na tu nedelnu polievku (:



babav
@2010 , niet nad francuzku kuchynu!Jedinecny recept,len kde zobrat take cervene vino na marinadu a potom este aj konak....rada by som ochutnala tuto francuzku specialitu;-)
ajuschka
@irenaw , @babav , @2010 mate super napady, ten octovy / vinny nalev vyskusam nabuduce ked budem mat viac casu, a @2010 tak na tento recept mi beha kohut este po zahrade a chudak netusi ze padne za obet (alebo obed..?) mojmu vyrociu s priatelom v novembri :D
mylan1
ako by chudak kohut mohol za to, ze ty mas s priatelom vyrocie...
ajuschka
kedze operencov sme vykynozili dost, tak mozem skusat do aleluja :)
Rano som svoj vymysel zacala, vecer sa bude dokoncovat tak nafotim a supnem ako recept. :) sama som zvedava :)
radox1
dakujem.ale nabuduce vyskusaj ten Coq au vin .je to narocny recept,ale nepoznam nic lepsie z kohuta.
rulik
jaby som mäso zo stehien alebo krídel už uvarené pokrájal na malé kúsky a použil by som ich do rizota, tam ich nikto nebude dlho prežúvať, ale tak ako zeleninku aj mäsko by poľahky zišlo dolu krkom
kopretina
Já jsem našla tenhle recept od paní Bouškové, ještě jsem nezkoušela, ale určitě zkusím.
Slepici uvařte doměkka. Po vychladnutí ji stáhněte z kůže a oberte maso. Roztrhejte je na menší kousky a smíchejte se sójovou omáčkou, olejem (ochuceným chilli dle chuti), hořčicí a bílým vínem. Ochuťte solí a pepřem. Pokud je potřeba, rozřeďte vývarem. Připravujte nejlépe dva dny předem, aby se pokrm rozležel.