Ahojte Varechaci/cky,
chcem sa spytat, co by ste robili so starsou sliepkou okrem polievky... Prsia sa daju v pohode spapat, su stale makke a stavnate, ale so stehnami si neviem tak celkom rady. Maso je tvrde, hutne a take nekamaratske.
Neviete mi niekto poradit sposob upravy kde by pekne zmaklo? Chcela by som robit zajtra na veceru, cize ked za 2 hodinky pridem z prace tak dam rozmrazit, rano pripadne podla rad napacujem a vecer upeciem / udusim?
Prosim poradte, inak mi tie stehna budu tvrdnut v mraznicke do sudneho dna :)
Pekny vecer a dakujem
aja
ja aj teraz tak robím, ale sme len dvaja, uvarím polievku, stehná dám zapiecť a ostatné uvarené mäso oberiem od kosti, rozdelím si ho do krabičiek a dám do mrazáka. Potom použijem napr. na rizoto, podusím na cibuľke so zeleninou, hríbami... s tarhoňou, cestovinou, alebo spravím majonézový šalát, alebo cestovinový šalát a pod. možností je veľa....
ja viem som hrozna vyberava. teraz uvazujem, ze tie stehna na noc nalozim do oleja s cesnakom a slaninou, a vecer ked pridem tak len v kuchte oprazim cibulku na masti, oprazim tie stehniska aj s marinadovymi zalezitostami, zalejem bielym vinom, supnem bobkac a skusim to hodinku takto podusit. Zle to byt nemoze, snad to aj zmakne v tm cesnaku. Zvykneme do tejto marinady nakladat kralika alebo morcacie, a potom vysmazat v trojobale, masko je take makke az je priesvitne tak by to mohlo ist, co myslite?
ak budem stihat tak nafotim a pridam zajtra :D
napr. octový nálev: na 1 l vody asi 3 PL octu, asi 10 guliek čierneho korenia, asi 5 nového korenia, 2-3 bobkáče, trochu tymianu alebo sušených borievok, veľká mrkva, zeler a petržlen. vodu s koreninami prevariť a nechať vychladnúť. naspodok nádoby (kamenina, sklo, porcelán) dať polovicu zeleniny pokrájanej na kocky, na to mäso, druhú polovicu zeleniny, zaliať nálevom, aby bolo mäso ponorené. odležať pár dní v chlade. nádoba má byť tesná, aby nálevu nebolo veľa, nálev so zeleninou použiť pri dusení na omáčku, na záver prepasírovať. druhý nálev je z červeného vína a vody v pomere 1:1, koreniny rovnako, môže byť kúsok citrónovej kôry, všetko sa zvarí, vychladne a zaleje mäso. je to bez zeleniny. ak sa ti lepšie páči, pokojne ho spravíš aj so zeleninou rovnako ako v prvom náleve. stará sliepka by sa mohla aj prešpikovať slaninou podľa mňa. na záver sa mäso môže zvlášť trošku zapiecť/opiecť.
urcite by som isiel do Coq au vin,a urobil ho den vopred.
mlsnakocka.blog.cz/1104/opravdovy-kohout-na-vine-coq-au-vi...
Rano som svoj vymysel zacala, vecer sa bude dokoncovat tak nafotim a supnem ako recept. :) sama som zvedava :)
Slepici uvařte doměkka. Po vychladnutí ji stáhněte z kůže a oberte maso. Roztrhejte je na menší kousky a smíchejte se sójovou omáčkou, olejem (ochuceným chilli dle chuti), hořčicí a bílým vínem. Ochuťte solí a pepřem. Pokud je potřeba, rozřeďte vývarem. Připravujte nejlépe dva dny předem, aby se pokrm rozležel.
varecha.pravda.sk/recepty/sliepka-na-ciernom-koreni-fotor...