Varenie

Ako na čerešne?

soncya - fotkasoncya, 2. júla 2012

Milé varecháčky!

Chcem vás poprosiť o radu ako na čerešne. Dostala som ich kvantum, chcela by som z nich urobiť lekvár, ale sa mi ich nechce odkôstkovávať. Nedá sa to nejako inak? Rozvariť a potom presitkovať, alebo tak nejako? Prosím poraďte!!!

@zareaguj


Diskusia k téme

silvia68
ja robím tak , že si ich uvarím, a mám sitko na vyprážanie zo starého friťáku, cez ten to presitkujem, kôstky ti ostanú v sitku a hmota rozbitá na kúsky, nie na veľmi drobné, ti prepadne cez sitko do misky. Daj pozor aby neprepadli kostky do hmoty. Trochu sa s tým treba pohrať, ale je to rýchlejšie ako odkôstkovať surové. Odporúčam použiť manžela, ak sa nedá, daj si na ruky gumené rukavice, ináč budú mať tvoje nechty zaujímavú farbu
soncya
Silvinka, tak som v duchu dúfala, že to musí ísť aj jednod
uchšou cestou. Ďakujem za radu! :-)
evanaaa
Kúp si odkôstkovač, možno sa ti ešte inokedy zíde, pôjde ti to jedna radosť, iste rýchlejšie ako pasírovanie a pod.
arasidka
No, tento rok som nenavarila veľa toho lekváru, ale zmiešala som rebarboru s čerešňami.A každú jednu som odkôstkovala, pustila som si k tomu peknú hudbu a oproti mňa sedela mama a mali sme zaujímavý rozhovor.(fčuleky si nespomenem any za teho oného, keho zme akurát ohovárali! :)) No a ani som sa nenazdala, a bolo to. Schválne som ho varila tak, aby v ňom boli kúsky čerešien, že by sa to dalo hrýzť, a hneď som aj v ten deň napiekla dolky a zbytok tohoto džemu, či marmelády, či ako sa to volá sme ochutnali. S tou rebarborou to má naozaj dobrú chuť.
violetacamorova
čerešňový džem je výborný, ale na okôstkovanie si tiež musím niekde kúpiť odkôstkovač. V rukách je to zdĺhavé.
irenaw
raz som skúsila povariť čerešne aj s kôstkami na okrúhly koláč, pasírovanie bolo zlý sen, všetko bolo zalepené, kvôli tým kôstkam to nešlo pekne pretlačiť, tak kôstky vyberať lyžicou...už som to nikdy neskúšala. @arasidka som veľký fanúšik pridávania rebarbory do džemov, osvieži ich a pritom neprebije chuť.
medulienka122
milá Sonička, nič iné ti nestáva len odkôstkovať , ja som to raz robila asi 4 hodiny, myslím, že si kúpim odkôstkovač, keď ho niekde uvidím. Zíde sa o rok... Veľa trpezlivosti ti želám !!!
irenaw
nemajú teraz na odkôstkoač akciu? ja som kúpila pred 2-3 rokmi v sezóne čerešní a bola na neho dosť dobrá zľava. videla som minule v Tescome taký nerezový do ruky, neviem ako sa s ním robí, na stránke bude určite video, nestál tuším viac ako 5 €.
soncya
Babulky, všetkým vám ďakujem za rady, nejako som sa tým prehrýzla, s mužom sme si sadli na zadky a pekne sme ich vykôstkovali. Len 2 kilá (ostatné som rozdala na jedenie), ale aj to je zaslúžený džemík. :)
modrykamen
Ak môžem poradiť, tiež sme sa trápili s ručným odkôstkovaním. Odkôstkovač nie je až taký drahý (najmä ak je v akcii). Odkedy som si ho kúpil máme po problémoch, ide to pomerne rýchlo. Okrem čerešní spracovávame aj višne.
pivonka
Tiež mám odkôstkovač a pri zaváraní s ním pracovala vnučka, mala z toho pasiu.