Rôzne

A JE TO TU ZASE-:(

iva63 - fotkaiva63, 15. novembra 2012

Ahojte...je mi veľmi ľúto, že na našej Vareche začína vládnuť zvláštna atmosféra. Mám z toho zmiešané pocity. Veď tu bola vždy super komunita.Začalo sa to meniť! Svedčí o tom problém, ktorý pred pár dňami prinútil niektorých varecháčov opustiť varechu. Dnes sa to znova opakuje. Na varechu pridala varechačka recept, ktorý má super ingrediencie,určite vynikajúco chutí, ale nevypadá na velikánsku 1*, tak sa našli medzi nami zase jedinci, ktorí komentujú, uražajú a ponižujúúú...Ako sa asi može citiť majiteľka receptu??? Veď nikto múdry ani šikovný z neba nepadol! Mám dosť rokov, ale stále sa rada učím niečo nové...Tak prečo nedávame šancu každému??? Ved ak sa nám recept na oko nepáči, tak naň neklikáme!!! A hotovo!!! Čo ma však úplne zarazilo, tak je skutočnosť, že sa dnes objavil tento recept aj na fb Varecha s nadpisom"Tento Vám bude určite chutiť"............................. Vôbec sa mi to nepáči! Aký máte na to názor Vy?

@zareaguj


Diskusia k téme

iva63
a na tom fb sú nechutné komentáre ! Musel byť recept uvedený na facebook???
mijaita
@iva63 který recept máš na mysli? Tenhle dort?
 varecha.pravda.sk/recepty/nemecky-cokoladovy-kolac/33451-...

Mně ty komentáře urážlivé nepřijdou. A proč nepřidat kritiku, když si ji ta fotka zaslouží? Mně se třeba ten dort takhle líbí, ale ten plech tam ne. Takto neupravený a nevyšperkovaný mám radši, než ty napomádované, přesto jsou lidé, kteří jim dají přednost. Diskuze vyjadřuje pocity druhých a pokud nejsou doslova hnusně napsané, mohou majitelku receptu třeba i inspirovat. Aby se tu mohlo jenom a jenom chválit a bát se přidat kritiku, to by myslím nebylo zrovna přínosné. Mně se tu nelíbil jeden nick, jen jsem se pozeptala na názor a schytala jsem to tak, že si to příště už nedovolím. Takže také přínos. Držet ústa když se mi něco nelíbí nebo psát jen "úžasné, ukládám do KK" ? Tak nevím....
jody
Blbci sú všade, nedá sa im vyhnúť, treba ich odkázať do patričných medzí a platí to ako na FB, tak na Vareche.
iva63
@mijaita ano link je správny... ja som nechcela písať o tom, aby sme sa iba vychvalovali navzájom, ale ak sa mi niečo nepáčí tak nepoužívam vulgarizmy, ved sa to dá jednoucho napísať "nepáči sa mi to!"... alebo jednoducho preskočím recept...mňa skôr zaskočilo, to že recept som videla na fb...a tie komentáre k nemu-:(


mijaita
@iva63 FB bych tady neresila, to je uplne jina kategorie a mnoho lidi tam nejen nechodi, ale ani FB nema rado, nerku-li FB nesnasi. A pokud jde o diskuzi na varese, tam nikdo osklive nepsal. A u jednoho negativu je nekolik smajliku ! :-)
iva63
ok...možno boli tie nevkusné komentáre pre mňa silné, nepoužívam taký slovník!
evusik
nezdá sa mi, že by boli pod receptom nevhodné komentáre, ľudia len napísali že torta nie je pekná a to teda nie je.... ale zato môže byť dobrá... viem si predstaviť, že keby bola zaliata množstvom čokolády a tá by stekala dole na nejaký biely tanier.... alebo dať len jeden korpus nato plnku a kopec orechov a celé to zaliať čokoládou a mohla by aj tiecť po tanieri vyzeralo by to bombovo... lenže nie každý má fantáziu a nie každý má také to estetično, no skrátka nie je každý Michelangelo... to ale neznamená, že nemôže byť dobrý kuchár .-)
ubka
a ja si myslím, že Karin to tak dala zámerne :-)))))) nech sa zabávame !
torta je chuťovo fantastická, poznám ju, len trošku s iným dizajnom
iva63
milé moje varecháčky...ja som ozaj nechcela žiadne hádky...len mi bolo autorku receptu lúto...na tom varechačskom facebooku...tak som hned spontánne písala do diskusie..mne sa tu veľmi medzi vami páči..tak som chcela nech nám to spolu ešte dlho vydrží-:)))) a nech si nenadávame...
irenaw
tiež sa mi zdá normálne, že píšu tak aj tak. je tam aj dosť kladných komentárov a mne sa páči tiež. čo sa týka "FB" v tomto smere neexistujem a súkromne ho volám "asociálna sieť" ;-)
nonna
Súhlas s Tebou, Iva. Možno ako dve krajanky by sme si mohli kecnúť o kulinárskom umení aj priamo "z kukezu do kukezu", nie? Vidím, si skúsená gazdinka a pekárka, bolo by o čom.
mijaita
:-) jak mne se ta slovenstina libiiii ! "z kukezu do kukezu" :-) :-) :-) A to nemluvim o mnoha jinych. Tady se naucim vic, nez jsem precetla v knihach, diky !
iva63
milá@mijaita...a to si ešte nepučula, ako sa rozpráva po "nitránský"-:))))no ale o tej sa nedočítaš v žiadnej knihe, to by si musela rovno zavítať do ulíc mesta-:)))
mijaita
@iva63 možná že příští rok zavítáme! Nic není ztraceno. Během letošní cesty od Pienin po Blavu jsme naposlouchaly opravdu různé toniny :-) . Některé byly krásné, zvukomalebné, radost poslouchat .
risko74
Varechaci neblaznite!!na tomto webe ide o to podstatne a to nieco sa priucit a ziskat info ako si sprijemnit zivot dobrym jedlom,tak kaslite na neprajnikov a ich ignorujte!!kto nieje s nami je proti nam!!
risko74
teda ludovo povedane ide o nas a nie o chore vztahy,ktore na tento web nepatria!!!!!!!
kuchticka
@risko74 , sdielam tvoj nazor.

Niektori ludia si nevedia odpustit "rypnutie pod rebra" a mozna si ani neuvedomia, ze to moze znechutit, urazit, zaboliet.

Majme sa vsetci radi a porozumejme si, tak bude svet pre nas krajsi pri tolkych starostiach co kazdy mame.
anina6
risko74 a kuchticka úplne ste to vystihli, súhlasím s vami. ved na Vareche je fajn, teším sa na každý deň, na nové informácie a na ľudí, ktorých som v živote nikdy nevidela. tak na čo si zbytočne ubližovať. s úsmevom a dobrou náladou si nedajme pokaziť deň. nech je krásny pre všetkých.
evas13
Nevidím tu dôvod na rozširovanie vášni a zbytočných komentárov ako je "grc". Súhlasím s tými čo hovoria o jedle s rešpektom, pretože nie každý má tú možnosť jesť každý deň. Keď sa mi niečo nepáči obídem to a snažím sa rešpektovať toho druhého a o tom píše @risko74 a @kuchticka.
iva63
presne o to mi išlo!...k tomu som otvorila túto diskusiu...má to byť o vzájomnej tolerancii a rešpekte-:) ...všetkým, ktorí ste do diskusie prispeli,veľmi pekne ďakujem...teším sa na ďalšie krásne recepty a komentáre tu na našej vareche-:)
egreska
pozrite si tu rôzne fotky tejto torty,niektoré sú nafotené dosť "surovo",ale asi tak to má byt..iní sa s tým vyhrali,je to na každom..ale zase sa mi nepáči ,že sa "nesmú" písat kritiky do komentárov (pokial nie su vulgárne),to je tiež názor..kde je napísané ,že musíme len chváliť?  www.tastespotting.com/search/german+chocolate+cake/1...
nonna
@mijaita - vieš, ja rada používam expresívnejšie výrazy, ktoré si vymýšľam alebo preberám z iných jazykov, ale dávam to najavo buď úvodzovkami alebo veľkými písmenami. Aby bolo jasné, že nejde o "spisovštinu". A ak sa tu dozvieme niečo aj z tejto jazykovej oblasti, nemusí to byť zbytočné, ale aj užitočné. Alebo aspoň na odľahčenie či pobavenie. Želám Ti fajn okamihy s VARECHÁRČENÍM!
babidka
Nas doma ucili , ze na jedlo s nevravi ani fuj, ani grc, blivajz ci podobne nechutnosti .Toho by sme sa mali v prvom rade drzat .
No a ze ta torta dostala par kritickych komentarov ? Neublizilo to ani torte a ani autorke - za co ju uprimne povedane obdivujem :-) Ustala to , prezila to . Nie kazdy to dokaze - uprimne povedane ,ani neviem ci by som to dokazala ja .
Mali by sme si vsak vsetci uvedomit jedno - az na par vynimiek sme tu vsetci amaterski kuchari , fotografi aj foodstylisti . Niekto vie lepsie uvarit a nevie to pekne odprezentovat .Niekto zasa uvari jedlo " ziadna slava" ale dokaze to krasne nastylizovat a odprezentovat . No a su tu aj ludia co dokazu jedno aj druhe ... Ale vsetci by sme sa mali aj pri najkritickejsich nazoroch drzat zasad slusnosti a neurazat inych .
hubata
A čo keď autorka má takého syna ako som mala ja, že som nič nestačila ozdobiť, alebo na drobno pokrájať?
Keď som krájala štrúdľu, tak mi ju vzal z ruky a zjedol cellú "nohu".
No a čo?
levandula
suhlasim so vsetkym, co napisali mijaita, evusik, egreska a na 100% babidka. podla mna kazdy musi vediet prijimat aj kritiku, hlavne ked to ma pomoct danej veci, ved popri kritike boli napisane rady, ako torte pomoct. Vacsina su amateri a preto si myslim, ze kazdy nazor a dobre mienena rada iba pomozu autorovi posunut sa o kusok dalej (ale to samozrejme nehovorime o vulgarizmoch a urazkach) to je o komunikacii medzi inteligentnymi ludmi
evanaaa
Neviem, či sa mi to len zdá, ale mám dojem, že tu bolo viacej tých komentov, diskusia bola dlhšia, ak ano, potom sú asi vymazané......
@iva63 , na FB je veľa Varecháčok, vytvárame tam rôzne skupiny a je nám tam veselo, žiadne hádky a pod. A je tam aj veľa receptov odtiaľto prenesených, lebo, ako si všimneš, je tu možnosť pri každom recepte dať ho na FB. Ja som tam a je mi dobre medzi virtuálnymi priateľkami odtaľto, neľutujem.
iva63
@evanaaa odbočujeme od diskusie...ja tiež dávam like receptom na varecháčskom fb, tiež ich dalej zdielam svojim priateľkám, tiež sa teším, ked mi tam naskočí z varechy niečo nové ...s tým problém nemám...opakujem, že to bolo včera také spontánne...(možno urýchlené, že som to dala do diskusie) ale chcela som vyjadriť svoj názor, že som proti používaniu vulgarizmov, sme ludia!!! len tam moja diskusia smerovala...všetko ostatné je v poriadku...mne je tu dobre...pracujeme v zahraničí, tam nemám možnosť ani čas komenovať alebo diskutovať, alebo recepty pridávať...teraz som doma...tak som chcela aj ja vyjadriť svoj pocit, že mi je na vareche dobre a že nech tu zase je tak ,ako bolo...bez tých nadávok...a na tom fb to bolo nechutné ako tam komentovali vcerajší recept..ale ako som dnes ráno videla, tak receptík už zo stránky fb varechy - zmizol...-:)
iva63
varechu sledujem od januára 2011...minulý rok v lete som sa zaregistrovala...teda ja vás poznám...sledujem vaše recepty,ktoré ukladám do mojej kk...hned aj skúšam...sú tu fantastickí ľudia, ktorých obdivujem...a nikdy som im to nepovedala ani nenapísala...lebo nie každý má možnosť stále pristupu na internet..som rada,že večer môžem vždy stráviť svoj čas na vareche....ja nikomu nič kaziť nehcem...je mi lúto, že sa diskusia uberá týmto smerom-:(
honestka
Ak tato torta aj nevyzera podla predstav mnohych je ozaj vyborna!

TI, ktorym sa podarilo prist na navstevy sem do dalekeho zapadu by zrejme casto boli pocteni, keby si domaca pani /a nemusi byt ani Slovenka/ urobila tolko prace, aby vas takouto tortou pohostila namiesto obycajnych chips. Mnohi, co mali skusenosti to snad uz aj v komentoch vyjadrili, pretoze debata na tuto temu bola velakrat.

Bez velkej urazky by som to prirovnala mozno aj tak, ze ked k nam prisla nedavno do mody potahova masa /fondant/ tiez mnohe vytvory vyzeraju oproti tunajsej technike nevzhladne. Avsak sa zrejme nebudeme divit po rokoch skusenosti, ked techniku dostanu do svojich tvorivych ruk.
Preto dnes uz aj my co sme vonku vidime ten obrovsky rozdiel a hovorime nie nadarmo, ze k slovenskym a ceskym kucharkam sa malokto moze postavit zarovno aj ked sa tu domorodci na stenach predvadzaju s roznymi rychlo kvasenymi diplomami...

Nie vzdy sa ma kritizovat hlavne, ked sa recept len precital!
evanaaa
@iva63 , Ivy, už to chápem, dík za vysvetlenie a máš pravdu, ja na FB síce som, ale niekedy sa aj mne vlasy ježia pri čítaní komentárov k niektorým článkom a príspevkom.
jerica
@iva63 konštatovanie , pravdivé.
Bolo by na čase , aj adresne dať na vedomie (nevhodné) , poučiť prispievateľov, že nemiestnými a urážajúcimi komentami a vyjadreniami , k danému receptu neslušne a drzo okomentované , bude jeho koment adminom vymazaný:-)
Škoda, ak by ďaľší z prispievateľov vynikajúcich receptov, kvôli nespratníkom, čo sa odbavujú na receptoch , odišli z portálu varecha.sk .
jerica
máš nový nick , páči sa mi :-)) milééé:-)