Rôzne

...ošatky

mojack - fotkamojack, 4. januára 2014

... chystam sa na chlebik, ale potrebujem na kysnutie ošatku. Ma
niekto vedomosti kde kupim ? Viem google je šikovný ale osobne
skusenosti neprezradí. :-((( Ale varecháčky si pomôžu :-)))
Kamoška mi da kvasok ...a idem na to.

@zareaguj


Diskusia k téme

luss44
aká náhoda, práve som tiež sliedila po "chlebových" stránkach na nete po ošatke a v jednej českej diskusii som sa dozvedela, že ju majú aj v KIKA predajni. Na FB je skupina Pečempecen, chlebová poradňa :)
mojack
... luss44, vdaka.
už tam " beham" - Je to krása, tak už len zabehnuť do KIKA .
smejkad
nie, iba vystaveny historicky exemplar v MT :-(
ale kysne aj v mise, aj v hrnci kvaskovy chlebik, tak netreba dalsi predmet na zaberanie miesta
alebo mi nieco uslo?
kimlo
Doteraz som nechával cesto nakysnúť v mise a potom pomocou škrabky preklopil do pekáča, teraz však chcem piecť na plechu a ošatku potrebujem na vytvarovanie bochníka ktoý len na pekáč vyklopím...vraj na plechu je to iný level pečenia ako v pekáči. Ide o kváskový chlieb.
smejkad
@kimlo , ja pouziva kombinaciu tvojho postupu na kvaskovy chlieb a postupu na nemieseny chlieb
vymiesim tuhe cesto ( kvaskove ), jeden - dva krat ho prelozim na doske a ked ho prekladam posledny raz, dam ho do vymastenej janskej misy (ovalnej) mrzkou stranou hore, necham podkysnut, do rury dam vyhriat ovalny pekac ( ako ked sa robi nemieseny chlieb ) a potom ho tam preklopim peknou stranou hore, narezem a supnem do rury, vyklopi sa bez problemov, aj ked treba trosku cviku aby sa pretocil presne a na plech to podla mna pojde este lahsie ako do pekaca, ja totiz pekavam cely cas prikryty, moji nelubia korku :-(
smejkad
ahoj @havino
penazi ani miesta nazvys nieto, povedz mi prosim ta, ci pri kysnuti v osatke je aj nejaky iny rozdiel okrem tvaru ?
a este taka otazocka - mohol mi kvasok po par tyzdnoch pouzivania skysnut ?
kimlo
@havino posli mi prosim do TS ktore typy osatiek mas a ktory je konkretne na obrazku. Dik.
havino
@smejkad , rozdiel nie je v chuti, len tvar, ošatka udrží aj menej tuhé cesto, vytvaruje pekne, vkladanie chlebíka na vyhriaty plech, alebo kameň , to už je cítiť rozdiel, chlieb má inú spodnú kôrku, ale ty máš v celku dobrý grif na pečenie, síce si ho musí človek natrénovať, ale predstaviť si to viem
kvások? ako skysol? koncentrovaný kvások, čiže v malom množstve v chladničke je cítiť kyslosťou, ale skysnúť neviem, akoby sa mohol, kvások čo čítam, komu odišiel, tak splesnivie, alebo cítiť acetónom
kimlo
tak tak..kvások krásne voní, ovocnou kyselkavou vôňou..
smejkad
ta vona samotného kvasku nieje neprijemna, trochu ma nadych ako ked sa robi ovocne vino, ale chlieb po upeceni mavam kyslavy
havino
@smejkad , to je potom iný problém kvásku, napíšem ti do TS moju mailovú adresu, nech sa tu nerozťahujeme a napíš mail, na príčinu prídeme, veľké množstvo kvásku či nedržíš v chladničke, treba ho omladiť