Zelenina pod vodou

furdica - bez fotkyfurdica, 11. júna 2010
Aj vy rozmyšlate o tom aká bude tento rok povodní uroda? čo nám budu nukat na trhoch? videla som ako vytahovali z vody mladý zeler vlastne z blata alebo zo splaškov z kanalizacie umyvali ho a pekne balili do bedničiek na druhý den boli na trhu a vo velkom nukali a čo bude dalej? mlade zemiačiky ? fajna paprika? ta prežila par dni v maraste ale čo do seba nasala pri raste? ja osobne tento rok nekupimz trhov nič viete si predstavit čo všetko budu obsahovat tie rastliny? pestcidy budu len čerešnička na torte
@zareaguj


Diskusia k článku

tinca
@furdica veď v marketoch je aj tak všetko z dovozu a na trhoch hlavne v záplavových oblastiach treba byť opatrní, lebo trhovníci vedia chváliť do nebies.
jezibabka1
v telke sa o tom bavili, aby ľudia radšej takuto zeleninu vyhodili, lebo je kontaminovana, ale človek fakt nevie, čo mu v obchode ponúknu:(
bozulka
Je to smutné,ale bohužial si nikto a nikde nevyberie.Ani v marketoch to nebude asi lepšie,to by sa kontrolori asi zbláznili a aj tak sa nič nevymyslí.Veď tie záplavy boli nielen po celej Europe,ale aj inde vo svete a kto nás v takejto situácii ubezpečečí,že je všetko zdravé,nekontaminované?Budeme jesť viacej mäsa a mliečných výrobkov?Ale zvieratá treba tiež kŕmiť a čím?Samozrejme budeme dávať viac pozor pri nákupoch,viac ovoniavať a potom sa nadarmo nehovorí:Čo oči nevidia-srdce nebolí! Tentokrát to bude platiť nielen o láske...
tinca
@bozulka len problém je v tom, že baktérie salmonelu, e-coli a.p. nevidíš,tak umývať a umývať a ako hovoríš zamestnať čuch a chuť.
zela
Pomaly,ale iste sa otravujeme už dlhé roky,zvykli sme si a zdá sa,že nám to neprekáža. Aký vzduch dýchame? Kontaminovaný.Zamýšľame sa o tom,koľko aut-osobných,nákladných je na našich cestách - všade po Európe?Akú vodu pijeme?Upravovanú.A je dosť dobre upravovaná?Čo jeme? Pôda je znečistená už dávno,a tak zelenina,ovocie,ale aj mliečne výrobky a mäso sú dávno znečistené-kravičky sa pasú na pasienkoch - ani pôda nie je uchránená.Takže nebojme sa sme zocelení - dýchame,pijeme,jeme a sme tu.
furdica
Asi nam neostane nič ine len si sami dopestovat a vyrabat stravu.Takže hor sa na lacne a dobre recepty .Ozaj ako varim zistujem že tych ingrediencii čim je menej tym je jedlo lepšie. Ked pečiem kurča staci sol cibula a inokedy paprika a tak s piatich šiestich ingrediencii urobene jedlo je najlepšie zvyrazni sa hlavna chut jedla Asi budeme menej vymyšlat a aj zdravši budeme Mne napriklad moja babka vravela že nikdy nemiešaj v jedle cibulu a cesnak vraj sa pobiju a dnes skoro v každom recepte su obe Mam doma zlate dedičstvo kucharsku knihu os Santnerovej z roku 1930 tam su recepty Niekedy sa nasmejem tym nazvom a mieram ale vela veci od nej varim dnešne kucharske knihy toho vela nevymysleli myslim pisatelia zberači receptov tych knih
frezia68
@furdica ,rada by som s Tebou súhlasila,čo sa týka dopestovania......len kde,ak nemám záhradku?A balkón mi tak vystačí na bazalku,čili papričku,pažitku.Ale máš pravdu,že na trhu radšej nekupovať...a to mám už zavarený džem z jahôd trhových.Ale boli pekné,nezablatené,tak dúfam že aspoň nie zo zaplavených oblastí.A @zela má pravdu,rokmi si zvyšujeme imunitu voči všetkým kontamináciám,len tá salmonela.......a všeličomu po záplavách asi ťažko.......
kuchtik
milé varechárky, u nás dole na juhu sú tiež trhy, a keď už je na trhu v hyypermarkete nekupujem ani ovocie ani zeleninu, má to úplne inú chuť a zopárkrát pokým boli deti menšie som si dala robiť na vlastné triko rozbor na pesticídy a hynojivá a bolo to lepšie ako z dovozu
kuchtik
opravujem preklepy - hypermarkete, hnojivá
u nás dole na juhu záplavy neboli, len mi slováci sme tu v menšine
sovka62
Bude to veru ťažký rok. Nedá sa predpokladať, že by niekto, kto mal zaplavenú záhradu a niečo z nej zachránil, nešiel na trh. Veď aj tak má obrovskú škodu, tak čo sa bude starať o naše zdravie, hlavne, že niečo utŕži.
sairaam
Nedá mi, aby som sa nezapojila do tejto diskusie a nepodelila sa o svoju čerstvú skúsenosť.Včera ráno mi zazvonili chlapci z Poľska, že či nekúpim jahody za dobrú cenu. Cena bola dobrá a jahody prekrásne - v dvojkilových košíkoch. Tak ma nemuseli nahovárať, lebo moje jahody na záhrade ešte iba začali kvitnúť, viete - horný Liptov. Ale prečo som ja tie jahody najskôr neochutnala? To som urobila, až keď boli chlapci "odfrčaní", keď som si jahôdku umyla.
Také krásne jahody, také čistunké, ako maľované!!! Ale tá chuť - žiadna. Ani sladké, ani kyslé, ani nijako aromatické. Ja som prvý krát v živote kúpila jahody a to bude aj posledný krát. To takto chutia vždy kupované jahody? Mám dilemu, čo urobiť s týmito?
Na misku som dala mužovi, dve zjedol a ostatné nechal tak. Tak som všetky umyla a dala do mrazáka. Tak poraďte, čo s nimi? Na moje teda nemajú, iba som si pokazila chuť.
frezia68
A ja som z takýchto uvarila džem a teraz mám obavy,či je aj zdravý.Lebo,tie jahody musia byť ošetrené,len čím?Totiž pri čistení sme nemali chuť jesť a odložila som na misu do chladničky,že niečo urobím......Oni aj po troch dňoch boli krásne a vôbec žiadna pleseň,či hniloba.A keď sme mali domáce?Okrem toho,že krásne voňali,aj sa skoro kazili........tak neviem.?A to som kúpila 10 kg,lebo chcem dať aj rodine.Áno @ sairaam,takto chutia kupované z Poľska,aj z rôznych reťazcov...........
furdica
To ovocie je konzervovane plynom neviem čo všetko obsahuje ale nejake latky proti pliesnam asi dusik a su obrane nezrele preto ta nechut všetka zelenina prepravovana z dialok je tak konzervovana či je to zdrave??? ja si radšej urobim svoje aj ked menej nie každy rok su jahody niekedy mame rok jablkovy niekedy čerešnovy , rebarborovy a pod. podla toho čoho je v zahrade vela .viem tí čo nemaju zahradu maju iny problem ale treba sledovat dianie na trhu .napr. vlani bola nad uroda jablk treba bolo narobit pretlaky a pod. aspon ja to tak robim
sairaam
Furdica, ďakujem, myslela som si to, len som nevedela ako to robia.
Ešte aj dnes sú krásne červené a nezhnité tie, čo som nechala v chladničke. Vôbec nezmenili farbu, no Bože môj - čo to jeme...
vodnicka
a z tohto dovodu rozmyslame s muzom o domceku s velkou zahradou..lebo ma uz ani do obchodu nebavi chodit..byt co najviac sebestacnymi..ked si spomeniem na domace paradajky, v ktorych to slnko citit..a ochutnam z hypermarketu..tak mi je smutno..ze kam my spejeme..nuz a to s tymi trhmi..som trosku sokovana..ale co by clovek nespravil aspon pre nejake potesenie, ze nieje az tak stratovy..
furdica
no tento rok je aj v zahradach malo urody kde nebola povoden tam prišiel ladovec ale človek ktori žije s prirodou je pokorny a dakuje aj za to malo čo mu priroda da nme napr ladovec odil čeršne na 50 perc. a dalšie mi pojedli škorce nemali nič v poli tak mi ostalo zopar na ochutnanie ale bolo to zaujimave ja na rebriku z dola a škorce z hora na jednej čeršni ale naozaj napriek všetkemu mat svoju zem a urodu to stoji za život na dedine ja mam dost velku zahradu a je tam všeličo a nie take _púekne ako sused usporiadane nme kludne vedla mrkvy rastie nechtik pri paradajke aksamietnica pod trubkovcom žihlava to je podla mna živa priroda .Tak len si kupte zem a uvidite ako vas to obohati Nie každy je na to ale najdu sa nadčenci prajem vam uspech PRE VODNICKU



 



TOPlist