Želatína

sovka62 - fotkasovka62, 10. júla 2012
Rea1 pridala recept na uhorky, ktoré sa zakrývajú celofánom. Tak som si spomenula:
Asi pred dvomi mesiacmi som robila koláčik, do ktorého som potrebovala želatínu. Z linky som vytiahla plastovú krabicu, kde držím také veci. želatína, salajka, tekuté príchute do pečiva a pod. Vybrala som tenučké plátky želatíny, starostlivo nastrihala na menšie kúsky, namočila do studenej vody a robila som si iné potrebné veci. Keď prišla želatína na rad, zdala sa mi málo rozmočená, ale stála vo vode skoro hodinu, tak to muselo byť dosť a hotovo. Vložila som ju do roztoku, ktorý mala zahustiť, postavila na sporák, miešala a čakala som, kedy sa začne rozpúšťať.
Voda sa zohrievala, už sa mi videla horúca, hádam reku začne o chvíľu vrieť a to by bola chyba! Len tá želatína ostávala stále rovnaká, nie a nie sa rozísť. To mi sa mi už čosi nezdalo, tak som opäť vytiahla krabicu, prehrabala tie papierové vrecká v nej, nakukla a v tom ma trklo. Veď na tej "želatíne" čo som strihala nebola tá mriežka! No jasné, nastrihala som celofán, ktorý som do krabice uložila pred mnohými rokmi a hoci ho nepoužívam nechala som ho tam, veď sa raz môže zísť.
Tak mi treba, nebohej šporovlivej. Ale už je vyhodený, potvora, nebude ma pliesť!
@zareaguj


Diskusia k článku

pivonka
No, ja keď niečo veky opatrujem a konečne to vyhodím, onedlho to urgentne potrebujem. Neobanuješ? :-)))
kuchticka
Usmevny zaitok @sovka. Ja som zasa zo zelatinou tiez raz "zamachrovala". Bezne pouzivam zelatinu v prasku, ktora sa rozpusta v studenej vode, ale u nas predavaju zelatinove vyrobky ktore sa nasypu do vriacej vody a su hned rozpustene. Potrebovala som trochu zelatiny do slahacky na tortu, tak ako som ponahlala zaliala som zelatinovy prasok vriacou vodou a bola z toho taka tuha gulocka, ktoru som uz nerozpustila a do slahacky nemala co dat.
mama3chlapov
ďakujeme za pekný zážitok. Ja presne ako @pivonka , keď vyhodím, na druhý deň by sa mi zišlo, hoci to tam ležalo roky. Alebo viem uložiť tak perfektne, že to nikdy nenájdem :o) a to si vždy poviem, tu to určite nájdem, veď kde inde by som takú vec logicky dala. Ale po čase sa mi logika zmení a ja to nenájdem.
rulik
ja takto už asi rok prekladám ryžový papier,keď ho nepotrebujem stále mi pri niečom zavadzia a keď sa konečne vyberiem,že ho spotrebujem tak ho neviem nájsť
rea1
@sovka , a nešušťala ti ta zelatina? a ten celofan budes urcite este tento rok potrebovat, ver mi. :-)))
priznam sa aj ja s niecim. nepouzivam kupovanu vegetu, robievam si doma sama. a a minuly rok sa mi akosi nechcelo, tak som si zobrala od kamosky. lenze ta jej ma inu farbu nez na aku som zvyknuta. dala som do flasky, flasku do kredenca a kedze v mojej hlave ostalo, ze som vegetu nerobila, tak som na nu operativne zabudla. minuly mesiac, ked som isla robit hovadzi vyvar ma napadlo, ze ved ty ťapša, mas tam vegetu, prisyp! tak som dala maso, vodu, ostatne cary mary a nakoniec som prisypala vegetu. neviem, co ma to napadlo, nikdy to nerobim, ked som chcela flasku odlozit, tak som ju ovonala. preco, preboha, vonia tak sladkasto? ved ja pred pouzitim vzdy davam nadobky do umyvacky? a potom ma napadlo: synova znama mi uz davnejsie poslala akusi kavovu zmes, uz aj s mliekom to bolo a ked sa mi podarilo nieco z toho spotrebovat, zvysok som nasypala do flasky, nainštalovala do kredenca k ostatnym flaskam s koreninami a takymi tymi onymi a zabudla na nu, lebo ja take nepijem. a kedze kamoskina vegeta bola takmer rovnakej farby, tak som miesto nej nasypala do polievky kavu s mliekom. keby som to nebola uplne nahodou ovonala, mali by sme polievku - no bola by som ja hrešila ako pohan. takto som pekne mile maso vylovila, dokladne poumyvala, obsah hrnca vyliala a prichystala vsetko znova. bez vegety. a kavu aj vegetu som vyhodila. niet nad vlastnu vyrobu.
evusik
@sovka s chuti som sa zasmiala... aj mne sa občas stane, že niečo zamením, ale oveľa častejšie sa mi stáva, že nejakú vec opatrujem, zavadzá mi, ale stále si hovorím, že veď sa zíde, potom sa naštvem a pri upratovaní vyhodím a just ako na potvoru za týždeň, za dva potrebujem a nadávam si, že prečo som vyhodila.... zákon schválnosti...
irenaw
každému sa občas zadarí, úplne ten celofán vidím a tuším, že by sa to ľahko pritrafilo aj mne, tiež používam plátkovú želatínu. výborne som sa pobavila, ďakujem :-)
margaretka28
Pobavila si ma a hned som si spomenula na kávu čo mi uvarila moja 11-ročná dcéra.Mala som veľa práce v záhrade a tak som ju poprosila,nech mi uvarí kávu a prinesie mi ju von.Ešte som jej povedala,že vodu do trištvrte šálky a ostatné mlieko.Pijem nesku,ale ked mi ju priniesla,zdala sa mi akási čudná,na povrchu plávali zrniečka a tak som sa spýtala,či sa nezmýlila a nespravila mi zrnkovú."Nie mama je to Neskafé klasik"!Až ked som si uchlipla,pochopila som....Moja káva chutila ako paprikáš......:-))) Dcéra mi zaliala mletú papriku ! Ja mám sklenené koreničky s dreveným vrchnákom,ale potvory majú strašne úzke hrdlo a tá paprika sa do nich zle nasýpa,zvlášť z veľkého balenia,tak som sa raz naštvala a papriku nasypala do pohára od kávy.Mňa by to nepomýlilo,lebo v tej skrinke mám takú krabicu a mám tam aj iné koreniny,ktoré sa nezmestia do koreničiek a kávu mám na druhej strane voľne postavenú,ale to ona nemohla vedieť a tak sa doteraz na tom bavíme...
rea1
@margaretka , je to prihoda, na ktoru sa s usmevom spomina. lenze kamarat, ked bol este pubertak sa takto napil lúhu, ktory si jeho mamka odliala do pivovej flase. to boli ine fukoty! jazvy po operaciach a hltan "vyrobeny" z vlastneho creva ma dodnes. ale dopadlo to dobre, dnes sa na tom obcas tiez pobavi.
zdezda
veselá a milá príhoda, sovka :-)
mám známu, ktorá piekla kura aj s drobkami v sáčku, v trupe a párky v igelitovom obale, no nie omylom, ona bola presvedčená, že sa to tak má, proste trdlo :-)
marianne69
:-)))) @sovka ja doteraz neviem zo zelatiny urobit absolutne nic,ja ovocne kolace pre istotu zalievam ztatym klasom rozmiesanym v kompote,dzuse alebo sirupe....ale som spokojna s tym....@zdezda nieco podobne sa stalo kamaratke:vravi pubertalnemu bratovi,ze Martin hod si kura do rury a upec si ho...a on hodil...aj so sackom,ake na linke nasiel,take hodil...az ked bol v chalupe neznesitemy smrad,doletela co sa robi,nadavala mu do idiotov,tak sa branil:...si povedala: hod kuca do rury!!!!!
jerica
milá @sovka ,
Celkom úsmevný zážitok , to čakanie si viem predstaviť,nie a nie roztopiť, neviem či si sa rozčúlila, ale potom určite si sa nad tým pousmiala . Mne sa stane omyl, ked si nedám okuliare , potom si na seba nakydám, aká som lenivá dať si okuliare :-(
Priznám sa bez mučenia , so želatínou som sa neskamarátila , ale na celofán si sponínam , moje začiatky zavárania sa spájajú s celofánom a gumičkou.
sovka62
Ďakujem za komentáre, teraz som sa pobavila zase ja. Viete, ja som sa ani veľmi nenaštvala, našťastie som mala dosť času omyl napraviť a skoro nič som nezničila, ja som sa skôr nad sebou zhrozila, to už som naozaj taká nemožná!? Veď s tou plátkovou želatínou robievam roky, tak ako je možné, že som sa pomýlila? Ale mám aj poľahčujúcu okolnosť, dole vo firme máme už asi tri roky celofán natočený na kotúči (toľko ho je, že ma iste prežije) a z neho striháme, keď potrebujeme niečo zabaliť. Ten ale vyzerá úplne inak ako to, čo som namočila, je oveľa tenší a priesvitnejší. Po rokoch som zabudla, že celofán na zaváranie je hrubší a žltší, teda aspoň tento bol a dodatočne som si uvedomila, že to bol celofán pribalený k nakladaču.
hubata
Vďačná, úsmevná téma @sovka62. Tiež odkladám všetko čo sa môže "ešte niekedy zísť" - ale obyčajne sa vtedy zíde keď to už vyhodím a ja to ešte stále doma hľadám ......
honestka
ako dobre padlo hned zrana sa zasmiat - vies ako sa hovori iba na zlom sa clovek pobavi a pritom si popomina na svoje mindraky, ktore prezil ako zaciatocnik v kuchyni.

ja ked som prvy krat robila udenu krupovu polievku, zdala sa mi velmi riedka oproti tomu co varila mamka. tak om urobila zasmazku a viete si predstavit tu kapakucu?- nedala sa ani nabrat vareckou, bola ako beton, /hoci chutove dobra/- keby som ju bola riedila vodou, asi by sme ju jedli donekonecna, alebo druha alternativa by bola pozvat panelak na hody...
pivonka
@rea1 , možno by si bola vymyslela nový recept so svetovým ohlasom. :-)) Veď koľko výborných jedál vzniklo omylom či nedopatrením.
sovka62
Asi sa nám každej občas "darí", vtedy nás to zaskočí, ale nevadí, neskôr sa máme na čom pobaviť. Ďakujem vám, je mi tu s vami taaak dobre......
stefanm
..proste "ženské" . Nadriadené pohlavie , nenahraditeľné !!! A popletú si celofán s platkovou želatinou , čiernu kávu s červenou paprikou , vegetu so sušeným mliekom a pod . Ktovie na čo všetko vy pri varení myslíte !!! Však keď varím tak si dopredu premyslím , že čo a ako , skontrolujem dobu trvanlivosti vecí ktoré budem používať a nerozmýšľam pri tom o tom , že mi ešte treba požehliť a kedy sa vráti konečne manželka z "kaviarne" domov ! Proste varím - tak myslím na varenie !!! Nie ?? Ja som si v živote ešte nič nepoplietol . Okrem života !!! :) .... A to som si na 90% percent istý , že vám píšem 100%-nú pravdu !!! ... (...to som si zavaril! ) .
Ale zo zdravotných dôvodov tu asi mesiac nebudem tak mi "nakladajte" koľko chcete .
A , pokiaľ sa to len trošku dá , riaďte sa heslom Českoslovenkého humorného časopisu z minulého tisícročia "Dikobraz" , ktoré znelo : "S úsměvem jde všechno líp" . Pre mladšiu generáciu , ktorá už začína mať problémy s češtinou , preložím : "Keď sa pri práci rehlíš tak sa ti zdá , že sa ti všetko ľahšie darí ako to v skutočnosti je" !!!
jamalinka
chlapom sa to nemôže stať preto, že nedokážu robiť a rozmýšľať nad viacej ako jednou činnosťou a u nás žien je to preto, že mi robíme a aj rozmýšľame nad viacerými činnosťami a vecami naraz čo naozaj muži nedokážu, myslíme a robíme veľa krát aj za Vás....... ha.....ha......,
jamalinka
opravujem hrúbku mi - na my!! to sa mi stalo asi tým rozrušením z príspevku od muža .....
irenaw
jóóój @stefanm keby som pri varení myslela len na varenie, to by bola nuda. keď si zatiaľ môžem premyslieť, čo ešte treba stihnúť a čo potom vo voľnom čase podnikúť. ani nezbadáš a kilo cibule pred tebou leží pokrájanej na márne kúsky a pritom si ju pôvodne chcel mať na kolieska ;-D
sovka62
@stefanm , no ale nám sa ťažko sústreďuje, pretože my pri varení myslíme na VÁS! A potom popliesť celofán so želatínou, to už je hračka.
zvoncek
výborne, sovka, dobrý odpal pre Stefana,
pobavila som sa, nuž v kuchyni sa stávajú niekedy neuveriteľné veci,
ako vravel náš nebohý otec, zas tu boli škriatkovia , nič nie je na svojom mieste
stefanm
@sovka veď to , že na NÁS myslíte len pri varení !!! My muži , na VÁS , ženy(!) , myslíme stále .A popletieme si iba ak čas príchodu z piva domov .
sovka62
@stefanm , teda na nás myslíte aj pri tom pive? Akosi sa mi to nechce veriť, veď by ste nás to pivo hádam vzali so sebou?
hubata
@stefanm ak pri varení myslíš na to isté na čo aj my - tak si pekný sviniar! A želám skorý návrat medzi nás, budeš nám tu chýbať: kto nám pošle na mieru ušité video???? Tak sa ponáhľaj......



 



TOPlist