upratovania zásuviek, prezerania starých fotografií... Pri takomto prezeraní som objavila jednu obálku s receptami, ktoré som zapísala asi pred 40-timi rokmi pri akcii žien v našej dedine, ktoré sa rozhodli v čase fašiangov urobiť výstavku starodávnych zákuskov, koláčov, ktoré napiekli a vystavovali spolu s receptami.
Písala som tak, ako diktovali a po záhorácky. Dnes vám pár napíšem a ak by sa vám páčili, tak ešte pridám ďaľšie:
Smažené šišky.
1 kilo múky /pulka krupičkovej, pulka haudkej/, trošku osolit, 5 žútek, trošku oleja. Z 10 deko kvasnic a trošku cukru si urobíme kvásek, šecko potom zmíšáme a necháme vykysnút. Potom robíme šišky a vysmážáme ich.
Boží milosci.
10 deko margarínu, 10 deko múky špeciálky, 50 deko múky huadkej, 2 žútka, 2 užičky octu, 1/2 balíčka múdrej huavy, 1/2 hrnka piva, 1/2 hrnka mléka. Dobre vypracovat a 3x prevalkat. Kolečkem nakrájat na štverečky, v prostredku urobit dvje čárečky. Na sádle dobre rozehrítem smažit a potom posypat cukrem.
Zázvorníky.
Ked sú maué vajca tak 6, ked sú vječší tak 5, 1/2 kg cukru mletého, 1 deko friškej soli, 4 užičky putru roztopeného, 1 zázvor, jednolitrový hrnek múky špeciálky. Cukr a vajca dobre vymíšat, pridat friškú súl a zázvor, dvje hrsci múky a putr.Míšat aby sa to nezgrcuo. Múku pridáváme po hrscách, až sa šecka mine. Na desce vyváláme a necháme 2 hodziny odpočinút. Potom formičkú vydarujeme a dáváme na plech /obrácené/ a zas sa to nechá 12 hodzin stát. Potom pečeme.
Trdua.
Kvasnic moc, cukru máuo, žútek podlá teho, jak komu nesú slépky, múka polokrupičková, kúšček putru. Omálá sa to v orechoch,polévá putrem a na takem gulatem válečku sa to peče nad prímym ohňem. Po upečení sa to zjí .
Veselý fašangový čas želám a dobré pečenie, či smaženie!
Také slovíčko ako je "oneho" má medzikontinentálne použitie a vraj ho mala zbalené v kabelke aj kozmonautka Tereškovová keď letela na Mesiac, lebo šporovali miestom v rakete.
Krásne výrazy: huadká múka, putr, formičku vydarujeme, máuo, nezgrcuo, omála, hodziny, žútek ..... Asi tie recepty máš písané naslinenou inkustovou ceruzkou. Moja babka mi tiež jeden taký recept zanechala a volá sa že: "zmrzuá čokoláda".
Ale najviac sa mi páči prášok do pečiva: "múdra huava" t.j. v elektronickej podobe prdopeč.
poradim knižku, napr. V Kiripolci svine kujú a ďakujem vyznanie záhoráčtine.
@hubata
veru nezabudla, aj keď som len taká polovičatá. A to "oné, ondzené, onakvé, oneho..." je skutočne slovíčko parádne. Len keď sa podarí niekomu veta :"oné, jak sa poví oneho", tak je trochu ťažko prísť na to, čože nám to dotyčný chcel povedať, ale ...
@irenaw
som rada, že som potešila a istotne pridám aj ďaľšie.
Jedno kilo muki (polovička krupicovej,polovička hladkej) kuščik posolic,pejc žoltka,kuščik oľeja.Z dzešec deka droždža a kuščičko cukru spravime kvasek,šicko potom zmišame a nechame vikisnuc.Potom robime krepľe a vipražame jich....:)....
dovolil som si preložiť recept aj pre nás "Šarišanov" ...
dakujem za preklad :)
@kuchticka
odpoved si nasla v prispevku od eevapa. Friska sul - salajka, putr je maslo
@eevapa
putr pouzivali uz len ozaj stare kucharky, ci vobec stari ludia, inak bolo masuo. A recepty este pridam.
pridávam vtip:
- Súsedo, co robíte s objedem, ked mužovi nechucí?
- Ná necham mu ho k večeri!
- Ná Francku, od čeho je tá tvoja Agneša taká schudnútá?
- Od čínskej diéty, tri týdne jedua enem slepačí polévku.
- S rezancama?
- Coby, paličkama...
som rada, ze sa mi ozyvaju potesene zahoracky a nezahoracky tiez, lebo vraj ked sa mracime potrebujeme nato 67 svalov. Ked sa usmievame len 16. Usetrime si teda pracu, nie?
@stefanm , ja som poprve pocula vychodniarske narecie ked mi bolo uz 25 r. Mali sme susedu z vychodneho Slovenska, ktorej som nerozumela co hovori a moj manzel nie je Slovak, ten bol celkom vedla ked zacala rozpravat. Neskor rozpravala i trochu zrozumitelne, najma ked sa snazila skontaktovat toho mojho, lebo sa jej velmi pacil a ona slobodna. Ci som mala obavu? Ani nie, len neviem co sa dialo ked som bola v nemocnici 4 dni.
@jelenik , aj ja som "hrdá Záhoráčka" hoci tam už nežijem od roku 1956,ale snažím sa do Malaciek chodiť ako sa dá,rodičom žiaľ už na cintorín,ale mám tam bratov,a veľa rodiny.Keď som žila v Čechách a rozprávala "po slovensky" všetci si mysleli že som z Moravy len nevedeli z ktorej časti :-)).
Do práce cestujem denno denne a cestovala som do blavy rôznymi smermi. A už som si veľakrát uvedomila aké krásne je Záhorie, či už idete cestou na Podhorie, Borský Mikuláš, Malacky a koľko zvery je v našich lesoch, nie je nič výnimočné vidieť veľké stádo sŕn, jelene, divé svine, mufĺony, líšky.
@Jelenik recepty som si uložila, v tom nárečí nemajú chybu.