Už sa fašank krácí, už sa nenavrácí

jelenik - fotkajelenik, 12. februára 2012
Takáto zima je dobrá akurát nato, že sa konečne pustím napr. do
upratovania zásuviek, prezerania starých fotografií... Pri takomto prezeraní som objavila jednu obálku s receptami, ktoré som zapísala asi pred 40-timi rokmi pri akcii žien v našej dedine, ktoré sa rozhodli v čase fašiangov urobiť výstavku starodávnych zákuskov, koláčov, ktoré napiekli a vystavovali spolu s receptami.
Písala som tak, ako diktovali a po záhorácky. Dnes vám pár napíšem a ak by sa vám páčili, tak ešte pridám ďaľšie:

Smažené šišky.
1 kilo múky /pulka krupičkovej, pulka haudkej/, trošku osolit, 5 žútek, trošku oleja. Z 10 deko kvasnic a trošku cukru si urobíme kvásek, šecko potom zmíšáme a necháme vykysnút. Potom robíme šišky a vysmážáme ich.

Boží milosci.
10 deko margarínu, 10 deko múky špeciálky, 50 deko múky huadkej, 2 žútka, 2 užičky octu, 1/2 balíčka múdrej huavy, 1/2 hrnka piva, 1/2 hrnka mléka. Dobre vypracovat a 3x prevalkat. Kolečkem nakrájat na štverečky, v prostredku urobit dvje čárečky. Na sádle dobre rozehrítem smažit a potom posypat cukrem.

Zázvorníky.
Ked sú maué vajca tak 6, ked sú vječší tak 5, 1/2 kg cukru mletého, 1 deko friškej soli, 4 užičky putru roztopeného, 1 zázvor, jednolitrový hrnek múky špeciálky. Cukr a vajca dobre vymíšat, pridat friškú súl a zázvor, dvje hrsci múky a putr.Míšat aby sa to nezgrcuo. Múku pridáváme po hrscách, až sa šecka mine. Na desce vyváláme a necháme 2 hodziny odpočinút. Potom formičkú vydarujeme a dáváme na plech /obrácené/ a zas sa to nechá 12 hodzin stát. Potom pečeme.

Trdua.
Kvasnic moc, cukru máuo, žútek podlá teho, jak komu nesú slépky, múka polokrupičková, kúšček putru. Omálá sa to v orechoch,polévá putrem a na takem gulatem válečku sa to peče nad prímym ohňem. Po upečení sa to zjí .

Veselý fašangový čas želám a dobré pečenie, či smaženie!
@zareaguj


Diskusia k článku

fialka49
Joj, toto je milé, tak milujem vaše nárečie! Keby som vedela, aká knižka je v ňom napísaná, tak ju musím mať!!! Veselý fašank všetkým.
hubata
Ejha, @jelenik nezabudla si na záhoráčtinu. Záhorák sa nikdy nenaučí slovensky, ten prízvuk ho prezradí v celom svete. A keď si moje krstniatko v ďalekej cudzine nevedelo spomenúť na slovíčko v angličtine tak použila "oneho" a aj angličané porozumeli čo to chce lebo sa tam šťastne vydala.

Také slovíčko ako je "oneho" má medzikontinentálne použitie a vraj ho mala zbalené v kabelke aj kozmonautka Tereškovová keď letela na Mesiac, lebo šporovali miestom v rakete.

Krásne výrazy: huadká múka, putr, formičku vydarujeme, máuo, nezgrcuo, omála, hodziny, žútek ..... Asi tie recepty máš písané naslinenou inkustovou ceruzkou. Moja babka mi tiež jeden taký recept zanechala a volá sa že: "zmrzuá čokoláda".
Ale najviac sa mi páči prášok do pečiva: "múdra huava" t.j. v elektronickej podobe prdopeč.

irenaw
moje obľúbené recepty takto krásne popísané, ďakujem :))) idem hľadať dozadu, niekde @klaura písala ako si uložiť zážitok či diskusiu, toto si musím uložiť.
irenaw
hotovo, uložené kým si to neprepíšem do môjho zošita. @jelenik , ak si nájdeš chvíľu, poteším sa aj ďalším :)
jelenik
@fialka 49
poradim knižku, napr. V Kiripolci svine kujú a ďakujem vyznanie záhoráčtine.
@hubata
veru nezabudla, aj keď som len taká polovičatá. A to "oné, ondzené, onakvé, oneho..." je skutočne slovíčko parádne. Len keď sa podarí niekomu veta :"oné, jak sa poví oneho", tak je trochu ťažko prísť na to, čože nám to dotyčný chcel povedať, ale ...
@irenaw
som rada, že som potešila a istotne pridám aj ďaľšie.
kuchticka
Jelenik, zaujimave a vsetkemu sa da rozumiet velmi dobre okrem tej "friskej soli". alebo "putru". Neviem co je putr - praskovy cukor? Mudra hlava do peciva, na to si tak trochu pamatam. Pochadzam zod Trencina z dediny, kde bolo tiez zaujimave narecie. Neskor som zila hned na druhej strane - na Morave oblast Valassko-Slovacko. Tam bolo nariecie take pomiesane so zahoractinou a tak mi urcite slova velmi pripominaju dtstvo a mluvu ludovu od nas. Prajem vesele fasianky setkym varechacom.
eevapa
Budem za múdrú frišká súl je salajka a puter je maslo,,ale nevem či sa to používalo my sme to volali klasicky másuo.Tieto vianoce som si aj ja spomenula na zmrzué,ako sme to nalievali fo formiček a dava,i von.Bola to pochúťka.Škoda že nemám recept,kludne by som to robila aj dnes .Jelenik daj ešte nejaký recept,,číta sa to super :-))
stefanm
Vipražane krepľe .
Jedno kilo muki (polovička krupicovej,polovička hladkej) kuščik posolic,pejc žoltka,kuščik oľeja.Z dzešec deka droždža a kuščičko cukru spravime kvasek,šicko potom zmišame a nechame vikisnuc.Potom robime krepľe a vipražame jich....:)....

dovolil som si preložiť recept aj pre nás "Šarišanov" ...
jelenik
@stefanm
dakujem za preklad :)
@kuchticka
odpoved si nasla v prispevku od eevapa. Friska sul - salajka, putr je maslo
@eevapa
putr pouzivali uz len ozaj stare kucharky, ci vobec stari ludia, inak bolo masuo. A recepty este pridam.
sovka62
A mne bol aj putr jasný, lebo som v Trnave chodila na strednú školu a po hodoch dievčatá nosili do triedy putráky, niektoré dokonca putrtáky. A slovo "oné" je naozaj super, ale keď môj manžel (ktorý ani nie je celkom Záhorák, lebo vyrástol na Bukovej a tú od Záhoria delia Karpaty) žiada, aby som mu povedala, kde je "oné", čo práve hľadá, dosť ma to vytáča. Lebo "oné" je, pravdaže, vždy niečo iné a hlavne "oné" zapatrošil on, ja veci odkladám na ich stabilné miesto, kto by si zbytočne lámal hlavu?
sovka62
A nenapísala som, že záhoračtinu aj ja milujem a aj vitp podaný v tomto nárečí vyznie inak ako v spisovnej slovenčine. (A páči sa mi aj šarišké nárečie, Štefan, len sa s ním stretnem zriedka.)
jelenik
@sovka
pridávam vtip:
- Súsedo, co robíte s objedem, ked mužovi nechucí?
- Ná necham mu ho k večeri!

- Ná Francku, od čeho je tá tvoja Agneša taká schudnútá?
- Od čínskej diéty, tri týdne jedua enem slepačí polévku.
- S rezancama?
- Coby, paličkama...

cistinka
Som sa parádne nasmiala....! Krásne napísané recepty, tá naša záhorácka reč je nenapodobiteľná. Ja sama som záhoráčka jak bič. Píšem spisovne slovensky aj česky (aspoň si myslím) ale do huby mi to nejak nejde :-) Naučila som v práci kolegyne načúvať mojej reči a nemám s tým problém. Všade hovorím záhorácky a tu v Prahe sa mladé kolegyňky odo mňa niektoré slovíčka už naučili a myslia si, ako krásne hovoria po slovensky. Ja ich v tom nechávam a tajne sa usmievam keď počujem to naše nárečie :-)))
jelenik
@cistinka
som rada, ze sa mi ozyvaju potesene zahoracky a nezahoracky tiez, lebo vraj ked sa mracime potrebujeme nato 67 svalov. Ked sa usmievame len 16. Usetrime si teda pracu, nie?
irenaw
@sovka62 ja sa smejem, z toho je jasné, že ty vieš, kde máš svoje oné a tvoj manžel nie :O)))
irenaw
odklepla som to skôr ako som dopísala - ja mám doma takého istého ukrývača oných :)
kuchticka
Jaj, to "one" tiez poznam z detstva - "one" sa povedalo vzdy ked si niekto nemohol na nieco spomenut.
@stefanm , ja som poprve pocula vychodniarske narecie ked mi bolo uz 25 r. Mali sme susedu z vychodneho Slovenska, ktorej som nerozumela co hovori a moj manzel nie je Slovak, ten bol celkom vedla ked zacala rozpravat. Neskor rozpravala i trochu zrozumitelne, najma ked sa snazila skontaktovat toho mojho, lebo sa jej velmi pacil a ona slobodna. Ci som mala obavu? Ani nie, len neviem co sa dialo ked som bola v nemocnici 4 dni.
bozulka
@kuchti čka, no čo by sa dialo...držali ti palce aby si sa uzdravila..:-)
@jelenik , aj ja som "hrdá Záhoráčka" hoci tam už nežijem od roku 1956,ale snažím sa do Malaciek chodiť ako sa dá,rodičom žiaľ už na cintorín,ale mám tam bratov,a veľa rodiny.Keď som žila v Čechách a rozprávala "po slovensky" všetci si mysleli že som z Moravy len nevedeli z ktorej časti :-)).
bozulka
No vtedy dávno ešte ano,ale teraz neviem,neviem...
medovnicek
dzífčence jak to, že sem si túto debatu nevšimua skúr? Aj ja sa hrdo hlásim k Záhoráckym koreňom, pracujem v Blave a kolegyne sa už ani nehnevajú, keď im hovorím paštekárky a už si zvykli aj na môj prízvuk (museli lebo bez našich excelentných výrobkov z mäsa by sa neobišla ani jedna naša opekačka v práci, pikantných klobás, gazdovskej slaninky z výrobne pána Rybanského sa nevedia dojesť a okrem toho pred každými sviatkami by som mohla tuším nákladným autom prísť do práce s plnenými údenými panenkami:)) Na náš účet si zvyknú robiť srandy, ale vtedy im vravím, že ak mi to Záhorie oplotíme, tak budú stratení nielen blaváci, ale aj trnaváci. Blaváci nebudú mať kam chodiť na hríby a chalupy a trnaváci sa budú musieť naučiť po maďarsky:)
Do práce cestujem denno denne a cestovala som do blavy rôznymi smermi. A už som si veľakrát uvedomila aké krásne je Záhorie, či už idete cestou na Podhorie, Borský Mikuláš, Malacky a koľko zvery je v našich lesoch, nie je nič výnimočné vidieť veľké stádo sŕn, jelene, divé svine, mufĺony, líšky.
@Jelenik recepty som si uložila, v tom nárečí nemajú chybu.



 



TOPlist