Uhorková sezóna

kecupicek - bez fotkykecupicek, 14. augusta 2017
Bolo horúce leto. Už tri týždne nepršalo. Užívali sme si kamarátkou Naďkou letné prázdniny. Rodičia chodili do práce, ale nikdy nám nezabudli dať pokyny na budúci deň. Pravidelne sme museli polievať našu zeleninovú záhradku a najmä uhorky. Uhorky však nerástli, len vädli a žltli. Boli horké a nedali sa jesť. Moja maminka stále po príchode z práce vošla do záhrady, zalomila rukami a pokrútila hlavou. - Čo len naložíme na zimu?- zamrmlala si pre seba. Ráno sa ako obyčajne chystali s ockom do práce, no ešte v rýchlosti napísala zoznam vecí, ktoré mám nakúpiť. Nechala mi až 20 korún, čo bolo veľa peňazí. - Peniaze nestrať a na sladkosti máš len korunu-, zakričala od bránky, sadla si za ocka na motorku a odfrčali. Zjedla som raňajky a poliala záhradku. Z miestneho ampliónu sa ozvala veselá hudba. Obľúbenou pesničkou predsedu bola skladba" Heš, heš, čarna kura do domu. Keď hlásil predseda, tak to bolo vážne. A hlásil, že naša obec má družbu s obcou z Moravy, a tak nám poslali uhorky. Uhorky sa budú predávať, 1 kg za 1korunu, popoludní v obchode. Rýchlo som bežala do obchodu urobiť ten nákup, čo mi kázala mama. Stretla som tam kamarátku Naďku, dali sme hlavy do kopy a vymysleli plán. Za zvyšných skoro 10 korún nakúpime uhorky. To bude prekvapko pre našich. Aj bolo. Nakúpili sme uhorky a spoločnými silami sme ich nosili hore dedinou k nám. Tri-krát, taký kusisko cesty. -Do čoho ich dáme? Predsa do vane!- Uhorky boli veľké, preveľké, ako ruka. Zaplnili sme nimi skoro pol vane. Rodičia sa po príchode z práce čudovali, čo sme také mĺkve. Nič sme neprezradili. Mama vošla do kúpeľne, zalomila rukami a zakričala:-UHORKY!- Ocko nevedel, čo sa stalo, tak začal pre istotu odopínať remeň, lebo vedel, že som nezbedné dieťa. Keď sa mama obrátila, uvidel aj on super uhorky. Obaja sa z chuti rozosmiali. Celú sobotu sme usilovne likvidovali uhorky a natlačili sme ich do najrozličnejších pohárov, pripravili na mnoho spôsobov, veď zima je predsa dlhá. Každej návšteve sa mama nezabudla pochváliť, kto jej uhorky zabezpečil. Keď som išla do obchodu, so smiechom za mnou zavolala:- Uhorky už nekupuj!!!!!!!!!!!!!-
@zareaguj


Diskusia k článku

kecupicek
Naozaj je asi uhorková sezóna, keď nikto nič nepíše. Každý len robí zásoby na zimu, veď ako nám dávajú médiá na vedomie všetko bude drahšie, prečo zbytočne míňať , keď máme doma toľko ovocia a zeleniny. Navarila som paradajkovú marmeládu, jablkovú výživu, rakytníkový , malinový, černicový, ríbezľový džem... Nekonečný príbeh?
kecupicek
Bolo ich asi 2-krát toľko, lebo vtedy bolo zvykom, že ak dieťa nemalo toľko peňazí čo malo zaplatiť, predavačka zapísala zostatok do zošita a rodič to na budúci deň vyrovnal. Moja známa to robí doteraz, lebo ľudia čakajú za výplatou, ale jesť potrebujú každý deň.



 



TOPlist