Toto sa mi urodilo na záhrade - ačokča

jelenik - fotkajelenik, 22. októbra 2011

Diskusia k článku

huck
?? .. @jelenik , ale ja tu nič nevidim! Asi sa ti nepodarilo pridat foto?
hubata
Ešte som to nejedla, len som o tom čítala v českom Receptáři: nahradí to vraj uhorku, papriku aj tekvicu. No skús @Jelenik ešte to foto pridať, a aj nejaké recepty!
alena45
S ačokčou bolo pred mesiacom niekoľko receptov na Vareche.
jelenik
Nedari sa nam /pomaha mi dcera/ foto odoslat a tak by som rada, nech vidite ake paradne plody dorastli.. Prave som dojedla arabsky chlieb s maslom, nakrajanou acokcou a rukolou-mnam. Aj rukola rastie paradne,lepsie ako na jar. Dokonca velke listy /hadam aj 20-25 cm/ som vyuzila na spenat. No budeme este skusat odoslat foto, nech pozriete. A ako chuti acokca? Uhorkopaprikovohraskovo. Dobre to vyzera takto napisane,ze? A pridam aj recepty, rada.
ela77
Chcela som v nom príspevku ukázať foto mojej ačokči, ale nejak sa to nedá, akoby to v diskusiách a zážitkoch nebolo možné, tak aspoň moje skúsenosti. Inak sa dá vygoogliť a to čo o nej píše jeden pestovateľ z Čiech je úplná pravda. Je zdravá, chutná a keď sa už rozrastie, tak je ako nezmar. Len to oberanie je hotová detektívka, lebo sa musí oberať veľkosť tak 3-4 cm, pokiaľ sú v nej aj jadierka mäkké, inak sa musia vybrať, lebo by vadili tým, že sú tvrdé. Detektívka pri oberaní je tým, že v tej oberacej veľkosti je farba plodov rovnaká z listami a je problém ju v tom poraste najsť,keď sa otočíte, tak uvidíte z iného uhla pohľadu, že ste predsa niečo prehliadli, hlavne ak má pestovateľ "veľké oči" a zasadí jej toľko ako ja prvýkrát v tomto roku, že z toho bola nakoniec neprehľadná húština. Suseda si myslela, že pestujem chmeľ, cez plot nebolo vidieť. Manžel sa už minulý týždeň naštval a vyhodil to všetko, lebo sa nám ju už nechcelo oberať. Má však oproti uhorkám výhodu, že aj po prvých mrazíkoch ešte rodí a dozrieva, na rozdiel od uhoriek, ktoré sú háklivé na počasie. Na rok budem múdrejšia a skromnejšia. Bude ten zber prehľadnejší.
ela77
Hoďte si do googlu :Achoča-ačokča-achocha achocha.unas.cz/- to pre tých čo sa chcú dozvedieť viac ak sa @jelenikovi nepodarí to foto. Som rada, že to tu dal aby sa aj touto cestou urobila menšia reklama tejto rastlinke a budem rada ak pridá ešte aj na vlastnej koži vyskúšané recepty, Ja som ju dala zatiaľ iba do nálevu ako uhorky, jedli sme ju v šalátoch ako uhorku a zvyšok som dala do mrazáku na zimu.
tinca
chcem len poradiť, že foto musíte poslať do redakcie a oni vám ho sem pridajú. Samým sa vám to nepodarí
tinca
ináč @dorisa sem dala z ačokči recepty /zavárané/tiež aj vysvetlila o akú zeleninu ide
jelenik
Vidite, ze som si poradila aspon takto. Dala som si acokcu ako moje foto.
ela77
@jelenik , ale ty máš tú ačokču nejakú ježkatú, moja mala hladkú šupku. Že by bolo viac druhov? Aj @2010 má na fotke inú ako ty. Aké má semiačka tá tvoja. Tiež čierne hranaté, akoby kôra zo stromu????
2010
@ela77 , pridas fotku k diskusii, cohokolvek ale aby to pridalo obrazok musi mat to co pridavas na konci napisane jpg. Takze pravym gombikom das copy a potom paste do do zazitkov .
Je to zelenina z juznej Ameriky , takze na recepty treba ist lovit na Peruanske web stranky ... je ich tam vela.



jelenik
Veru bola jezkata a paradne.Na jar som sadila uz so semiacok, ktore som mala z min.roka, ale vzisla len jedna /aj dyne a cukety poschadzali mizerne/ a kedze som nevedela najst sacik z dalsimi semienkami, tak som si kupila v predajni, kde je na obrazku taka, aku som mala i ja predtym.Aj boli zo zaciatku take hladke plody, no zrazu som zbadala plod velky a jezkaty a potom ich bolo este vela. Plody su masite vnutri, ziadne tenke supky, aj ked semienka su uz cierne. Su take ako hovoris, ale ovela vacsie. Mam ich dost, podelim sa, ak mas zaujem.
2010
No a Google to popreklada ako ked Vietnamec hovori po Slovensky
 translate.google.com/#...

VYPLŇTE CAIGUA ( plnena Acokca a vyberte preklad zo španielčiny do slovenčiny )

zloženie:

6 Caiguas - Acokca
350 g (12 oz), mleté ​​hovädzie mäso
1 cibuľa, jemne nasekané
2 cibule, nakrájame na Julienne
1 paradajka olúpané dive nasadený ( tu Google tara blbosti)
1 čajová lyžička jemne nasekaného cesnaku
Žltá paprika 3 lyžice krajine
2 varené vajcia, nasekané
2 ½ lyžice opekané a pozemné arašidy
3 vajcia
1 ½ lyžice hrozienok
1 vetvička huacatay
1 ¼ šálky kondenzovaného mlieka
olej
korenie
oregano
soľ
ela77
@jelenik , budem rada ak sa dostanem k tým semiačkom tvojim, lebo ja som ich dostala k tej hladkej ačokče a keď už boli väčšie ako 4-5 cm, tak už neboli také mäsité vo vnútry, začali mať hneď po tom tenšie šupky a semiačka som síce vyberala, ale šupka už bola slabá, takže je to asi iný druh. @dorisa pridala foto takej ako mám ja. Mala aj tá tvoja aspoň listy podobné tejto? Práve že som sa nestretla v žiadnom článku o tej ježkatej. Budem rada ak sa dostanem k nej, lebo má asi lepšie využitie pre tú svoju veľkosť.
jelenik
Pre ela77: Listy boli ako u tej hladkej, ved aj ta mi rastla. Samozrejme, ze semiacka do jari poslem. Aj male su chutnejsie a ja ju konzumujem hlavne surovu.Uz som spominala, chlieb s maslom, acokca, rukola - lepsi start do noveho dna si neviem predstavit. Ja som totiz chlebikova.A rukolu poznas?Aj tej mam semiacka, zberam od jari do zimy, dokonca aj spod snehu som uz vyhrabavala.
dorisa
@jelenik , ja by som chcela semiačka rukoly, ak by si mala viacej:) bola by som ti povďačná, ja mám semienka hokaido a normálnej ačokči.
jelenik
dorisa, semiacok mam dost, poslem.Ked dokoncim prace v zahrade /este cakam na hnoj, lebo chcem tento rok trosku pohnojit/ budem mat cas aj na taketo cinnosti.
elekra
A nie je to okra? Vyzerajú tieto rastliny tak rovnako. Chcela by som to vyskúšať, aj pestovať aj ochutnať.
hubata
Jooj, ako vám závidím tieto radosti ......... že máte vlastnú záhradu!
jelenik
neboj hubata, dockas sa aj Ty dakej zahradky... a budeze to radost aj u Teba. Vcera ma potesil aj trs vaclaviek, ktory som objavila pri koreni nasho samorodaka /pod kopou spadnuteho listia/. Zajtra z nich spravim polievku.
jelenik
Kedze som dnes pouzila pri chystani obeda zavarenu podusenu acokcu, tak sa idem pochvalit, lebo chutila. Do zapekacej misy som dala vrstvu zemiakov nakrajanych na kolieska, podusene sampiony, zavarenu podusenu acokcu, uvareny karfiol /nie velmi makky/. Okorenit tym, co sa vam zda vhodne. Ja som pridala cesnakove grilovacie korenie a trochu korenia na pizzu,Dalsia vrstva zemiakov, ktore som zaliala so smotanou a s vajcom a posypala nastruhanym ostiepokom.Nuz
aj by som vas pozvala, ale opakovane nakladanie na tanier vyprazdnilo zapekacku do prazdna.Niekedy nabuduce..
frantiskag
teraz som dostala ačkču tak idem skúsiť podľa vašich receptov zavariť pošlem odozvu a skúsim na jar zasadiť,sú také hldké sú aj iné?
jelenik
@frantiskag
acokcu oberam kazdy den, uz som aj zavarala, aj nasusila, dnes podusenu pouzila ako jednu z prisad na zapekanie s cestovinou a samozrejme jedla s chlebikom na ranajky. Acokcu mame hladku /ale tej je malo/, no taka "jezkata", podobna supe z gastana je ovela chutnejsia, masitejsia a vacsia. Aj velka, ktora ma uz cierne semianka je stale chutna. Ta hladka uz taka dozreta nema tieto vlastnosti. Ak chces /na vareche si tykame/ tak semiacok , ktorych mam dost poslem.



 



TOPlist