Tohto kuchára by som hnal svinským krokom

zemo - fotkazemo, 10. novembra 2009
V kuchárskych knihách človek nájde aj hotové zverstvá. Teda recepty, nad ktorými zostáva rozum stáť. Zo tri som našiel aj v knihe Koreniny, ktorú vydalo nakladateľstvo Príroda v roku 1983.

Jej autor Ing. Anton Šedo, CsC radí na stránkach 238 a 239 ako si uvariť v prírode. Ak nechcete strácať čas ani cestou autom do voľnej prírody, pán inžinier odporúča biftek na výfuku. Aký je teda jeho super recept?

Ešte doma si naklepte, osoľte, okoreňte, potrite cesnakom bravčové alebo hovädzie rezne, zabaľte ich do alobalu a priviažte na výfuk drôtom. Podľa umiestnenia sa mäso pripraví od jednej do troch hodín. Romantika ako vyšitá. Autíčko zaparkuje na čistinke, tato sa zohne pod auto, vytiahne bifteky, položia si ch na trávičku a rodina papá a hltá zdravé mäsko a čistý luft.

Ešte jeden receptík zo spomínanej knihy. Ide o kotlíkový guláš, ktorý si varí v prírode z bravčového mäsa pre veselý kolektív s deťmi. Ajhľa, hrôza, ale je veľmi mastný! Dedičky bude bolieť bruško! Aby ich nebolelo, pán inžinier cez varechy odporúča na 5 až 6 porcií pridať do kotlíkového guláša 170 g konzervu kondenzovaného mlieka a počas krátkeho varu dobre premiešať.

A do tretice recept na šialené halazslé alebo rybaciu polievku bez rybacieho pachu. Musím citovať, lebo originálny recept pána kandidáta vied kulinárie reálneho socializmu je neprekonateľný.

„Na prípravu rybacej polievky je veľa receptov. Určite najchutnejšia je pripravená v prírode na rybačke. Sú však dobrí rybári, ktorí neznášajú vôňu tejto polievky. Pre takýchto konzumentov pravej "halázslé" možno odporúčať pridanie 2 kociek hydinového bujónu na 5-6 porcií polievky. Polievka síce zmení chuť, stratí však vôňu po rybe, je chutnejšia."

Koniec citátu. Je to skutočne úchvatná revolúcia v kuchyni. Nechal som sa inšpirovať, vhodil som do 5-6 porcií hovädzej polievky rybí bujón, polievka síce stratila chuť, ale stratila vôňu po hovädzine. Podobne som postupoval pri slepačej polievke, kam som vhodil krémeše. Polievka síce zmenila chuť, ale už vôbec nevoňala ako slepačia polievka.

Teraz sa chystám doviesť návod tohto pre mňa neznámeho génia skrzevá ľudský žalúdok do dokonalosti pre zmenu ja. Práve pečiem bábovku, ktorú neznášam. Mám do nej pripravené kyslé rybičky, ktoré zbožňujem...

 vybrali.sme.sk/submit.php?url=...
'+encodeURIComponent(location.href)" title="vybrali.sme.sk" >
" alt="pošli na vybrali.sme.sk" border="0" /> hlasuj za tento Zážitok
@zareaguj


Diskusia k článku

zemo
Milá cokomila nebol. To tento kandidát vied bral úplne a smrteľne vážne. Asi na vareche vyhlásim moju vnútornú súťaž o divotvorný hrniec, a víťazovi venujem túto knihu kníh, že biblia i tóra sa môžu v kúte hanbiť.:)
A Jarco, varenie tvojho guláša som si pozrel a odkázal som niečo leviskovi z Trestenej. Vŕŕŕŕ! ::)))
roadrunner
Zaujimalo by ma, ci by sa aj nasiel niekto kto by napr. ten bifter skusil urobit a potom aj zkonzumovat. To vazne nikto nekontroluje tie recepty pred vydanim? Take recepty dajte do knihy z nazvom "tym co o vareni nemaju ani sajnu a je im jedno co jedia" Autori receptov vyhraju 3-4 tyzdenny pobyt kde ich budu krmit iba jedlami robenymi podla ich receptov (a nedovolia im odist skor) :o)
zemo
Takto, písal sa rok 1983. Vydaveteľstvo Príroda potrebovalo podľa mňa minúť peniaze z edičného plánu. Ako inak by Ing. A.Š., CsC mohol písať múdrosti nielen o rastlinách, ale aj radiť o receptoch? Vy ste už zažili inžiniera babku korenárku alebo vyštudovaného inžiniera gastronómie?
Podľa mňa to bol človek, ktorý tú knihu presadil, lebo vedel ako akam treba preliať socilistické peniažťoke. A kto by sa vtedy pozastavil nad takými volovinami, ako písal, keď celá kniha mala farebné kresby rastlín a na záver sa na dvoch stranách objavili tieot bludy, keď okolo nás útočili každodenne ešte mohutnejšie blbosti? Len na vysvetlenie do ďalekej krajiny za veľkou mlákou. Ozaj, nepoznáte Petra Kubala? On tam tiež býva.:)))
verka1
hehe, mohli by sme vyhlásiť súťaž o najbizardnejší jedlý recepis. Možno sa onen súdruženko prihlási.
zemo
Bol by som rád, lebo tento ujko ma začal zaujímať a už dni pátram po tom, kto to vlastne bol. A čím sa živil:::)))
laikcenzorom
Šedo Anton, Ing. Banská Bystrica energetický auditor
www.siea.gov.sk/energeticke_aktivity/.../drzitelia.../zoznam_auditorov.pdf
zemo
Ak by to bol tento pán, tak potom to vysvetľuje všetko, lebo dlhoročné pohybovanie sa v silnom elektrickom poli zanecháva vážne dôsledky na psychiku človeka.
Ak by onene energetik nenapísal dotyčné recepty, tak nech prepáči...



 



TOPlist