Tak ti nevím, Karle!

pivonka - fotkapivonka, 31. júla 2018
Nedávno som si v knižnici chcela požičať kuchársku knižku. K už vybranej beletrii a nákupu som zas nemienila pridať ťažkú váhu a tak náhodou padla voľba na knižku Petra Pišťanka Recepty z rodinného archívu. Poznáte ju? Varili ste z nej?
Ten jeho dedo a jeho zaručene originálne recepty na Sacherovu a Malakov tortu a bratislavské rožteky ... Tak ti nevím, Karle. Lenže Pišťánek si uplatňuje autorské práva a viackrát to zdôrazňuje. Ja som zatiaľ varila iba Panenské bravčové so slivkami a bolo to fakt super. Vareniu na víne sa vyhýbam, lebo som kedysi nedosiahla túžený výsledok, ale toto bolo fakt výborné. Nepridávam, rešpektujem autorské práva.
@zareaguj


Diskusia k článku

evelynba
Tiež som hneď nepochopila, ale po druhom prečítaní sa mi zdá, že @Pivonka sa asi pozastavila nad tým, že si dotyčný nárokuje autorské práva na tak všeobecne známe a staré recepty, ktoré uvádza a ktoré so všetkou pravdepodobnosťou nie sú stvorené jeho starým otcom. Pri všetkej úcte k jeho kuchárskemu umeniu.
Ale okrem toho nerozumiem @Redakcia , prečo v stĺpčeku vpravo je predo mnou údajne 5 komentárov, keď sú len tri.....
redakcia
@Evelynba (1.8.2018 06:48)

Pretože softvér do počtu komentárov započítava aj nezverejnené komentáre.
pivonka
@Tiginko , @Kimlo , čomu nerozumieš? Môžeme síce diskutovať o vhodnejšej rubrike, ale predovšetkým sa obraciam na varecháčov, ktorí knižku čítali a z nej varili, aby napísali svoje skúsenosti. Čo je tu nezrozumiteľné?
A ako napísala @Evelynba , je mi na pováženie uplatňovanie autorských práv. Či si Pišťanek uťahoval, aby bol zaujímavejší a knižka predávanejšia? Nuž, Pišťanek je už nebohý, nech mu je zem ľahká.
evanaaa
Nezostáva nám teda nič iné, len si zohnať tú knihu a skúšať potajomky z nej variť, hádam sa nedopustíme porušovaniu autorských práv, lebo kuchárske knihy sú na to, aby sa z nich varilo a nielen nad nimi naprázdno slintalo. Inak, príspevok by som asi dala do Diskusií, lebo o tom by sa dalo polemizovť, čo sa smie a čo nie.....len nechápem údiv nad tým, že o čom príspevok je. Ak už o inom nie, pisateľka ním chcela priblížiť svoj zážitok z menovanej knihy, nevidím na tom nič divné.....boli tu aj iné, menej pochopiteľné diskusie a zážitky.
bubaya
Tak ti nevím, Karle, ale právo na Sachera môže mať akurát hotel Sacher vo Viedni a na tortu Malakoff nejaký francúzsky cukrár z 18 storočia. Na recept by sa mohli vzťahovať autorské práva v prípade, že je to niečo mimoriadne, iné, doteraz neznáme...a nie stá variácia na Sacherovu tortu s višňovým lekvárom.
Autorské práva obmedzujú šírenie diela v jeho pôvodnej podobe - teda doslovné kopírovanie a uverejňovanie. Ale variť podľa jeho receptov, uviesť to na Vareche s popisom: toto som varila podľa receptu, ktorý som našla...... na to sa autorské práva nevzťahujú. Takže var, pridaj, len nekopíruj od slova do slova.
redakcia
@Haji (2.8.2018 06:28)

Knihu nepoznáme, nevieme, aké recepty sa v nej nachádzajú a ako sú podané, takže sa k tomu nevieme vyjadriť. Ale ako sama autorka diskusie píše - Pišťanek si uplatňuje autorské práva a viackrát to zdôrazňuje - a ona ich rešpektuje a my tiež.
pivonka
S tými autorskými právami je to u Pišťaneka také zvláštne. Ťažko uveriť zvláštnym životným okolnostiam jeho deda, pri ktorých prišiel k originálnym receptom, ale vyvrátiť sa zrejme nedajú. Napr.: Pišťanekov dedo robil barmana v piešťanskom kasíne. Citujem: "Raz v noci totiž opitý knieža z vďačnosti, že dostal ešte jeden martel (Ale tentoraz už naozaj posledný, vaše blahorodie!) prezradil ten recept - pravý recept na pravú tortu Malakov - môjmu dedovi. Na druhý deň knieža prišiel za mojim dedom a nenápadne vyzvedal, či sa nejako nepreriekol, Dedo sa však robil hlúpy a tváril sa, že nechápe. Od tých čias robíme v našej rodine tú tortu vždy na Nový rok." Ten dedov život bol zaujímavý.
pivonka
Prosím redakciu, aby opravila citát v mojom predchádzajúcom príspevku. Namiesto "tváril hlúpy" má byť "robil hlúpy" Ďakujem!
pivonka
@Evanaaa , variť z knihy môžeš, Pištanek to dovoľuje iba majiteľom knihy. Zakazuje šíriť recepty. Nuž, ja ju mám požičanú z knižnice ale varila som.
pivonka
Ešte raz vďaka! Môžete zmazať aj tieto komentáre ohľadne opravy? Aby sa môj príspevok nehonosil vysokým počtom komentárov, ktoré nejdú k podstate. Ďakujem!
mitzy
@Pivonka myslím, že keby uverejníš recept a napíšeš ...podľa Pišťánka, tak by to nemal byť problém. Ale rozumiem Ti, Karle, že nechceš za pokus skončiť v kriminále ;D
sovka62
Pišťankovu knihu mám už dlhé roky. Bolo to p mňa zaujímavé čítanie, ale viac ako recepty ma zaujali jeho zážitky a spôsob života jeho i jeho okolia. Či pravé, či nepravé, pre mňa to boli recepty, ktoré mi nepripadali nové, veď Sacherova torta či rezy Malakov sú dávno známe. Ani na myseľ mi neprišlo, že by som ich mala skúšať.
haji
@Pivonka (2.8.2018 09:30)
Ve vlastní diskusii můžeš odstranit jakýkoliv koment sám. Máš to v nabídce.
pivonka
Áno, @Sovka , väčšinou sú to známe recepty, ale škoda, že si za tie roky žiadny neskúsila urobiť. Mňa by práve zaujímalo porovnanie tých "pravých" a "nepravých", či nakoniec tie "nepravé" nie sú lepšie, ako tie "pravé", viď Sacherova torta, ktorá je asi najpreceňovanejší múčnik. A čo taký Tvarohový koláč Pilsudski, alebo Úplne najlepší makový koláč? Tie si budem musieť urobiť, lebo ich nepoznám. Ale aj na nich raz príde! Možno. :-))
1x haji
sovka62
@Pivonka , no veď práve: Úplne najlepší makový koláč, no ako pre koho. Pre mňa je najlepší ten mamin a pečiem ho rovnako ako ona. A Sacherovu tortu by mi v živote nenapadlo piecť. Jedla som ju v Innsbrucku, nič pre mňa, cena po plafón a kvalita? Ťažké cesto (jedna známa babka takému hovorila "jak pálená cihla"), trošku marhuľového lekváru a ničím výnimočná čokoláda. Pre mňa celé suché, stačí ochutnať raz v živote, ale ak by to niekomu nevyšlo, o nič nepríde.
Ale kniha ako taká sa mi veľmi páčila, príjemné čítanie.
2x haji a motyka
pivonka
Sacherovu tortu som ochutnala vo Viedni, nie u Sachera, ale v cukrárni oproti Hundertwasserhaus, tá bola dobrá. Svoju anabázu s touto tortou som opísala aj tu na Vareche  varecha.pravda.sk/zazitky/sacherova-torta/1188-clanok.htm...
Nakoniec sa teda podarila, lebo rada skúšam nové recepty. Moja dcéra mi povedala: "Mami, na jednej strane sa Ti čudujem, že máš plno svojich dobrých osvedčených receptov a pritom stále probuješ niečo nové, na druhej strane je dobré, ak vo svojom veku máš ešte záujem o nové veci, nevzdávaj to". Počúvam svoju dcéru, nevzdávam to, iste príde na rad aj Pilsudsky a aj najlepší makový, veď zvedavosť nepustí. Ale najbližšie na rodinnú "sešlost" mám zadanie upiecť starú dobrú klasiku, ježe. Tie som kedysi piekla dcére pre kolegov, mali veľký úspech a niektorí mladší ich ani nepoznali
1x haji
zivestriebro
Teším sa, že nie som jediný kritik slovutnej Sacherovej torty. Mne totiž vždy prišla ako preceňovaná, ničím zaujímavá, suchá, ťažká, nudná až hriech... Ale akoby patrilo k bontónu ju do nebies velebiť.
Ale je možné, že v tých časoch to bol úžasný nápad. Možno predtým nevedeli urobiť takú hladkú polevu z čokolády alebo upiecť tortu tak, aby vydržala "nezdrcnutá" niekoľko hodín (dní?)...

pivonka@ nepíšeš jasne, ako Pišťanek formuloval autorské práva. V súvislosti s čím - publikovaním, šírením, varením... kde a ako to píše?
kltko
Peter Pišťanek bol skvelý rozprávač. Jeho príbehy (vrátane receptových príbehov) sú rozprávaniami, ktoré majú potešiť a určite nie sú stenografickým záznamom minulosti.
Pokiaľ nebudeš vydávať ním opísané recepty za svoje a nebodaj sa nebudeš pokúšať vydať knihu s rovnakými postupmi, var podľa jeho receptov koľko Ti len bude chutiť. Môžem len potvrdiť, že uvedené postupy sú správne. Ale samozrejme že nejde o kuchárku pre začiatočníkov s podrobne rozpísanými krokmi, vyžaduje úroveň aspoň "mierne pokročilý" ;o)
P.S.: knihu mám aj s venovaním autora, a ilustrátorky (Katky Slaninkovej), obaja pôsobili na blahej pamäti inzine.sk



 



TOPlist