Ten jeho dedo a jeho zaručene originálne recepty na Sacherovu a Malakov tortu a bratislavské rožteky ... Tak ti nevím, Karle. Lenže Pišťánek si uplatňuje autorské práva a viackrát to zdôrazňuje. Ja som zatiaľ varila iba Panenské bravčové so slivkami a bolo to fakt super. Vareniu na víne sa vyhýbam, lebo som kedysi nedosiahla túžený výsledok, ale toto bolo fakt výborné. Nepridávam, rešpektujem autorské práva.
Ten jeho dedo a jeho zaručene originálne recepty na Sacherovu a Malakov tortu a bratislavské rožteky ... Tak ti nevím, Karle. Lenže Pišťánek si uplatňuje autorské práva a viackrát to zdôrazňuje. Ja som zatiaľ varila iba Panenské bravčové so slivkami a bolo to fakt super. Vareniu na víne sa vyhýbam, lebo som kedysi nedosiahla túžený výsledok, ale toto bolo fakt výborné. Nepridávam, rešpektujem autorské práva.
Ale okrem toho nerozumiem @Redakcia , prečo v stĺpčeku vpravo je predo mnou údajne 5 komentárov, keď sú len tri.....
Pretože softvér do počtu komentárov započítava aj nezverejnené komentáre.
A ako napísala @Evelynba , je mi na pováženie uplatňovanie autorských práv. Či si Pišťanek uťahoval, aby bol zaujímavejší a knižka predávanejšia? Nuž, Pišťanek je už nebohý, nech mu je zem ľahká.
Autorské práva obmedzujú šírenie diela v jeho pôvodnej podobe - teda doslovné kopírovanie a uverejňovanie. Ale variť podľa jeho receptov, uviesť to na Vareche s popisom: toto som varila podľa receptu, ktorý som našla...... na to sa autorské práva nevzťahujú. Takže var, pridaj, len nekopíruj od slova do slova.
I právníci chtějí žít, zvláště u knih, nejen kuchařských, je uvedeno poučení o právech autorských. Klidně recept přidej, můžeš knihu a autora zmínit - že jsi se inspirovala, čerpala, uvařila, nafotila.
@Redakcia má své zkušenosti v této sféře, tak ji prosím, jestli nám může přiblížit vhodný postup. Děkuji.
Knihu nepoznáme, nevieme, aké recepty sa v nej nachádzajú a ako sú podané, takže sa k tomu nevieme vyjadriť. Ale ako sama autorka diskusie píše - Pišťanek si uplatňuje autorské práva a viackrát to zdôrazňuje - a ona ich rešpektuje a my tiež.
Opravené :)
Ve vlastní diskusii můžeš odstranit jakýkoliv koment sám. Máš to v nabídce.
Ale kniha ako taká sa mi veľmi páčila, príjemné čítanie.
Nakoniec sa teda podarila, lebo rada skúšam nové recepty. Moja dcéra mi povedala: "Mami, na jednej strane sa Ti čudujem, že máš plno svojich dobrých osvedčených receptov a pritom stále probuješ niečo nové, na druhej strane je dobré, ak vo svojom veku máš ešte záujem o nové veci, nevzdávaj to". Počúvam svoju dcéru, nevzdávam to, iste príde na rad aj Pilsudsky a aj najlepší makový, veď zvedavosť nepustí. Ale najbližšie na rodinnú "sešlost" mám zadanie upiecť starú dobrú klasiku, ježe. Tie som kedysi piekla dcére pre kolegov, mali veľký úspech a niektorí mladší ich ani nepoznali
Ale je možné, že v tých časoch to bol úžasný nápad. Možno predtým nevedeli urobiť takú hladkú polevu z čokolády alebo upiecť tortu tak, aby vydržala "nezdrcnutá" niekoľko hodín (dní?)...
pivonka@ nepíšeš jasne, ako Pišťanek formuloval autorské práva. V súvislosti s čím - publikovaním, šírením, varením... kde a ako to píše?
Pokiaľ nebudeš vydávať ním opísané recepty za svoje a nebodaj sa nebudeš pokúšať vydať knihu s rovnakými postupmi, var podľa jeho receptov koľko Ti len bude chutiť. Môžem len potvrdiť, že uvedené postupy sú správne. Ale samozrejme že nejde o kuchárku pre začiatočníkov s podrobne rozpísanými krokmi, vyžaduje úroveň aspoň "mierne pokročilý" ;o)
P.S.: knihu mám aj s venovaním autora, a ilustrátorky (Katky Slaninkovej), obaja pôsobili na blahej pamäti inzine.sk