Nedávno som si v knižnici chcela požičať kuchársku knižku. K už vybranej beletrii a nákupu som zas nemienila pridať ťažkú váhu a tak náhodou padla voľba na knižku Petra Pišťanka Recepty z rodinného archívu. Poznáte ju? Varili ste z nej? Ten jeho dedo a jeho zaručene originálne recepty na Sacherovu a Malakov tortu a bratislavské rožteky ... Tak ti nevím, Karle. Lenže Pišťánek si uplatňuje autorské práva a viackrát to zdôrazňuje. Ja som zatiaľ varila iba Panenské bravčové so slivkami a bolo to fakt super. Vareniu na víne sa vyhýbam, lebo som kedysi nedosiahla túžený výsledok, ale toto bolo fakt výborné. Nepridávam, rešpektujem autorské práva. Komentáre k článku:Tiginko 31. júla 2018 o 20:40 trošku nerozumiem o čom je tento diskusný príspevok... @zareaguj Pekný komentár 1x kimlo Tiginko 31. júla 2018 o 20:41 pardón, "Zážitok" @zareaguj Pekný komentár Kimlo 1. augusta 2018 o 06:29 A čo ako? @zareaguj Pekný komentár Evelynba 1. augusta 2018 o 06:48 Tiež som hneď nepochopila, ale po druhom prečítaní sa mi zdá, že @Pivonka sa asi pozastavila nad tým, že si dotyčný nárokuje autorské práva na tak všeobecne známe a staré recepty, ktoré uvádza a ktoré so všetkou pravdepodobnosťou nie sú stvorené jeho starým otcom. Pri všetkej úcte k jeho kuchárskemu umeniu. Ale okrem toho nerozumiem @Redakcia , prečo v stĺpčeku vpravo je predo mnou údajne 5 komentárov, keď sú len tri..... @zareaguj Pekný komentár 2x pivonka, mitzy Redakcia člen redakcie Varecha.sk, 1. augusta 2018 o 07:00 @Evelynba (1.8.2018 06:48) Pretože softvér do počtu komentárov započítava aj nezverejnené komentáre. @zareaguj Pekný komentár Pivonka 1. augusta 2018 o 10:14 @Tiginko , @Kimlo , čomu nerozumieš? Môžeme síce diskutovať o vhodnejšej rubrike, ale predovšetkým sa obraciam na varecháčov, ktorí knižku čítali a z nej varili, aby napísali svoje skúsenosti. Čo je tu nezrozumiteľné? A ako napísala @Evelynba , je mi na pováženie uplatňovanie autorských práv. Či si Pišťanek uťahoval, aby bol zaujímavejší a knižka predávanejšia? Nuž, Pišťanek je už nebohý, nech mu je zem ľahká. @zareaguj Pekný komentár 3x mitzy, evanaaa, evelynba Evanaaa 1. augusta 2018 o 18:12 Nezostáva nám teda nič iné, len si zohnať tú knihu a skúšať potajomky z nej variť, hádam sa nedopustíme porušovaniu autorských práv, lebo kuchárske knihy sú na to, aby sa z nich varilo a nielen nad nimi naprázdno slintalo. Inak, príspevok by som asi dala do Diskusií, lebo o tom by sa dalo polemizovť, čo sa smie a čo nie.....len nechápem údiv nad tým, že o čom príspevok je. Ak už o inom nie, pisateľka ním chcela priblížiť svoj zážitok z menovanej knihy, nevidím na tom nič divné.....boli tu aj iné, menej pochopiteľné diskusie a zážitky. @zareaguj Pekný komentár 1x pivonka Bubaya 1. augusta 2018 o 23:16 Tak ti nevím, Karle, ale právo na Sachera môže mať akurát hotel Sacher vo Viedni a na tortu Malakoff nejaký francúzsky cukrár z 18 storočia. Na recept by sa mohli vzťahovať autorské práva v prípade, že je to niečo mimoriadne, iné, doteraz neznáme...a nie stá variácia na Sacherovu tortu s višňovým lekvárom. Autorské práva obmedzujú šírenie diela v jeho pôvodnej podobe - teda doslovné kopírovanie a uverejňovanie. Ale variť podľa jeho receptov, uviesť to na Vareche s popisom: toto som varila podľa receptu, ktorý som našla...... na to sa autorské práva nevzťahujú. Takže var, pridaj, len nekopíruj od slova do slova. @zareaguj Pekný komentár 4x haji, pivonka, evelynba, evanaaa Haji 2. augusta 2018 o 06:28 » www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/obcanske-pravo/autorske-p... I právníci chtějí žít, zvláště u knih, nejen kuchařských, je uvedeno poučení o právech autorských. Klidně recept přidej, můžeš knihu a autora zmínit - že jsi se inspirovala, čerpala, uvařila, nafotila. @Redakcia má své zkušenosti v této sféře, tak ji prosím, jestli nám může přiblížit vhodný postup. Děkuji. @zareaguj Pekný komentár 1x pivonka Redakcia člen redakcie Varecha.sk, 2. augusta 2018 o 08:52 @Haji (2.8.2018 06:28) Knihu nepoznáme, nevieme, aké recepty sa v nej nachádzajú a ako sú podané, takže sa k tomu nevieme vyjadriť. Ale ako sama autorka diskusie píše - Pišťanek si uplatňuje autorské práva a viackrát to zdôrazňuje - a ona ich rešpektuje a my tiež. @zareaguj Pekný komentár 2x pivonka, haji Pivonka 2. augusta 2018 o 09:26 S tými autorskými právami je to u Pišťaneka také zvláštne. Ťažko uveriť zvláštnym životným okolnostiam jeho deda, pri ktorých prišiel k originálnym receptom, ale vyvrátiť sa zrejme nedajú. Napr.: Pišťanekov dedo robil barmana v piešťanskom kasíne. Citujem: "Raz v noci totiž opitý knieža z vďačnosti, že dostal ešte jeden martel (Ale tentoraz už naozaj posledný, vaše blahorodie!) prezradil ten recept - pravý recept na pravú tortu Malakov - môjmu dedovi. Na druhý deň knieža prišiel za mojim dedom a nenápadne vyzvedal, či sa nejako nepreriekol, Dedo sa však robil hlúpy a tváril sa, že nechápe. Od tých čias robíme v našej rodine tú tortu vždy na Nový rok." Ten dedov život bol zaujímavý. @zareaguj Pekný komentár Pivonka 2. augusta 2018 o 09:30 Prosím redakciu, aby opravila citát v mojom predchádzajúcom príspevku. Namiesto "tváril hlúpy" má byť "robil hlúpy" Ďakujem! @zareaguj Pekný komentár Pivonka 2. augusta 2018 o 09:32 @Evanaaa , variť z knihy môžeš, Pištanek to dovoľuje iba majiteľom knihy. Zakazuje šíriť recepty. Nuž, ja ju mám požičanú z knižnice ale varila som. @zareaguj Pekný komentár 1x evanaaa Redakcia člen redakcie Varecha.sk, 2. augusta 2018 o 09:38 @Pivonka (2.8.2018 09:30) Opravené :) @zareaguj Pekný komentár 1x pivonka Pivonka 2. augusta 2018 o 09:53 Ešte raz vďaka! Môžete zmazať aj tieto komentáre ohľadne opravy? Aby sa môj príspevok nehonosil vysokým počtom komentárov, ktoré nejdú k podstate. Ďakujem! @zareaguj Pekný komentár Mitzy 2. augusta 2018 o 12:47 @Pivonka myslím, že keby uverejníš recept a napíšeš ...podľa Pišťánka, tak by to nemal byť problém. Ale rozumiem Ti, Karle, že nechceš za pokus skončiť v kriminále ;D @zareaguj Pekný komentár 2x pivonka, haji Sovka62 3. augusta 2018 o 11:38 Pišťankovu knihu mám už dlhé roky. Bolo to p mňa zaujímavé čítanie, ale viac ako recepty ma zaujali jeho zážitky a spôsob života jeho i jeho okolia. Či pravé, či nepravé, pre mňa to boli recepty, ktoré mi nepripadali nové, veď Sacherova torta či rezy Malakov sú dávno známe. Ani na myseľ mi neprišlo, že by som ich mala skúšať. @zareaguj Pekný komentár 1x pivonka Haji 3. augusta 2018 o 11:47 @Pivonka (2.8.2018 09:30) Ve vlastní diskusii můžeš odstranit jakýkoliv koment sám. Máš to v nabídce. @zareaguj Pekný komentár 1x pivonka Pivonka 4. augusta 2018 o 12:45 Áno, @Sovka , väčšinou sú to známe recepty, ale škoda, že si za tie roky žiadny neskúsila urobiť. Mňa by práve zaujímalo porovnanie tých "pravých" a "nepravých", či nakoniec tie "nepravé" nie sú lepšie, ako tie "pravé", viď Sacherova torta, ktorá je asi najpreceňovanejší múčnik. A čo taký Tvarohový koláč Pilsudski, alebo Úplne najlepší makový koláč? Tie si budem musieť urobiť, lebo ich nepoznám. Ale aj na nich raz príde! Možno. :-)) @zareaguj Pekný komentár 1x haji Sovka62 5. augusta 2018 o 19:04 @Pivonka , no veď práve: Úplne najlepší makový koláč, no ako pre koho. Pre mňa je najlepší ten mamin a pečiem ho rovnako ako ona. A Sacherovu tortu by mi v živote nenapadlo piecť. Jedla som ju v Innsbrucku, nič pre mňa, cena po plafón a kvalita? Ťažké cesto (jedna známa babka takému hovorila "jak pálená cihla"), trošku marhuľového lekváru a ničím výnimočná čokoláda. Pre mňa celé suché, stačí ochutnať raz v živote, ale ak by to niekomu nevyšlo, o nič nepríde. Ale kniha ako taká sa mi veľmi páčila, príjemné čítanie. @zareaguj Pekný komentár 2x haji, motyka Pivonka 6. augusta 2018 o 16:07 Sacherovu tortu som ochutnala vo Viedni, nie u Sachera, ale v cukrárni oproti Hundertwasserhaus, tá bola dobrá. Svoju anabázu s touto tortou som opísala aj tu na Vareche » varecha.pravda.sk/zazitky/sacherova-torta/1188-clanok.htm... Nakoniec sa teda podarila, lebo rada skúšam nové recepty. Moja dcéra mi povedala: "Mami, na jednej strane sa Ti čudujem, že máš plno svojich dobrých osvedčených receptov a pritom stále probuješ niečo nové, na druhej strane je dobré, ak vo svojom veku máš ešte záujem o nové veci, nevzdávaj to". Počúvam svoju dcéru, nevzdávam to, iste príde na rad aj Pilsudsky a aj najlepší makový, veď zvedavosť nepustí. Ale najbližšie na rodinnú "sešlost" mám zadanie upiecť starú dobrú klasiku, ježe. Tie som kedysi piekla dcére pre kolegov, mali veľký úspech a niektorí mladší ich ani nepoznali @zareaguj Pekný komentár 1x haji Zivestriebro 4. septembra 2018 o 22:16 Teším sa, že nie som jediný kritik slovutnej Sacherovej torty. Mne totiž vždy prišla ako preceňovaná, ničím zaujímavá, suchá, ťažká, nudná až hriech... Ale akoby patrilo k bontónu ju do nebies velebiť. Ale je možné, že v tých časoch to bol úžasný nápad. Možno predtým nevedeli urobiť takú hladkú polevu z čokolády alebo upiecť tortu tak, aby vydržala "nezdrcnutá" niekoľko hodín (dní?)... pivonka@ nepíšeš jasne, ako Pišťanek formuloval autorské práva. V súvislosti s čím - publikovaním, šírením, varením... kde a ako to píše? @zareaguj Pekný komentár Kltko 7. septembra 2018 o 08:02 Peter Pišťanek bol skvelý rozprávač. Jeho príbehy (vrátane receptových príbehov) sú rozprávaniami, ktoré majú potešiť a určite nie sú stenografickým záznamom minulosti. Pokiaľ nebudeš vydávať ním opísané recepty za svoje a nebodaj sa nebudeš pokúšať vydať knihu s rovnakými postupmi, var podľa jeho receptov koľko Ti len bude chutiť. Môžem len potvrdiť, že uvedené postupy sú správne. Ale samozrejme že nejde o kuchárku pre začiatočníkov s podrobne rozpísanými krokmi, vyžaduje úroveň aspoň "mierne pokročilý" ;o) P.S.: knihu mám aj s venovaním autora, a ilustrátorky (Katky Slaninkovej), obaja pôsobili na blahej pamäti inzine.sk @zareaguj Pekný komentár Pridaj komentár k článku:Táto funkcia je len pre prihlásených!Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom: alebo môžeš použiť:Prihlásenie cez FacebookRegistrácia Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo. Podmienky používania a ochrana osobných údajov
Nové Horúce toto sú vaše najnovšie články. pridať nový 1 Frezia68: Ako sa mi strácajú veci... (19 komentárov) 2 An3da: Kniha receptov z Varechy (6 komentárov) 3 Kecupicek: Drobné pečivo, alebo ako nás Lucia strašila (bez komentára) toto sú najkomentovanejšie články. pridať nový 1 Frezia68: Ako sa mi strácajú veci... (19 komentárov) Ďalšie vaše články >
Nové Horúce témy Horúce recepty 1 Lakey5: Nahradia kvasnice z obchodu kvások? (9 odpovedí) 2 Wall007: Domáca či kúpená parížska šľahačka? (4 odpovede) 3 Lidka25: Kvásek (5 odpovedí) 4 Lenuckaaa: TV Varecha - honorár (20 odpovedí) 5 Kmotrik: Presolené klobásky (2 odpovede) 1 Lenuckaaa: TV Varecha - honorár (20 odpovedí) 2 Lakey5: Nahradia kvasnice z obchodu kvások? (9 odpovedí) 3 Lidka25: Kvásek (5 odpovedí) 4 Wall007: Domáca či kúpená parížska šľahačka? (4 odpovede) 1 Torta Agnes Bernauer (29 komentárov) 2 Zemiakový kebab (24 komentárov) 3 Pomaly dusené jelenie stehno (24 komentárov) 4 Bravčové pliecko na divoko (19 komentárov) 5 Boršč (18 komentárov) Pridaj novú tému > Ďalšie diskusie > Najnovšie komentáre >
Mäsité recepty Bezmäsité recepty Koláče, zákusky Torty Polievky Šaláty Mäsité recepty Bravčové pliecko na divoko Zemiakový kebab (fotorecept) Boršč Karé na kyslej kapuste so slaninou a bryndzou Roláda z karé a zo zemiakov so zelerovým nákypom Bezmäsité recepty Pudingový kysnutý závin Bezlepkové parmezánové krekry Bezlepkové šišky bez kysnutia Zemiakové placky s hubami (fotorecept) Tvarohové šišky (fotorecept) Koláče, zákusky Maková bábovka so zemiakmi (fotorecept) Bezlepkové pečené šišky (fotorecept) Tvarohové koláče bez vajca (fotorecept) Škoricový trhanec (fotorecept) Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) Torty Torta Agnes Bernauer (fotorecept) Torta k narodeninám Gaštanová torta Kataríny Brychtovej (videorecept) Rýchla bezlepková Schwarzwaldská torta Nepečený zákusok s jahodami Polievky Sýrovo-žloutková polévka Šampiňónový krém Luštěninová polévka S Hudbou Vesmírnou (videorecept) Polievka z mletého mäsa a koreňovej zeleniny (fotorecept) Komprdárka (fotorecept) Šaláty Chrenový šalát s bandurkami Domácí salát Rumcajs Salát z červené řepy s vlašskými ořechy Celerový salát a cibulový chléb bez mouky Parmezánové košíčky s kuracím šalátom (fotorecept)