Sviečková

certica47 - bez fotkycertica47, 12. mája 2012
niekto tu spomínal, že nepozná nikoho, kto nemá rád sviečkovú, ja ju nemám rada, ale veľmi rada ju varím pre celú moju rodinu, ktorá mnou pripravenú zbožňuje :-)
@zareaguj


Diskusia k článku

lenosko
tiez nemam rada svieckou... stale neviem pochopit co konkretne by mi na tom malo chutit :-)
2010
Hmm, 24 hodin na Vareche akurat sme sa dozvedeli ze nemas rada svieckovu , who cares .... co tak najprv ukazat co vies a co mas rada ?
( asi som staromodny ).
evusik
ja sviečkovú mám rada, hlavne keď ju navarí môj manžel.... ale nemám rada pajšlovicu a držkovú a tiež mi muž hovorí: "Nevieš o čo prichádzaš!" no veru to už ani nezistím lebo držkovú a pajšle jesť nebudem... tak veru :-)))
hubata
Ja nemám rada môjho starého, okrem neho ľúbim všetko: sviečkovú, držkovú, pajšlovú aj @2010 za jeho príspevok.
evanaaa
Ja tak isto ako @hubata , nie že by som tie jedlá nejako zbožňovala, ale všetky zjem a držkovicu musím robiť tuším raz za mesiac. A kto nemá rád sviečkovicu, asi neje ani iné smotanové omáčky, no, neviem........
3sandra3
ja milujem sviečkovú ... hlavné tú omáčku plnú rôznej rozmixovanej zeleniny... je to veľmi zdravá omáčka, vôbec nezahusťujem múkou, stačí veeeľa zeleniny. Mňam, možno urobím aj na budúci víkend.
marcy
@3sandra3 presne ako píšeš,len okrem restovanej zeleninky dávam aj trošku slaninky :-)
babidka
Svieckovu mam velmi rada -okrem tej "pravej najpravejsej" aj z kuracieho ,bravcoveho ,morkacieho,kralicieho ....ale nechcem k ziaden iny knedlik ako nasu klasiku -parenu knedlu. Bez rozkov a inych pridavkov :-) Nevzala by som vsak do ust drzkovu ! Takze kazdy ma svoje oblubene ci dokonca milovane jedlo a tiez jedlo , ktore by za svet nezjedol:-) No a to som prosim drzkovu v zivote neochutnala....
jerica
@hubata si moja krvná skupina, všetko sedí na mňa čo píšeš:-))
keď som bola dieťa , nikto by nedostal do mňa rajčinu , napínala ma až až,potom sa niečo vo mne odblokovalo , po vydaji hahaha rajčiny boli a sú moju nnenahraditeľnou zeleninkou. Pamätám si , v šesťdesiatich rokoch , na svadbách nesmela chýbať na stoloch sviečková,paráda veliká.
kuchticka
@lenosko , svieckova - omacka spravne pripravena s korenim ktore tam patri, zeleninou a smotanou ma skutocne vynikajucu chut a ma ju rado vela ludi a ja tiez.
@evusi , pajsle, drztky, ,mozocek je pre mna fuj, nejedla bych ani za nic. Neviem pochopit ako si niekto moze pochutnavat na drskovej polievke. ??? Iba zeleninu jem vsetku aka rstie a da sa jest. manzel vravi, ze som ako koza ktora vsetko spasie.
bahadur
Pro kuchtička-jídla,které nejím alespoň nehaním.Co takhle brouky a jinou hávěť-když to někomu chutná,ale hlad je sviňa a chuť na něco eště větší.Hezký den všem.
hviezdickaz
Pisala si to uz pod moju svieckovu,takze celkom dobre nechapem,co je toto za zazitok...
abdul
To sú teda chute :-).
Držkovú aj o polnoci, sviečkovú tiež, ale pajšle nie. Halušky s kapustou to radšej suchú kôrku, ale dobrú zabíjačkovú kapustnicu kedykoľvek. Čert aby sa v tom vyznal.
tahc81
Komu nechutí, nech nechá tak. Je to chutné, zdravé a kvalitné mäso...
tothka
Hovorí sa, že koľko ľudí, toľko chutí, ja sviečkovú môžem aj o pol noci, ale držkovú a pľúcka na smotane by ste veru do mňa nedostali. Napriek tomu držkovú môjmu dedušovi varím, pretože on ju veru miluje, no priznám sa, ja ju nechutnám, ale je vraj vynikajúca
nika60
Myslím,že to čo je dobré nemôže byť zlé a každý má niečo rád a niečo nie tak si povedz čo ma nezabije to ma posilní
stefanm



...dá sa tomu odolať ? sviečkovú robím rád a často . a vždy sa mi zdá , že chutí ináč . nemám rád tie "vylepšené" typu : s čučuriedkami a šľahačkou !
rea1
u nas sa hovori, ze chute a facky su rozne. :-)
ja zjem vsetko, hoci maso mi akosi "nejde" ale vo forme drzkovice, pajšlovice - aj o polnoci.
kedysi, uz od detstva, som nenavidela kvargle. hnusili sa mi. hnusili sa mi tak, ze som dokonca neznasala ludi, ktori to jedli. ale mama hovorila, ze kedysi bolo dostat kvargle aj cerstve a ze tie vobec nesmrdeli a po prekrojeni vyzerali vovnutri uplne ako tvaroh. to som vobec netusila, ja som poznala iba "samochodiacu" rozplizlu, zapachajucu verziu. i byvala som kedysi nedaleko garaze prerobenej na pivaren, kde okrem inych zahryzkov predavali aj kvargle s cibulou a maslovym chlebom. a vidiac niekomu jednu prekrojenu vovnutri bielu, tvarohovu, hovorim muzovi: vies ty co? uz som pretentovala v zivote viac ako mizernych 39.- Sk aj na vacsie blbosti ako su kvargle. ja si to objednam. a v duchu som bola pripravena uz prve susto nenapadne vyplut a zachranit si zivot. bolo to bajecne! a odvtedy si ich kupujem vzdy, ked nadabim na cerstve. ale musia byt naozaj cerstve, lebo tie smyklave a pachnuce su mi stale eklhaft. ako to niekto moze jest? :-)))
redakcia
Komentár od @pusta : Sviečková patrila u nás doma vždy k sviatočným jedlám. Moja mama používala na ňu výhradne pravú sviečkovú ako mäsko, ktoré pácovala najprv v zeleninke niekoľko dní v chladničke. Mäsko vybrala z pácu, poutierala a prudko opiekla na masti z každej strany, potom pridalla scedenú zeleninku a vždy podliala trochou nálevu z pácu , kým sa celé dusilo. Kryštálový cukor skaramelizovala a tak pridala do šťavy, zeleninku prepasírovala ručne, zahustila zátrepkou z múky a kyslej smotany /žiadna šľahačka/, dochutila octom. samozrejme musela v omáčke by domáca údená slaninka a horčica. Do hotovej šťavy dala prehriať mäsko pokrájané na tenké plátky a podávala so zemiakovou knedľou. to bola skutočná pochúťka! všetko s iným mäskom a inak robené sa volalo mäsko na zeleninke alebo na záhradnícky spôsob. tie starém postupy a aj použité mäsko majú svoj osobitný význam.

irenaw
mňam @pusta to je takmer ona :-) u nás sa slaninou špikuje mäso a nedávame horčicu.
kuchticka
Prava svieckova - neviem o tom, ze do povodneho receptu na svieckovu by mala ist horcica. To potom uz nie je recept na pravu svieckovu. Korenova zelenina, bobkovy list, c. korenie a nove korenie, cibula. slanonka atrosku tymianu, citron alebo kvalitny ocot, maslo. Ked si niekto pripravi recept inak (s horcicou alebo inym,) to uz nie je prava svieckova. Moze chutit dobre i inak, ale nech to nenazyvaju svieckova.
redakcia
Komenár od @pusta :
@irenaw , zabudla som spomenúť, že prvé, čo moja mama spravila, že to mäsko z pravej sviečkovice prešpikovala hojne domácou údenou slaninkou.

mracik9
A čo tak z jelenieho stehna,fajne prešpikované dobrou slaninkou, veľa zeleninky na omáčku a zjemnenú kvalitnou smotanou,kto by odolal,jedine ten, čo to ešte nejedol.
kuchticka
@mracik , nikdy som nejedla maso z jelena alebo srny, ale takto upravene ako hovadzie na svieckovu by bolo iste vynikajuce, len sa musi nejako upravit jalovcom (korenie pre divoku zver), aby nebolo citit "divocinou" .
tetadena
sviečkovú milujem, aj všetky omáčkové veci s knedľou, ale dievčatá, čo je to pajšlovica?
tiginko
tiež som nepochopila čo je toto za zážitok, ale možno len skúšaš ako sa sem pridávajú príspevky...ľudia sa chytili :-)



 



TOPlist