Slané oblátky

serpico - fotkaserpico, 11. apríla 2012
...už dlhší čas robím sladké trúbeľky a oblátky:

...ale až teraz sa mi podarilo urobiť i slané...syrové i bryndzové... podľa svojich predstáv...hlavne chuťovo





(keďže mi ešte nedorazili nové "mašiny", oblátky sú s vianočným motívom, ale neva...a veľká vďaka !!! Mirkajan za suprový recept !!!
@zareaguj


Diskusia k článku

serpico
..dúfam, že nespamujem!
dal som ich ochutnať môjmu okoliu, a reakcie ?
"jedinečné", "vynikajúce", "tak také som ešte nejedla", "suprové" .... (hádam stačí ! )....
Mirkajan, ten recept je naozaj famózny !!!
mirkajan
Budem musieť vyskúšať tie oblátky s bryndzou, lebo pre mňa ako liptáčku je bryndza č.1 a rozmýšľala som, že bysom syr v oblátkach zamenila za bryndzu, ale bála som sa, či nebude problém s tým, že bryndza je mastnejšia ako tvrdý syr. Aj si nejako upravoval gramáž, alebo si pridal rovnaké množstvo bryndze ako bola gramáž syra?
serpico
mirkajan....bryndze som použil trošku viac (robil som oblátky z polovičnej dávky....najradšej používam plast ciachovanú nádobu 1L s rúčkou odspodu až po vrch....najlepšie mi sedí na "kutáče" Philips-u )...cca 80 g, podľa receptu by to bolo na celú dávku 160 g (syra uvádzaš 120 g).
Oblátky s bryndzou boli jemnejšie ako syrové, aj chuť majú vynikajúcu, sú krehkejšie...jednoducho SUPER !!!
Vyskúšal som i recept od Magrokomu na "slané syrové" :
1 kg hladkej múky špeciál, 25 Dg tehly Ementál, 2 celé vajcia, 60 g rastlinného tuku (HERA), 2 KL soli, 1 KL rasce, 3 PL oleja, na špic noža salajky (nedal som).
Aj postup som dodržal...postrúhaný syr a rastlinný tuk zalejeme 1/2 litrom horúcej vody a pridávame ostatné suroviny. Cesro riedime vlažnou vodou. Hustota cesta má byť ako na palacinky. Cesto necháme odstáť asi 4 až 12 hodín v chladničke.
A výsledok ? Oblátky mi po upečení vychádzali spod stroja "blatové"....stvrdli, a pri konzume...mám na to výraz..."režú" (sú "plechové"...to sa mi stávalo aj prisladkých trúbeľkach...záviselo od múky...to bolo onehdy, ešte v časoch skúšania....)
Aj chuťovo neboli dobré...takže tento recept som preškrkol !
Magropom uvádza niekoľko receptov, vyskúšal som i tento :
Cesto na "slané bryndzové oblátky" :
250 g bryndze, 1/2 kg hladkej múky špeciál, 3 KL soli, 1/2 litra mlieka, 1 prášok do pečiva, rasca, 1/2 dcl oleja a vodu podľa potreby.
Oblátky boli chuťovo výborné, jemné, ale tak krehké, že sa mi lámali až lepili na platňu. Tak som recpt "upravil" !
Múku som dal nie 500 g špeciálky, ale 200 g polohrubej a 200 g špeciál, mlieka 400 ml, a prášok do pečiva som nedal a dal som vajíčko.
Boli dobré, ale nedosiahli úroveň Tvojho receptu, Mirkajan !
Ten Tvoj recept je "vymakaný" a netreba tam špekulovať. Len ak by niekomu chutili viac slané či má radšej väčší priemer. Stáva sa mi, že sladké chce niekto trošku upraviť, hlavne zvýrazniť napr. anízovú príchuť, tak pridám štipku anízu navrch (nie veľa, lebo poto sa mi zdajú "príkre" ).
A ešte jedna obrovská výhoda je pri týchto slaných....platne sú čisté, nekaramelizuje cukor (nemá aký hi ! hi ! ).
Píšem to o pol 4-ej, bolí ma zub, tak som si zarobil cesto, pár foto chcem pridať na svoju "domovskú stránku" nahuby aj s komentom o štiavnickej Kalváriia Skanzeme (Banskom múzeu v prírode...ing. Kladivík v štiavnickej telke mal suprový dokument o skanzeme, o plánoch ešte z roku 1964-počiatky výstavby.....a porovnanie s realitou ).


hubata
@serpico vďaka za odborný článok vo veci pečenia oblátok, je to slovenská tradícia a je pekné od teba že ju rozvíjaš do detailov. Wafle sú wafle, ale naše oblátky sú oblátky či už na sladko alebo na slano a fakt nemusia byť len o Vianociach, ale aj k posedeniu pri víne. Nech sa ti darí!
serpico
hubata, rado sa stalo a ďakujem (už len stroje aby došli ...a ten "dvojstroj" ma irituje !!!
...urobil som aj pár várok bezlepkových bryndzových (dcérka aj syn sú "bezlepkáči" )...sú ešte krehkejšie...cesto som nechal odležať v chladničke cca 10 hodín (a zvláštne, bezlepkové cesto sa mi zdalo redšie ako pri urobení....a pri obyč je to práve naopak)...
...dcérke som zabalil 50 kusov a dostal som SMS (išla na návštevu ku kámoške...."Vlado - tak ma dcérka zovie - keby si videl, ako to žrali " )
...ak človeka neodolateľne "ťahá" po prvej dať si 2-hú a 3-tiu berie do pazúra, keď má ešte polku 2-hej "neschálovanej"...a po 10-ej či 20-ej má "beľmo" na očiach a "zakalenú" myseľ z konzumu...vtedy je to OK....vtedy sú ozaj DOBRÉ !
hubata
@serpico a formy máš odkiaľ (ale nie waflové) tie tenké naše: napíšeš adresu ak pošlem e-mail?



 



TOPlist