Rozprávka z tisíc a jedinej noci

zajomato - fotkazajomato, 30. augusta 2017
Kde malo byť a nebolo, kde sa voda mení na zapáchajúcu žbrndu, kde rodnú zem zalievajú čiernym asfaltom a zaklínajú fabrikami na autá,
kde ľudia veria bludom o raji a koncom v pekle, kde zdravý rozum žobre pred dverami zadubencov.
Asi si poviete ako to súvisí s jedlom. Supermarkety prispievajú k prejedaniu sa a hromadeniu potravinového odpadu. Mám nostalgiu za
malými miestnymi malými obchodmi a výrobňami domácich produktov. Verím, že by to zvýšilo zamestnanosť a hlavne spokojnosť. Prajem Vám dobrú chuť.
@zareaguj


Diskusia k článku

zajomato
Čo k tomu ešte dodať iba že, pohodlnosť a leňošenie ja naším zákerným druhom.
katka78
Myslíš, že je to o lenivosti a pohodlnosti? Nie je to skôr o cenách, ktoré reťazce tlačia dole v boji o zákazníka a ktorým malé prevádzky často nedokážu dlhodobo konkurovať? Cena je pre Slovákov významným, ak nie hlavným rozhodujúcim faktorom.
kecupicek
Za svoj život som poznala množstvo ľudí, mladých aj starších a všetci sa snažili u nás podnikať. Môj známy je vyštudovaný strojný inžinier. Po skončení školy sa zamestnal vo fabrike na výrobu drevotrieskových kosák, počítal dosky. Potom po polroku začal zásobovať lekárne liekmi, po ďalšom polroku začal podnikať s hernými automatmi. Po dvoch rokoch začal ponúkať mobily od nového operátora. Po polroku začal robiť realitného makléra. Žiadne zamestnanie mu nedalo taký finančný zisk, aby z toho u nás vyžil. Odišiel do Nemecka a tam pracuje ako majster na stavbe. Má množstvo dlhov, ktoré nesplatí ani do najdlhšej smrti. Myslím si, že naša krajina robí pramálo pre svojich vyštudovaných ľudí a tí sa musia pretĺkať životom ako gastarbeiteri , ich vzdelanie získané na Slovensku má nulovú hodnotu. ˇŽivnostník je tá najhoršia možnosť.
conscientia
@Katka78 má pravdu. A radšej investujem svoje peniaze do pažeráka COOP, Billa či Lidl, než ich investovať v malom "miestnom" obchodíku, ktorý ponúka syry a mliečne výrobky z poľského veľkomarketu. (Čím nebrojím proti všetkým poľským výrobkom.) A neverím, že by to zvýšilo zamestnanosť. Napokon, koľko ľudí malá predajňa zamestná? Maximálne dvoch. A koľko tých malých predajní ostalo? Minimum. Okrem toho, i zelovoc v mojom rodnom SK meste deklaruje, že predáva zeleninu či ovocie od slovenských dodávateľov, no po chuťovej stránke rozdiel nevidím a najmä "nechutím."
kecupicek
Ja nevie asi o nikom, kto by na Slovensku začínal v 60-tke podnikať. Pozrite na našich politických podnikateľov, dostali sa k majetkom čo im za pár kurún sprivatizovali ich rodičia a teraz sa vystatujú svojimi majetkami. Aj plukovník Sanders by oči vyvaľoval, ako sa na Slovensku podniká. Stalo sa mi osobne, že predavač mi vo svojom obchodíku predal jogurt týždeň po záruke. Bola som hladná, tak som ho zjedla, ale viac som mu tržbu už nikdy neurobila. Ešte sa na druhý deň s drzosťou opýtal, ako mi chutilo? Urobila som mu reklamu v celej obci. Odvtedy nakupujem v COOP Jednote. @2010 (30.8.2017 22:15)

kecupicek
Išli sme cez pol Maďarska a pri ceste boli predavači čo ponúkali ovocie a zeleninu krásne podľa veľkosti uložené. Mali sme chuť na marhule, ale vyzerali presne ako z veľkoskladu. Nakoniec sme kúpili melón, ale ani ten nebol veľmi chutný. Globalizácia je naozaj super vec, všetci máme všetko rovnaké. @Conscientia (31.8.2017 11:41)

1x jarca



 



TOPlist