Rezeň alebo šnicla?

rigocka - fotkarigocka, 18. februára 2012
Na vareche som niekde čítala,že najobľúbenejšie jedlo Slovákov je šnicla,tak mi napadla jedna príhoda:
Náš rodinný priateľ (chlapec od maďarov síce ovládajúci slovenčinu ale...) začal pracovať s chlapcami od Trnavy.
Na obed chodili do jednej reštiky,aj vtedy si sadli prišiel čašník a chlapci si objednávali "ja si dám šniclu.....ja tiež" až si všetci objednali šniclu a prišiel rad na nášho priatela a on "Aááá ja si radšej dám rezeň" Chlapci sa naňho pozreli,pousmiali sa.
Priniesli jedlo a vtedy pochopil náš priatel,čo znamenalo to pousmiatie a všetci sa pustili do smiechu.....
....Tak sa chlapec od maďarov naučil čo je to šnicla:))))
@zareaguj


Diskusia k článku

tykadielko
Pred 30 rokmi som bola za manželom v Prahe,kde si odkrúcal vojenskú službu....išli sme sa naobedovať na Václavák ....tiež sme si dali rezeň...od predavačky som si pýtala na tanier jeden rezeň a tá na mňa cez celú jedáleň COOOOOOOOOO?....ostala som úplne vyplašená, manžel zachraňoval situáciu a vypýtal mi řízek....na to asi nikdy nezabudneme...vždy,keď príde na to v nejakej spoločnosti reč-tak sa na tom rehoceme :)
evanaaa
Rezeň - to je tuším gramaticky správne, ale kedysi to bol prfe nás " rízek" a potom sme prebrali od Nemcov (či Rakúšanov?) šniceľ. A ako sa tomu vlastne hovorí po maďarsky?
hubata
Ej, ale rezeň môže byť nielen šnicla ale aj rízek. A to zas aj záhorákom treba preložiť že rezeň je rízek. Ja Záhoráčka a svokra z Rimavskej Soboty, ale toľko dobrých receptov som sa od nej naučila, veľmi dobre varila, piekla, zavárala....... ešte do dnes mám na jazyku chuť jej šóšky. Mne sa nikdy nepodarila tak urobiť. Varila asi tak ako @izabella929 tu na vareche alebo Margó Bódi na TV Paprika. Tiež používala domáce suroviny a to jedlo potom je jedna báseň.
arasidka
:))) pár rokov dozadu sme na oddelenie, kde som pracovala , dostali novú kolegyňu - až hen od Popradu. Krásna slovenská reč, spisovná a ešte chutnejšia kolegynka.Taký chutný zlatovlasý gaštaník. A medzi prácou sme viedli dišputy a reč prišla na varenie. Len tak medzi rečou som povedala, že mám chuť na dobrú "škvarelinu". Po chvíli sa ma to zlatovlasé dievča spýtalo, že čo to je - tá škvarelina. Tak som je vysvetlila o čo kráča. Zasmiala sa a povedala, že to nikdy nepočula a medzi iným nám vysvetlila, že jej mamička je profesorka, ktorá vždy dbala o to, aby sa rozprávalo doma a vôbec všade spisovne. A to bola na môj mlyn dobrá voda, aby sa nám čas v práci rýchlejšie točil, schválne som jej rozprávala mojou "rodnou rečou" príhody. A keď som jej povedala, že si musím opraviť " bicyglo,lebo any ten paklsic mi neštimuje, a ridídka sú nejaké krivé, o vylámaných špajdlách any nehovorím, aj to sklýčko na zadku sem stracila a ket idem večer po ulyci, idú mi oči šrégom, jak sem slepá z teho, že mi lucerna napredku špatno funguje...", len sa na mňa pozrela, a nakoniec mi povedala:"Anička, teraz mi vysvetli, o čom si to hovorila".
jelenik
@ arasidka
si Ty ale "koťužnica", dobre si sa zabávala. Nále možeš zato, že víš aj takúto reč s kerú majú spisovní slováci problém?
@ rigocka
jedna známy raz zobral na obed do hotela svoj nový objav-záhoráčku.Dzífča z dzedziny, prvý krát v takej jedálni číta jedálny lístok:
"Palacinky s jamom. To scem!"
A po chvíli dodala:
"Co je to jam?"
kata50
@marcy , presne ...aj u nás je šnicľa fašírka-taká pekná okrúhla na oleji vyprážaná . Výborná ku paradajkovej kapuste.:-))
sovka62
Pre mňa to bol odmalička rízek, myslím, že pre veľkú časť obyvateľov Bratislavy, pretože pri nákupu bravčového stehna sa mäsiar pýtal: "nakrájať na rízky?". Až v Trnave to postupne začal byť šnicel aj pre mňa a už to tak ostalo.
Mimochodom, nielen na iný názov som si musela zvyknúť, zmenil sa aj nákup mäsa. Keď som v Trnave požiadala mäsiara, aby mi stehno narezal, vyvalil na mňa oči ako tenisáky a chcel vedieť, či doma nemám nôž. Skúšala som vo viacerých predajniach, nikde som nepochodila. Lebo veď keď kúpim 6 rezňov, je to šesť rezňov, ale keď kúpim kilo stehna mám tak 4 rezne a z ostatného môžem spraviť tak akurát fašírky. Dobre to mali premyslené tie trnavské koťuhy mäsiarske. A vôbec u tých mäsiarov si museli myslieť, že som spadla z Marsu. Pýtala som si hovädziu roštenku. "No víte, panyčka, to my ani nemávame, to si mosíte kúpit volade v meste", poučil ma mäsiar v centre Trnavy.
sovka62
Ešte som chcela dodať, že dlhé roky bol pre mňa rízek tým najlepším jedlom na svete. Až tak, že keď som bola na internáte, mama vstala ráno o tretej, aby mi po šoférovi linkového autobusu, ktorý odchádzal z Bratislavy o šiestej, mohla poslať tú turistickú hliníkovú krabicu, plnú čerstvo vypražených rezňov.
A vidíte, postupne mi toto jedlo zástancovia správnej výživy sprotivili, po všetkých tých rečiach, aké je nezdravé som sa sfamfrnila aj ja a rezne mávame dva razy do roka.
stefanm
Len si robte rezne,řizky,šnicle ... ja si idem vypražiť fajne "karmonádľe" !!!
tetrisss
sovka62,to nemyslis vazne, mne teda ziadni zastanci spravnej vyzivy nemozu rezne sprotivit :), ked neviem co varit, rezne to istia.
pavas
Najlepšie je šniceľ rezňom zajedať
rigocka
No veru ani mne nemôže nikto rezne sprotiviť:))a ani ostatnej časti rodiny,bez rezňou,šniclí,rízkov,ba ani rántotthúsov(to u nás dolniakov:)) nie je nedeľa ani žiadny sviatok a k tomu majonéza....to je len správna výživa:))).
evanaaa
Veru, jedna moja kolegyňa v práci povedala, že im sa nedeľa bez rezňa - šnicla neráta.
sovka62
Tak teda dobre, spravím na budúcu nedeľu, neviete si predstaviť, ako mi na ne tečú slinky už od vtedy ako som uvidela názov diskusie.
babidka
az som sa musela pozriet odkial je @marcy aj @kata50 :-) l....ano , su vychodniarky ako ja a u nas sa "snicla " vravi fasirke. No a "karmonadle" ako vravi @stefanm sa vravieva iba reznu z kare /teda karmonadli/ . U nas je reznom "riska" :-))) Ako dieta som "risky" milovala , vekom sa uz nadsenie z nich vytratilo ale moj brat musi mat risku aspon raz do tyzdna , inak by bolo strasne frustrovany .....
arasidka
na, a ja môžem od hladu skapať! A oni o šnicloch tuto rozhutujú!! Jááááj, taký čerstvý, na tanieri, z čerstvej strúhanky a na dobrej bravčovej masti...no nič, idem si ja len tú kávu dopiť a porozmýšľať, či by nebolo načim ísť "Strýcovi Lajovi" na dobrý šniceľ. Oni ho majú každý deň v menu ako tretie jedlo, lebo zistili, že najviac ide šnicľa a vysmážaný syr. Tieto dve vecičky ponúkajú ako tretie jedlo každý deň. A veru pani kuchárka ich vie dobre urobiť. no uvidíme, uvidíme... A prečo tam? Lebo moji chlapi už dva týždne držia diétu, každý má svoj dôvod, tak im nebudem robiť doma prekážky!
marcy
bežne sme doma k rezňu a kaši mávali kyslú udynstovanú kapustu :)) partner chce čerstvý šalát pridaný rovno k rezňu,pre mňa barbarstvo.....žiadna šťava mi nesmie pokaziť chrustičku,neorezávam ani mastnejší lem z karé,toto ľúbim vyškvarené ...
rea1
najoblubenejsim jedlom mojho syna je oblozeny rezen, t.j. jeden hruby medzi dvoma tenkymi.
nechcem provokovat ale ja rezne akosi velmi nemusim. staci mi tak dva-trikrat do roka ale potom, prosim s plnou paradou. velikansky, horuci a chrumkavy, najlepsie z krkovice, aby nebol suchy. a k tomu alebo este jeden taky isty alebo aspon opekane zemiaky a salat na vedlajsi tanier, lebo, ako spravne podotyka @marcy , nic nesmie rozcvachtat chrumkavu korku. ci obal čičotoje. :-)) ale naozaj mi uplne staci raz za polrok, aby nezovsednel. a po takom obede este veternik velkosti dezertneho tanierika. karamelovy, prosim. a moja predstava o druhom najdokonalejsom hriechu je splnena. :-))))
kamarat vravel, ze ked nastupil do ciech do ucenia, tak pred 45 rokmi, chalaniska z dediny, mali medzi sebou aj slecnu. vraj take tiche dievca, tiez z dediny. majster sa ich na desiatu pytal: děcka, dáte si housky? a slecna tak tichucko na to: ja nechcem húsku, mne by stačila aj žemlička.
sovka62
@rea , tvoj syn je môj človek. Keď som ako mladá gazdiná vyprážala rezne, hneď prvý som hodila do seba, ešte na ňom masť škvrčala, k obedu na tanier ďalší, hodinku po obede ešte jeden ako zákusok, len tak do ruky, na večeru pekne na tanier ďalší a niekedy ešte po večeri len tak pre chuť. Ale už som polepšená, teraz mi stačí jeden na obed, aj to veeeeľmi zriedka.
sylvinka
ja som v rezňoch,šnicloch či rízkoch nepolepšiteľná...ale veru,už dlho sme nemali.Tak ste ma navnadili,že budú v nedeľu.A tie od @jerica !
rea1
@sovka , zvyknem hovorit, ze keby som pri tom nebola, tak som presvedcena, ze ten chalan sa narodil v jednej ruke s reznom a v druhej s klobasou. :-)) teraz ma 25 r. a akosi zacal v poslednych mesiacoch dostavat zachvaty zdraveho stravovania, dokonca aj tofu a sojove maso do seba tlaci ale aj tak sa drzi hesla, ze najlepsia strukovina je dobre vysusena klobasa a rezen cez cely tanier je mimoriadne zdrave jedlo, ktore konzumuje pri kazdej prilezitosti. :-))
miis
uzasna debata... to myslim v dobrom, nie ironicky. nie je snicla ako snicla - vychodniarka by naozaj urobila vybornu fasirku, keby si ju niekto popytal... ale aj tak som sa nedozvedela, co je arasidkina skvarenina - ja som este z dalekejsieho vychodu ako je Poprad... :-)))
njdevil
Povodne som z dalekeho vychodu...ked varila mama, tak sme si prosili vyprazeny rezen, ked varil otec, tak Rántott hús...
alebo, najlepsi zakusok na svete :)
zuzik01
snicla je snicla a rezen je riska... tak je to veruze u nas na vychode :-) a to som asi najsamdalekejsi vychodniar ako pozeram...
mikino43
no ja som daleko od zapadu a ešte dalej od vychodu no a unas sa temu vravi ryzek a ten sa podava ze zemnakmy a kyslym ogorkom a je to!Noa teraz niečo vravce.hahahahaha?



 



TOPlist