Ešte k receptu, teda množstvám. Gaštany môžeme nakrájať do pohárov rôzneho obsahu a zaliať až po okraj. Ja to robím najčastejšie do klasického 7 dcl a potom tam ide cca 0,4 litra alkoholu dolejem podľa potreby. Lúhuje sa to pri izbovej teplote v činžákovaj skriňošpajze, alebo v dome v komôrke. Okolo gaštanov sa môže vytvoriť taká biela zrazenina, ale to nevadí časom sa usadne. Tekutina je po vyluhovaní hnedá a "lepkavá" niekedy až taká spočiatku "sopľavá". Pokožku po natretí necháme trošku zaschnuť a do 15 minút bolesť ustúpi. Samozrejme je to farbivé takže odporúčam tmavšie oblečenie, alebo prekryť jemne obväzom. Vylepšenie môjho manžela, tinktúru si nalial do sklenenej flašky od použitého spreya s pumpičkou.
Verím, že nás ešte čaká zopár dní babieho leta / manžel tvrdí, že vtedy my baby máme čábes/a tak mám v pláne ešte listovú prechádzku. Nazbierané farebné listy potom herbárovo usuším a usušené len tak ledabolo vkladám do obrázkových rámikov. Toto urobí radosť každému zbojníkoví a samozrejme aj starej mame. Ozaj nezabudnite je čas odrezať si šípkové halúzky do vázy a keď príde dáka potvorská chrípka stačí sa natiahnúť :-D
keropokman.blogspot.com/2007/02/freshly-roasted-chestnuts.html...
www.seriouseats.com/2008/01/snapshots-from-asia-chestnuts-w...
a hneď si značím aj tie kvety... super, počula som o tom, len nikoho som nemala so skúsenosťami, fajn...