Posna slanina

garanco - fotkagaranco, 18. novembra 2011
Pri čítaní @sovka zážitku o škvarkách som si spomenula na príhodu, ktorú rozprávala moja svokra.
Švagor, vtedy ešte malý Števko chcel na desiatu do škôlky (vy starší to poznáte - pamätáte si čiernu škôlkársku taštičku na desiatu, ktorú sme nosili cez plece každý deň do škôlky?) chlebík so slaninou. Mama sa bránila, ale nakoniec mu tú slaninku nakrájala medzi chlebík. Keď prišlo dieťa na obed domov, vybralo z taštičky suchý chlieb. Mama sa začudovane pýtala: Števko, a kde máš slaninku?" Števko na to: "Mamka, ja som zjedol "posnu" slaninu !"
(pre Nevýchodniarov - posná- znamená čistá, bez všetkého).
Ale v našej rodine to platí aj dnes- načo toľko chleba, veď na chlieb sa ťažko robí (aspoň niektorým).
@zareaguj


Diskusia k článku

marcy
som pravý opak :) ....mne stačí spišský párok a " falat hleba "
marcy
jeden párok,kto pozná vie ,že sú útle z pravého črievka :))
sovka62
Aj moja dcéra hovorí, že nejde o chleba. Už ako malá reklamovala, že som jej zle kúpila tresku s rožkom (10dkg tresky a dva rožky), tresky má byť dva razy toľko a rožok stačí jeden. Mne práve naopak, tresky päť dkg (ak vôbec nejakú) a rožky aspoň tri. (To len tie škvarky som zhltala bez chleba, ale len preto, že chlieb nebol v dosahu).
evanaaa
Ja tiež potrebujem ku kúsku salámy ( klobásky, slaninky) trikrát toľko chleba ( pečiva) , samotné, ako to má niekto vo zvyku, by som nič mäsité nezjedla, ani iné.
evanaaa
P.S. Garanco, ja som si myslela.že je to chybne napísané a že správne má byť - pôstna slanina, bola som zvedavá, aká to len je, a ono to je také nárečové.
marianne69
Dcera,ked mala asi pat rokov,chcela len same rezne jest..Za toho otca nemohli sme jej vysvetlit,ze sa k nim papa aj priloha. Raz sme neustriehli hrniec a zmastila ich take same zo 4 kusy .
fialka49
Vnučka spala u starkej. Ráno sa jej starká pýtala: "Anjelik, čo ti spravím papkať, kakavko, čajíček, rožtek s maslíčkom a džemíkom....?"
Vnučka odpovedala: "Starká, môže byť rezeň."
anina43
malé deti jedia správne, čistý príklad delenej stravy, ktorá im chutí a nezaškodí, horšie je to s nami, dospelými, aj moja vnučka si z viacerých potravín vyberielen jednu, ktorá jej ide najviac na chuť
akeber
@garanco toto je naša delená strava....vedel čo je najlepšie , čo bude chleba jesť ten sa ťažko žuje a slaninka sa len tak šuchne dolu hrdielkom :-)))))
amia
keď som raz bola u kamarátky v Pobedíme, jej brat tvrdil, že ku klobáske zje pohár horčice a 10 rohlíkov... :-)
eva53
môj manžel tvrdí,že najlepší zákusok je vyprážaný rezeň a ešte lepšie dva.To preto,lebo má zvýšený cholesterol a rezne máme raz ročne :-), tak sa mu o nich asi aj sníva.
babidka
aj u nas sa jedava " posne " , ale znamena to niekedy aj nemastne /maso/ alebo naozaj nenamastene jedlo - zemiaky, halusky, malo namasteny chlieb ...Ja som este donedavna nemala rada vela masla na chlebe a moja mama vravievala , ze mam rada posny chlieb - iba trosku postraseny maslom :-) Ale s kileckami a vekom sa mi uz posny chlieb mali....:-( Ale posny rezen ci platok slaninky si tiez rada dam !
garanco
@babidka samozrejme, že ten význam nemastný -ako posný- poznáme aj my, len neviem, ako to vtedy Števko myslel - či nemastné, či samé bez chleba. Aj môj manžel, ako vlastný brat Števka má rád posnú, slaninku, či mäsko - bez chleba, ale Števo - ten dnešný - zas potrebuje veľa - veľa chleba, asi sa v detstve toho "posného" prejedol:-))
smajliqa
ja k trom zemiakom a polke rezna zjem cely pohar cervenej repy(ten velky) a ked ich je doma viac, tak si otvorim aj druhy :D
hubata
Nuž taký ten prvý vyprážaný ešte horúci rezeň bez chleba veru tiež nie je zlý ...... aj keď tú chrenovú cviklu tiež milujem.
mramar
aj v našom kraji sa hovorí "posny" v zmysle "suchý" - takže niekedy je to "bez tuku" a niekedy - len taký "sám"




 



TOPlist